kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
02
Август
2018

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица и благодарствена молитва в град Пазарджик

С началото на Богородичния пост в храмовете започна четенето на Молебния канон към Пресвета Богородица, който се чете по време на вечерното богослужение. На 2 август в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай последованието беше отслужено от Константийския епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С владиката съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в катедралата свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.
 
Верните християни се събраха в обятията на храма и застанаха редом с духовниците пред чудотворния образ на Божията Майка, където с едно сърце съмолитстваха и отправяха горещите си молитви към нея, зовейки: „Пресвета Богородице, спаси ни!“. Всички заедно преклониха главите и коленете си пред най-голямата застъпница за човешкия род, търсейки от нея помощ и закрила за себе си и своите ближни. По традиция след отслужването на канона епископ Яков благослови принесените хлябове и се помоли, щото те никога да не оскъдяват в домовете на християните.
 
След края на богослужението владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и каза: „По чуден начин дойде в света света Богородица – всички знаем, след какви молитви тя бе дадена на престарелите си родители. По чуден начин тя и живя на земята, и преживя смъртта на своя Син, и за миг не се разколеба в думите Му, макар и виждайки Го разпнат на кръстното дърво. По чуден начин тя се и пресели на Небесата, взета от своя Син първом с душата, а сетне и с тялото си. По чуден начин тя намира място със своя образ и във всеки дом в Родината ни, дори и в домовете на хора, определящи се като „невярващи“. Чудно е и как тя чува нашите молитви, макар и недостойни. Чудно е и как тя избра нашия град, за да остави в него своя чудотворен лик, та чрез него да бди над нас и ни пази от всякакви нещастия. Но, братя и сестри, нужно е и нашата вяра да бъде малко по-силна, и нашата молитва към Божията Майка да бъде малко по-усърдна и тя винаги ще снизхожда към нас и ще ни помага, утешава и радва. А ние, неразумните, често я забравяме, улисани в житейските си грижи. Забравяме я, защото допускаме в себе си различни грехове, а най-вече гордостта – най-страшния грях, отдалечаващ ни и от нея, и от Бога. Но вижте колко безгранична е Божията любов! Макар че сме затворили сърцата си за Него, Той стои на вратите и хлопа. И който Му отвори, ще влезе и ще вечеря с Него. Да усилим молитвите си, да оставим греховете си, с умовете и сърцата си да се издигнем към Небесата! Нека в дните на поста да усилим добродетелите, за които Христос ни говореше в Евангелието. Да положим усилия за изпълнение на двете заповеди, които Господ ни остави – да възлюбим Бога и ближния. И тогава, с душевен мир, очистени от покаянието и светото Причастие, да възпеем достойно и чудното Успение на Пресвета Богородица. И както ни учи Божието слово, да благодарим за всичко – да благодарим и на Божията Майка за всичко, което тя прави за нас! Да й благодарим за всички благодеяния, които дава на нас, недостойните! Да й благодарим, че ни предпазва от болести и беди, че ни вразумява, пази и закриля! Да я помолим да ни приеме под своя покров и измоли от своя Син и наш Господ Иисус Христос винаги да бъде с нас“.
 
Архиереят благопожела на всички православни християни леки, благодатни и спасителни пости.
 
29
Юли
2018

Архиерейска света литургия в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В 9 Неделя след Петдесетница в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи архиерейска света Литургия. С владиката съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в катедралата свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Верният Божи народ отново се събра в храма, където с духовниците да моли Всеподателя Бога и Неговата свята Майка за своето и на ближните си телесно и духовно здраве и спасение. Всички заедно изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

