kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
02
Май
2015

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ ПО СЛУЧАЙ 1150-ГОДИШНИНАТА ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ПАМЕТТА НА СВ. ЦАР БОРИС І МИХАИЛ

Изпълнен със страх Божи, богоблажени царю Борисе, станал си жилище на Светия Дух” (Тропар, гл. 6)

 

11207343 1011800175497991 8988450917864515326 n

 

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Оставайки под знака на радостта от Христовото Възкресение, днес св. Църква ни приканва да си спомним и за равноапостолния цар Борис, благодарение на когото в далечното девето столетие българският род възприе спасителните истини на християнската вяра. Да си спомним за богоблажения Борис, приел в кръщелния купел името Михаил, когото Бог бе видял като достоен съсъд за Своята благодат, просвещавайки ума и сърцето му с истинската вяра и определяйки му жребия на равноапостолството. И така, отново да прославим заедно с цялата Църква владетеля, определил както с личния, така и със своя държавнически избор приобщаването на нашия народ и държава към християнската цивилизация.

Преданието на Църквата е запазило за нас образа на равноапостолния св. Борис като истински отдаден на християнската вяра владетел, в когото изобилно е действала Божията благодат. За него, неговият съвременник – Константинополският патриарх св. Фотий, пише, че той е бил „озарен душевно с блясъка на Божествения Дух” и „възведен към светлината на благочестието”, че е извършил такова дело, с което се е издигнал до „деянието и подражанието на великия Константин”, че е бил наистина „от Бога княз на България”. Столетие по-късно, друг велик светец на Църквата – Константинополският патриарх Николай Мистик, казва, че „блаженият” Борис „сега се намира при светците на небето… и стои пред Бога, удостоен с голяма похвала за делото, което с помощта на Бога е направил за българите, а именно за това, че е положил основата на вярата, заради което и справедливо се почита”. Този образ допълва и Охридският български архиепископ Теофилакт, определяйки св. Борис І Михаил като „Божи наместник” и „осветен княз на България”, чиято душа „познала Божията воля”, така че управлението му „преминало в трайно спокойствие и немалко народи му се покорили, защото сигурно се уповавал на истинския Бог”. А след отминаването си от този свят „бил прославен от Господа с чудеса и изцеления, които боголепно се извършвали чрез мощите му”.

Днес – 1150 години след покръстването на българския народ – тези и множеството други свидетелства от миналото отново ни припомнят, че само следвайки заветите на нашите, родили ни за Господа предци, бихме могли и ние да се надяваме на Божията помощ и закрила. Че ако искаме и днес нашият народ и държава да се радват на мира и благоденствието, които дарува Божията благодат, трябва да сме твърди и непоколебими в изповядването на спасителната православна вяра, завещана ни веднъж и завинаги от живота и делото на първия български християнски владетел и винаги пазена от нашия благочестив народ като най-скъпоценно съкровище и залог за нашето пребъдване във вековете.

Делото на покръстването на нашия народ беше увенчано още приживе на светия цар Борис-Михаил и с учредяването на светата Българска православна църква. Св. цар Борис бе и първият, който се погрижи Поместната ни църква и православната християнска вяра да проникнат най-здраво в нашето народностно битие и култура, въздигайки храмове на Живия Бог и усърдно подпомагайки делото на църковната просвета. Пример, който е достоен за следване особено днес, когато православният ни народ живее в условията на духовни изпитания и нерядко се увлича по съмнителни ценности и идеали, които, вместо към тесния път на вечния живот и наследяването на Царството Божие, го тласкат към широкия път на греха (Мат. 7:13-14). Затова нека помним нашите наставници, които са ни проповядвали словото Божие, и, имайки пред очи свършека на техния живот, да подражаваме на вярата им (Евр. 13:7).

„Блажени царю Борисе, като стоиш пред престола на Всевишния, моли Христа Бога да дарява на народа ни мъдрост и сила, а на нас, които ти се молим – спасение на нашите души” (Кондак, гл. 2).

