kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
27
Април
2016

Проведе се открит урок по Вероучение в СОУ "Д-р Петър Берон" гр. Пазарджик

На 27 април 2016 г. в СОУ „Д-р Петър Берон" – гр. Пазарджик се проведе открит интегриран урок по Религия и Български език и литература на тема „Възкресение Христово". Учениците от ІV а клас изучават предмета Религия-Православие под формата на свободноизбираема подготовка. Повод за представяне на положителната практика е наближаващият светъл християнски празник Възкресение Христово - Великден.

Учителят по Религия Константин Ковачев въведе учениците в темата с кръстословица, която беше посрещната с интерес. Последва плавен преход с припомняне на изучавани старозаветни събития за Адам и Ева, за Ной и потопа. Децата с готовност отговаряха на зададените въпроси. Същинската част на урока - придобиване на нови знания за библейските събития от Цветница до Възкресение, беше поднесена интересно, с множество икони и илюстрации, представени на мултимедия. Учениците зарадваха гостите с драматизация на сцени от евангелския разказ. Отделено беше внимание и върху символите и традициите, свързани с честването на празника Възкресение Христово, както и неговото духовно и нравствено значение.

Под ръководството на класния си ръководител г-жа Катя Стефанова учениците съчетаха наученото в часовете по Религия с изучаването на художествени произведения по литература. Разгледани бяха две стихотворения - "Великденска свирка" на Ран Босилек и "Великден" на Борис Тричков. Децата разсъждаваха върху настроението в текстовете, откриваха лирическия герой, използваните езикови средства. По естествен път почувстваха значимостта и въздействието на празника върху всеки християнин.

Официални гости на проявата бяха Негово Високопреподобие архимандрит Яков - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и секретарите на околията - протойерей Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, които радушно бяха посрещнати от г-жа Станка Пашова, директор на училището. Тя благодари на Архиерейското наместничество за финансирането на уроците по Религия. Архимандрит Яков се обърна с приветствие към преподавателите, децата и гостите и подари на всеки ученик Библия за деца и боя за приготвяне на великденски яйца.

Четвъртокласниците бяха поздравени за показаните знания и от г-жа Ваня Апостолова – ст. експерт по обществени науки, гражданско образование и религия, и г-жа Албена Димитрова – ст. експерт по начално образование към РИО – гр. Пазарджик. Г-жа Татяна Желева – гл. специалист „Училища", поздрави двамата учители от името на г-н Тодор Попов – кмет на община Пазарджик, за проявения професионализъм и грижа за възпитанието на децата като личности с висок морал.

Към момента в СОУ „Д-р Петър Берон" са сформирани 10 групи по Религия. Училището има 15-годишна традиция в преподаването на предмета, най-вече в началния период на образование.

26
Април
2016

Трето Последование на Жениха в храм "Св. Богородица" гр. Пазарджик

На 26.04.2016 г. от 18.00 часа в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужено третото Последование на Жениха.

С благословението на Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Председател на ЦН при храма, богослужението беше възглавено от йеромонах Йоаким - брат на Светата Баткунска обител "Св. апостоли Петър и Павел", намираща се в близост до село Паталеница. Молитвено участие в службата взеха архимандрит Яков, прот. Стефан Йорданов, енорийския свещеник в храма отец Спас Дичев и отец Боян Кочев.

В края на службата отец Йоаким благопожела на всички оставащите дни от поста да бъдат леки и спасителни. Той прикани всички в най-тежките минути на скърби и страдания да си спомняме Христовите скърби и страдания, които Той претърпя за нас и с молитва към Него да преминаваме през трудностите.

25
Април
2016

Второ Последование на Жениха в храм "Св. Богородица" гр. Пазарджик

На 25.04.2016 г. от 18.00 часа в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужено второто Последование на Жениха.

С благословението на Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Председател на ЦН при храма, богослужението беше възглавено от прот. Стефан Йорданов, секретар на Архиерейско наместничество град Пазарджик. Молитвено участие в службата взеха енорийския свещеник в храма отец Спас Дичев и отец Боян Кочев.

По време на пеене на светилния "Чертог Твой..." отец Стефан изнесе за поклонение иконата на страстите Христови, предвождан с кадене от другите свещеници.

В края на службата отец Стефан припомни смисъла на притчата за десетте девици и призова да бъдем будни като разумните от тях, тъй като не знаем деня и часа, когато ще дойде Младоженецът. Той поздрави присъстващите от името на архим. Яков, като пожела на всички лека, спокойна и благословена вечер.

25
Април
2016

Опело на отец Петко Шопов

На 25.04.2016 г. от 14.00 часа в храм "Св. Петка" гр. Пазарджик беше отслужено опелото на новопредставения свещеник Петко Шопов.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, последованието беше възглавено от архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха голяма часто от свещениците от Околията. Други свещеници бяха дошли молитвено да съучастват в последованието и се опростят със своя дългогодишен съслужител.

Бог да прости и упокои нашия скъп събрат!

24
Април
2016

6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим /Цветница/

На 24.04.2016 г. Църквата отбеляза тържественото влизане на Господ Иисус Христос на осле в град Йерусалим.

Празничната служба в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше възглавена от архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещ. Спас Дичев от катедралата и свещ. Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик.

Много енориаши пристъпиха в края на службата към светото тайнство Евхаристия, с което увенчаха и своите усилия за спазване на поста.

Отец Яков поздрави всички и прикани през следващите дни на Страстната седмица да се събираме в храма, за да ознаменуваме последните дни от живота на Спасителя на земята и да се подготвим достойно за посрещане светлия ден на Христовото Възкресение.

<<  231 232 233 234 235 [236237 238 239 240  >>