kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
05
Януари
2016

Утреня, Царски часове, Вечерня със св.Василиева Литургия, (Велик Богоявленски водосвет),в катедрален храм ''Успение Богородично''гр.Пазарджик

На 5-ти януари в навечерието на големия Господски празник Кръщение Господне, по традиция се отслужват Утреня, Царски часове и Вечерня, съчетана със св. Василиева Литургия.

По този случай Негово Благоговейнство свещеник Спас Дичев отслужи богослужебните чинопоследования в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик.

Песнопенията бяха молитвено изпълнени от певиците при храма.

Молитвено участие в богослужението взе секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев.

В края на Светата Литургия Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, заедно със секретарят свещеник Боян Кочев и свещеник Спас Дичев отслужиха  Великия Богоявленски водосвет.

По време на водосвета в храма присъстваха множество миряни, които взеха молитвено участие.

При тържественото запяване на празничния тропар ''Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Св. Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе като Те нарече възлюбен Син; и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото. Христе Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе'' отец Яков поръси с осветена вода храма и всички присъстващи в него.

След водосвета архимандрит Яков се обърна със слово към всички в храма, като разказа за смисъла и значението на Богоявленската вода като велика светиня, която може да я приемаме и като второ причастие не само за нас здравите, но и за тези които са на легло.

В края на словото си отец Яков поздрави всички с днешния празник.

Веднага след това свещеник Боян Кочев раздаде от нафората на всички богомолци, след като вече бяха отпили от осветената Богоявленска вода.

 

01
Януари
2016

Нова Година и Обрезание Господне. Василиева литургия в катедрален храм "Успение Богородично" Пазарджик

В първия ден от новата 2016 година в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена света Василиева литургия от Негово Високопреподобие архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка дуовна околия. В съслужение с него беше Негово Благоговейнство свещеник Максим Ничев, служащ в храма.

След края на службата архим. Яков в съслужение със свещ. Максим, свещ. Спас Дичев и свещ. Боян Кочев отслужиха благодарствен молебен по повод 138 години от освобождението на град Пазарджик от Османско робство. Заедно със събралия се народ свещениците отправиха своята благодарност към Бога и молитви за благопреуспяването на града и неговите жители.

27
Декември
2015

Неделя след Рождество Христово.Св.първомъченик и архидякон Стефан (Стефановден).Преп.Теодор Начертаний, Празнична Божествена света Литургия в храм ''Света Троица''гр.Велинград

На 27-ми декември Православната Църква празнува паметта на първият мъченик и архидякон за Христа Бога св.Стефан.

Празничната Света Литургия възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков,Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в храм ''Св.Троица''гр.Велинград.

В съслужение с Архиерейския наместник съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев,свещеник Любомир Чавдаров служащ в катедрален храм ''Успение Богородично''гр.Пазарджик и ставрофорен свещеноиконом Антон Добрев председател на храм ''Св.Троица''гр.Велинград.

Празничните песнопения бяха изпълнени от смесеният хор при храма.

В празничния ден храма беше пълен с множество християни от града и околността, които заедно със духовниците се помолиха за здраве.

По време на ''причастния'' ставрофорен свещеноиконом Антон Добрев запозна всички присъстващи с живота и страданията на светият мъченик.

В края на Светата Литургия отец Яков поздрави всички боголюбиви християни със Светлото Рождество Христово,като преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай,също така  благодари и на предстоятеля за подръжката и благолепието на светия храм,като честити празника и на всички които празнуват на този ден.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

Веднага след това секретарят на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик свещеник Боян Кочев раздаде нафора на всички.

Днес своят имен ден празнува и протойерей Стефан Йорданов секретар на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик.

От името на всички духовници и служители на богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия му пожелаваме много здраве и още дълги години благодатно пастирско служение на Божията нива.На Многая и благая лета отец Стефане.