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ЧЛЕНОВЕ:

† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

† НА САЩ, КАНАДА И АВСТРАЛИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОСИФ

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ ГАЛАКТИОН

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ

† ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

~~~~~~~~~~~~~~

Посланието е прието на заседанието на Св. Синод от 27.04.2015 г. по случай предстоящото на 2 май честване в Плиска на 1150 години от покръстването на българския народ. На 2 май Православната църква почита св. равноапостолен цар Борис І Михаил.
_________________
Българска Патриаршия

15
Април
2015

Възкресение Христово- Пасхалната радост за цялото човечество

Възкресение в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Categories: Общи

25
Март
2015

Празник в храм "Св. Благовещение" с. Црънча

2013-04-28-306На 25 март  храм "Св. Благовещение" с. Црънча отпразнува своя храмов празник. Множество християни се стекоха в храма за да се помолят и изпросят помощта и закрилата на Пресвета Богородица. 

Отслужи се празнична Св. Литургия от Неово Високопреподобие архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, в съслужение с протойерей Стефан Йорданов-секретар на Пазарджишка духовна околия.

В словото си архимандрит Яков припомни  на вярващите смисъла и значението на празника Благовещение, както и тайнството на Боговъплъщението. Изтъкна достойнството на Божията Майка и ги призова да се обръщат молитвено към Небесната ни Ходатайка, та по Нейните молитви да преодоляват житейските изпитания и несгоди. Архиерейският наместник поздрави всички присъстващи в храма  и заяви, че вестта, която Архангел Гавраил носи на Богородица е радост за целия свят. 

Духовното тържество завърши с многолетствие.

 Предстоятелят на храма свещеник Иван Зяпков посрещаше еноряшите и гостите на селото и ги поръсваше със светена вода.

Сред официалните гости бяха: кметът на гр. Пазарджик и кметове на други населени местта.

По традиция се раздаде рибен курбан за здраве.

 

Categories: Общи

12
Март
2015

Свети Николай Чудотворец благослови християните от Пловдивска епархия

На 12 март, в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в град Пловдив тържествено бе посрещната частица от св. мощи на свети Николай Мирликийски Чудотворец.

 Молитва към свети Николай Чудотворец пред светите мощи отправиха двамата митрополити.Светата десница бе донесена от Негово Високопреосвещенство митрополит Исая от Кипърската Православна Църква, с благословението на Светия Царски 

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай изказа своята благодарност към Негово Високопреосвещенство митрополит Исайя за духовната му подкрепа, за любовта, която винаги е имал към нас и Православната ни света Църква.Ставропигиален манастир „Богородицата на Кико“.

Кипърският митрополит Исайя се обърна към Пловдивския митрополит Николай с думите : „Привеждаме Ви тези свети мощи за освещаване и подкрепа, за духовно възпитание на всички, които вредят на делото на Нашия Спасител Иисус Христос. Бъдете убеден, Ваше Високопреосвещенство, че ръката на свети Николай, както опозори Арий и неговите еретически учения на Първия Вселенски събор, така и днес има способността, чрез силната вяра и молитва на християните да опозори всякакъв вид нападения въхру християните. Чуствам, че Вие преживявате това чудо. Пожелаваме Ви от дълбините на душата си успех във вашето архипастирско дело, да продължите непреклонно Вашата борба в името на вярата и Родината и знайте, че ще бъдем винаги до Вас. Бог да е с Вас и във всяко добро дело да бди над Вас. Лек и спасителен пост за посрещане с радост на Христовото Възкресение.”

Много вярващи християни от Пазарджишка духовна околия дойдоха в храм "Св. Марина" гр. Пловдив, за да се докоснат до светите мощи  и да изпросят благодатта и небесната закрила на Св. Николай Чудотворец за близките си и за богоспасяемата ни духовна околия.

Categories: Общи

10
Март
2015

Скръбна вест

С дълбока скръб ви известяваме, че на 08 март 2015 г. почина

АНГЕЛ ПЕТРОВ ЧОМПАЛОВ  (бай Ангел) - 1924 -2015 г.

Дългогодишен църковен настоятел при църква "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Бай Ангел посвети голяма част от живота си в служение на Бога и Църквата.

На 10 март 2015 г. се отслужи опело в гробищен парк гр. Пазарджик от протойерей Стефан Йорданов - секретар на Пазарджишка духовна околия, в съслужение със свещеници от Пазарджик, които се помолиха за упокоение на душата на новопредставилия се в Господа Ангел Чомпалов.

Множество хора, близки, познати и приятели присъстваха на погребението, за да се помолят и  простят с бай Ангел.

Свещениците поднесоха венец от името на Архиерейско наместничество гр. Пазарджик и от Църковното настоятелство при катедрален храм "Успение Богородично".

Бог да го прости и да му дарува вечно блаженство в Царството небесно!

 

 

Categories: Общи

<<  157 158 159 160 161 [162163 164  >>