И днес застанахме пред лицето на Бога - каза владиката в своята проповед, - търсейки Неговата закрила. Всички ние, които сме в дома Господен, знаем, че без Неговата помощ нищо добро не можем да постигнем. Това ни свидетелства и днешното евангелско четиво. Видяхме, че дори и светият апостол Петър се усъмни, когато задухаха ветровете. Такъв е и нашият живот – когато ни обхванат житейските грижи, когато ни задухат ветровете на изпитанията, скърбите и съблазните, веднага и в нас се разколебава вярата ни. Вместо точно тогава да усилим молитвата си, ние се отдалечаваме от нея, изоставяме усърдието и добродетелите. Това е и нашето безумие. Защото когато апостол Петър започна да потъва, той не само не забрави, а веднага изповяда вярата си и извика към нашия Спасител – и веднага получи избавление. Така и ние трябва да следваме Христа – да имаме непоколебима вяра, да не изпадаме в униние и отчаяние, а винаги да изповядваме от дълбочината на сърцето си Господа Иисуса Христа, та Той и към нас да протегне Своята милваща десница и ни върне на Своя спасителен кораб – Светата Православна Църква. Нека винаги в сърцата да грее Божията любов, когато ни постигнат трудности, с търпение да понасяме всичко, защото нищо не става без Неговото допущение. Едни неща ни се изпращат за спасение, други за вразумление, трети за изпитание – но всичко е от Бога. Затова и за всичко трябва да благодарим. Нека бурата на житейското море не надвива над нас, да не ни отвлича към бездната на отчаянието. Нека всички заедно да пътуваме в новия Ноев ковчег - и както Ной не изгуби търпение, виждайки земята залята от водите седмици наред, а прояви силна вяра и упование в Бога и с това заслужи своето спасение, така и ние да не униваме, пътувайки през бурното море на земния живот, намирайки се на кораба на спасението – Църквата“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и поздрави всички с празника.

27
Юли
2018

Архиерейска света литургия за храмовия празник на параклис "Св. вмчк. Пантелеймон" МБАЛ гр.Пазарджик

На 27 юли деня на своя небесен покровител – свети великомъченик и целител Пантелеймон, отбеляза едноименният параклис, намиращ се в МБАЛ – Пазарджик.

По повод храмовия празник и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Преосвещеният епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи архиерейска света Литургия. В съслужение с владиката бяха свещеник Спас Дичев, служащ от катедралата ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик и дякон Николай Ангелчов.

Преди началото на светата богослужбаепископ Яков отслужи последованието на петохлебието.

Много благочестиви християни дойдоха в този празничен ден да съмолитстват с духовниците и изпросят небесното застъпничество на великия Божи угодник, търсейки за себе си и своите ближни телесно и духовно здраве.

В края на службата архиереят прочете коленопреклонна молитва към свети Пантелеймон за всегдашното ходатайство на светия великомъченик за изцерение на всички телесни и душевни немощи.

В своята проповед след литургията владиката разказа за живота и чудесата, които още приживе е вършел светият чудотворец и завърши: „Бог казва: „Който Мене прослави, и Аз ще го прославя“ - днес честваният свети безсребреник Пантелеймон е доказателство за истинността на Божието слово. Езическите богове отдавна не се почитат, императорите отдавна са забравени, но почитта към Божия раб Пантелеймон пребъдва през вековете и ще пребъде до края. Нека и ние никога не забравяме нашия Спасител Господ Иисус Христос. Но колко мъдри трябва да бъдем – в онези дни християните знаеха своите врагове и гонители, знаеха и лъжливите богове, на които не трябва да се покланят. Днес времето е много по-лукаво, защото ние не знаем лицето на врага си. Поднебесните сили приемат различни образи, само и само да ни отклонят от истината. Днес бесовете дори ни представят доброто за лошо, а лошото за добро. Божието дело ни представят като остаряло, безсмислено. Днес е срамно да изповядаш вярата си, да се прекръстиш на улицата. Децата ни днес се срамуват да дойдат в Божия дом, да се помолят, да четат Евангелието, да участват в тайнствата на Църквата. Същевременно непрестанно се намират пред телефона, четат какво ли не из интернет. Затова сме и свидетели на такова нравствено падение. Моля Бог по молитвите на свети Пантелеймон да ни дарува не само телесно, а преди всичко духовно здраве, да укрепи и усили нашата вяра. Малкото зрънце на вяра, което майката на свети Пантелеймон пося в сърцето му, даде стократен плод. Нека и ние сеем Божието слово в детските сърца. Нека и ние поливаме детските души с благодатта на тайнствата на Църквата. Нека и ние не предаваме Христос, а винаги да Го носим в сърцето си. Нека не отстъпваме от православната си вяра и винаги да устояваме на изкушенията на времената. Победното оръжие е Евангелието, което винаги да бъде в ръцете и сърцата ни“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Празникът завърши с многолетствие.

