kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
18
Декември
2015

Коледно тържество в ЦДГ с. Семчиново

На 18.12.2015 г. от 15.30 часа се проведе Коледното тържество на децата в Целодневна детска градина с. Семчиново.

Специални гости на тържеството бяха Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджешка духовна околия, двамата секретари на Наместничестото прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, както и енорийският свещеник в селото прот. Кирил Петракиев.

На тържеството присъстваха и кметът на Община Септември г-н Марин Рачев и кметът на селото г-н Пламен Темелков.

С огромна радост децата посрещнаха дядо Коледа, който им поднесе заслужени подаръци. Такива им бяха поднесени и от архимандрит Яков, както и от г-н Рачев.

Всички поздравиха децата за чудесно изнесената програма и им пожелаха весело посрещане на светлите Рождественски празници.

17
Декември
2015

Празнична света Литургия в параклис ''Св.архангел Михаил'' на Пазарджишкия затвор

На 17-ти декември Христовата Църква чества паметта на св. пророк Даниил заедно с тримата отроци - Анания, Азария и Мисаил.

По този повод Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия възглави Празничната Божествена света Литургия в параклис ''Св. архангел Михаил'' на Затвора в гр. Пазарджик.

Заедно с отец Яков съслужиха двамата секретари на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик протойерей Стефан Йорданов и свещеник Боян Кочев и свещеник Стоян Костов, служащ в храм ''Св. Георги'' в село Синитово.

Молитвено участие в богослужението взе и предстоятелят на параклиса свещеник Неделчо Борисов.

Песнопенията бяха изпълнени от свещеник Спас Дичев и църковният певец Петър Шопов.

В параклиса присъстваха множество хора, лишени от свобода, които заедно с духовниците се помолиха на Всеподателя Бога да облекчи техните скърби и  да им дарува търпение. Един от тях се беше подготвил с усърден пост и молитва и след като се беше изповядал преди службата, се удостои да се причасти с драгоценните Тяло и Кръв Христови.

Архиерейският наместник произнесе поучително слово, вдъхвайки вяра, надежда и любов на всички, след което раздаде по една икона с Чудотворния образ на Света Богородица - Пазарджишка, която се съхранява в катедралния храм ''Успение Богородично''.

Духовния празник завърши с многолетствие.

Веднага след това отец Яков заедно с духовниците проведоха  душеспасителна беседа с всички лишени от свобода, посещаващи училището при Затвора.

На тръгване от Пазарджишкия затвор Негово Високопреподобие благослови всички и като раздаде на служителите по една икона на Рождество Христово, пожела весели празници.

12
Декември
2015

Коледна елха в Баткунския манастир

На 12.12.2015 г., в деня на свети Спиридон Тримитунтски Чудотворец, Баткунският манастир "Св. апостоли Петър и Павел" отвори широко гостоприемните си порти за децата на свещеници от Пазарджишка духовна околия. Малчуганите с радост взеха участие в украсяването на коледното дръвче в двора на манастира. За целта беше използвана украса, която те сами изработиха в приемната на манастира. Освен разноцветните гирлянди, те подготвиха и изненада за всички останали деца, които ще посетят светата обител в празничните дни, като част от играчките, които накичиха по елхата, всъщност са лакомства, опаковани от тях.

Домакин на тържеството беше 5 годишния Петър-Павел. Най-малката участница беше Мария Дичева на 1 година и шест месеца, която имаше подкрепата на своите батковци почти 5-годишния Илия и 6 и половина годишния Антоний. Другите от отбора бяха двугодишната Габриела Чавдарова, тригодишната Снежана Кочева и нейните батковци Явор на 7 и половина и Рангел на 9 и половина години.

След толкова интересната и много радостна задача, която изпълниха, малките бяха нагостени топло в манастирската кухня. За всички майстори игуменът на обителта - архимандрит Яков, беше подготвил изненада с много лакомства и играчки.

06
Декември
2015

На многая лета, Владико!

mitropolit Nikolai-potret Духовенството на Пазарджишка духовна околия

заедно с Архиерейския наместник архимандрит Яков

честитят имения ден на архипастиря ни

МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

с благопожелания за духовно и телесно здраве,

дълголетно и спасително служение.

Молим Небесния Отец - Господа нашего Иисуса Христа,

преизобилно да излее Своята благодат над Вас,

Високопреосвещени Владико,

и богодаруваното Ви паство, за което по евангелски полагате душата си!

НА МНОГАЯ И БЛАГАЯ ЛЕТА!                                            

04
Декември
2015

Храмов празник на храм ''Св. вмчца Варвара'' в село Варвара

На 4-ти декември Православната Църква почита паметта на света великомъченица Варвара.

Празничната Божествена света Литургия възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в храма посветен на ''Св. вмчца Варвара'' в село Варвара, който чества своя храмов празник. С тържествен камбанен звън духовниците заедно с множество деца в двора на храма посрещнаха отец Яков, който с радост прие поднесените му цветя.

Заедно с Архиерейския наместник съслужиха двамата секретари на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик протойерей Стефан Йорданов и свещеник Боян Кочев, свещеник Любомир Чавдаров, протойерей Йордан Василев от гр. Септември, ставрофорен свещеноиконом Георги Георгиев и протойерей Антон Апостолов от гр.Костенец.

В края на Великото славословие отец Яков отслужи петохлебие за здраве.

Молитвено участие в светата богослужба взе и предстоятелят на храма протойерей Кирил Петракиев.

На днешния празничен ден храмът беше изпълнен с множество боголюбиви християни, дошли да почетат духовния празник на св. Варвара. Някои се бяха подготвили духовно като се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

Сред дошлите присъстваха и кметът на  Община Септември г-н Марин Рачев и кметът на село Варвара г-н Николай Николов.

Празничните песнопения бяха изпълнени от свещеник Спас Дичев заедно с певиците при храма.

След Светата Литургия архимандрит Яков произнесе проповед, като запозна всички присъстващи с живота и страданията на св. вмчца Варвара. Към края на словото си Архиерейският наместник се обърна към предстоятеля на храма, като го поздрави за усърдието, което е проявил за възтановяването и грижите за този благолепен храм, поздрави и кмета на селото заедно с кмета на гр. Септември.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

 

 

 

<<  237 238 239 240 241 [242243 244 245 246  >>