kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
11
Май
2015

11.05.2015г. Храмов празник в с. Мокрище

На днешния ден - 11.05.2015 г., когато Църквата чества светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий, своя храмов празник отбеляза и едноименната църква в с. Мокрище.

Тържествената литургия възглави Архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Яков. В съслужение с него бяха секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, както и свещ. Стоян Костов, Председател на ЦН при храм "Св. Георги" с. Синитово. Молитвено участие в службата взе и Председателят на храма свещ. Спас Дичев.

Отец Яков поздрави присъстващите и пожела да бъдем добри чеда на своите отци и пазим светата православна вяра. Той благодари на жителите на селото за топлото посрещане.

На службата присъства кметът на селото г-жа Лиляна Хаджиева и служителите в Администрацията на Кметството.

Празникът завърши с многолетствие.

09
Май
2015

Освещаване на новия мост над р. Луда Яна на пътя Пазарджик - Пловдив.

На 09.05.2015г. Негово Високопреподобие архимандрит Яков заедно със свещеници от Пазарджишка  духовна околия  осветиха новопостроеният мост над река Луда Яна, в присъствието на Министър-председателя на България Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Присъстваха още и кмета на град Пазарджик заедно със областния управител, кметовете  от съседните села и бизнесмени. По случай събора на село Мало Конаре Премиерът Бойко Борисов посети църквата "Св.Атанасий" като каза пред хората които присъстваха „Без Господа нищо не може да се направи... Ето защо нашата работа е Божа работа, щом той каже, ние правим" и добави  да слушат свещениците и всичко ще бъде наред.

 

 

09
Май
2015

Тържествен концерт- спектакъл в чест на Националния празник 6-ти май ''Гергьовден''-Ден на Храбростта

На 05.05.2015г.от 18:00 часа, беше организиран Тържествен концерт-спектакъл в чест на Националния празник 6-ти май ''Гергьовден''-Ден на Храбростта в зала ''Маестро Георги Атанасов''в гр.Пазарджик на който присъства Негово Високопреподобие архимандрит Яков заедно със секретаря на Архиерейското наместничество протойерей Стефан Йорданов.

09
Май
2015

Гергьовден в храм " Св. вмчк. Георги Победоносец" с. Ковачево

На 06.05.2015г.Негово Високопреподобие архимандрит Яков отслужи света Божествена Литургия в храм ''Св.вмчк Георги Победоносец'' в гр.Пазарджик.В същия ден посети и, храма в с.Ковачево  заедно със секретаря на Архиерейското наместничество протойерей Стефан Йорданов и, протойерей Атанас в съслужение освети обновената камбанария и новопостроен навес.На празника присъства и дарителя г-н Марин Рачев заедно със своето семейство.

 

04
Май
2015

Празник на новия храм 2 май – св. цар Борис I Покръстител

Новостроящият се храм в гр. Септември носи името на св. цар Борис-Михаил Покръстител на българите, чиято памет православната църква отбелязва всяка година на 2 май.

По традиция празникът започна със св. Литургия в храм “Св. свещеномъченик Харалампий”. След това всички с иконата на св. цар Борис І и хоругви тръгнаха на литийно шествие от стария храм до новостроящата се църква. На строежа свещениците отслужиха Празничен Водосвет и Молебен за здраве и успех на младите хора в града. Молебенът бе отслужен от архимандрит Яков, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в съслужение с протоиерей Стефан Йорданов и енорийските свещеници Йордан Василев и Николай Генев. След това отец Яков и отец Йордан произнесоха благопожелания към всички за успех в богоугодното начинание за скорошно завършване на храма. С радостна новина пред християните в града се обърна и г-н Атанас Танев, секретарна Община Септември, който прочете решения на Общинския съвет, с които имотите, върху които са построени храм „Св. цар Борис-Михаил“, гр. Септември и храм „Преподобни Иоан Рилски Чудотворец”, с. Злокучене се даряват безвъзмездно на църковните настоятелства и стават собственост на църквата.

Тази година вместо традиционния празничен обяд в новия храм беше организирана благотворителна кампания за 7-годишния Ивайло Миленков от гр. Септември, който се нуждае спешно от финансови средства за рехабилитация в Полша. Семействата на Петър и Евгения Янкови, Атанас и Милена Табакови, Златко и Елена Сестримски дариха 1330 лв и 100 евро. А в касата за дарения в храма за кратко време бяха събрани още 400 лв от присъстващите богомолци. В храм „Св. Харалампий“ ще продължат да се събират дарения за Ивайло Миленков и през целия месец май.

<<  156 157 158 159 160 [161162 163 164  >>