kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

26.12.2019 г. - Митрополит Николай оглави съборна Архиерейска света Литургия в град Пазарджик

Posted in Посещения на митрополита в Пазарджишка околия.

"Дойдете да възпеем Спасителевата Майка, която и след раждането пак се оказа Дева!"

С тези думи Църквата ни подканя в деня след Христовото Рождество да се съберем отново в Божия дом, та да отдадем дължимата почит и на светата Дева, родила за нас нашия Спасител и Господ – Пресвета Богородица.

Двойна беше радостта от празника за жителите и гостите на град Пазарджик. С изпълнени с трепет сърца те посрещнаха своя епархийски архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който възглави Архиерейска света Литургия в катедралата на града „Успение Богородично“. С него съслужиха Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Константийски Яков – викарии на митрополита, игумен Петър Еремеев - наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослoв”, йеромонах Максим Глухчев, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при митрополията, свещеници от Пазарджишка духовна околия и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Изпълнените с вяра сърца на боголюбивите християни отново ги доведоха в храма, за да съмолитстват с духовниците и да изкажат своята благодарност към Всеподателя Бога за великите Му благодеяния и за безграничната Му милост, която излива върху почитащите Неговата свята Майка. На богослужението присъства и кметът на община Септември г-н Марин Рачев.

След светата богослужба митрополит Николай се обърна към присъстващите с благо слово за празника на надеждата – Рождество Христово и за оная радост, възвестена от ангелите на пастирите във Витлеемската нощ, която и до днес никой и нищо не може да угаси в душите и сърцата на верните чеда на светата Църква. Той благослови всички, чули призива на Църквата: „Христос се ражда – посрещнете Го!“ и подготвили сърцата си с любов и смирение като топли ясли да посрещнат Младенеца. Владиката припомни, че Бог толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всички ние да се спасим и затова Христос дойде и се роди и принесе Себе си Жертва за нашите грехове. Архиереят благопожела и ние да Го обикнем с цялото си сърце и цялата си същност, да обикнем и ближния така, както Той ни възлюби, та да се окажем достойни Негови чеда, защото „без любов нищо не ни ползва“ по думите на апостола и без тази любов никой не може да почувства и истинска радост.
Митрополит Николай призова и нашата Небесна Царица – Пресвета Богородица, напълно отдадена на волята на Бога, да се застъпва за нас и ни закриля. Той припомни днешното свето евангелско четиво, спомнящо ужасното престъпление на цар Ирод, убил 14 хиляди невръстни деца, та между тях да попадне и Христос и прикани ние да не се превръщаме в същите чудовища като тогавашния цар, изоставяйки децата си в ръцете на интернет или на улицата, та зловещите ръце на злото да ги грабнат от пътищата на живота. Той предупреди колко тежки са последствията на това, последствията от липсата на вяра, надежда и любов във възпитанието на детето и как, оставено без родителска грижа и любов, детето търси утеха в наркотиците, алкохола, страстта. Владиката отчете и превръщането в същите Иродовци на институциите, отказващи да се въведе предмета Вероучение и слабостта на съвременното училище, с успех създаващо IT-специалисти, но лишило децата ни от Хляба на вечния живот – Бога. Тази вяра той призова да сеем в детските сърца, та да не се окажем всички ние съвременни Иродовци по отношение на нашите деца. Владиката призова да поверим децата на Бога и на Неговата Пресвята Майка, която да ги пази от всяко злощастие и беда. Намирайки се на прага на новолетието архиереят благодари на Бога, че ни запази в мир и благополучие и честити на присъстващите светлия празник на преславното Рождество Христово, молитствайки здраве, благоденствие, мир, щастие и спасение за нас, за домовете и чедата ни. Той призова Божието благословение над богоспасаемия град Пазарджик и над цялата Пазарджишка духовна околия, които да пребъдват радостни и утешени от Неговата благодат, осенени от Христовия мир и облагодатени със здраве, с бодрост духовна и ентусиазъм за добри и богоугодни дела.

Накрая митрополит Николай благодари на своя състудент и близък в Христа Бога приятел - Негово Високопреподобие архимандрит Петър Еремеев за това, че дойде да сподели радостта от празника на великото Рождество Христово, да се помоли заедно с нас и да засвидетелсва за пореден път значението на единството на светата Православна църква – единство в Христа, единство между двете църкви – Руската и Българската православни църкви, защото една е вярата, едно е кръщението, един е Бог, Който бди и закриля християните и на Русия, и на България, и на цялата вселенска Христова църква. Владиката благопожела на скъпия гост неговото пребиваване в богоспасаемата ни епархия да бъде радостно, щастливо и душеспасително; общението ни във вярата да бъде приятно и полезно за единството на нашите Православни църкви и православни народи.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

20.10.2019 г. - Освещаване на храм "Св. цар Борис-Михаил" в град Септември

Posted in Посещения на митрополита в Пазарджишка околия.

