kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
11
Ноември
2015

Конкурс на тема "Въведение Богородично" - Отличени детски творби

Скъпи участници,

На 11.ноември 2015г. приключи първия етап на конкурса за детска рисунка и литературни творби на тема „Въведение Богородично”.

Конкурсът е обявен от Пловдивска Света Митрополия по повод големият християнски празник "Въведение Богородично" -Ден на християнското семейство и младеж 21 ноември", за ученици от 1 до 12 клас.

В рамките на обявения срок пристигнаха 85 детски творби на ученици изучаващи предмета Религия от Пазарджишка духовна околия.

Разглеждането и класирането на получените произведения се състоя на 10 ноември 2015г. от комисия в състав:

  1. Негово Високопреподобие архимандрит Яков-Архиерейски Наместник на Пазарджишка духовна околия
  2. Протоиерей Стефан Йорданов-Секретар на Пазарджишка духовна околия
  3. Свещеник Боян Кочев - Секретар на Пазарджишка духовна околия
  4. Румяна Зяпкова-магистър теолог

Класирани са 36 творби. Отличените творби ще бъдат изпратени в Пловдивска Света Митрополия за втория кръг на конкурса. Останалите творби ще бъдат публикуване в сайта, а след 19 ноември 2015 г. ще се изложат в предверието на храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик. Участниците ще бъдат наградени в навечерието на празника "Въведение Богородично".

Архиерейско наместничество гр. Пазарджик благодари сърдечно за интереса, проявен към конкурса!

 

СПИСЪК НА ОТЛИЧЕНИТЕ ТВОРБИ 

 Раздел: Художествени произведения - рисунки

СОУ " Христо Ботев" гр. Септември

1. Десислава Красимирова Попова - II клас

2. Румина Димитрова Примирова - II клас

3. Нина Дойчинова Анчева - II клас

4. Ивет Цветанова Кьосекова - VII клас

 

ОУ " Христо Смирненски" гр. Пазарджик

1. Лариса Тодорова Тодорова - V клас

2. Елена Бориславова Тонова - VII клас

3. Джулия Юйтау Ли - VII клас

 

ОУ "Св. Климент Охридски" гр. Пазарджик

1. Яница Ангелова - V клас

2. Йоана Иванова Гагова - I б клас

3. Михаела Светославова Дречева - I б клас

4. Ивайло Иванов Киров - I б клас

5. Ивайла Иванова Александрова - I б клас

 

ОУ " Проф. Иван Батаклиев " гр. Пазарджик

1. Дора Стоянова - I б клас

2. Виктория Кръстева - I б клас

3. Петър Жилев - I б клас

4. Георги Илиев - I б клас

5. Ани Цанева -I б клас

 

НУ" Васил Друмев" гр. Пазарджик

1. Евгения Николаева Неделчева - Ii б клас 

2. Белослава Димитрова Комсийска -Ii б клас 

3. Таня Димитрова Владимирова - Ii б клас 

4. Гергана Костадинова Димитрова  - III б клас

 

НУ " Никола Фурнаджиев" гр. Пазарджик

1. Явор Боянов Кочев - I клас

 НУ" Любен Каравелов" гр. Пазарджик

1. Илиана Кирилова Гаджова - Ii б клас 

 

Раздел:  Литературни творби -стихотворения

СОУ "Христо Ботев" гр. Септември

1. Ивелина Ангелова Гълъбова - III клас  " Празник на християнското семейство"

 

ОУ "Н. Й. Вапцаров" с. Варвара

1. Лиляна Василева Ворукова - IV клас - " Богородица"

2. Ивана Генчова Ангелова  - IV клас - "Небесна Царица"

 

Раздел:  Литературни творби - разказ, есе

СОУ "Христо Ботев" гр. Септември

1. Момчил Костадинов Гладичев - III клас - " Денят на християнското семейство"

2. Виктория Ангелова Пенчева - II клас - " В Църквата"

3. Ивелина Бисерова Манджукова - II клас - " С кака на Църква"

4. Моника Викторова Йовчева - II клас  - " Ден на християнското семейство"

5. Борислава Евгениева Денчева - II клас  - "Празник на християнското семейство"

 

ОУ " Христо Смирненски" гр. Пазарджик

1. Радина Кръстева Петрова - IV клас - " Ден на християнското семейство"

2. Галя Стоянова -V клас - "Моето семейство"

3. Антоний Заеков - V клас - "Моето семейство"

4. Ангел Славков - V клас - " Аз и моето семейство"

5. Адриана Поликарова - V клас - " Християнското семейство"

 

08
Ноември
2015

† 7 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Събор на св. архангел Михаил и другите Небесни безплътни сили

На 8 ноември - Архангеловден, Православната Църква възпява Небесното ангелско войнство, началник на което е св. архангел Михаил, почитан в богослужебните песнопения като вожд и предводител на небесните сили.

Празничната Божествена света Литургия възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в едноименния храм, посветен на ''Св. архангел Михаил'' в гр. Пазарджик, който празнува и своя храмов празник.

Заедно с отец Яков съслужи и секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев.

Молитвено участие в светата богослужба взеха и председателят на Църковното настоятелство към храма - протойерей Витан Йорданов, енорийският свещеник Николай Генов, протойерей Димитър Христев от храм ''Св. Петка'' и свещеник Стоян Стоянов от храм "Св. св. Константин и Елена" в град Пазарджик.

