kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
12
Декември
2015

Коледна елха в Баткунския манастир

На 12.12.2015 г., в деня на свети Спиридон Тримитунтски Чудотворец, Баткунският манастир "Св. апостоли Петър и Павел" отвори широко гостоприемните си порти за децата на свещеници от Пазарджишка духовна околия. Малчуганите с радост взеха участие в украсяването на коледното дръвче в двора на манастира. За целта беше използвана украса, която те сами изработиха в приемната на манастира. Освен разноцветните гирлянди, те подготвиха и изненада за всички останали деца, които ще посетят светата обител в празничните дни, като част от играчките, които накичиха по елхата, всъщност са лакомства, опаковани от тях.

Домакин на тържеството беше 5 годишния Петър-Павел. Най-малката участница беше Мария Дичева на 1 година и шест месеца, която имаше подкрепата на своите батковци почти 5-годишния Илия и 6 и половина годишния Антоний. Другите от отбора бяха двугодишната Габриела Чавдарова, тригодишната Снежана Кочева и нейните батковци Явор на 7 и половина и Рангел на 9 и половина години.

След толкова интересната и много радостна задача, която изпълниха, малките бяха нагостени топло в манастирската кухня. За всички майстори игуменът на обителта - архимандрит Яков, беше подготвил изненада с много лакомства и играчки.

06
Декември
2015

На многая лета, Владико!

mitropolit Nikolai-potret Духовенството на Пазарджишка духовна околия

заедно с Архиерейския наместник архимандрит Яков

честитят имения ден на архипастиря ни

МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

с благопожелания за духовно и телесно здраве,

дълголетно и спасително служение.

Молим Небесния Отец - Господа нашего Иисуса Христа,

преизобилно да излее Своята благодат над Вас,

Високопреосвещени Владико,

и богодаруваното Ви паство, за което по евангелски полагате душата си!

НА МНОГАЯ И БЛАГАЯ ЛЕТА!                                            

04
Декември
2015

Храмов празник на храм ''Св. вмчца Варвара'' в село Варвара

На 4-ти декември Православната Църква почита паметта на света великомъченица Варвара.

Празничната Божествена света Литургия възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в храма посветен на ''Св. вмчца Варвара'' в село Варвара, който чества своя храмов празник. С тържествен камбанен звън духовниците заедно с множество деца в двора на храма посрещнаха отец Яков, който с радост прие поднесените му цветя.

Заедно с Архиерейския наместник съслужиха двамата секретари на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик протойерей Стефан Йорданов и свещеник Боян Кочев, свещеник Любомир Чавдаров, протойерей Йордан Василев от гр. Септември, ставрофорен свещеноиконом Георги Георгиев и протойерей Антон Апостолов от гр.Костенец.

В края на Великото славословие отец Яков отслужи петохлебие за здраве.

Молитвено участие в светата богослужба взе и предстоятелят на храма протойерей Кирил Петракиев.

На днешния празничен ден храмът беше изпълнен с множество боголюбиви християни, дошли да почетат духовния празник на св. Варвара. Някои се бяха подготвили духовно като се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

Сред дошлите присъстваха и кметът на  Община Септември г-н Марин Рачев и кметът на село Варвара г-н Николай Николов.

Празничните песнопения бяха изпълнени от свещеник Спас Дичев заедно с певиците при храма.

След Светата Литургия архимандрит Яков произнесе проповед, като запозна всички присъстващи с живота и страданията на св. вмчца Варвара. Към края на словото си Архиерейският наместник се обърна към предстоятеля на храма, като го поздрави за усърдието, което е проявил за възтановяването и грижите за този благолепен храм, поздрави и кмета на селото заедно с кмета на гр. Септември.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

 

 

 

25
Ноември
2015

Празник на свети Климент Охридски

"Със словата си ти поучи езичниците на Божията вяра, а с делата си се възвиси до божествения безпечален живот; с чудесата си просия пред ония, които пристъпват с вяра към тебе, а със знаменията преславно озари западните земи. Затова, Клименте, славим твоята божествена памет".

С този тропар Светата Православна Църква почита на 25-и ноември светия наш отец Климент Архиепископ Охридски Чудотворец - свещеник и учител на новопокръстения български народ, пръв епископ на българския език.

На днешния ден своя празник в двора на църквата "Света Богородица" в Пазарджик отбеляза и Първо Основно училище "Св. Климент Охридски" в гр. Пазарджик, което посрещна деня на своя небесен покровител за 106-и път. Учениците пристигнаха с шествие по улиците на града в двора на храма в края на Божествената света литургия, след която със своя програма почетоха светеца, въпреки ръмящия дъжд.

Директорът на училището - г-жа Роза Панайотова, приветства учениците и призова да бъдат приобщени децата към духовността и вярата, тъй като те стоят в началото на всеки успех. 

Негово Всеблагоговейнство протойерей Стефан Йорданов, секретар на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик, в съслужение с прот. Кирил Петракиев и свещ. Любомир Чавдаров отслужиха молебен за благопреуспяването на учениците. Отец Стефан благослови децата да изпълнят добродетелите на своя небесен покровител в своя живот и така се окажат достойни негови наследници.

21
Ноември
2015

Въведение Богородично.Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр.Пазарджик

21-ви ноември е денят в който Православната ни Църква празнува големият християнски празник ''Въведение Богородично''.

Празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

Празничната Божествена света Литургия оглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр.Пазарджик.

Заедно с отец Яков съслужи свещеник Димитър Попов служащ в катедралата.

В края на Великото славословие отец Яков, отслужи петохлебие за здраве и благополучие на всички.

Молитвено участие във светата богослужба взеха свещеник Любомир Чавдаров от катедралата който посрещаше идващите боголюбиви християни и ги поръсваше със светена вода за здраве и свещеник Спас Дичев  който заедно със певеца пееше на клироса и молитвено украсяваха богослужението.

В храма за празника присъстваха множество миряни, които с внимание и благоговение участваха молитвено в богослужението.

След възгласа ''Със страх Божий, с вяра и любов пристъпете''.

Негово Високопреподобие архимандрит Яков, причасти с Тялото и Кръвта Христови голяма част от присъстващите богомолци които се бяха усърдно подготвили чрез пост и молитва.

В края на Светата Литургия архимандрит Яков произнесе празнична проповед в която припомни на всички смисъла на днешният празник.В словото си отец Яков каза че днешният ден е по-специален защото е посветен на нашата българска православна християнска младеж на нашите чеда, което Светата Църква по примера на светите Йоаким и Анна които също били родители призовава да се съберем в храма отправяйки молитвите си към Пресвета Дева Мария.В края на своята проповед отец Яков преподаде Божието благословение на всички християнски семейства, и честити днешният празник на тези които празнуват именният си ден.

 Духовното тържество завърши с многолетствие.

Веднага след това Негово Високопреподобие архимандрит Яков заедно със секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев отличиха с грамоти децата взели активно участие в конкурса организиран от Пловдивска митрополия изучаващи предмета Религия от Пазарджишка духовна околия.

<<  106 107 108 109 110 [111112 113 114 115  >>