Сугуба благодат се изля от всещедрата Божия десница в неделния ден на 20-и октомври, ✝6 Неделя след Неделя подир Въздвижение, над жителите наград Септември, Пазарджишка духовна околия. В този ден мечтата и двадесет и петгодишните усилия на благочестивите християни от града се увенчаха с радостта да бъде осветен в града храм, посветен на светия благоверен цар Борис-Михаил.

От ранни зори верният Божи народ се събра пред храма, където с вълнение в сърцата и с преизпълнени от радост лица очакваха Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, който дойде да освети храма. С архиерея съслужиха двамата му викарии Знеполският епископ Арсений и Константийският епископ Яков, свещенослужители от Пловдивска митрополия и Пазарджишка духовна околия и гости на празника от Софийска епархия - свещеноиконом Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, който е родом от септемврийското село Карабунар и архиерейският наместник на Трънската духовна околия отец Йоан Чикалов, който е кум на председателя на новия Божи дом прот. Йордан Василев.

В края на утренното богослужение с литийно шествие около храма с мощи на светите Баташки мъченици, носени от митрополит Николай.След трикратното обикаляне на храма и прочитане на полагащите се молитви, Апостолски и Евангелски четива, архиереят застана пред затворените врати и с Пасхалния възглас „Господ на силите, Той е Цар на славата!“ блъсна вратите и влезе в Божия дом. В светия Престол митрополитът вложи частиците от мощите на светите Баташки мъченици. Той продължи чина на освещаване като запечата светите мощи, изми св. Престол, миропомаза го, постави образите на четиримата евангелисти в краищата му и го облече. След това владиката поръси със светена вода светия Олтар, иконите на иконостаса и целия храм.Архиереят изписа с миро на четирите стени Христовия символ, след което прочете полагащото се Евангелско четиво и запали кандилата на светия Престол и иконостаса.

След освещаването свещенослужителите се подредиха в центъра на храма и дадоха началото на първата Божествена света Литургия, по време на която духовниците и богомолният народ с едно сърце и едни уста отправиха своите благодарности и молитви към Всеподателя Бога за всички Негови велики благодеяния към вярващите. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Сред богомолците бяха и кметът на община Септември г-н Марин Рачев, ктиторите на храма г-н Емил Йончев, г-н Томи Стойчев, г-н Георги Дишков и г-жа Иванка Корбанколева, богословът проф. д-р Божидар Андонов, който е родом от града, кметове на населени места от Общината, служители на Общинската администрация, интелектуалци и общественици.

В своята проповед след службата митрополит Николай се обърна към дошлите със слово за великото значение на Божиите храмове в света и символиката в тяхната архитектура и богослужебен ред. Архиереят благодари на всички, които са се потрудили за изграждането и благоукрасата на този прекрасен храм. Той отчете, че най-голямото богатство на една църква са не нейните съсъди и утвар, а верните християни, които я изпълват с живот. Владиката припомни Христовите думи, че „никой кога запали светило, не го туря на скрито място, нито под крина, а на светилник, за да виждат светлината...“ и посочи такъв светилник в лицето на председателя на храма прот. Йордан Василев, който неуморно полага душата си за своето паство. В знак на свой архипастирски дълг да показва добрия пример за вдъхновение на всички митрополитът отличи отец Йордан с църковната офикия „Свещеноиконом“ на Светата Православна Църква.

След това митрополит Николай изказа своята и на църковното изпълнение на Пловдивската епархийска църква благодарност за щедростта, отзивчивостта, помощта и подкрепата на ктиторите на храма г-н Марин Рачев, г-н Томи Стойчев, г-н Емил Йончев, г-н Георги Дишков и г-жа Иванка Корбанколева, като им връчи благодарствени грамоти от името на Пловдивска света митрополия.

От името на църковното настоятелство и енориашите на новия храм председателят свещеноиконом Йордан Василев подари на митрополита комплект дикирий, трикирий и панделки, а на двамата Преосвещени епископи панделки в знак на признателност и благодарност и за молитвен спомен от този радостен за цялата ни Епархийска църква ден. Отец Йордан отдаде дължимото и на приснопаметния отец Иван Махалджийски, който преди 25 години постави началото на изграждането на този Божи храм, посвещавайки на него днешното свое отличие.

Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров, а всички присъстващи издигнаха умовете и сърцата си към Бога и пеейки, в единомислие измолиха да благослови православните християни от Пловдивска епархия и ги съхрани здрави, благоденствени и успешни за много и благословени години.

Да бъде честита новата църква на жителите и гостите на град Септември!

28.06.2019 г. - Архиерейска вечерня с монашеско пострижение в Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел"

Posted in Посещения на митрополита в Пазарджишка околия.