През целия ден служители на МБАЛ-Пазарджик и пациенти на болничното заведение идваха да запалят свещ в параклиса и да се помолят на светия великомъченик и целител Пантелеймон.

21
Юли
2018

Обновление на параклис "Св. пр. Илия" гр. Ветрен

На 21 юли, ден след като Светата Църква почита един от най-великите мъже в историята на човешкия род – взетия жив на Небесата свети пророк Илия, стотици жители на град Ветрен се събраха в местността „Вельовец“ в полите на Средна гора над китното градче. Там се намира едноименният параклис, посветен на Божия пророк, построен с общите усилия на ветренци.

През 2018 година местният художник Васил Байлов завършва започналото преди 4 години изографисване на храма за своя сметка, като посвещава това богоугодно дело в памет на своя син Георги, който си отива от този свят през 2014 година.

В този празничен за жителите на Ветрен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Преосвещеният епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи водосвет, след което освети и изписаните икони. В съслужение с архиерея бяха прот. Боян Кочев, секретар на Околията, свещ. Любомир Чавдаров, председател на храм „Св. Николай“ гр. Ветрен и енорийският свещеник в него отец Васил Махалджийски, прот. Йордан Василев, председател на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември и дякон Николай Ангелчов.

На празничното събитие присъстваха народният представител г-жа Даниела Малешкова, кметът на Община Септември г-н Марин Рачев, зам.-кметът инж. Явор Митев, председателят на Общинския съвет Кирил Тодорин, Директорът на Транспорта и Екологията в администрацията Ангел Бончев, художникът Васил Байлов, общественици, жители и гости на града.

След освещаването епископ Яков отслужи и заупокойна молитва за Георги, в която всички се помолиха за душата на своя съгражданин и приятел.

Владиката честити на всички светлия ден, в който небесната и земната църкви съучастваха в радостта на празника. Той поздрави жителите на Ветрен с новоизографисания Божи дом и благопожела свети пророк Илия винаги да бъде молитвен застъпник за всеки, който ще прибегне към неговото ходатайство. „Днес вие оставяте на своите деца най-скъпо наследство – дом Божи - каза още владиката, – дом за молитва и утеха, дом с голям застъпник пред Бога – светият пророк Илия. Нека тази чиста вяра, която ни събра днес тук, да се разгаря все по-силно в сърцата ни и никога да не угасне“. Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Празникът завърши с многолетствие.

Епископ Яков благослови празнична трапеза, която църковното настоятелство с помощта на енориашите към храма бяха подготвили за всички гости.

20
Юли
2018

Водосвет по случай завършването на стажантите от ЦСПП- Пазарджик

На 20 юли 2018 г. в Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в град Пазарджик се състоя тържествената церемония по случай завършване шестмесечната първоначална професионална подготовка на стажанти на Дирекция „Жандармерия“ при Главна дирекция „Национална полиция“.

По покана на ректора на Академията церемонията започна традиционно с водосвет. С благословението на Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков последованието беше отслужено от свещеник Спас Дичев от катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик и дякона на Пазарджишка духовна околия отец Николай Ангелчов. Отец Спас поръси стажантите и бойните знамена на Академията със светена вода и пожела на всички здравe и достойно и благодатно служение в полза на Отечеството ни.

След това завършилите с отличен успех стажанти бяха наградени от името на Ректора на Академията на МВР и Директора на ЦСПП - Пазарджик

В края на церемонията бъдещите пазители на реда положиха клетва по “Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР" за спазване законите на страната и етичните норми в МВР.

Гости на тържествената церемония бяха Михаил Златанов – оперативен помощник на главния секретар, старши комисар Йордан Рогачев – директор на ОДМВР - Пазарджик, Петър Белчев – заместник-областен управител, комисар доц. д-р Станимир Илиев – заместник-декан на факултет „Полиция“ в АМВР. На събитието присъстваха и комисар Борис Танев – началник на Зонално жандармерийско управление - София, директорите на ЦСПП в Пазарджик и Казанлък комисарите Стоян Зайков и Красимир Иванов, родители и близки на стажантите.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>