kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
21
Март
2021

✝1 Неделя на Великия пост ­- Православна. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

"Ние определяме светите и честни икони да се поставят за поклонение точно тъй, както и изображението на Честния и Животворящ Кръст, без значение дали ще са направени от бои или от мозайка, или от някакво друго вещество, ако, разбира се, са направени по установения начин, и без значение дали ще се намират в светите Божии храмове, на свещените съсъди и одежди, на стени или дъсчици, или в домовете и при пътищата, а също така без значение дали това ще са икони на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос или на непорочната наша Владичица св. Богородица, или на честните Ангели и на всички свети и праведни мъже. Колкото по-често те стават с помощта на иконите предмет на нашето съзерцание, толкова повече онези, които гледат към тия икони, ще се подбуждат към възпоменаване и на самите първообрази (т.е. на тези, които са изобразени на иконите), ще придобиват по-голяма любов към тях и ще бъдат повече подбуждани да им въздават целуване, почитание и поклонение, но съвсем не това истинско служение, което, според нашата вяра, подобава само на Едното Божествено естество. Онези, които гледат към такива икони, получават вътрешно желание да им принасят тамян и да поставят свещи в тяхна чест, както това се е правило в древност, защото честта, въздавана на иконата, се отнася към нейния първообраз, и онзи, който се покланя на иконата, се покланя на личността, изобразена на нея“ /Догмат за иконопочитанието, приет на Седмия Вселенски събор през 787 година/.

Първият неделен ден на Великия пост е особено радостен за Православния свят, който в този ден чества тържеството на своята вяра като истинно и Богооткровено учение. Исторически този празник е свързан с окончателната победа над ереста на иконоборството, но поради важността на догмата за иконопочитанието, непосредствено свързан с този за Боговъплъщението на Второто Лице на Светата Троица – Бог Син, нашият Господ Иисус Христос, денят е определен като празник на истината на православната вяра над заблудата на лъжеученията.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна Василиева света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев, служащият в катедралата свещ. Димитър Попов, свещеник Николай Ангелчов и дякон Константин Раков. Молитвено участие в службата взе и дякон Христан Хитов.

Радост изпълваше сърцата на дошлите на светата богослужба християни, голяма част от които седнаха на Господнята трапеза, като пристъпиха към светото Причастие, с което увенчаха своя пост и покаяние.

По време на Причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на службата отец Боян прочете проповед за иконопочитанието и слово от светия и праведен отец Йоан Кронщадски за най-голямото и безценно съкровище, пазено от светата Православна църква – светата Божествена Литургия, с което призова винаги, когато имаме възможност, да присъстваме на служба, където невидимо присъства Сам нашият Господ Иисус Христос, та с това да осветим себе си и своя живот.

Накрая той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над енориашите и гостите на храма.

20
Март
2021

Съборна света Литургия за Тодорова събота в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик

В първата събота на Великия пост се възпоменава чудото на свети великомъченик Теодор Тирон и неговото явяване на Константинополския архиепископ Евдоксий по време на управлението на имп. Юлиан Отстъпник (332-363 г.), когато императорът по време на Великия пост решава да се подиграе с християните и поръчва тайно да се поръсят с идоложертвена кръв всички постни храни на пазара. Светецът се явява на тогавашния патриарх и предупреждава да не се купуват стоки от тържището, а да варят коливо – жито с мед и така предпазва християните от нарушаване на поста.

По повод празника с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев, служащият в катедралата свещ. Димитър Попов, свещеник Николай Ангелчов и дякон Константин Раков.

В края на утренята свещениците отслужиха последованието на Петохлебието, измолвайки Божието благословение над енориашите на храма и техните близки. Всички заедно изпяха Похвалната песен в чест на Божията Майка „Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марие, Господ е с Тебе! Благословена си Ти между жените и благословен е плодът на Твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души”, просейки нейната помощ и закрила. По време на светата Литургия отново единомислено присъстващите изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва.

По време на Причастния беше прочетена проповед върху събитията от преди 17 столетия, с което вярващите се утвърдиха във важността и необходимостта от спазване на богоугодното време на пост и покаяние.

Голямо множество боголюбиви християни пристъпиха към светите Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като бяха подготвили сърцата си със строг пост, усърдна молитва и искрено покаяние за сторените грехове.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай на присъстващите и честити на всички празника. Той поздрави онези, които през седмицата неотклонно идваха на богослужение в храма и с това допринесоха времето на тяхното говеене да бъде ползотворно, припомняйки думите на свети Теофан Затворник, че по време на пост, основен извършител на делото, за което всъщност постим, е пребиваването в храма. Отец Боян прочете проповед за това как да съхраним в себе си благодатта след светото Причастие и благопожела на всички причастяването да бъде за спасение.

19
Март
2021

Малко повечерие с първа статия от Акатиста на Пресвета Богородица в град Пазарджик

Петък вечер през време на Великия пост християните обръщат своя духовен взор към небесната Царица, „тихата вяра на молещите се“, „Таинницата на неизказания Божи съвет“ – Пресвета Богородица. По време на полагащото се Малко повечерие на части се чете Акатиста на светата Дева.

На 19-и март, в първия петък от поста, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев възглави съборното богослужение с първата статия от боговдъхновения текст в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха служащите в катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, както и председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев и дякон Константин Раков.

