kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Храм "Св. вмчк Георги Победоносец" гр. Пазарджик

Posted in Църкви.

Храм "Св. вмчк Георги Победоносец" е най-новият и вторият по големина от Пазарджишките храмове. Осветен е през 2003 г. от Негово Високопреосвещенство приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений.

Първоначално е част от енорията на храм "Успение Богородично" и е обслужван по ред от свещениците от останалите църкви в града. След обособяването на собствена енория с решение на Светия Синод, включваща многолюдния квартал "Запад" на град Пазарджик,  са назначени Председател и енорийски свещеник, които да го обгрижват.

Храмът е построен като трикорабна базилика. Наосът е изцяло изографисан. Иконостасът и архиерейският трон са дървени и са изработени от местни дърворезбари. Към храма има изградено кръщелно помещение /баптистериум/, където се извършва тайнството на Светото Кръщение.

Всеки понеделник в храма се отслужва Божествена Света Литургия, след което се отправя молебно пение с акатист към свети Георги.

Пръв Председател на Църковното настоятелство към храма е бил прот. Витан Йорданов. След него храмът е председателстван от прот. Петко Еленкин и свещеник Боян Кочев. От месец март 2016 г. до настоящия момент Председател на Църковното настоятелство е прот. Петко Еленкин, тел. 0897848427, а енорийски свещеник е прот. Манчо Манчев.

sv.Georgi Pzsv.Georgi Pz 2sv.Georgi Pz 3