kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Викарен епископ

Posted in Uncategorised.

Vikaren episkop ArseniiНегово Преосвещенство

Знеполски епископ Арсений

ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП АРСЕНИЙ /Атанас Димитров Лазаров/ е роден на 18.11.1986 г.в гр. Стара Загора. Основното си образование завършва в с. Осетеново, община Павел Баня.

Завършва с отличие пълния петгодишен курс на обучение в Софийската Духовна Семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г., след което е приет в Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” - специалност „Теология”, който завършва с отличен успех през 2009 г.

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11.08.2007 г. в Кукленския манастир „Св.св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 06.12.2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” - гр. Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия, от 2009 г. е директор и ръководител на първата църковна православна телевизия - ППТВ. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина” - гр. Пловдив.

На 02.07.2014 г., по решение на Св. Синод на БПЦ-БП от същата дата, е наречен за Знеполски епископ и определен след епископската си хиротония да стане викарен епископ на Пловдивския митрополит.

Хиротонията на Знеполски епископ Арсений е на 06. 07.2014 г. в митрополитския храм "Св. Марина" - гр. Пловдив. Хиротонията е възглавена от Сливенски митрополит Йоаникий, с участието на Видински митрополит Дометиан, Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий и Пловдивски митрополит Николай, който връчва епископските инсигнии - жезъл и митра - на своя духовен син Знеполски епископ Арсений. От същия ден епископ Арсений е назначен и за викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай.