kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
09
Май
2016

Молебен в гр. Ракитово

Днес, 09.05.2016 г. в местността "Николица" край град Ракитово Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи благодарствен молебен в параклиса, посветен на свети Николай.

Молитвено участие в службата взеха прот. Стефан Йорданов, секретар на Наместничеството, прот. Стоил Лазаров, Председател на ЦН при храм "Св. Неделя" гр. Ракитово, свещеноиконом Георги Марков, Председател на ЦН при храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Костандово и отец Николай, гост от храм "Св. Николай" в гр. Стара Загора. След това беше благословен и приготвения традиционен за този ден курбан за здраве на жителите на града.

Свещениците разгледаха останките от раннохристиянската базилика в близост до параклиса, датираща от 4-5 век. Базиликата е характерна със своя архиерейски трон в олтара и баптистериум.

На тържеството присъстваха много богомолци от града и околностите, както и хора от мюсюлманско вероизповедание. Гост на празника беше и мюфтията на град Велинград.

06
Май
2016

Храмов празник на храм "Св. Георги" гр. Пазарджик

На 06.05.2016 г., Светли петък, Църквата чества и празника на светия великомъченик, чудотворец и победоносец Георги.

На този ден своя храмов празник отбелязва и едноименният храм в град Пазарджик. Тържествената литургия възглави Архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Яков. В съслужение с него бяха Председателят на храма прот. Петко Еленкин и секретарят на наместничеството свещ. Боян Кочев. Молитвено съучастие взеха прот. Манчо Манчев, енорийски свещеник в храма и прот. Димитър Баташки, Председател на храм "Св. Петка" гр. Пазарджик.

Отец Яков приветства многобройния народ, дошъл да се помоли на великия застъпник свети Георги и пожела да възпитаваме добри християни и достойни българи, обичащи своя народ и родина.

02
Май
2016

Водосвет в новостроящия се храм в гр. Септември

На 02.05.2016 г. Светата Православна Църква чества паметта на светия цар Борис-Михаил.

По този повод в новостроящия се храм, посветен на Покръстителя на българския народ в гр. Септември, беше отслужен водосвет. Последованието беше възглавено от Архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия - архимандрит Яков в съслужение с прот. Йордан Василев - Председател на ЦН, свещ. Николай Генев - енорийски свещеник в гр. Септември и свещ. Боян Кочев, секретар на Наместничеството.

На тържеството присъства и градоначалника на Община Септември - г-н Марин Рачев. Всички се помолиха за това, през следващата година по това време храмът да бъде довършен и осветен и празникът да бъде отбелязан с Божествена света литургия.

01
Май
2016

ПАСХА - Второ Възкресение

На 01.05.2016 г. от 12.00 часа в катедрален храм "Успение Богородично" беше отслужено вечерното богослужение, по време на което се чете Евангелието на различни езици.

Богослужението беше възглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Председател на ЦН при храма. В съслужение с него бяха служащите в катедралата свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик - секретар на Наместничеството.

По време на службата отец Яков прочете евангелския текст на църковнославянски език, о. Спас на гръцки, о. Любомир на френски и о. Боян на български език.

Духовниците отново изнесоха за поклонение Евангелието, иконата на Христовото Възкресение и Честния Кръст, като се поздравяваха с всички присъстващи в храма с пасхалния поздрав "Христос Воскресе!".

01
Май
2016

ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ПАСХА

"Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, дарува живот!"

В най-светлия ден на годината - денят на Христовото Възкресение от мъртвите, празничната света Литургия в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от архимандрит Яков - Председател на ЦН при храма и Ярхиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в съслужение със свещ. Спас Дичев от катедралата и свещ. Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик- секретар на Наместничеството.

След като изнесоха и раздадоха от Благодатния огън на дошлия хиляден народ, когото храмът не успя да побере, отците прочетоха отвън евангелското четиво и поздравиха присъстващите с пасхалния поздрав "Христос воскресе!". След това беше извършена лития до затворените врати на катедралата, които отец Яков блъсна при думите "Господ на силите, Той е Цар на славата" и всички заедно влязоха в храма.

По цялото време на службата се усещаше особената пасхална радост, която неизменно съпътства този най-велик ден в историята на човечеството и въпреки късния час, много миряни останаха до края на богослужението, като голяма част от тях пристъпиха и към Светите Тайни.

 "Много хора следват Бога, каза той, но в един момент пътищата се разделят на две - едните застават отдясно Нему, другите - отляво. Нека и ние  останем верни чеда на Бога и Църквата и като разпнатия отдясно на Христа разбойник един ден чуем заветните думи "Днес ще бъдеш с Мен в рая!", каза отец Яков в края на службата."Тази пасхална радост на днешния ден да бъде в сърцата Ви през цялата година!", пожела той на всички присъстващи.

<<  229 230 231 232 233 [234235 236 237 238  >>