kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
30
Април
2016

Посрещане на Благодатния огън в гр. Пазарджик

На 30.04.2016 г. в 21.30 часа пред катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше посрещнат Благодатния огън, който по-рано през деня слезе над гроба Христов.

Огънят беше донесен от Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. При пристигането му всички светилници в храма бяха загасени и отец Яков запали най-напред престолния седмокандилник, а след това и всички останали кандила и свещи.

Отец Яков поздрави с пасхалния поздрав "Христос воскресе!" и раздаде от огъня на пристигналите специално за посрещането му свещеници от Околията и миряни от храма и града.

29
Април
2016

ОПЕЛО ХРИСТОВО

На 29.04.2016 г. от 18.30 часа в храм "Успение Богородично" град Пазарджик беше отслужено богослужението, част от което е и Опелото на Нашия Спасител и Господ Иисус Христос.

Службата беше възглавена от архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещ. Спас Дичев от катедралата и свещ. Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик - секретар на Наместничеството.

При пеенето на песнопенията от опелото, на певиците пригласяха много от събралите се миряни, които един по един изпълваха храма и се присъединяваха към молитвата.

В края на службата отец Яков припомни, че великата Жертва на Христа беше нужна за нас, за да слезе Той с душата си в дълбините на ада, от където да изведе всички праведници. Със страх и трепет очакваме утрешния ден, каза той, в който Бог да изпрати за пореден път Своята благодат и свидетелството на невеществения огън за удостоверяване великото събитие на Своето Възкресение. Той призова онези от нас, които не са успели до сега, в утрешния ден да пристъпят към тайнството на изповедта. Там, застанали пред иконата на Спасителя, да си поискат прошка от Него и да отворят дверите на своите сърца, на които Той хлопа и след четиридесетдневния пост да седнат с Него на трапезата и се причастят със светите тайни.

29
Април
2016

Велики петък. Царски часове, Вечерня с изнасянето на Светата Плащаница.

На 29.04.2016 г. Църквата отбелязва Велики петък - денят на Христовите страдания и разпятие.

Утринната служба в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше възглавена от Негово Благоговейнство свещеник Спас Дичев. Молитвено съучастие взеха свещ. Димитър Попов от катедралата и Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" в гр. Пазарджик - секретар на Архиерейското наместничество.

По време на службата беше изнесена Плащаницата с образа на мъртвия Христос, над която по-късно да бъде извършено и опелото Христово.

Много енориаши и гости на храма бяха дошли да се помолят и поклонят на самопожертвалия се заради нас Спасител.

28
Април
2016

Последование на 12-те Евангелия

На 28.04.2016 г. от 18.30 часа в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужено Последованието на 12-те Евангелия, в които се разказва за последните дни от земния живот на нашия Спасител и Господ Иисус Христос.

Службата беше възглавена от архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещ. Спас Дичев от катедралата и свещ. Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик - секретар на Архиерейското наместничество.

По време на службата беше изнесено за поклонение и Господнето разпятие, заедно с обрадите на света Богородица и св. ап. Йоан Богослов.

В края на службата отец Яков се обърна към множеството вярващи, дошли на службата въпреки късния час. Той обърна внимание как е притихнала в момента не само природата, но и иначе метежната ни душа, в очакване на великото и тайно събитие на Възкресението Христово, когато Господ ще изведе от тъмницата на мрака душите на вярващите. Той подкани всички през тази нощ да влезем в дълбината на сърцето си и принесем покаянието на благоразумния разбойник - то привлича Божието милосърдие, за да можем и ние да бъдем изведени от мрака на греха и чуем така желаните думи: "Днес ще бъдеш с Мене в рая!".

28
Април
2016

Велики четвъртък

На 28.04.2016 г. Църквата отбелязва Велики четвъртък - денят на Тайната вечеря и установяване Светата Евхаристия.

Празничната служба в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше възглавена от Негово Благоговейнство свещеник Спас Дичев. В съслужение с него беше свещ. Боян Кочев.

В същия ден е определено да се отслужва и общ маслосвет за всички християни. Тайнството беше отслужено от архим. Яков в съслужение с отец Спас и отец Боян.

Много енориаши на храма бяха дошли да се помолят със свещениците и да се помажат за тяхно душевно и телесно здраве.

<<  230 231 232 233 234 [235236 237 238 239  >>