kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
30
Юни
2015

Храмов празник на Баткунския манастир ''Св.Св. апостоли Петър и Павел''

На 29.06.2015 г., в деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, едноименият Баткунски манастир, намиращ се край с. Паталеница  в Пазарджишка духовна околия, чества своя храмов празник.

По покана на Негово Високопреподобие Архимандрит Яков - игумен на светата обител и Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай празничната Божествена Света Литургия беше възглавена от Негово Високопреподобие Архимандрит Висарион, игумен на манастира ''Света Троица'' - Кръстова гора и Архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Заедно с архимандрит Висарион съслужиха архимандрит Яков, двамата секретари на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик - протойерей Стефан Йорданов и свещеник Боян Кочев, както и свещеник Спас Дичев.

За празника бяха дошли множество автобуси с поклонници от града и близките села, за да присъстват на Светата Богослужба и да вземат молитвено участие в богослужението. В края на литургията архимандрит Висарион причасти богомолците със светите Тяло и Кръв Христови. Празнично слово произнесе игуменът на Баткунската света обител архимандрит Яков, с което се обърна към архимандрит Висарион, като го помоли да спомене в молитвите си на Кръстова гора, където  има частица от светия Кръст Господен, всички от богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия. След това архимандрит Висарион извърши  чинопоследованието на водосвета, на който благослови и курбана, приготвен в чест на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Веднага след това се извърши  тържествена лития около храма.

Празникът беше отбелязан още с раздаването от благословената храна на всички присъстващи, както и с празнична трапеза за официалните гости. Сред тях бяха кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, областният управител на гр. Пазарджик г-н Трендафил Величков,  кметове  от околните села, както и бизнесмени от града, сред които г-н Марин Рачев и г-н Георги Делчев.

 

24
Юни
2015

Представяне на книга за храм "Св. Георги" в с. Синитово

book

 

На 24.06.2015 г. в с. Синитово беше представена официално излязлата през 2015 г. от печат книга "Храм "Св. великомъченик Георги" в с. Синитово, Пазарджишко /минало и настояще/". Книгата се издава по повод 130-та годишнина от построяването на храма. Тя е плод на дългогодишен труд на касиера на Църковното настоятелство към храма - Божура Спасова и е издадена със съдействието и помощта на Община Пазарджик.

Книгата представя историята на храма от неговото построяване през 1884 г. до днес. В нея е отдадено дължимото внимание както на свещениците, служили тук през годините, така и на другите църковнослужители, ктитори и жители на селото, допринесли със своята лепта, труд или друга помощ за неговото съществуване.

Представянето се състоя в библиотеката на читалище "Съзнание" в селото. Неин редактор е Председателят на Съюза на писателите в Пазарджик - г-жа Екатерина Данчева. Сред гостите на празника бяха енорийският свещеник Стоян Костов, свещеник Боян Кочев - Секретар на Архиерейско наместничество в Пазарджик, кметът на селото г-н Борислав Алексиев, учители и общественици от селото.

15
Юни
2015

2 Неделя след Петдесетница - на Всички български светии в Баткунски манастир "Св.св. Петър и Павел"

с.Паталеница

На 14.06.2015 г. Светата Църква е отредила да се чества паметта на ''Всички български светии''. Празничната Божествена Света Литургия оглави Негово Високопреподобие Архимандрит Яков - игумен на манастир "Св. св. Петър и Павел", известен още и като ''Баткунски'', в чийто храм има най-много стенописи на български светци. Съслужиха и йеромонах Йоаким - брат на манастира и секретарят на Пазарджишка духовна околия свещеник Боян Кочев. Преди започването на Светата Божествена Литургия беше извършено последованието на ''Петохлебието''. За да уважат празика бяха дошли миряни от Околията. Празникът беше изпълнен с духовна радост за всички нас. Негово Високопреподобие Архимандрит Яков в края на светата Литургия причасти със Светите Божествени и Животворящи Тайни най-напред присъстващите деца, които заедно с нас пееха и се радваха духовно, а после миряните, които се бяха подготвили да приемат Тялото и Кръвта Христови. След като се подкрепихме духовно Негово Високопреподобие ни покани в гостната на манастира и ни нагости с много вкусна рибена гозба, а за десерт похапнахме вкусен постен сладкиш. Празникът завърши с правенето на обща снимка под манастирската многовековна лоза.

11
Юни
2015

Празник на Св.Богородица ''Достойно есть'' в катедрален храм "Свето Успение Богородично" гр.Пазарджик

На 11.06.2015 г. Светата Православна Църква почита паметта на светите апостоли Вартоломей и Варнава и на чудотворната икона на Света Богородица, наречена ''Достойно есть''. Празничната Литургия оглави Негово Високопреподобие Архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, в съслужение със секретаря на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик протойерей Стефан Йорданов, свещеник Боян Кочев, свещеник Спас Дичев, свещеник Максим Ничев и свещеник Димитър Попов.

Преди започването на светата Литургия Негово Високопреподобие извърши последованието на ''Петохлебието''. След като отслужи Божествената Литургия, архимандрит Яков произнесе празнична проповед и предаде своя благослов на всички присъстващи в храма, като ги поздрави за празника. Негово Високопреподобие заедно със свещениците извърши и водосвет по-случай празника на Божията Майка, като измоли Нейното застъпничество за богоспасаемата Пазарджишка духовна околия.

 

10
Юни
2015

Благотворителен концерт-рецитал на Георги Василев-пиано

На 10.06.2015 г. от 18:30 часа в зала ''Маестро Г. Атанасов'' гр.Пазарджик се проведе благотворителен концерт в подкрепа на седемгодишния Ивайло от гр. Септември, който е с диагноза ''детска церебрална парализа''. Прекрасните произведения бяха изпълнени от Георги Василев - син на протойерей Йордан Василев, служащ в храм ''Св.Харалампий'' гр. Септември. В благотворителната кауза се включиха Негово Високопреподобие Архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия заедно със секретаря на Архиерейското наместничество протойерей Стефан Йорданов и свещеници от града и селата, които дадоха своята лепта за лечението на детето. Сред дошлите гости беше и бизнесменът Марин Рачев заедно със семейството си.

<<  253 254 255 256 257 [258259 260 261 262  >>