kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
17
Декември
2015

Празнична света Литургия в параклис ''Св.архангел Михаил'' на Пазарджишкия затвор

На 17-ти декември Христовата Църква чества паметта на св. пророк Даниил заедно с тримата отроци - Анания, Азария и Мисаил.

По този повод Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия възглави Празничната Божествена света Литургия в параклис ''Св. архангел Михаил'' на Затвора в гр. Пазарджик.

Заедно с отец Яков съслужиха двамата секретари на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик протойерей Стефан Йорданов и свещеник Боян Кочев и свещеник Стоян Костов, служащ в храм ''Св. Георги'' в село Синитово.

Молитвено участие в богослужението взе и предстоятелят на параклиса свещеник Неделчо Борисов.

Песнопенията бяха изпълнени от свещеник Спас Дичев и църковният певец Петър Шопов.

В параклиса присъстваха множество хора, лишени от свобода, които заедно с духовниците се помолиха на Всеподателя Бога да облекчи техните скърби и  да им дарува търпение. Един от тях се беше подготвил с усърден пост и молитва и след като се беше изповядал преди службата, се удостои да се причасти с драгоценните Тяло и Кръв Христови.

Архиерейският наместник произнесе поучително слово, вдъхвайки вяра, надежда и любов на всички, след което раздаде по една икона с Чудотворния образ на Света Богородица - Пазарджишка, която се съхранява в катедралния храм ''Успение Богородично''.

Духовния празник завърши с многолетствие.

Веднага след това отец Яков заедно с духовниците проведоха  душеспасителна беседа с всички лишени от свобода, посещаващи училището при Затвора.

На тръгване от Пазарджишкия затвор Негово Високопреподобие благослови всички и като раздаде на служителите по една икона на Рождество Христово, пожела весели празници.

12
Декември
2015

Коледна елха в Баткунския манастир

На 12.12.2015 г., в деня на свети Спиридон Тримитунтски Чудотворец, Баткунският манастир "Св. апостоли Петър и Павел" отвори широко гостоприемните си порти за децата на свещеници от Пазарджишка духовна околия. Малчуганите с радост взеха участие в украсяването на коледното дръвче в двора на манастира. За целта беше използвана украса, която те сами изработиха в приемната на манастира. Освен разноцветните гирлянди, те подготвиха и изненада за всички останали деца, които ще посетят светата обител в празничните дни, като част от играчките, които накичиха по елхата, всъщност са лакомства, опаковани от тях.

Домакин на тържеството беше 5 годишния Петър-Павел. Най-малката участница беше Мария Дичева на 1 година и шест месеца, която имаше подкрепата на своите батковци почти 5-годишния Илия и 6 и половина годишния Антоний. Другите от отбора бяха двугодишната Габриела Чавдарова, тригодишната Снежана Кочева и нейните батковци Явор на 7 и половина и Рангел на 9 и половина години.

След толкова интересната и много радостна задача, която изпълниха, малките бяха нагостени топло в манастирската кухня. За всички майстори игуменът на обителта - архимандрит Яков, беше подготвил изненада с много лакомства и играчки.

06
Декември
2015

На многая лета, Владико!

mitropolit Nikolai-potret Духовенството на Пазарджишка духовна околия

заедно с Архиерейския наместник архимандрит Яков

честитят имения ден на архипастиря ни

МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

с благопожелания за духовно и телесно здраве,

дълголетно и спасително служение.

Молим Небесния Отец - Господа нашего Иисуса Христа,

преизобилно да излее Своята благодат над Вас,

Високопреосвещени Владико,

и богодаруваното Ви паство, за което по евангелски полагате душата си!

НА МНОГАЯ И БЛАГАЯ ЛЕТА!                                            

04
Декември
2015

Храмов празник на храм ''Св. вмчца Варвара'' в село Варвара

На 4-ти декември Православната Църква почита паметта на света великомъченица Варвара.

Празничната Божествена света Литургия възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в храма посветен на ''Св. вмчца Варвара'' в село Варвара, който чества своя храмов празник. С тържествен камбанен звън духовниците заедно с множество деца в двора на храма посрещнаха отец Яков, който с радост прие поднесените му цветя.

Заедно с Архиерейския наместник съслужиха двамата секретари на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик протойерей Стефан Йорданов и свещеник Боян Кочев, свещеник Любомир Чавдаров, протойерей Йордан Василев от гр. Септември, ставрофорен свещеноиконом Георги Георгиев и протойерей Антон Апостолов от гр.Костенец.

В края на Великото славословие отец Яков отслужи петохлебие за здраве.

Молитвено участие в светата богослужба взе и предстоятелят на храма протойерей Кирил Петракиев.

На днешния празничен ден храмът беше изпълнен с множество боголюбиви християни, дошли да почетат духовния празник на св. Варвара. Някои се бяха подготвили духовно като се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

Сред дошлите присъстваха и кметът на  Община Септември г-н Марин Рачев и кметът на село Варвара г-н Николай Николов.

Празничните песнопения бяха изпълнени от свещеник Спас Дичев заедно с певиците при храма.

След Светата Литургия архимандрит Яков произнесе проповед, като запозна всички присъстващи с живота и страданията на св. вмчца Варвара. Към края на словото си Архиерейският наместник се обърна към предстоятеля на храма, като го поздрави за усърдието, което е проявил за възтановяването и грижите за този благолепен храм, поздрави и кмета на селото заедно с кмета на гр. Септември.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

 

 

 

25
Ноември
2015

Празник на свети Климент Охридски

"Със словата си ти поучи езичниците на Божията вяра, а с делата си се възвиси до божествения безпечален живот; с чудесата си просия пред ония, които пристъпват с вяра към тебе, а със знаменията преславно озари западните земи. Затова, Клименте, славим твоята божествена памет".

С този тропар Светата Православна Църква почита на 25-и ноември светия наш отец Климент Архиепископ Охридски Чудотворец - свещеник и учител на новопокръстения български народ, пръв епископ на българския език.

На днешния ден своя празник в двора на църквата "Света Богородица" в Пазарджик отбеляза и Първо Основно училище "Св. Климент Охридски" в гр. Пазарджик, което посрещна деня на своя небесен покровител за 106-и път. Учениците пристигнаха с шествие по улиците на града в двора на храма в края на Божествената света литургия, след която със своя програма почетоха светеца, въпреки ръмящия дъжд.

Директорът на училището - г-жа Роза Панайотова, приветства учениците и призова да бъдат приобщени децата към духовността и вярата, тъй като те стоят в началото на всеки успех. 

Негово Всеблагоговейнство протойерей Стефан Йорданов, секретар на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик, в съслужение с прот. Кирил Петракиев и свещ. Любомир Чавдаров отслужиха молебен за благопреуспяването на учениците. Отец Стефан благослови децата да изпълнят добродетелите на своя небесен покровител в своя живот и така се окажат достойни негови наследници.

<<  249 250 251 252 253 [254255 256 257 258  >>