В днешния празничен ден храмът беше изпълнен с множество миряни, които участваха молитвено в богослужението.

Литургичните песнопения бяха тържествено изпълнени от хористките при храма.

В края на светата Литургия архимандрит Яков произнесе проповед и припомни смисъла на днешния празник, в който отдаваме почит на ангелските чинове. Общо ангелските чинове са девет. Всеки един от тях има своето служение пред Бога. Св. архангел Михаил е водител на цялото ангелско войнство. Бог ни го изпраща, за да прибира нашите души, да разделя душата от тялото и да я привежда от временния към вечния живот. Затова и светата Православна Църква чества и отдава почит и уважение към своите покойници в съботата преди празника на св. архангел Михаил. В словото си отец Яков допълни, че всички ние знаем, че при светото тайнство кръщение всеки един от нас получава ангел-пазител, който да го пази от всяко зло и призова постоянно да възпяваме Бога с ангелската песен  ''Свят, свят, свят Господ Саваот'' (Ис.6:3).

В края на проповедта си архимандрит Яков напомни на всички присъстващи, че наближава времето на коледния пост; време, в което гласът на Църквата ще бъде като гласът на Св. Йоан Кръстител и ще ни зове: ''Покайте се, защото се приближи царството небесно'' (Мат.4:17). Отец Яков призова християните към усилена молитва, от която имаме нужда всички ние, както и нашите деца. Той прикани всички богомолци да присъстват на всенощното бдение в храм "Света Богородица" гр. Пазарджик на 14-и срещу 15-и ноември от 23.00 часа и започнем поста си с усилена молитва.

Архимандрит Яков благопожела по молитвите на св. архангел Михаил и на цялото ангелско небесно войнство, Божието благословение да бъде над нас и нашите чеда, над всеки град и село в богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия. Той поздрави  всички именници, които празнуват небесния си покровител.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

 

26
Октомври
2015

Водосвет в сградата на Областна администрация гр.Пазарджик

Днес, 26 октомври - Димитровден, по покана на Областна администрация град Пазарджик, Негово Високопреподобие архимандрит Яков- Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужи водосвет за здраве и благополучие на всички трудещи се в Областната управа.

Заедно с него съслужиха двамата секретари на Архиерейското наместничество гр. Пазарджик- протойерей Стефан Йорданов и свещеник Боян Кочев.

Песнопенията бяха изпълнени и украсени от певци, които придружаваха духовниците.

При празнично пеене на тропара "Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето наследие, като даряваш на православния български народ победа над враговете и запазваш с Кръста Си Твоя народ", архимандрит Яков поръси присъстващите и всички помещения в сградата със светена вода. Той помоли всеблагия Бог, по молитвите на свети великомъченик Димитър, да запази православните християни от всяко зло и ни напъти към всяко добро, изпълнявайки нашите добри просби и предпазвайки ни от онова, което просим неразумно и което би било за погубване на нашите души.

26
Октомври
2015

Храмов празник на храм ''Св. вмчк. Димитрий Мироточиви'' в село Лесичово

"Велик поборник в бедите вселената те намери, страдалче, побеждаващ народите, защото си посрамил гордостта на Лий, вдъхновил си за дръзновен подвиг Нестор. Тъй, свети Димитрие, Христа Бога моли да дарува нам велика милост".

С тези мъдри слова Църквата пее на днешния ден, чествайки паметта на Христовия воин и великомъченик Димитрий Мироточиви-Солунски.

Празничната Божествена Света Литургия възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, в храма посветен на този велик Божий угодник в село Лесичово.

Заедно с Архиерейския наместник съслужиха свещеник Боян Кочев, секретар на Архиерейското наместничество и свещеник Ангел Тонов, предстоятел на храма ''Св. вмчк. Димитър".

Преди началото на Божествената Литургия отец Яков отслужи последованието на петохлебието.

Песнопенията бяха молитвено изпълнени от певците, които с хубавото си пеене допринесоха празникът да стане по-тържествен.

Молитвено участие в светата богослужба взеха христолюбиви миряни от село Лесичово, дошли да почитат храмовия си празник.

В края на Светата Литургия архимандрит Яков произнесе проповед за този преблажен мъченик за Христа, Димитър, още от млада възраст придобил знания и израстнал като доброплодна лоза, напоявайки всички с духовна радост. В словото си отец Яков добави по примера на светия великомъченик да бъдем по-добри, да изповядваме без страх и срам Всеподателя Бога и по молитвите на Пресвета Богородица и на светия Божий угодник Димитър Бог да ни защити от всички опасности и беди.

Духовното тържество завърши с многолетствие, като отец Яков честити празника на всички присъстващи както и на всички именници.

24
Октомври
2015

† 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение

В 6-а Неделя след Неделя подир Въздвижение, литургийното евангелско четиво ни спомня чудото, което нашият Господ Иисус Христос извършил, като изгонил легион бесове, обладали един от Гадаринските мъже.

Празничната служба в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик отслужи Негово Благоговейнство свещеник Любомир Чавдаров. Това беше и първата самостоятелна служба на нововъдворения в храма свещеник.

Молитвено участие в службата взе Архиерейският наместник на околията архимандрит Яков, както и дошлият богомолен народ.

 

<<  245 246 247 248 249 [250251 252 253 254  >>