kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

05.05.2024 г. - Пловдивският митрополит Николай отслужи Пасхалната света Литургия на Възкресение Христово в Пазарджик

Posted in Посещения на митрополита в Пазарджишка околия.

„Пасха свещена днес ни се яви: Пасха нова, свята, Пасха тайнствена, Пасха всечестна, Пасха Христос Избавител, Пасха непорочна, Пасха велика, Пасха на верните, Пасха, отваряща ни райските врати, Пасха, освещаваща всички верни!” (из стихирите на Пасха)

В най-великия и тържествен ден в годината – денят на светоносното Христово Възкресение – Пасха, жителите на град Пазарджик се сподобиха със сугуба, двойна благодат. За първи път в историята на града да отслужи Пасхалната света Литургия в катедралата на Околията дойде лично Високопреосвещеният Пловдивски митрополит – епархийският архиерей митрополит Николай.

Още в часовете преди полунощ храмът започна да се изпълва с богомолци, дошли да посрещнат своя архипастир в този най-светъл ден – денят на Христовото Възкресение от мъртвите, Тържество на тържествата и Празник на празниците. Владиката беше посрещнат при празнично биене на църковните камбани, изразяващи радостния трепет, обхванал сърцата на пазарджиклии за двойната Божия благодат и милост.

Сред официалните лица, дошли на Пасхалната служба, бяха кметът на града г-н Петър Куленски, областният управител на Пазарджишка област г-жа Валентина Кайтазова, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, народният представител от 49-то Народно събрание г-н Радомир Чолаков, директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ гл. комисар Атанас Илков, председателят на Общинския съвет г-н Найден Шопов, окръжният прокурор на Пазарджик г-жа Албена Кузманова, бившият кмет на Пловдив г-н Здравко Димитров, държавни и общински служители, общественици.

Малко преди полунощ митрополит Николай изнесе от светия Олтар Благодатния огън, който се поддържа целогодишно в катедралния храм и прикани всички богомолци да запалят свещите си и да вземат от него. С празнично литийно шествие цялото църковно изпълнение се отправи към специално приготвена в двора на храма сцена. Тук архиереят прочете Евангелското четиво, възвестяващо Чудото на чудесата - Възкресение Христово, с което беше дадено началото на Пасхалното богослужение и поздрави присъстващите с най-радостния, изпълнен с вяра и надежда всепобеден поздрав „Христос воскресе!”. С едно сърце и уста всички отговориха с мощно „Воистину воскресе!”, след което църковните камбани огласиха всичко наоколо с най-тържествен звън. Небето над града се озари от празнична заря, ознаменувала Възкресението и радостта на цялото творение от това най-дивно събитие.

Митрополит Николай се обърна към насъбралото се множество с вдъхновено слово за величието на празника и неизразимата Божия милост към човеците, даваща възможност на вярващите да станат синове Божии. След това шествието се завърна в храма, владиката застана на архиерейския трон и лично поздрави всички присъстващи с Христовото Възкресение.

В тържествената служба с митрополита съслужиха архим. Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник на Пловдивска епархия, свещеноиконом Васил Кашоров, председател на храм "Св. Възнесение" гр. Пловдив, свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещ. Спас Дичев, председател на храм "Св. св. Константин и Елена" в града, енорйските свещенослужители в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров и митрополитският протодякон отец Илиян Александров.

Песнопенията изпълниха митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев и протопсалт Марин Йорданов.

Преди началото на светата Литургия духовниците се подредиха в центъра на храма и ведно с певците и вярващите отпяха изпълнените с небесна радост и надежда стихири на Пасха. По време на Литургията всички с благодарност и трепет участваха в молитвословията и песнопенията. Те изповядаха с едно сърце и едни уста Символа на вярата и казаха думите на Господнята молитва „Отче наш…”. Десетки минаха и се причастиха с Тялото и Кръвта Господни, увенчавайки с това дните на своя пост, молитва и духовна борба.

След службата митрополит Николай още веднъж поздрави присъстващите с настъпилите дни на радост от Възкресението на нашия Спасител.

От името на жителите на града областният управител г-жа Кайтазова поднесе на владиката прекрасна кошница с цветя, червени яйца и Великденски сладки. Тя благодари на архиерея за неговата отеческа грижа и любов към поверените му от Бога души на вярващите от Пазарджик.

Накрая митрополит Николай от цялото си сърце благослови всички със своя архипастирски благослов.