kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
14
Август
2015

Вечерно богослужение с опело на Пресвета Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Тропар на предпразненството

Люде, с любов се съберете днес! Радвайте се, възклицавайте и ликувайте с веселие! Защото Божията Майка преминава славно от земните жители към небесните!

Вечерта на 14 август от 19.00ч. се отслужи тържествена вечерня с опело на Пресвета Богородица, в катедралния храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик. След богослужебните последования се извърши литийно шествие.

Празничната вечерня бе отслужена от свещеник Боян Кочев - секретар на Пазарджишка духовна околия и свещеник Максим Ничев. Негово Високопреподобие Архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазадржишка духовна околия, съвместно с протойерей Стефан Йорданов-секретар на Празарджишка духовна околия, духовници, служащи в катедралния храм и свещеници от духовната околия, оглави последованието на опелото.

Множество вярващи християни се стекоха в храма за да се поклонят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица и взеха молитвено участие в богослужението.

След вечерното богослужение архимандрит Яков се обърна с благо слово към вярващите християни, припомняйки им смисъла на отбелязвания празник, като насърчи присъстващите да подражават на вярата, надеждата и любовта на Божията Майка - Света Богородица. Да благодарят за непрестанните и благодеяния, с които щедро дарява нас недостойните, като незабравяме да благодарим за милосърдието и защита оказана  над богоспасяемата ни духовна околия.

Пресвета Богородице спаси нас! 

 

13
Август
2015

Молебен канон на Пресвета Богородица пред чудотоворната икона на Пресвета Богородица " Златна ябълка " , храм „ Успение Богородично ”, гр. Велинград .

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, на 13 август 2015г. Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, отслужи Молебния канон на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично", в град Велинград-Пазарджишка духовна околия пред чудотворната икона "Златна ябълка".

В последованието взеха участие: Архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия архимандрит Яков, секретарите на пазарджишка духовна околия протойерей Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, свещеноиконом Иван Чалъмов-председател на храм "Успение Богородично" гр. Велинград, както и свещеници от гр. Велинград, Пазарджикик и Пловдив.

След прочувственото слово за Пресветата Владичица Богородица, викарният епископ Арсений преподаде на народа архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

13
Август
2015

Вечерня с Молебен канон (Параклис) на Пресвета Богородица в катедрален храм ''Успение Богородично'',гр.Пазарджик

На 13.08.2015г.(четвъртък),в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр.Пазарджик, се отслужи вечерно богослужение с антифонно пеене на седмото и последно за тази година чинопоследование на Молебния канон на Пресвета Богородица пред чудотворната икона преди настъпването на големия Богородичен празник ''Успение Богородично''.Молитвеното последование възглави Негово Благовейнство свещеник Спас Дичев.Заедно със Него съслужи:свещеник Максим Ничев.Молитвено участие взе и многобройният богомолен народ.Всички отново се помолихме на Пресвета Богородица да чуе нашите молби да ни благослови и пази Богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия.В продължение на петнадесет дни ние усърдно се молихме на Пресвета Богородица с думите:''Пресвета Богородице спаси ни'',така и тази година завърши Молебния канон посветен на Майката Божия.

 

12
Август
2015

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 12 август с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай неговият викарий - Знеполски епископ Арсений, отслужи вечерня и Молебния канон на Пресвета Богородица в храм „Успение Богородично”, в град Пазарджик.

С архиерея съслужиха: Архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия архимандрит Яков,  секретарите на пазарджишка духовна околия протойерей Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, свещеници от гр.Пазарджик, гр. Пловдив  и околията.

1 В храма за поклонение,  благословение и духовна радост  бе донесена чудотворната икона  на Света Богородица „Златна      ябълка”.

 В края на последованието  викарният епископ Арсений  преподаде на миряните  архипастирския благослов на    Негово Високопреосвещенство      Пловдивския митрополит Николай  и се обърна към тях със слово за  великата Застъпница на човешкия  род:

 "Ние виждаме колко ярък е този  пример за нас, съвременните  християни на 21-ви век, защото  множеството конфликти, които  възникват в нашето общуване, са  свързани с нашите думи. Думите  обиждат, думите убиват, думите раздразняват, думите нараняват, думите раздалечават брат от брат, сестра от сестра и деца от родители. Именно това как Божията Майка се отнасяла с околните, е велик пример за нас. Пример на смирение и чистота, пример за идеал на човешки живот. Нека образът на Божията Майка да помогне на заблуждаващия се и удрящ се човек да намери в своя живот правилния ориентир, истинските ценности, върху които да изгради своя живот и своите условия на общуване между хората - не върху лъжливи ценности, които ни натрапва модата и наложилата се обществена митология, а върху основните истини, които сам Бог дал на човека за негово спасение и благоденствие."

Множество богомолци се стекоха в храма за да изпросят молитвеното застъпничество на Майката Божия и да се поклонят пред чудотворния и лик.

<<  243 244 245 246 247 [248249 250 251 252  >>