kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
07
Януари
2016

Св.Йоан Кръстител (Ивановден) Божествена света Литургия в катедрален храм ''Успение Богородично''гр.Пазарджик

На 7-ми януари, един ден след Кръщението Господне, Светата Църква е отредила да честваме паметта на великия Божий угодник, от когото Господ Иисус Христос прие кръщение - Св. Йоан Кръстител.

Празничната Божествена света Литургия оглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в катедрален храм ''Успение Богородично'' в гр. Пазарджик.

С него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев и свещеник Спас Дичев, служащ в катедралата.

Празничните песнопения в чест и възхвала на Св. Йоан Господния Предтеча изпълни певеца Петър Шопов.

В днешния ден в храма дойдоха немалко миряни, за да почитат празника и да се подкрепят духовно.

В края на богослужбата архимандрит Яков произнесе празнична проповед като припомни живота и делата на Божия Пророк и Предтеча Св. Йоан.

Негово Високопреподобие архимандрит Яков поздрави всички в храма и честити на тези, които празнуват и носят името на небесния си покровител.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

Веднага след това отец Яков раздаде нафора на всички присъстващи.

06
Януари
2016

Кръщение Господне (Богоявление) Празнична Божествена света Литургия в катедрален храм ''Успение Богородично''гр.Пазарджик

На 6-ти януари Светата Православна Църква чества Кръщението на нашия Господ Иисус Христос в река Йордан.

Празничната света Литургия възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик.

С него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев и свещеник Спас Дичев, служащ в катедралата.

Празничните песнопения изпълни църковният певец Петър Шопов.

По време на Светата Богоявленска Литургия в храма бяха дошли множество боголюбиви миряни, за да почитат светлия Христов празник.

Молитвено участие във светата богослужба взе йеромонах Йоаким, брат на светата Баткунска обител ''Св. св. Петър и Павел'', който посрещаше в притвора на храма идващите християни и ги поръсваше със светена вода за здраве и благословение на домовете и семействата им.

След възгласа ''Със страх Божий, с вяра и любов пристъпете'', отец Яков причасти с Тялото и Кръвта Господни мирянка, която се беше подготвила усърдно с пост и молитва.

В края на богослужението архимандрит Яков произнесе празнична проповед, в която припомни на всички присъстващи разкриването за първи път на Светата Единосъщна и Животворяща Троица на света.

В края отец Яков поздрави всички с днешния празник и честити на тези, които празнуват своя имен ден.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

След раздаването на нафората при тържествено биене на камбаните, Негово Високопреподобие архимандрит Яков, придружен от свещениците и църковнослужителите, с тържествена лития с хоругви се отправиха към водните струи на река Марица в гр. Пазарджик където след отслужването на Великия Богоявленски водосвет хвърли кръста във водите, за който се бориха множество младежи за здраве и благословение.

Късметлията, който за пети път хваща кръста в гр.Пазарджик, е 38-годишният именик Йордан Кръстев от града.

На събитието присъстваха кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, заместник областните управители Гинче Караминова и Стефан Мирев, както и многоброен народ от жителите на град Пазарджик.

След духовното тържество архимандрит Яков заедно със секретаря на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев се отправиха към гр. Септември, където около 12:00 часа след отслужването на Великия водосвет в съслужение с прот. Йордан Василев от града и в присъствието на кмета на Община Септември г-н Марин Рачев, отец Яков хвърли кръста за благословение на всички в града и техните домове.

16-годишният Кирил Пенков хвана кръста в гр.Септември.

Архиерейският наместник се обърна със слово към всички, като отново припомни смисъла на празника и защо се хвърля кръста във водите.

05
Януари
2016

Утреня, Царски часове, Вечерня със св.Василиева Литургия, (Велик Богоявленски водосвет),в катедрален храм ''Успение Богородично''гр.Пазарджик

На 5-ти януари в навечерието на големия Господски празник Кръщение Господне, по традиция се отслужват Утреня, Царски часове и Вечерня, съчетана със св. Василиева Литургия.

По този случай Негово Благоговейнство свещеник Спас Дичев отслужи богослужебните чинопоследования в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик.

Песнопенията бяха молитвено изпълнени от певиците при храма.

Молитвено участие в богослужението взе секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев.

В края на Светата Литургия Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, заедно със секретарят свещеник Боян Кочев и свещеник Спас Дичев отслужиха  Великия Богоявленски водосвет.

По време на водосвета в храма присъстваха множество миряни, които взеха молитвено участие.

При тържественото запяване на празничния тропар ''Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Св. Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе като Те нарече възлюбен Син; и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото. Христе Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе'' отец Яков поръси с осветена вода храма и всички присъстващи в него.

След водосвета архимандрит Яков се обърна със слово към всички в храма, като разказа за смисъла и значението на Богоявленската вода като велика светиня, която може да я приемаме и като второ причастие не само за нас здравите, но и за тези които са на легло.

В края на словото си отец Яков поздрави всички с днешния празник.

Веднага след това свещеник Боян Кочев раздаде от нафората на всички богомолци, след като вече бяха отпили от осветената Богоявленска вода.

 

01
Януари
2016

Нова Година и Обрезание Господне. Василиева литургия в катедрален храм "Успение Богородично" Пазарджик

В първия ден от новата 2016 година в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена света Василиева литургия от Негово Високопреподобие архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка дуовна околия. В съслужение с него беше Негово Благоговейнство свещеник Максим Ничев, служащ в храма.

След края на службата архим. Яков в съслужение със свещ. Максим, свещ. Спас Дичев и свещ. Боян Кочев отслужиха благодарствен молебен по повод 138 години от освобождението на град Пазарджик от Османско робство. Заедно със събралия се народ свещениците отправиха своята благодарност към Бога и молитви за благопреуспяването на града и неговите жители.

27
Декември
2015

Неделя след Рождество Христово.Св.първомъченик и архидякон Стефан (Стефановден).Преп.Теодор Начертаний, Празнична Божествена света Литургия в храм ''Света Троица''гр.Велинград

На 27-ми декември Православната Църква празнува паметта на първият мъченик и архидякон за Христа Бога св.Стефан.

Празничната Света Литургия възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков,Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в храм ''Св.Троица''гр.Велинград.

В съслужение с Архиерейския наместник съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев,свещеник Любомир Чавдаров служащ в катедрален храм ''Успение Богородично''гр.Пазарджик и ставрофорен свещеноиконом Антон Добрев председател на храм ''Св.Троица''гр.Велинград.

Празничните песнопения бяха изпълнени от смесеният хор при храма.

В празничния ден храма беше пълен с множество християни от града и околността, които заедно със духовниците се помолиха за здраве.

По време на ''причастния'' ставрофорен свещеноиконом Антон Добрев запозна всички присъстващи с живота и страданията на светият мъченик.

В края на Светата Литургия отец Яков поздрави всички боголюбиви християни със Светлото Рождество Христово,като преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай,също така  благодари и на предстоятеля за подръжката и благолепието на светия храм,като честити празника и на всички които празнуват на този ден.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

Веднага след това секретарят на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик свещеник Боян Кочев раздаде нафора на всички.

Днес своят имен ден празнува и протойерей Стефан Йорданов секретар на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик.

От името на всички духовници и служители на богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия му пожелаваме много здраве и още дълги години благодатно пастирско служение на Божията нива.На Многая и благая лета отец Стефане.

<<  235 236 237 238 239 [240241 242 243 244  >>