kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

16.04.2024 г. - Знеполският епископ Арсений взе участие в международния форум "Заедно срещу кибертормоза на деца" в град Септември

Posted in Посещения на викарния епископ.

На 16 април с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, взе участие в международния форум "Заедно в борбата с кибертормоза на деца" в СУ "Христо Ботев" в град Септември.

В конференцията, организирана от Българската академия за сигурност и вестник "Стандарт", се включиха: областният управител на Пазарджишка област г-жа Валентина Кайтазова, кметът на град Септември г-жа Васка Рачева, председателят на Българската академия за сигурност г-н Владимир Бронфенбренер, главният редактор на в. "Стандарт" г-жа Славка Бозукова, зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Ивайла Касърова, районният прокурор на Пазарджик г-н Радослав Бакърджиев, програмният директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ България г-жа Даниела Колева, директорът на СУ "Христо Ботев" в град Септември г-жа Галина Дишкова, представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на правоохранителните органи.

Преосвещеният епископ Арсений се обърна с приветствено слово, в което изтъкна значението на изучаването на вероучението в училищата като превенция срещу киберпрестъпността сред подрастващите, и благослови участниците във форума.

Сред главните инициативи на "Заедно срещу кибертормоза на деца" са приемането на ново законодателство, което да криминализира всички форми на тормоз над деца в интернет, и подпомагане на обучението на децата в основите на киберсигурността.

Домакин на събитието бе г-жа Галина Дишкова, директор на СУ “Христо Ботев” в град Септември, което от март т.г. е пилотно училище по програма “Киберзащитници”. От септември 2024 г. съвместно с Българска академия за сигурност стартира паралелка по киберсигурност във втори гимназиален етап.

В училището от 22 години се изучава учебният предмет "Религия" (Християнство - православие). През настоящата година са сформирани 11 групи с 222 ученици от първи до шести клас. Преподавател е презвитера Йорданка Василева, магистър по богословие и съпруга на свещеноиконом Йордан Василев.