kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

03.05.2021 г. - Архиерейска света Литургия за Светли понеделник в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Posted in Посещения на викарния епископ.

В светлите Пасхални дни от уста на уста се разнася всепобедният поздрав „Христос възкресе!”, с който верните християни огласят навред най-радостната от всички вест – че „Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот дари!” /тропар на Възкресение Христово/.

Двойно по-голяма беше духовната радост за жителите на град Пазарджик, които в този светъл ден посрещнаха Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений, викарий на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. С благословението на митрополита епископ Арсений отслужи Пасхалната света Литургия за втория ден на Великден в катедралата на града „Успение Богородично”. С архиерея съслужиха йеромонах Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св.вмчк Георги Победоносец” в града, служащите в катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Максим Ничев, председателят на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. 

В началото на светата Литургия владиката прекади около светия Престол, казвайки стиховете на псалом 67: „Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му и да бягат от лицето Му, които Го мразят. Да се разнесат, както се дим разнася; както се топи восък от огън, тъй и нечестивците да загинат от лицето Божие. А праведниците да се развеселят, да се зарадват пред Бога и да възтържествуват в радост”, между които цялото църковно изпълнение с едно сърце и уста изпя тропара на Възкресение.

Богомолците бяха съпричастни на радостта от светлия празник и участваха единомислено със своите молитви в светата богослужба, изповядаха Символа на вярата и изрекоха думите на Господнята молитва.

В края на службата епископ Арсений се обърна към църковното изпълнение с вдъхновено слово за Празника на празниците – Възкресение Христово, който е най-голямото свидетелство за Божията безгранична любов към човеците, към която сме призвани да се приобщаваме. Владиката призова нашите дела бъдат дела на християни, на вярващи във Възкръсналия Победител на смъртта и ада Христос Бог и бъдат потвърждение на нашата вяра, на вечната правда, на вечната истина и на вечната любов.

Накрая епископът преподаде архипастирския благослов и пасхалния Великденски поздрав на правоправещия архипастир на богоспасаемата ни Пловдивска епархия митрополит Николай над присъстващите, като молитвено благопожела нестихваща радост и преизобилна помощ свише в трудовете от Възкръсналия Господ.

Митрополитският протодякон отец Илиян провъзгласи многолетствие, в отпяването на което всички с радост се включиха.