kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
16
Септември
2016

Начало на новата учебна година в Пазарджишка духовна околия

На 15.09.2016 г. във всички училища в страната беше отбелязано началото на новата 2016/2017 учебна година. В голяма част от учебните заведения и в Пазарджишка духовна околия тържествата бяха съпроводени от молебен за благословение на децата и успешното им напредване в познанието за Слава Божия, за утеха на родителите и за полза на Родината.

В ОУ „Христо Смирненски“ гр. Пазарджик с директор г-жа Галина Барова молебенът беше отслужен от Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него беше и секретарят на Околията прот. Стефан Йорданов.

В ОУ „Васил Левски“ с. Звъничево с директор г-жа София Банкина за благословението на децата отново се помоли архим. Яков в съслужение с отец Стефан.

В гимназия „Иван С. Аксаков“ в град Пазарджик молебенът беше възглавен от архим. Яков в съслужение с двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев.

В „Професионална гимназия по икономика и мениджмънт“ в град Пазарджик с директор г–жа Таня Благова молебенът беше отслужен от свещ. Стоян Стоянов, енорийски свещеник в храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик.

В СОУ „Д-р Петър Берон“ гр. Пазарджик с директор г-жа Станка Пашова последованието беше отслужено от прот. Димитър Баташки, Председател на ЦН при храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик.

В СОУ „Христо Ботев“ гр. Септември с директор г-жа Янка Кметска за успешните занятия на децата се помоли прот. Йордан Василев, Председател на ЦН при храм „Св. Харалампий“ в града.

14
Септември
2016

Кръстовден в град Пазарджик

На 14.09.2016 г. Православната Църква отбеляза празника Въздвижение на Светия Кръст Господен.

Светата литургия в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше възглавена от архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещ. Боян Кочев, секретар на Наместничеството, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, служащи в катедралата.

Преди започване на светата литургия беше изнесен и Честния Кръст Господен, който ще остане за поклонение до отданието на празника.

В края на службата отец Яков разказа как света равноапостолна царица Елена намерила Животворящия Кръст, на който е бил разпнат нашият Спасител. Той припомни още и Христовите думи, че човек трябва да се отрече от себе си и да вземе кръста си, за да бъде Негов ученик. Днес светът ни предлага друг кръст, каза отец Яков, много по-лек и удобен за носене - този на осъждането, злословието, враждата, омразата. Той призова всички да не се поддаваме на съблазните, а да изберем Христовия кръст, като помним, че именно чрез кръстната Си смърт Господ ни изкупи от смъртта.

Тържеството завърши с многолетствие.

08
Септември
2016

Рождество на Пресвета Богородица

На 08.09.2016 г. Православната Църква отбеляза празника, посветен на рождението на Божията Майка - Света Богородица. На този ден катедрален храм "Успение Богородично" посрещна своя малък празник.

Светата литургия беше възглавена от архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и Председател на ЦН на храма. В съслужение с него бяха свещеноиконом Виктор Нешев, Председател на храм "Св. Георги" с. Бистрица, Софийска епархия, гостуващ в Околията, свещ. Боян Кочев, секретар на Наместничеството и свещ. Любомир Чавдаров, служащ в катедралата.

Много от жителите и гостите на град Пазарджик и в този ден се поклониха пред чудотворния образ на света Богородица, намиращ се в храма, за да благодарят на Божията Майка за Нейното бързо застъпничество и помощ.

В своята проповед отец Яков припомни неизброимите добродетели на Божията Майка като смирение, кротост, благодушие, любов и призова всички да следваме Нейния пример, тъй като те не са загубили своята стойност и значение и днес.

Тържеството завърши с многолетствие.

05
Септември
2016

Свещеническа конференция в Баткунски манастир

На 05.09.2016 г. в Баткунската света обител "Св. ап. Петър и Павел" край с. Паталеница съгласно утвърдения от Пловдивска митрополия график се проведе конференция на свещениците от Пазарджишка духовна околия.

Преди нея в манастирската църква беше отслужена литургия от свещеноиконом Иван Чалъмов, Председател на храм "Успение Богородично" гр. Велинград и прот. Стоил Лазаров, Председател на храм "Св. Неделя" гр. Ракитово. Песнопенията на литургията бяха изпълнени от смесения хор при храм "Св. Троица" в кв. Каменица на град Велинград.

В края на службата отец Стоил благодари на игумена на обителта - архим. Яков, за оказаната чест да служат на това свято място. Той припомни, че през тази година се навършват 350 години от насилственото помохамеданчване на българите от Чепинското корито, където и днес се строят нови джамии и призова всички да бъдем единни и усърдни в молитвата си към Бога за благоденствието и просветата на българския народ.

След службата отец Яков припомни Господните думи "Колко хубаво е братя да живеят на едно" и "Където са двама или трима, събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях" и изказа своята радост, че в Господнето име този ден в обителта са се събрали множество свещенослужители. Така пролича и неведомия Божи промисъл, тъй като конференцията, която е планувана още през месец януари, съвпадна с началото на ремонтните дейности по възстановяване на най-голямото манастирско крило. Отец Яков и свещениците отслужиха молебен след края на литургията, с което изпросиха Божията помощ и благословение за предстоящия ремонт.

Празникът завърши с многолетствие, след което архим. Яков покани всички присъстващи да се подкрепят и телесно на приготвения манастирски обяд.

29
Август
2016

Отсичане главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител

На 29.08.2016 г. Светата Православна Църква отбеляза едно от най-трагичните събития в своята история - отсичането главата на светият Господен Предтеча и Кръстител Йоан. Преживявайки година след година страданията на светията, Църквата е определила през този ден вярващите да спазват строг пост.

Светата Божествена литургия в катедрален храм "Успение Богородично" в град Пазарджик възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещ. Боян Кочев, секретар на Околията и свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата.

В края на службата отец Яков припомни последните моменти от земния живот на Предтеча, като обърна внимание как той посвети живота си в служение на Бога, подготвяйки Неговото идване. Отец Яков припомни проповедта на свети Йоан: "Покайте се, защото се приближи Царството Небесно!" Нека и ние, днешните вярващи, призова отец Яков, очакващи идването на Царството Божие, винаги имаме пред очите си своите грехове и каейки се за тях, служим с живота си на Христа.

<<  225 226 227 228 229 [230231 232 233 234  >>