kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Храм " Св.св. Константин и Елена" гр. Пазарджик

Posted in Църкви.

Храм "Св.св. Константин и Елена" гр. Пазарджик се намира до светофарите на "Щаба".

Първообразът на църквата „Св.Св.Константин и Елена” е църквата „Св.Костадин”, построена през 1848 година с издаване на специален ферман от Цариградското турско правителство. Същият е издействан от богатият и влиятелен търговец хаджи Раде/Куркударов/.Неговият баща хаджи Илия Стаматович заплатил десетина лири за издаване на позволително за строеж на църквата. Постройката била дървена и пръв свещеник в нея е бил поп Георги, син на Кольо.

На 8 ноември 1847 година в двора на църквата, която още не е била построена е открито второто в града ни училище.

На 20 септември 1866 година църквата изгаря. Патриотични българи от квартала започват да събират помощи за построяване на нова църква от камък и тухли. Завършена е през 1873 година с главен майстор Уста Димитър, на когото са броени 6 233 гроша за работата. Новата църква представлява трикорабна базилика. Корабите са отделени с по седем масивни колони, свързани с арки.

Храмът е с един престол, оформен с дървен, резбован с традиционни мотиви-лозови листа, гроздове и цветя балдахин. Иконостасът е дървен, но без резба.

Църквата има няколко оригнални стенописа. В централния купол са изобразени следните сцени: Христос Вседържател, Деветте ангелски чинове, Възнесение Христово и др. Повечето от иконите са изписани от зографите: Константин Хаджи Ангелов Беловский и от Стефан Андонов, последователи на Станислав Доспевски.

Освещаването на църквата е станало на 23 октомври 1890 година от епископ Партений.

В годините на зараждащата се борба за църковна независимост, строежът на тази църква е ярък пример за всеобщия патриотичен подем на българите от квартал Чиксалън. Тя съхранява ценни документи, свързани с учебното дело, бита и обществено-политическото положение в Пазарджик от епохата на Възраждането.

Празникът на църквата е 21-ви май – Денят на Светите равноапостоли Константин и Елена, който официално бе приет и за празник на гр Пазарджик. 

Всеки четвъртък в храма се отслужва Божествена света Литургия, след което се отслужва акатист към свети Николай.

До сега в храма са свещенодействали осем свещеника. Председател на църковното настоятелство е свещ. Спас Дичев, тел. 0878811381, енорийски свещеници в храма са свещ. Стоян Стоянов и свещ. Хрисант Хитов.

 sv.Konstantin i Elena Pz1

sv.Konstanin i Elena Pz2

sv.Konstantin i Elena Pz3

Sv.Konstantin i Elena Pz4