kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

09.10.2018 г. - Слово на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по повод имения ден на Константийския епископ Яков

Posted in Митрополитско слово.

09.10.2018-SlovoЗеловъзлюбени в Христа събрате и съслужителю, Преосвещени владико Якове! Бог по великата своя милост, по благостта на Своя промисъл из млада възраст те е призовал, със Своята всемогъща десница те е поставил на пътя на вярата, на църковния живот и ти това благодатно божествено призвание не си пренебрегнал. Със сърцето си си чул божествения призив и си тръгнал след Христа. Ти възприе великия ангелски образ, ти пожела равноангелско житие и Бог промисли да носиш името на славен апостол – свети апостол Яков. Бог видя смирението на твоето сърце, а ние знаем, че на смирени Бог дава благодат. На горделиви Бог се гневи. Бог ти даде сугуба благодат като възложи на тебе тежък кръст – да бъдеш апостолски приемник. Не само апостолско име да носиш, но и апостолска приемственост в благодатта на епископската хиротония. Бог промисли да бъдеш не само монах, не пастир, а архипастир на верен Божи народ. И ти, владико, със смирение, с кротост, с търпение, с безпрекословно послушание, без ропот, а с радост възприе това благодатно служение. И Бог ти дава благодат и сила. Защото Бог те е дарил с духовна разсъдливост, а духовната разсъдливост е повече от благодатта, защото който я няма, той лесно може да пропилее благодатта. А Бог ти е дал този дар. Но то е благодат, която се дава на смирените по сърце.

Днес ти празнуваш деня на твоето тезоименитство. А ние сме дошли тук от близо и далеч, за да съучастваме в радостта на тоя празник, да въздадем Богу хвала, чест и прослава за това, че Бог е промислил в тия трудни времена да призове достойни люде към служение на Светата Църква, какъвто е и нашият викарен епископ, втори викарий на Пловдивската Света Митрополия – Преосвещения владика Яков.

Отправям горещи молитви към Бога! Уверявам те, че не без Божи промисъл и не без Божие знание ти си епископ в Христовата църква. Уверявам те, че Бог, Който ти е възложил тежък кръст, няма да те изостави и Божията благодат, която възпълва онова, което не ни достига и лекува нашите човешки немощи, ще ти спомогне в делото на твоето достойно служение. Убеден съм, че имаш и трудности, и изпитания, и изкушения, но Божията благодат превъзмогва всичко. Надявай се на Бога! Нека се умножава твоята вяра! Вярата също е благодат. Знам, че в сърцето ти е Божията любов, знам, че никога не униваш, защото надеждата, която не е посрамила никого, няма да посрами и теб – християнската надежда. Надявай се на Господа! По-скоро майка ще забрави детето си, отколкото Господ да забрави някого от нас. Бог ще ти помогне служението ти да е иго благо и бреме леко и да се множат твоите успехи. Голяма част от делото на твоя труд аз зная, виждам и високо ценя, с голяма благодарност към теб, владико Якове. Онова, което аз не съм видял, уверявам те, Господ е видял, защото Той всичко вижда! И вярвам, че Той ще ти даде и въздаде за твоя труд със здраве, дълголетие и благопреуспяване в достойното архипастирско служение, което да бъде за Божия слава, за спасение на всички ни, за радост на светата Църква, за спасение и на твоята душа.

От името на освещения клир на богохранимата Пловдивска епархия, от името на верния Божи народ на Пловдивската епархийска църква, лично от свое име честитя твоя имен ден, Преосвещени владико, и молим Бог да те дари с благоденствено и мирно житие, крепки духовни и телесни сили, много успехи в твоя духовен труд и душевно спасение за всички.

Възлюбени в Христа Бога братя и сестри! Чухте светото Евангелие днес, определено от светата Църква да се прочете именно на този ден, в което Христос каза на учениците Си: „Който вас слуша, Мене слуша; и който се отмята от вас, от Мене се отмята.“ (Лука 10:16). Слушайте вашия архипастир - Преосвещения владика Яков! Той с високо съзнание за отговорността, която Бог е възложил върху му, изпълнява своето душепастирско ръководство. Нито за миг не се съмнявам, че в живота си, в служението си той е пренебрегнал образа на Пастреначалника Господа Иисуса Христа, защото го познавам от ученическите си години и зная, че копнежът на неговото сърце и душа е целият си живот и самия себе си на Христа Бога да отдаде. Имайте любов към Преосвещения владика Яков, имайте синовно послушание и му помагайте в делото на неговото служение, помнейки, че и на Христос по пътя към Голгота Му помогна случаен човек на пътя да носи кръста Си. Не е лек и кръстът на Преосвещения епископ Яков - помагайте му! Бог да помага на всички нас. Амин.

Честит празник, честит да ни е именикът, да се радваме на неговия благословен от Бога труд с Божията помощ и благословен успех! На многая и благая лета! Амин!