Благодат въз благодат се изля от всещедрата Божия десница върху прекрасния Баткунски манастир „Св. ап. Петър и Павел“, сгушен в полите на Родопа планина край пазарджишкото село Паталеница. На 28-и юни, в навечерието на храмовия празник на манастира беше отслужена архиерейска вечерня, по време на която светата обител се сдоби с нов монах.

В този радостен ден манастирът посрещна Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който възглави вечерното последование за храмовия празник, посветен на светите славни, всехвални и първовърховни апостоли Петър и Павел. Да съучастват в радостта на празника дойдоха духовници от Пловдивска епархия, монаси на Бачковската света обител, пратени лично от нейния игумен Велички епископ Сионий, кметът на Септемврийска Община г-н Марин Рачев, стотици поклонници от Пазарджик, Септември, Велинград и Ракитово.

По време на вечернята митрополит Николай отслужи последованието на петохлебието и заедно с всички присъстващи изпя отредените песнопения и се помоли Бог да преумножи Своята благодат над светата обител и над честните поклонници, които манастирската църква не успя да побере.

На отреденото място по време на вечернята, игуменът на обителта – Константийският епископ Яков, изведе под мантия послушника Асен. Митрополит Николай отслужи последованието на монашеско пострижение и облече в ангелски образ новия брат на манастира, на когото даде името Дамян. Всички присъстващи многократно изпяха тройното „Господи, помилуй!“, с което молитвено подкрепиха новопостригания монах. Митрополит Николай предаде монах Дамян на духовното ръководство и грижи на неговия духовен старец – епископ Яков.

Митрополитът настави новия брат в монашеския живот, напътствайки го да изпълнява своите обети, които даде пред лицето на Бога. Той благопожела на отец Дамян във всичко да бъде търпелив, смирен, послушен, кротък и мълчалив, та така да придобие благодат пред Бога и се спаси. Архиереят припомни Господните думи: „Ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва!“ и каза: „Тия Божествени слова ти, отец Дамяне, си чул из млада възраст с ушите на сърцето си. И когато веднъж си почувствал Божественото призвание, това благодатно докосване, което по неведомите, но спасителни Божии пътища е достигнало до твоето сърце, ти вече не си пожелал друго. И ето, Бог осъществи твоята мечта. Днес, в навечерието на манастирския празник – деня на светите първопрестолни апостоли Петър и Павел, Бог, прегръщайки те в Своите благодатни ръце, те постави на пътя на монашеския живот. И ти, изпълнил сърцето си с вяра, надежда и любов, застанал пред светия Божи олтар, обеща пред Бога три неща: обеща да пребъдваш в послушание, в нищета и в целомъдрие. За това да пребъдваш в нищета, в постоянна бедност, убеден съм, вярвам, че ще постигнеш с Божията помощ. Защото ти, придобил вече в сърцето си най-ценното съкровище – Господа Иисуса Христа, няма да пожелаеш друго. Ти си придобил в сърцето си това Съкровище, което аз моля Бог и вярвам, че с помощта на Божията благодат и с подкрепата на твоя старец ще запазиш. Това богатство никой не може да ти отнеме – нито крадец да подкопае, открадне и погуби, нито ръжда или молец да изяде. Сигурен съм, че съзнаваш какво значи да живееш в целомъдрие. Помниш думите на свети пророк и цар Давид: „Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене!“. Сигурен съм, че няма да забравиш Христовите слова: „Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога!“. Твоето желание, твоята мечта, твоето пътешествие в земния живот има една единствена цел – Царството Небесно, където да видиш Бога, съзерцавайки Неговото лице във вечно блаженство. Като че най-трудно изпълнимата заповед е тая за послушанието – този обет трудно се спазва. Неслучайно и в последованието на пострижението се припомнят Христовите слова, че който иска да върви след Христа, първото нещо, което трябва да направи, е да се отрече от себе си. Тогава да вземе кръста – нелекия кръст на равноангелския монашески подвиг и да следва Христос. Да бъдеш и пребъдеш в непрестанно послушание към Бога означава да спазваш Неговите повели. Но не е достатъчно само да знаеш Библията и светите канони – освен тях, Бог промисли да установи в светата Църква Божествена йерархия. „Който вас слуша, Мене слуша. Който от вас се отмята, от Мене се отмята“, от Мене се отрича. Ти трябва да бъдеш в непрестанно послушание към своя старец – Преосвещения владика Яков. И когато се отречеш от себе си – това означава да изоставиш своята воля, своеволието в себе си; и когато целия се отдадеш на Бога, тогава ще видиш, че животът ти е „иго благо и бреме леко“. Бъди усърден в молитвата. Тежък е кръстът, но Бог знае колко са нашите сили и в нашата човешка немощ със силата на Своята благодат Господ ще прояви Своето могъщество, като те възрадва с достоен подвиг в монашеския живот. В молитва ще изпросиш всичко: „Каквото и да поискате в Мое име, вярвайте, че ще ви бъде дадено!“- казва Христос. Искай от Бога непрестанно онова, което е добро и полезно за твоето спасение. И да не би да сгрешиш нещо в исканията на своята молитва, казвай само тия думи: „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай мене грешния!“. Господ знае от какво се нуждаеш и ще ти даде в изобилие. Бъди усърден в поста и никога не отпадай в надеждата, защото християнската надежда никого не е посрамила, няма да посрами и теб. Аз съм убеден, че ти като добър воин Христов, който днес тръгва на битка, на бран против поднебесните сили на тоя живот, ще имаш за свое всеоръжие християнската надежда, че Бог ще възпълни онова, което не ти достига в твоите сили, със Своята благодат ще укрепи цялото ти естество и ще излекува твоите немощи, за да вървиш бодро, като Христов воин, победител на плътта в себе си, разпнал себе си със страстите и похотите и възкръснал за нов, равноангелски монашески живот. На добър час! Бог да ти помага! Бог да те укрепява! Бог да те пази!“. Накрая владиката увери отец Дамян, че няма да го забрави в молитвите си и призова и той да се моли за него, та „сами себе си, един другиго и целия си живот на Христа Бога да отдадем“.

