kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
01
Април
2016

Малко повечерие с Богородичен акатист - III статия в храм "Св. Неделя" гр. Ракитово

На 1 април 2016 г. от 18.00 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай донесе чудотворната  икона "Златна ябълка" в храм „Св. Неделя” град Ракитово, Пазарджишка духовна околия.

Архиереят бе посрешнат тържествено с камбанен звън, цветя и духова музика от Архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия - Архимандрит Яков, предстоятеля на храма - прот. Стоил Лазаров, свещеници от Околията и кмета на общ. Ракитово г-н Костадин Холянов. 

Пред чудотворния лик на Пресвета Богородица, поставен в центъра на храма, Негово Високопреосвещенство възглави Малко повечерие с Богородичен акатист – трета част.

Молитвено съучастие взеха Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов Протосингел на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев - Епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Тодор Хаджиев - Духовен надзорник, Негово Високопреподобие архимандрит Яков – Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев – секретари на Пазарджишка духовна околия, прот. Стоил Лазаров - предстоятел на храма, свещенослужители от гр. Пловдив и от Пазарджишка духовна околия.

В препълнения храм богомолният народ отправяше искрена молитва към Бога и към Пресвета Богородица.

В края на последованието Пловдивският митрополит Николай се обърна към вярващите с прочувствено слово, в което изтъкна Величието и Майчиното застъпничество на Нашата Владичица Богородица, отправено към Божествения Й Син още от сватбата в Кана Галилейска и до днес. Многобройните чудотворни ликове на Божията майка са неоспоримо доказателство за изливащата се благодат и милосърдие над всички призоваващи Я в трудни моменти. "Аз съм убеден, че няма човек от тук присъстващите, който да не е изпитвал силата на Майчиното застъпничество на Владичицата Наша Богородица", каза Владиката.  Неслучайно Църквата е определила по време на Великия пост да се прочита акатиста на Пресвета Богородицав чест на Нейното преславно явяване във Влахернската църква. Митрополит Николай призова да се обърнем с благодарност към нашата Покровителка за Нейното велико милосърдие, явено над християнския род, и усърдно Я молим винаги милостиво да закриля нас, които се нуждаем от Нейното застъпничество. 

В края на словото си Негово Високопреосвещенство се обърна към отец Стоил с топли пастирски думи, с които го насърчи да дерзае в нелекия духовен път независимо от изпитанията и трудностите.

27
Март
2016

Втора Неделя на Великия пост

На 27.03.2016 г., Втора Неделя от Великия пост - на свети Григорий Палама, Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия възглави празничната света Василиева литургия в храм "Успение Богородично" гр. Велинград.

В съслужение с него бяха прот. Стефан Йорданов - секретар на Наместничеството и свещеноиконом Иван Чалъмов, Председател на ЦН при храма.

Отец Яков поздрави енориашите при храма и неговия Председател и пожела лек и спасителен да бъде постът през всички негови благодатни дни.

26
Март
2016

МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ ЩЕ ГОСТУВА В ГРАД РАКИТОВО

Zlatna Yabulka

 

 

На 01.04.2016 г. от 18.00 часа в храм "Света Неделя" в гр. Ракитово Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи трета статия от Акатиста на света Богородица.

 

Владиката ще донесе за поклонение чудотворния образ на Божията Майка - Златна ябълка.

 

Нека всички се съберем и заедно със своя архипастир с едни уста и едно сърце призовем Небесната ни Закрилница и кажем: Радвай се, Невесто неневестна!

25
Март
2016

Втора статия на Акатиста към света Богородица

На 25.03.2016 г. от 18.00 часа в храм "Света Троица" гр. Белово беше отслужена вечерня с втора статия на Акатиста към света Богородица.

Богослужението беше възглавено от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарите на Наместничеството прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, Председателят на ЦН към храма свещ. Николай Генев и енорийският свещеник в него свещ. Любомир Чавдаров, прот. Йордан Василев от гр. Септември и свещ. Спас Дичев от гр. Пазарджик.

Много от жителите и гостите на града взеха молитвено участие в службата, като се включваха в четенето и пеенето на богослужебните текстове.

В края на службата отец Яков поздрави всички с празника. Той призова и ние да извикаме заедно с Архангела "Радвай се" на благодатната Божия Майка. Този зов, заедно с нашето покаяние, нека не секват през целия ни живот, та когато Господ погледне към земята да намери на нея повече от десет праведника, а не както във времето на патриарха Авраам в нещастните градове Содом и Гомора се намери само един - неговият племенник Лот.

25
Март
2016

Благовещение в село Ветрен дол

На 25.03.2016 година, когато Църквата отбелязва годишнината от Въплъщението на нашия Спасител и Бог, Архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия архимандрит Яков възглави Божествената света литургия в храм "Св. Богородица" в с. Ветрен дол.

В съслужение с него бяха секретарите на Наместничеството прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, както и Председателят на ЦН при храма свещ. Георги Пашов.

По време на утренята храмът отвори гостоприемните си двери и посрещна учениците от училището в селото, на които отец Стефан разказа за днешния празник.

В края на литургията мнозина от енорияшите и гостите на селото се причастиха, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва.

Отец Яков благопожела, както в имащата край утроба се вмести Безкрайният, така да отворим и своите сърца, та и там Той да влезе и ставайки Негови причастници, чуем от Него благата вест: "Днес ще бъдеш с Мене в рая".

<<  246 247 248 249 250 [251252 253 254 255  >>