26
Декември
2015

Събор на Пресвета Богородица Архиерейска Света Литургия с пострижение и ръкоположение в катедрален храм ''Успение Богородично'', гр.Пазарджик

На 26-ти декември в деня след Рождество Христово, Светата Православна Църква е отредила да честваме празника Събор на Пресвета Богородица на земното Христово семейство.

По този повод Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, възглави архиерейска Света Литургия в катедралния храм на град Пазарджик ''Успение Богородично''.

В края на Великото славословие владиката пострига за четци и певци Христо Башкехайлов, Иван Рачев и Стефан Бонев от град Пазарджик.

С архиерея съслужиха Знеполският епископ Арсений- викарий на Пловдивският митрополит, Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов- протосингел на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев- епархийски духовен надзорник, духовните надзорници свещеноиконом Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев, свещеноиконом Васил Кашоров от храм ''Свето Възнесение Господне'' гр.Пловдив, секретарите на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик протойерей Стефан Йорданов и свещеник Боян Кочев, свещеноиконом Петър Каръков от храм ''Св.Св. Константин и Елена гр.Пазарджик, протойерей Димитър Баташки от храм ''Св.Петка'', протойерей Витан Йорданов от храм ''Св.архангел Михайл'',и протойерей Петко Еленкин.

Песнопенията изпълни митрополитският хор ''Св.ап.Ерм'' с диригент протопсалт Георги Радев.

След възгласа ''И да бъдат милостите на великия наш Бог и Спасител Иисус Христос с всички вас'',Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит ръкоположи в първата степен на свещенството дяконската Пламен Лазаров от село Огняново, като му даде името Серафим.

По време на Божествената Света Литургия храма беше изпълнен с множество боголюбиви миряни дошли от близо и далеч за да почетат празника на Христовото семейство.

Сред присъстващите беше и кмета на Община Септември г-н Марин Рачев.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай поздрави християните от града по случай празника Рождество Христово.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и митрополитският дякон Младен Добрев.

25
Декември
2015

Празнична Божествена света Литургия за Рождество Христово в катедрален храм ''Успение Богородично''гр.Пазарджик

На 25-ти декември Светата Православна Църква празнува Раждането по плът на Господа Бога и наш спасител Иисус Христос.

В днешния празничен ден Църквата пее духовният химн:''Девицата днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера;Ангелите с пастирите славословят,а мъдреците със звездата пътешестват понеже заради нас се роди Младенец-Предвечният Бог.

Празничната света Литургия оглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в катедрален храм ''Успение Богородично''гр.Пазарджик.

В съслужение с отец Яков бяха секретарят на Архиерейското наместничество отец Боян Кочев и свещеник Любомир Чавдаров, служащ в катедралата.

Празничните песнопения в чест и прослава, на Рождението Христово изпълниха катедралният смесен хор при храма.

По време на Светата Литургия храма беше изпълнен с множество боголюбиви християни които заедно със духовниците се помолиха за здраве на семействата си.

Молитвено участие във светата богослужба взе и свещеник Спас Дичев служащ в храма, който посрещаше идващите миряни и ги поръсваше със светена вода за здраве.

По време на ''причастния'' секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев прочете на всички в храма Патриаршеско и синодално рождественско послание.

След възгласа ''Със страх Божий,с вяра и любов пристъпете'',Негово Високопреподобие архимандрит Яков причасти с Тялото и Кръвта Христови голяма част от присъстващите които се бяха подготвили чрез пост и молитва.

В края на Светата Литургия отец Яков произнесе празнична проповед в която акцентира върху смисъла на днешният празник. Днес цялата вселена прославя идването на Бог Слово на земята в плът.Ангелите пеят:''Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение''!(Лука 2:14).Христос се роди за ди ни изкупи от първородният грях,''Бог Отец толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всеки, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен''!(Иоан 3:16).

Негово Високопреподобие архимандрит Яков, честити на всички присъстващи Рождество Христово както и на тези, които празнуват своят имен ден.

Духовното тържество завърши с многолетствие.


<<  137 138 139 140 141 [142143 144 145 146  >>