kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
02
Август
2015

Вечерно богослужение с Молебен канон на Пресвета Богородица (Параклис) в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр.Пазарджик

На 02.08.2015 г.(неделя) в катедрален храм ''Успение Богородично'' в гр. Пазарджик се отслужи вечерно богослужение с прочитане на Молебния канон, посветен на Пресвета Богородица, който се пее и чете по време на Богородичния пост. Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, постави началото на Молебния канон пред Чудотворната икона на Майката Божия. Заедно с него съслужиха свещеник Боян Кочев - секретар на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик и свещеник Спас Дичев - служащ в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик. Молитвено участие в богослужението взеха и дошлият богомолен народ, който заедно с духовниците се помолиха за молитвеното застъпничество на Божията Майка за богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия. Тези прекрасни песнопения, посветени на Божията Майка, ще се пеят всяка вечер според църковния канон до празника ''Успение Богородично''.

27
Юли
2015

Храмов празник в Параклис ''Св.вмчк.Пантелеймон'' МБАЛ гр.Пазарджик

На 27.07.2015 Светата православна църква почита паметта на Св.вмчк.Пантелеймон,заедно със паметта на Св.Седмочисленици.На днешния ден Негово Високопреподобие архимандрит Яков възглави Празничната Божествена Света Литургия в едноименния параклис посветен на Св.вмчк.и чудотворец Пантелеймон намиращ се в двора на МБАЛ гр.Пазарджик.В съслужение със Негово Високопреподобие беше и свещеник Спас Дичев служащ в катедрален храм ''Успение Богородично''в гр.Пазарджик.Преди началото на Светата Божествена Литургия в края на утренното богослужение Негово Високопреподобие архимандрит Яков извърши последованието на ''Петохлебието''.Молитвено участие в Светата Богослужба взеха и дошлият богомолен народ от града.В края на Светата Литургия Негово Високопреподобие архимандрит Яков произнесе празнична проповед за живота и чудесата на Св.вмчк.Пантелеймон.След това Негово Високопреподобие прочете и коленопреклонна благодарственна молитва към Св.вмчк.Пантелеймон за молитвеното застъпничество на Светия великомъченик за богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия.Празничната Божествена Литургия завърши с многолетствие.След раздаването на ''Анафората''(благословен хляб) Негово Високопреподобие архимандрит Яков си свали одеждите върху богомолният народ за благословение.

20
Юли
2015

Храмов празник в храм'' Св.прор.Илия'' с.Говедаре Пазарджишка духовна околия

 
Днес на 20.07.2015г. Светата Църква почита паметта на Св.пророк Илия.Празничната Света Божествена Литургия възглави Негово Високопреподобие Архимандрит Яков в село Говедаре-Пазарджишка духовна околия.В съслужение беше секретаря на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик протойерей Стефан Йорданов и свещеник Лазар Минеков.Молитвено участие в Светата Богослужба взеха и дошлият богомолен народ жители на селото.В края на Светата Литургия Негово Високопреподобие произнесе празнична проповед за живота и чудесата на Св.пророк Илия един измежду великите старозаветни Божии угодници.След което беше извършен и ''Водосвет'' за здраве и благополучие.Негово Високопреподобие благослови и приготвеният ''Курбан'' по случай празника на храма.На днешният ден и селото отбелязва своят празник.


 

 

09
Юли
2015

Панихида по повод 40 дни от кончината на свещеноиконом Александър Тренков

На 08.07.2015 г. на гробищния парк в гр. Велинград беше отслужена панихида по повод 40-я ден от кончината на свещеноиконом Александър Тренков. Молитвеното последование беше възглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха свещениците от гр. Велинград. Да се присъединят към общата молитва бяха дошли близките на отец Александър, както и множество миряни от гр. Велинград.

Бог да го прости и упокои!

07
Юли
2015

Храмов празник в храм ''Св.вмчца.Неделя'' с.Дебръщица-Пазарджишка духовна околия

Днес на 07.07.2015г.Светата Църква почита паметта на ''Света Великомученица Неделя (Кириакия)''.Негово Високопреподобие Архимандрит Яков Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия възглави Божествената Света Литургия в едноименния храм посветен, на светата великомученица в с.Дебръщица.В богослужбата съслужиха:протойерей Йордан Василев предстоятел на храм ''Свети Харалампии'' в гр.Септември и свещеник Димитър Попов служащ в катедрален храм ''Света Богородица'' гр.Пазарджик и предстоятел на църковното настоятелство при храм ''Свети Димитър'' с.Паталеница. В края на утренното богослужение и преди началото, на Светата Божествена Литургия Негово Високопреподобие извърши чина ''Обновление на храм'' след извършения ремонт.На богослужбата присъстваха множество богомолен народ дошли да почитат празника на светата великомученица,  и заедно със духовниците да измолят нейното застъпничество пред Бога за спасението на селото, и на богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия.По време на богослужението свещеник Иван Зяпков служащ в храм ''Свето Благовещение'' с.Црънча, заедно със предстоятеля на храма и секретар на Архиерейско наместничество гр.Пазарджик протойерей Стефан Йорданов посрещаха пред храма идващите богомолци, и ги поръсваха със осветена вода за здраве.В края на Светата Литургия Негово Високопреподобие Архимандрит Яков произнесе празнична проповед като запозна присъстващите хора със живота и страданията на Светата Великомученица Неделя. Поздрави и предстоятеля за добре свършения ремонт по храма както и всички присъстващи, като преподаде архипастиркия благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Духовното тържество завърши с многолетствие.След това беше раздаден ''Курбан'' за здраве и празнична трапеза в приемната. Днес село Дебращица празнува и своят събор, на който също се събират жителите и играят хубави традиционни български хора.

 

<<  252 253 254 255 256 [257258 259 260 261  >>