kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
27
Октомври
2019

Архиерейска света Литургия за ✝7 Неделя след Неделя подир Въздвижение в град Ракитово

Денят 27-и октомври, ✝7 Неделя след Неделя подир Въздвижение, се превърна в истински празник в родопското градче Ракитово. Повод беше двадесетата годишнина от свещеническото ръкоположение и въдворяването на прот. Стоил Лазаров за председател на храма на града „Св. Неделя“.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай светата служба беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Стоил Лазаров, служащите в град Велинград ставрофорен свещеноиконом Антон Добрев, председател на храм „Св. Троица“, прот. Станимир Минков, служащ в катедрален храм „Успение Богородично“, служащият в пазарджишката катедрала „Успение Богородично“ свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе свещ. Александър Георгиев, служащ в храм „Св. Троица“ гр. Велинград

От ранно утро верният Божи народ се събра в храма, за да посрещне архиерея. Облечено в народна носия дете поднесе на епископ Яков живо цвете в знак на благодарност за неговата съпричастност с грижите и радостите на енориашите при храма. През време на литургията вярващите отправяха своите молитви ведно с духовниците за своето, на своя пастир отец Стоил и на своите близки телесно здраве и душевно спасение. С едно сърце и едни уста всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво на Неделята, спомнящо ни чудното изцеление на кръвоточивата жена и възкресяването на 12-годишната дъщеря на началника на синагогата Иаир от нашия Господ Иисус Христос.

В края на литургията епископ Яков благодари на Бога, че настави стъпките ни в този празничен ден към светия храм в град Ракитово, където да се съберем повече от двама и трима в името Господне, да съучастваме в духовната радост на жителите на града и да засвидетелстваме своята братска любов и признателност към отец Стоил. Той припомни евангелските думи, които Христос днес каза на кръвоточивата жена: „Твоята вяра те спаси!“ и посочи чистата вяра на отец Стоил, която пълни всяка неделя дома Господен с богобоязливи души и спасява не само него, но и неговото паство. Владиката поздрави председателя на храма за неговия празник и му благопожела все така ревностно да следва Бога и да бъде пример за своите пасоми, които са най-голямата радост за всеки свещеник.

Архиереят подари на отец Стоил от свое име и от името на свещенослужителите от Пазарджишка духовна околия икона на Божията Майка и му благопожела тя да бъде негова непрестанна Застъпница и Покровителка в усърдното му и достойно служение на Господнята нива. Той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай лично над отец Стоил и над всички присъстващи.

От името на църковното настоятелство и миряните на отец Стоил беше подарена икона на света Богородица, свещенически нагръден кръст и кандило. Децата от училището в града, изучаващи предмета „Религия-Православие“ поздравиха своя енорийски свещеник с прекрасни стихчета, благодарейки му от името на жителите на града за неуморните грижи, които той полага за Христовото стадо.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички.

26
Октомври
2019

Димитровден в село Звъничево

На 26-и октомври Светата Православна Църква почита светия великомъченик Димитър, наследил от младенчество благочестието на своите родители, възлюбил благоуханието на добродетелите и станал „велик поборник в бедите“ за всички, прибягващи към неговата закрила. На този ден своя храмов празник отбеляза и едноименният храм в с. Звъничево.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай неговият викарий - Константийският епископ Яков, отслужи празнична Архиерейска света Литургия. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Атанас Кънев и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе свещ. Димитър Илиев, председател на храм "Св. Параскева" в с. Лозен.

Архиереят беше посрещнат от отец Атанас, който му поднесе прекрасен букет с цветя от името на църковното настоятелство и енориашите на храма. Много от жителите и гостите на селото прибягнаха към молитвеното застъпничество на великия Божи угодник свети Димитър, принасяйки му своите моления през време на светата богослужба. С едно сърце и едни уста всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“

По време на причастния беше прочетена проповед върху житието и подвига на светеца, станал пример на непоколебима вяра и дълготърпение за поколения християни.

В края на службата епископ Яков поздрави всички с храмовия празник и честити на имениците деня на техния небесен покровител. Той се обърна към великомъченика и измоли от него да бди над слабите и немощните, да закриля децата и семействата ни, да помене пред Божия Престол и нашите благодетели, да се помоли и за всички, които са ни обидили или сторили и нещо лошо. Владиката призова както семейството на свети Димитър имало скришна стаичка с икони, където непрестанно горяло кандило, където семейството се молело за всички хора и която укрепявала целия град Солун, така и ние често да влизаме в скришната стаичка на своето сърце, да разгаряме кандилцето на своята вяра и там да принасяме молитвите си за ближните ни, защото на молитвите на праведните се крепи целия свят. Накрая архиереят благопожела Бог да просветлява ума ни, та да просим и за децата си благопотребното и както родителите на свети Димитър да им оставим в наследство на първо място истинната чиста православна вяра, която ще ги отведе при светеца и да облагороди сърцата ни с любов, та мирът Христов да царува в нас и между нас.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения митрополит Николай лично над предстоятеля на храма и над неговите енориаши.

Празникът завърши с многолетствие.

След литургията беше благословен и приготвеният корбан, който Църковното настоятелство раздаде за здравето и благоденствието на жителите на селото.

24
Октомври
2019

Архиерейска света Литургия в село Варвара

Пречиста, Ти си радост на всички скърбящи, Застъпница на обидените, Кърмителка на гладните, Утешение на странниците, Пристанище на обуреваемите, Посещение на болните, Покров и Застъпница на немощните, Жезъл на старостта, Майко на Всевишния Бог, побързай, молим Те да спасиш твоите раби“.

