kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
01
Май
2016

ПАСХА - Второ Възкресение

На 01.05.2016 г. от 12.00 часа в катедрален храм "Успение Богородично" беше отслужено вечерното богослужение, по време на което се чете Евангелието на различни езици.

Богослужението беше възглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Председател на ЦН при храма. В съслужение с него бяха служащите в катедралата свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик - секретар на Наместничеството.

По време на службата отец Яков прочете евангелския текст на църковнославянски език, о. Спас на гръцки, о. Любомир на френски и о. Боян на български език.

Духовниците отново изнесоха за поклонение Евангелието, иконата на Христовото Възкресение и Честния Кръст, като се поздравяваха с всички присъстващи в храма с пасхалния поздрав "Христос Воскресе!".

01
Май
2016

ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ПАСХА

"Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, дарува живот!"

В най-светлия ден на годината - денят на Христовото Възкресение от мъртвите, празничната света Литургия в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от архимандрит Яков - Председател на ЦН при храма и Ярхиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в съслужение със свещ. Спас Дичев от катедралата и свещ. Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик- секретар на Наместничеството.

След като изнесоха и раздадоха от Благодатния огън на дошлия хиляден народ, когото храмът не успя да побере, отците прочетоха отвън евангелското четиво и поздравиха присъстващите с пасхалния поздрав "Христос воскресе!". След това беше извършена лития до затворените врати на катедралата, които отец Яков блъсна при думите "Господ на силите, Той е Цар на славата" и всички заедно влязоха в храма.

По цялото време на службата се усещаше особената пасхална радост, която неизменно съпътства този най-велик ден в историята на човечеството и въпреки късния час, много миряни останаха до края на богослужението, като голяма част от тях пристъпиха и към Светите Тайни.

 "Много хора следват Бога, каза той, но в един момент пътищата се разделят на две - едните застават отдясно Нему, другите - отляво. Нека и ние  останем верни чеда на Бога и Църквата и като разпнатия отдясно на Христа разбойник един ден чуем заветните думи "Днес ще бъдеш с Мен в рая!", каза отец Яков в края на службата."Тази пасхална радост на днешния ден да бъде в сърцата Ви през цялата година!", пожела той на всички присъстващи.

30
Април
2016

Посрещане на Благодатния огън в гр. Пазарджик

На 30.04.2016 г. в 21.30 часа пред катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше посрещнат Благодатния огън, който по-рано през деня слезе над гроба Христов.

Огънят беше донесен от Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. При пристигането му всички светилници в храма бяха загасени и отец Яков запали най-напред престолния седмокандилник, а след това и всички останали кандила и свещи.

Отец Яков поздрави с пасхалния поздрав "Христос воскресе!" и раздаде от огъня на пристигналите специално за посрещането му свещеници от Околията и миряни от храма и града.

29
Април
2016

ОПЕЛО ХРИСТОВО

На 29.04.2016 г. от 18.30 часа в храм "Успение Богородично" град Пазарджик беше отслужено богослужението, част от което е и Опелото на Нашия Спасител и Господ Иисус Христос.

Службата беше възглавена от архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещ. Спас Дичев от катедралата и свещ. Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик - секретар на Наместничеството.

При пеенето на песнопенията от опелото, на певиците пригласяха много от събралите се миряни, които един по един изпълваха храма и се присъединяваха към молитвата.

В края на службата отец Яков припомни, че великата Жертва на Христа беше нужна за нас, за да слезе Той с душата си в дълбините на ада, от където да изведе всички праведници. Със страх и трепет очакваме утрешния ден, каза той, в който Бог да изпрати за пореден път Своята благодат и свидетелството на невеществения огън за удостоверяване великото събитие на Своето Възкресение. Той призова онези от нас, които не са успели до сега, в утрешния ден да пристъпят към тайнството на изповедта. Там, застанали пред иконата на Спасителя, да си поискат прошка от Него и да отворят дверите на своите сърца, на които Той хлопа и след четиридесетдневния пост да седнат с Него на трапезата и се причастят със светите тайни.

29
Април
2016

Велики петък. Царски часове, Вечерня с изнасянето на Светата Плащаница.

На 29.04.2016 г. Църквата отбелязва Велики петък - денят на Христовите страдания и разпятие.

Утринната служба в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше възглавена от Негово Благоговейнство свещеник Спас Дичев. Молитвено съучастие взеха свещ. Димитър Попов от катедралата и Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" в гр. Пазарджик - секретар на Архиерейското наместничество.

По време на службата беше изнесена Плащаницата с образа на мъртвия Христос, над която по-късно да бъде извършено и опелото Христово.

Много енориаши и гости на храма бяха дошли да се помолят и поклонят на самопожертвалия се заради нас Спасител.

<<  241 242 243 244 245 [246247 248 249 250  >>