kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

11.06.2024 г. - Опело и погребение на свещ. Неделчо Борисов

Posted in Посещения на викарния епископ.

На 11 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Смолянският епископ Висарион - викарий на митрополита, възглави опелото на новопреставилия се Божи служител свещеник Неделчо Борисов. Заупокойното последование беше отслужено в храм „Св. Дух” в родното село на покойника Мирянци, където отец Неделчо беше поставен от Бога да води съжителите си по пътя на спасението.

С архиерея съслужиха иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, председателят на храма свещ. Хрисант Хитов, прот. Петко Еленкин и прот. Манчо Манчев от храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик, свещ. Спас Дичев и свещ. Стоян Стоянов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в града, свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката, свещ. Серафим Лазаров, председател на храм „Св. Богородица“ с. Огняново и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница. В траурното последование молитвено участие взе и Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков.

В края на опелото епископ Висарион преподаде над опечаленото събрание съболезнованията на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и се обърна към присъстващите със слово на утеха. Той припомни думите на св. ап. Павел „…с добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих; прочее очаква ме венецът на правдата, който ще ми даде в оня ден Господ, Праведния Съдия!...“ /2 Тим.4:7-8/ и изказа своята увереност, че тези думи се отнасят и за новопреставения духовник, който като всеотдаен и трудолюбив съработник на Божията нива, сееше словото Божие и полагаше с усърдие душата си за Христовото словесно стадо. Епископ Висарион припомни накратко живота на покойника и сподели, че отец Неделчо ще остане завинаги в нашите души и сърца като свещенослужител, отдаден на вярата, надеждата и любовта към Бога и ближните.

Накрая епископ Висарион преподаде и своите лични най-искрени съболезнования към семейството на упокоилия се духовник и призова още веднъж всички да се помолим на нашия Господ Иисус Христос за опрощение на волните и неволни грехове и за вечен покой на душата на новопредставилия се Божий пастир.

След като всички минаха да се опростят за последно с покойника, свещеници понесоха ковчега с тялото на техния събрат и за последен път го внесоха в светия Олтар, където пред светия Престол духовникът възнасяше своите молитви към Бога. Траурното шествие се отправи към гробищния парк на селото, където отец Неделчо беше избрал мястото на своя покой, непосредствено до неговата покойна презвитера. Тук епископ Висарион отслужи последованието на трисагия, след което при пеене на Пасхалния тропар тленните останки на Божия служител бяха положени в земята в очакване на Второто Христово пришествие.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!