kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
24
Юни
2015

Представяне на книга за храм "Св. Георги" в с. Синитово

book

 

На 24.06.2015 г. в с. Синитово беше представена официално излязлата през 2015 г. от печат книга "Храм "Св. великомъченик Георги" в с. Синитово, Пазарджишко /минало и настояще/". Книгата се издава по повод 130-та годишнина от построяването на храма. Тя е плод на дългогодишен труд на касиера на Църковното настоятелство към храма - Божура Спасова и е издадена със съдействието и помощта на Община Пазарджик.

Книгата представя историята на храма от неговото построяване през 1884 г. до днес. В нея е отдадено дължимото внимание както на свещениците, служили тук през годините, така и на другите църковнослужители, ктитори и жители на селото, допринесли със своята лепта, труд или друга помощ за неговото съществуване.

Представянето се състоя в библиотеката на читалище "Съзнание" в селото. Неин редактор е Председателят на Съюза на писателите в Пазарджик - г-жа Екатерина Данчева. Сред гостите на празника бяха енорийският свещеник Стоян Костов, свещеник Боян Кочев - Секретар на Архиерейско наместничество в Пазарджик, кметът на селото г-н Борислав Алексиев, учители и общественици от селото.

15
Юни
2015

2 Неделя след Петдесетница - на Всички български светии в Баткунски манастир "Св.св. Петър и Павел"

с.Паталеница

На 14.06.2015 г. Светата Църква е отредила да се чества паметта на ''Всички български светии''. Празничната Божествена Света Литургия оглави Негово Високопреподобие Архимандрит Яков - игумен на манастир "Св. св. Петър и Павел", известен още и като ''Баткунски'', в чийто храм има най-много стенописи на български светци. Съслужиха и йеромонах Йоаким - брат на манастира и секретарят на Пазарджишка духовна околия свещеник Боян Кочев. Преди започването на Светата Божествена Литургия беше извършено последованието на ''Петохлебието''. За да уважат празика бяха дошли миряни от Околията. Празникът беше изпълнен с духовна радост за всички нас. Негово Високопреподобие Архимандрит Яков в края на светата Литургия причасти със Светите Божествени и Животворящи Тайни най-напред присъстващите деца, които заедно с нас пееха и се радваха духовно, а после миряните, които се бяха подготвили да приемат Тялото и Кръвта Христови. След като се подкрепихме духовно Негово Високопреподобие ни покани в гостната на манастира и ни нагости с много вкусна рибена гозба, а за десерт похапнахме вкусен постен сладкиш. Празникът завърши с правенето на обща снимка под манастирската многовековна лоза.

11
Юни
2015

Празник на Св.Богородица ''Достойно есть'' в катедрален храм "Свето Успение Богородично" гр.Пазарджик

На 11.06.2015 г. Светата Православна Църква почита паметта на светите апостоли Вартоломей и Варнава и на чудотворната икона на Света Богородица, наречена ''Достойно есть''. Празничната Литургия оглави Негово Високопреподобие Архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, в съслужение със секретаря на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик протойерей Стефан Йорданов, свещеник Боян Кочев, свещеник Спас Дичев, свещеник Максим Ничев и свещеник Димитър Попов.

Преди започването на светата Литургия Негово Високопреподобие извърши последованието на ''Петохлебието''. След като отслужи Божествената Литургия, архимандрит Яков произнесе празнична проповед и предаде своя благослов на всички присъстващи в храма, като ги поздрави за празника. Негово Високопреподобие заедно със свещениците извърши и водосвет по-случай празника на Божията Майка, като измоли Нейното застъпничество за богоспасаемата Пазарджишка духовна околия.

 

10
Юни
2015

Благотворителен концерт-рецитал на Георги Василев-пиано

На 10.06.2015 г. от 18:30 часа в зала ''Маестро Г. Атанасов'' гр.Пазарджик се проведе благотворителен концерт в подкрепа на седемгодишния Ивайло от гр. Септември, който е с диагноза ''детска церебрална парализа''. Прекрасните произведения бяха изпълнени от Георги Василев - син на протойерей Йордан Василев, служащ в храм ''Св.Харалампий'' гр. Септември. В благотворителната кауза се включиха Негово Високопреподобие Архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия заедно със секретаря на Архиерейското наместничество протойерей Стефан Йорданов и свещеници от града и селата, които дадоха своята лепта за лечението на детето. Сред дошлите гости беше и бизнесменът Марин Рачев заедно със семейството си.