Така възпява в 24-ия ден на месец октомври светата Православна църква Божията Майка, отдавайки почит на нейния чудотворен образ „Всех скорбящих радост” - Радост за всички скърбящи. Този ден Светият Синод на Българската Православна Църква е определил да бъде ден на молитва за децата с увреждания.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Константийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик възглави светата Божествена Литургия в храм „Света Варвара” в септемврийското село, носещо името на светицата. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия, свещеноиконом Йордан Василев, председател на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември, свещ. Димитър Пеев и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха и председателят на храма прот. Кирил Петракиев и Баткунският брат монах Дамян, който изпълни песнопенията на светата Литургия.

Преди началото на светата Литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието. Всички изпяха похвалната песен в чест на света Богородица "Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марие, Господ е с Тебе! Благословена си Ти между жените и благословен е плодът на Твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души“ и измолиха за себе си и своите близки Божието благословение и непобедимото застъпничество на Божията Майка.

В края на литургията епископ Яков отправи своята гореща молитва за децата на България, изпросвайки от Всеподателя Бога здраве, търпение и утеха за децата с увреждания и техните семейства.

Архиереят честити на присъстващите празника, посветен на света Богородица, която е радост за всекиго от нас в неговите скърби и грижи и завърши: „Божията Майка ни събра днес в този свят храм, та да търсим нейната закрила. Тя, която скърби заедно с всеки страдащ човек, ни призова да търсим небесна помощ не само за децата ни, но за всеки страдащ човек. Няма по-милостива Майка от Майката Божия, няма майка, която да види детето си, че страда и да не страда и тя. Но колко повече страда нашата небесна Майка и Покровителка за всички нас, които проявяваме безумия и вършим неща, недостойни за Бога. Ние, които се наричаме синове Божии и призоваваме святото й име, като погледнем колко много грехове сме сторили, неизбежно е да чувстваме своето недостойнство, да скърбим и се разкайваме за греховете си. Тогава осъзнаваме, че неизбежно ще дойде и вразумление от Бога, за да ни спре да сторим едно или друго зло. И когато то дойде, наша утеха е именно света Богородица, която скърби за всеки душевно и телесно страдащ. Затова и ние дойдохме с вас да се помолим, щото света Богородица да закриля децата ни, да пази семействата ни, да ни предпазва от всяко зло и да ни дарува радост и утешение. Мнозина са звани, малцина са избрани – казва светото Евангелие. И вие, които прибягнахте днес към покрова на Божията Майка, сте сред избраните, чиито молитви Бог чува и чиито скърби Той облекчава“. Владиката помоли света Богородица и света великомъченица Варвара всякога да закрилят нашите деца, болни и здрави, да ги пазят от всяка беда, да ги приемат и защитават със своите молитви от всяко зло и ги напътстват по пътя към спасението.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

От името на жителите на селото и на цялата Септемврийска община кметът г-н Марин Рачев връчи на владиката прекрасен букет с цветя в знак на синовно покорство, благодарност и уважение.

Празникът завърши с многолетствие.

21
Октомври
2019

Опело на отец Георги Читалов

На 20 октомври 2019 г. на 82-годишна възраст се престави в Господа протойерей Георги Тодоров Читалов, дългогодишен председател на храм „Св. Троица“ с. Хаджиево и енорийски свещеник в с. Триводици.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай на 21 октомври опелото беше отслужено в храм "Св. Троицас. Хаджиево от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещеноиконом Атанас Манолов, архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия, сина на отец Георги - отец Богомил Читалов, служащ в град Копривщица, дякон Георги Читалов от Софийска епархия – негов внук, свещеници от Пловдив и от Пазарджишка духовна околия, дошли да се опростят със своя събрат и да изпросят от Бога прощение на греховете му.

След чина на опелото епископ Яков припомни живота на отец Георги, който с непоклатима вяра служи на Господнята нива повече от половин век. Архиереят засвидетелства ревността на служението на своя съработник, на която сам е ставал свидетел нееднократно през време на общото им служение в Пазарджишка духовна околия. Той призова свещенослужителите и миряните, дошли да се опростят със своя пастир, всякога да го имат в молитвите си и да подражават на неговото усърдие и вярност на Светото Православие.

Прот. Манчо Манчев, енорийски свещеник в храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик, разказа свои спомени от служението на отец Георги. Отец Манчо е първият ученик от Хаджиево, когото отецът изпраща в семинария скоро след въдворяването си в селото. През годините отец Георги насочва повече от десет деца от селото към семинария, като по-голяма част от тях стават свещенослужители. Със сълзи на очи отец Манчо сподели своите спомени и се помоли на Бога за душата на своя учител и събрат.

Отец Георги е роден на 3 юли 1937 година в с. Триводици в бедно земеделско семейство и е възпитан от родителите си във вяра и трудолюбие. През 1950 година кандидатства в новосформираната Духовна семинария в с. Черепиш, където държи изпити и е приет. След завършване на семинарията е ръкоположен пръв от съвипускниците си в свещенически сан от блаженопочившия Пловдивски митрополит Варлаам. От 1964 г. е назначен на енорийска служба в с. Хаджиево и с. Триводици.

Отец Георги беше положен в гроб в двора на храм „Св. Троица“ с. Хаджиево, където цял живот полагаше душата си за Христовото стадо.

Бог да прости Своя служител и го приеме в Небесното Си Царство!

<<  1 2 [34 5 6 7  >>