При пеенето на канона на Божията Майка дяконът прекади целия храм и народа, та и нашата обща молитва да се издигне като благовонно кадило пред небесните тронове на Вседържителя Бога и Неговата свята Майка. След това всички се подредиха пред чудотворния образ на прелюбвеобилната Застъпница на искрено каещите се, където беше прочетена първата част от нейния акатист. С едно сърце богомолците отпяваха ведно с духовниците припевите на отделните части, викайки към Богоматер "Радвай се, Невесто неневестна!". В края на четенето отец Боян прочете коленопреклонна молитва към Родилата благия Бог, изпросвайки нейната всепобедна помощ.

След това по традиция бяха благословени принесените от вярващия народ хлябове и плодове за благословение и подкрепа в края на тази строгопостна седмица.

След службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над верния Божи народ. Той се обърна към богомолците със слово за добродетелите и достойнствата на света Богородица, която едничка изпълни предназначението на човека и през целия си живот не се поддаде на нищо лошо, а беше съвършена, както съвършен е нашият Отец небесен. С това тя се удостои да вмести в своята чиста утроба чистия Бог и да стане Майка на цялото човечество, та чрез нея да бъдем сродни на Бога. Отец Боян припомни, че през хилядолетията никой, който е прибягнал към нейната помощ, не е останал посрамен и призова и ние да подражаваме на нейния живот, вяра и добродетел, та да имаме дръзновение в просбите си към нея.

18
Март
2021

Велико повечерие с четвърта част от Канона на св. Андрей Критски

Четвъртата, последна част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски в град Пазарджик по традиция се чете централно в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай богослужението беше възглавено от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов, председателят на храма прот. Петко Еленкин, енорийският свещеник прот. Манчо Манчев, прот. Димитър Христев от храм „Св. Петка“ и енорийските свещенослужители от катедралата „Успение Богородично“ в града свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, както и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница. Молитвено участие в службата взе дякон Константин Раков.

Верният Божи народ отново дойде в дома Господен, където да търси Божията всемогъща помощ и закрила. Всички взеха участие в богослужението с четене на полагащите се във Великото повечерие псалми и молитви, с пеене на великопостните песнопения и усърдна молитва. Свещенослужителите поред прочетоха деветте песни на покайното последование, съпровождано от единодушния призив на църковното изпълнение към Бога Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“.

След канона всички запяха тържествено песента "Господи на силите, бъди с нас, защото друг, освен Тебе, помощник в скърбите нямаме; Господи на силите, помилуй ни!", при което отец Боян прекади целия храм и богомолците. В края на светата служба той прочете молитвата на свети Ефрем Сирин, полагащото се Евангелско четиво и коленопреклонната молитва.

След отпуста отец Боян припомни как на нашите праотци Адам и Ева Бог даде една единствена заповед – тази за поста, със спазването на която те да докажат верността си към Него, но как, съблазнени от дявола, те я нарушиха и заслужено бяха изгонени от райските селения. Наместникът припомни и първата новозаветна заповед, която Христос заръча при излизането Си на проповед – тази на покаянието, изпълнението на която включва в себе си всички останали заповеди. Защото, както отец Боян изтъкна, каещото се сърце не таи омраза, не се гневи, не злослови, не вижда чуждите грехове, а само своите, не се гордее, а винаги е смирено, кротко, незлобливо и обичащо всички. Той благодари на тези, които през цялата седмица неотстъпно присъстваха на умилителните вечерни служби, та с общата си молитва да умилостивят Бога. По думите на наместника те са Христовото воинство, на молитвите на което се крепи целия свят. Но той предупреди, че при битката покайно снишената глава не бива поразена от вражески куршум, докато гордо вдигнатата рано или късно бива сразена и с това призова най-вече да се стремим към спасителното смирение.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички, благопожелавайки от негово име спасителни пости, мир и здраве за тях, техните домове и семейства.

17
Март
2021

Велико повечерие с трета част от Канона на св. Андрей Критски

В сряда на първата седмица от Великия пост православният свят чете третата част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски. По традиция в град Пазарджик той се отслужва централно в храм „Св. св. Константин и Елена“.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, възглави последованието на Великото повечерие в съслужение със секретаря на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов, председателят на храма ик. Петър Каръков, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, служащи в катедралата „Успение Богородично“ и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

Търсещите утеха и упование в трудните времена благочестиви християни се събраха на вечерното богослужение в прегръдките на храма. С молитвите си те станаха съпричастни на светата служба, просейки от Бога избавление от всяко зло. В края на повечерието, когато отец Боян прочете полагащата се молитва, всички приклониха своите колена и сърца пред всеопрощаващата Божия милост.

След като се поклони пред светите икони, отец Боян се обърна към присъстващите с утешително слово за поста. Той обърна внимание на това, как след като пристъпим към светото Причастие, врагът на човешкото спасение ще опита да прелъсти едни от нас да нарушат поста, внушавайки им, че няма смисъл повече да се измъчват. В други пък ще опита да посее семена на гордост, изобразявайки ги в собствените им очи като големи постници и подвижници. Наместникът призова да бъдем трезвени, да имаме послушание на светата Църква и на своя духовник и смело, всеки според силите си, да продължи да се подвизава през времето на светата Четиридесетница, като обръща внимание най-вече на духовната страна на поста, та достойно да се подготви да пристъпи към светите Тайни. Той припомни думите на свети Йоан Златоуст, че тайнството на покаянието се състои не само в изповедта, а най-вече в това, да почувстваме тежестта на греха, да боледуваме заради него и го умием със сълзи на сърдечно съкрушение, като се стремим повече да не го повтаряме. Отец Боян припомни, че без Бога нищо добро не можем да постигнем и прикани всички единомислено да изпросим от Него дара на покаянието, което отваря дверите на Небесното царство.

Накрая той преподаде на председателя и енориашите на храма архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>