kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
18
Август
2015

Храмов празник на св. мчци. Флор и Лавър в едноимения параклис, намиращ се в местността ''Добра вода''

На 18.08.2015 г. Светата Православна Църква почитта паметта на св. мчци. Флор и Лавър, заедно с успението на преп. Йоан Рилски Чудотворец - покровителя на целия български народ. В днешния ден празничната Божествена Света Литургия в едноименния параклис, намиращ се в местността "Добра вода" над родопското село Дебръщица, възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Този забелижителен параклис, който се намира на мястото на древен мъжки  манастир в който живеели и монаси е, единственият на Балканския полуостров както и в диоцеза на Българската православна църква, носещ името на мъчениците Флор и Лавър. В параклиса който е,изграден от тогавашният монах Елисей през 1908г. се съхранява и чудотворна икона на светите мъченици, която се изнася за поклонение само на храмовия си празникПреданието разказва че който идва да преспи с вяра и молитва към светците получава изцеление. Заедно с Негово Високопреподобие съслужи секретарят на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик свещеник Боян Кочев. Молитвено участие в Светата Богослужба взеха и  секретарят на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик протойерей Стефан Йорданов, който е и предстоятел на храма, както и дошлия многоброен богомолен народ от близо и далеч, които по-стара родопска традиция всяка година на този ден се събират още от вечерта, за да посрещнат празника. В края на Светата Божествена Литургия архимандрит Яков произнесе празнична проповед като запозна присъстващия богомолен народ с живота и чудесата, които са вършели и продължават да вършат тези велики Божии угодници. Негово Високопреподобие поздрави за добрата организация предстоятеля на храма, като акцентира, че благодарение на усилията, които е положил, храмът се е запазил и до наши дни. Празникът завърши с раздаването на курбан, приготвен в чест на св. мъченици, както и празничен обяд.

16
Август
2015

Празник на преп. Йоаким Осоговски в Баткунската света обител "Св. св. Петър и Павел"

С проливане на твоите сълзи безплотната пустиня си разработил, а с въздишките из глъбини делата си стократно уплодоносил. И стана светилник на вселената, сияейки с чудеса, Йоакиме, отче наш, моли Христа Бога да се спасят нашите души (тропар гл.8).

Този музикален поетичен жанр в църковната химнография Светата църква пее на днешния ден, когато мъдро празнува паметта на преп. Йоаким Осоговски. Той е един от четиримата български подвижници - отшелници, оказали най-силно влияние върху благочестието на българския народ. По примера на преподобните св. Йоан Рилски чудотворец, преп.Гавриил Лесновски, преп. Прохор Пшински. В днешния празничен ден се събрахме в Баткунския манастир "Св.св.Петър и Павел" край с. Паталеница в Пазарджишка духовна околия. Празничната Божесвена Света Литургия отслужи йеромонах Йоаким, брат на светата обител, който днес отбелязва и своя имен ден. Молитвено участие в Светата служба взеха Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и игумен на светата обител, заедно със секретаря на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик - свещеник Боян Кочев. Йеромонах Йоаким носи името на този велик Божии угодник. В края на Светата Богослужба отец Йоаким произнесе празнична проповед като запозна присъстващия богомолен народ с живота и делата на преп. Йоаким Осоговски. След раздаването на нафората, всички присъстващи бяха специално поканени от йеромонах Йоаким на празнична трапеза по случай имения му ден.

 

 

15
Август
2015

Архиерейска Света Божествена Литургия за храмовия празник на катедрален храм ''Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 15.08.2015 г. Светата православна църква почита големия за целия православен свят християнски празник ''Успение (Заспиване) на Пресвета Богородица''. Този велик за християните ден е известен още и като Голяма Богородица - най-големият от Богородичните празници. Според Свещеното писание това е денят, в който Божията майка на 64 годишна възраст напуска земния живот и отива при Своя Син Нашия Господ Иисус Христос.

