kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
25
Август
2016

Три години от кончината на отец Лука

otez Luka pomen 3 g

 

 

На 25 август 2016 г. се навършиха три години от кончината на свещеноиконом Лука Марински, дългогодишен Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

 

Панихидата беше отслужена на гроба на отец Лука от неговия наследник в Наместничеството - Архимандрит Яков. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Стефан Йорданов и свещ. Спас Дичев от катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

 

Бог да прости отец Лука и да го упокои там, където почиват праведниците!

22
Август
2016

Въдворяване на нов свещеник в село Огняново

На 22.08.2016 г. в 19.00 часа на жителите на пазарджишкото село Огняново беше представен новият свещеник отец Петър Шопов. Много от енориашите на местния храм "Успение Богородично", начело с кмета на селото г-н Митко Хайдуков, се бяха събрали, за да посрещнат новия свещеник.

Чинът на въдворяване беше отслужен от Архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия архимандрит Яков. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев.

Веднага след въдворяването беше отслужен водосвет, след което отец Петър отслужи и първата си вечерня.

След това бяха благословени питки, приготвени от жителите на селото специално за посрещането на своя нов пастир.

Отец Яков се обърна с приветствие към нововъдворения свещенослужител и неговите нови енориаши.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.


18
Август
2016

Храмов празник на параклис "Св. мъченици Флор и Лавър"

На 18.08.2016 г. своя храмов празник посрещна параклисът "Св. мъченици Флор и Лавър", намиращ се до хижа "Добра вода" в полите на Родопа планина, на около 10 километра над село Дебръщица.

Празничната света литургия беше възглавена от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха  свещ. Боян Кочев, секретар на Околията и прот. Йордан Василев, Председател на храм "Св. Харалампий" в гр. Септември. Молитвено участие в службата взе прот. Стефан Йорданов, Председател нахрам "Св. неделя" в с. Дебръщица, в чиято енория се намира параклисът.

Отец Яков поздрави присъстващите с празника. Той разказа накратко житието на мъчениците и на небесния закрилник на българския народ св. Иван Рилски, по повод 1070 години от неговото успение. Той призова да следваме завета на свети Иван и по неговите и на мъчениците Флор и Лавър молитви Бог да ни удостои с Небесното Царство.

Многобройни поклонници още от вечерта дойдоха да се поклонят пред чудотворния образ на мъчениците, който беше изложен през време на службата.

Параклисът е изграден на мястото, където някога се е намирал Дебръщенския манастир, основан  през 12 век. През турското робство той е разрушен. Възобновен е през 1908 година, но само като малък параклис. По-късно е изоставен и се порутва. Днешният, значително по-голям параклис, е построен през 1994 година върху част от основите и стените на стария параклис. Запазена е еднокорабната и едноабсидна архитектура с квадратна камбанария над притвора.

15
Август
2016

Полагане основата на нов храм в Пазарджишка духовна околия

На 15.08.2016 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше извършена първа копка и положен основен камък за градежа на нов храм на територията на Пазарджишка духовна околия.

Параклисът ще носи името на "Света Богородица Пътеводителка" и ще бъде изграден в парцел на бензиностанция "ОМV", намиращ се на Автомагистрала "Тракия" в землището на село Щърково.

Последованието по полагане основата на новия храм беше отслужено от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещ. Боян Кочев, секретар на Наместничеството и свещ. Димитър Милков, Председател на ЦН при храм "Св. Георги" с. Щърково.

Бог да благослови доброто начинание на дарителите!

15
Август
2016

† Успение на Пресвета Богородица. Храмов празник на катедрален храм "Успение Богородично" гр.Пазарджик

На 15.08.2016 г. своя храмов празник посрещна катедралата на град Пазарджик - "Успение Богородично".

Празничната света литургия беше възглавена от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха  свещ. Боян Кочев, секретар на Околията и свещ. Любомир Чавдаров, служащ в катедралата. Молитвено участие в службата взеха и служащите в храма свещ. Спас Дичев и свещ. Максим Ничев.

Както всяка година и този път хиляди жители и гости на град Пазарджик дойдоха в храма и минаха да се поклонят пред чудотворния образ на Божията Майка. Мнозина се бяха подготвили с пост и покаяние и се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни.

В края на службата отец Яков разказа на присъстващите последните събития от земния живот на Света Богородица. Той припомни, че нейния престол на небесата често стои празен, защото тя е неуморна застъпница за човешкия род и до днес не спира да откликва на молитвите на вярващите. Имайки нейния пример на живот, отдаден на Бога, нека следваме добродетелите й и се уподобяваме на нея.

Тържеството завърши с многолетствие, след което беше осветен и приготвения курбан, който беше раздаден за благословение на присъстващите.

<<  226 227 228 229 230 [231232 233 234 235  >>