07
Юни
2015

Трета епархийска конференция на учителите по “Религия- Православие” в Пловдивска епархия

"ОСТАВЕТЕ ДЕЦАТА ДА ДОЙДАТ ПРИ МЕНЕ И НЕ ИМ ПРЕЧЕТЕ , ЗАЩОТО
НА ТЯХ ПРИНАДЛЕЖИ ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО"
МАРК 10:14

На 06 и 07 юни 2015 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в манастира „Св. св. Кирик и Юлита” край Горни Воден, Асеновград  се проведе третата епархийска конференция на учителите по „Религия-Православие” на тема:

„Добри практики в обучението по Религия в Пловдивска епархия”

  2479  2432

На 06 юни 2015 г. се проведе първата работна сесия. Знеполскиятият епископ Арсений приветства учителите от името на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Г-жа Недка Чолакова, завеждаща Културно-просветния отдел на Пловдивската Света Митрополия, запозна аудиторията с актуалното състояние на предмета в образователния процес, като подкрепи изложението си с  документалния филм „Децата на Пловдивска епархия”.  На работната сесия се представиха десет презентации.

На 07 юни 2015г. в Неделя първа след Петдесетница – Неделя на всички светии, в манастирския храм „Св. Параскева” се отслужи Божествена света Литургия. На която присъства Пловдивския митрополит Николай и учителите по религия.

След неделната Света Литургия започна втората работна сесия, на която присъстваха Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, Знеполсият епископ Арсений, архимандрит Яков - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, архимандрит Висарион - архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, експертите от РИО и преподавателите.

Експерта отговарящи за предмета Религия в РИО Пазарджик  г - жа  Ваня Апостолова поздрави учителите преподаващи предмета. Даде конструктгивни препоръки и предложения свързани с организацията на предмета Религия. В края на работната среща препоръките към учителите  за обучението по ”Религия-Православие” обобщи г-н Михаил Казанджиев - главен експерт от РИО в град Пловдив.

В края на втората работна сесия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай награди участниците с Благодарствена грамота,  в знак на признателност за усърдието, което проявяват всички преподаватели по „Религия - Православие” и пожела здраве и успехи в благородната кауза - да бъдеш учител на вярата и добротата.

На конференцията бяха представени 22 презентации и доклади на учителите по религия от цялата Пловдивска епархия - Пловдив,  Пазарджик, Карлово, Калофер, Септември, Смолян, Велинград, Ракитово, Белово, Труд, Костиево, от пловдивското ателие по иконопис, музикални педагози от епархията предствиха своята дейност. В подробни изложения те акцентираха върху взаимовръзката между православието, семейството,  училището и изграждането  на истинската духовна ценностна система.

С 9 презентации учителите от пазарджишка духовна околия представиха дългогодишната си работа и добрите  практити, в преподаването на предмета „Религия-Православие“.Представени бяха различни интерактивни методики на преподаване, като се акцентира върху добрите практики свързани с взаимодействието и доброто партньорство между учители, директори и родители. 

„ Организация на обученито по ЗИП Религия - Таня Гаралова, Директор на СОУ "Св. Кл. Охридски" гр. Ракитово.

 „Обогатяване на познавателните компетентности на учениците от начален етап чрез обучението по ЗИП Религия“ - Лора Методиева - ОУ "Христо Ботев" гр. Велинград

 „Предметът Религия - вяра, надежда и път в Христа“ - Вергиния Бакалова - СОУ "Чапай " гр. Белово    

„Богатият свят на СИП "Религия" - презвитера Йорданка Василева - СОУ "Хр. Ботев" гр. Септември.

„Да запалим искрата на вярата у децата“ - Катя Стефанова и Албена Димитрова - СОУ "Д-р Петър Берон" гр. Пазарджик.

 „Методическа разработка на урока "Покръстването на българите" - Марияна Стоянова -ОУ "Хр. Смирненски" гр. Пазарджик

„Българските манастири - огнище на вяра и духовност“ - Цвета Кадьова - I ОУ "Св. Кл. Охридски" гр. Пазарджик

„Въведение Богородично - Ден на християнското семейство“ - Мария Мирова - СОУ "Св. Кл. Охридски" гр. Ракитово

„ Как да приобщим родителите  и децата към вярата и духовността – празник в баткунския манастир „Св ап. Петър и Павел“ - Галина Барова – Директор на ОУ“ Хр. Смирненски“ гр. Пазарджик.

  

<<  154 155 156 157 158 [159160 161 162 163  >>