Днес своя Храмов Празник отбелязва катедралният великолепен храм, посветен именно на ''Успение на Пресвета Богородица'' в гр. Пазарджик. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, възглави Празничната Божествена Света Литургия. Заедно с архиерея съслужиха Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, протойерей Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, секретарят на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик свещеник Боян Кочев, свещеник Спас Дичев, служащ в катедралата и митрополитският дякон Младен Добрев.

В този тържествен празничен ден храмът беше изпълнен с множество богомолен народ от близо и далеч, дошли да почетат празника на Майката Божия. През целия ден потока от миряни не спря, всички искаха да се докоснат до чудотворната икона на Пресвета Богородица за здраве и благополучие на семействата си. Прекрасните песнопения бяха тържествено изпълнени от смесения хор към пловдивския храм ''Свето Възнесение Господне'' с диригент Дорис Хофман, който с прекрасното си пеене още по-силно изпълни сърцата на вярващите с духовна радост, отправяйки молитвите си към Всеподателя Бога.

В края на Светата Божествена Литургия Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений произнесе празнична проповед, като акцентира върху начина, по който Света Богородица общувала с хората. Думите, които употребяваме ежедневно, имат основна роля в начина ни на живеене и общуване с близки и познати. Нека всички ние подражаваме на Пресветата Владичица Богородица, да бъдем сдържани в словата си и употребявайки думите да носим не омраза, а радост в сърцата на хората.

Епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и поздрави Архиерейския наместник архимандрит Яков за добрата подготовка и организация за празника, както и всички присъстващи. След това беше раздаден и курбан на всички християни по случай празника.

 

14
Август
2015

Вечерно богослужение с опело на Пресвета Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Тропар на предпразненството

Люде, с любов се съберете днес! Радвайте се, възклицавайте и ликувайте с веселие! Защото Божията Майка преминава славно от земните жители към небесните!

Вечерта на 14 август от 19.00ч. се отслужи тържествена вечерня с опело на Пресвета Богородица, в катедралния храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик. След богослужебните последования се извърши литийно шествие.

Празничната вечерня бе отслужена от свещеник Боян Кочев - секретар на Пазарджишка духовна околия и свещеник Максим Ничев. Негово Високопреподобие Архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазадржишка духовна околия, съвместно с протойерей Стефан Йорданов-секретар на Празарджишка духовна околия, духовници, служащи в катедралния храм и свещеници от духовната околия, оглави последованието на опелото.

Множество вярващи християни се стекоха в храма за да се поклонят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица и взеха молитвено участие в богослужението.

След вечерното богослужение архимандрит Яков се обърна с благо слово към вярващите християни, припомняйки им смисъла на отбелязвания празник, като насърчи присъстващите да подражават на вярата, надеждата и любовта на Божията Майка - Света Богородица. Да благодарят за непрестанните и благодеяния, с които щедро дарява нас недостойните, като незабравяме да благодарим за милосърдието и защита оказана  над богоспасяемата ни духовна околия.

Пресвета Богородице спаси нас! 

 

13
Август
2015

Молебен канон на Пресвета Богородица пред чудотоворната икона на Пресвета Богородица " Златна ябълка " , храм „ Успение Богородично ”, гр. Велинград .

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, на 13 август 2015г. Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, отслужи Молебния канон на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично", в град Велинград-Пазарджишка духовна околия пред чудотворната икона "Златна ябълка".

В последованието взеха участие: Архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия архимандрит Яков, секретарите на пазарджишка духовна околия протойерей Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, свещеноиконом Иван Чалъмов-председател на храм "Успение Богородично" гр. Велинград, както и свещеници от гр. Велинград, Пазарджикик и Пловдив.

След прочувственото слово за Пресветата Владичица Богородица, викарният епископ Арсений преподаде на народа архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

<<  150 151 152 153 154 [155156 157 158 159  >>