Митрополит Николай честити на игумена епископ Яков и на боголюбивите поклонници храмовия празник и новия брат на обителта, призовавайки всички да се молят за него, та Бог да му даде сили и крепост да върви бодро и неотклонно по нелекия, но спасителен път на монашеския живот за слава на Бога и за спасение на душите на всички ни.

След светата служба цялото църковно изпълнение се подреди сърдечно да поздрави монах Дамян, пожелавяйки му спасение в нашия Господ Иисус Христос.

Накрая с литийно шествие монах Дамян беше отведен до неговата келия, където той започна своя молитвен подвиг.

Бог, по молитвите на светия безсребреник и чудотворец Дамян, да благослови и подкрепи най-новия монах на светата Българска Православна Църква в нелекия, но благодатен път на монашеското житие.

Отец Дамян е роден през 1979 година в град Велинград със светското име Асен Василев Бояджиев. Средното си образование придобива в родния си град, след което през 2003 година завършва магистратура в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

09.10.2018 г. - Свети апостол Яков Алфеев - имен ден на Константийския епископ Яков

Posted in Посещения на митрополита в Пазарджишка околия.

На 9-и октомври Светата Православна Църква отбелязва паметта на свети апостол Яков Алфеев, един от дванадесетте ученици, избрани за апостолско служение от Иисус Христос и брат на светия апостол и евангелист Матей. Сугуба беше радостта за жителите и гостите за Пазарджик, тъй като архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия -Преосвещеният Константийски епископ Яков, отпразнува своя имен ден.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от епископ Яков. В съслужение с него бяха ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев – архиерейски наместник на Хасковска духовна околия,  свещеноиконом Николай Величков - архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия, свещеноиконом Марко Марков - архиерейски наместник на Карловска духовна околия, свещеник Георги Димитров – ефимерий на Кукленския манастир „Свв. Козма и Дамян“, секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, прот. Витан Йорданов, председател на храм „Св. Арх. Михаил“ гр. Пазарджик, прот. Стоил Лазаров, председател на храм „Св. Неделя“ гр. Ракитово, прот. Кирил Петракиев, председател на храм „Св. Варвара“ с. Варвара, прот. Йордан Василев, председател на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември, свещ. Николай Генев, председател на храм „св. Троица“ гр. Белово, служащият в катедралата свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Молитвено участие в службата взеха Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай, Преосвещеният Знеполски епископ Арсений, митрополитските йеродякон Максим и дякон Ангел Ангелов и болшинството от духовниците на Пазарджишка духовна околия. Митрополит Николай се присъедини към клиросните певци и огласи светата богослужба със сладкогласно пеене.

След службата с приветствие към епископ Яков се обърна Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който поднесе на своя викарен епископ в дар панагия с образа на Божията Майка, която винаги да бди и подпомага трудовете на епископ Яков.

От името на служителите и духовниците на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов поздрави епископ Яков, поднасяйки му цветя.

Тържеството завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Празникът беше уважен от кмета на града г-н Тодор Попов, кмета на Община Септември г-н Марин Рачев, директорът на МБАЛ Пазарджик д-р Васил Вълчев, директора на ЦСПП-Пазарджик при Академията на МВР комисар Стоян Зайков, общественици, интелектуалци и боголюбиви жители и гости на Пазарджик, които поднесоха своите най-искрени благопожелания на епископ Яков.