kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
02
Февруари
2016

Сретение Господне в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 02.02.2016 г., Сретение Господне, Светата Литургия в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Стефан Йорданов, свещ. Боян Кочев и свещ. Спас Дичев.

По време на причастния о. Стефан произнесе проповед, в която запозна многобройния народ в храма с историята и значението на този голям християнски празник.

В края на службата о. Яков призова всички вярващи да отворим широко своите сърца, както св. Симеон отвори своите обятия и да прегърнем Младенеца, Когото да носим постоянно в себе си.

Службата завърши с многолетствие, след което о. Стефан раздаде и нафората.

 

01
Февруари
2016

Трифоновден в Баткунски манастир

На 01.02.2016 г. - Трифоновден, в светата Баткунска обител "Св. апостоли Петър и Павел", Негово Високопреподобие архимандрит Яков - игумен на обителта, отслужи последованието на водосвета в двора на манастира. В съслужение с него беше свещеник Боян Кочев от храм "Св. Георги" в гр. Пазарджик.

След водосвета отец Яков поръси със светена вода и вино и заряза многовековната лозница, която се намира в двора на манастира. Тя е втората по старост лоза на Балканския полуостров.

Бог да благослови труда на лозарите и винарите, с чиито сили и усърдие да бъде приготвяно и вино, достойно за тайнството на светата Евхаристия!

 

28
Януари
2016

Безплатен обяд за социално слаби в Пазарджишка духовна околия

Arhiereisko Pz

Архиерейско наместничество гр. Пазарджик, съвместно с Кмета на Община Септември - г-н Марин Рачев започна раздаването на безплатен обяд в с. Ковачево след Светата литургия.

Видя се ползата от тази добра практика и Архиерейското наместничество реши, всяка последна неделя от месеца, след Светата литургия в Катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик, също да бъде даван безплатен обяд на социално слаби.

Обядът ще е предварително пакетиран и с необходимия сертификат за качество. Храната ще бъде закупувана от благочестив християнин с име Петър, който поради смирението си  предпочита да не се оповестява повече информация за него.

Енориаши на катедралния храм са се ангажирали да посетят и занесат храна по домовете на изпаднали в немощ свои събратя от енорията.

Вярваме, че с Божията помощ това богоугодно дело ще допринесе за укрепване вярата на православните християни от Околията.

23
Януари
2016

Въдворяване на нов свещеник в Пазарджишка духовна околия

На 23.01.2016 г. в храм "Св. Георги" с. Момина клисура, общ. Белово, Негово Високопреподобие архимандрит Яков отслужи чина на въдворяване на нов свещеник - отец Красимир Йорданов от с. Малко Белово, който успешно завърши своя обучителен стаж в митрополитския храм "Св. Марина" в гр. Пловдив.

Бог да го дари с дълголетно и достойно служение!

В съслужение с отец Яков бяха свещеник Боян Кочев, свещеник Любомир Чавдаров и гостуващите от Софийска епархия свещеници: ставрофорен свещеноиконом Георги Георгиев и протойерей Антон Апостолов от гр.Костенец.

Отец Георги е син на предишния служащ в селото свещеник отец Васил, който е полагал своята душа в служение Богу за жителите на селото в продължение на 58 години.

След водосвета свещениците отслужиха панихида на гроба на отец Васил по повод две години от представянето му пред Господа, които се навършиха на 16.01.2016 г.

17
Януари
2016

Ръкоположение на дякон от Пазарджишка духовна околия

На 17 януари, Неделя 12 след Неделя подир Въздвижение - на 10-те прокажени, когато светата Църква почита паметта и на преподобни Антоний Велики в митрополитския храм „Св. Марина” в гр. Пловдив, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, викарният епископ Арсений възглави архиерейската света Литургия, по време на която бе ръкоположен за дякон дългогодишния църковен певец от град Пазарджик Петър Шопов.

Бог да го благослови с дългогодишно и достойно служение. На многая и благая лета!

<<  234 235 236 237 238 [239240 241 242 243  >>