kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
05
Април
2018

Боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик на Велики четвъртък

След Възнесението на Господ Иисус Христос на небесата света Мария Магдалина отишла при Римския император Тиберий I и му поднесла боядисано в червено сварено яйце. Изричайки нечуваните дотогава думи "Христос воскресе!", Мария Магдалина станала истински проповедник на живота и учението на нашия Спасител в столицата на империята и положила началото на този благочестив обичай, съхранен и днес в Светата Православна Църква – подаряването на червени яйца и поздрава "Христос воскресе!... Наистина воскресе!"

По примера на светата мироносица и в духа на християнската традиция във всеки християнски дом на Велики четвъртък се боядисват червени яйца – символ на Христовото Възкресение.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при катедрален храм „Света Богородица“ организираха боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква „Света Богородица“ гр. Пазарджик. Малките християни боядисаха и украсиха собственоръчно повече от 250 червени яйца, дарени за повода на храма от боголюбивия ни съгражданин Илко Машев, с което малчуганите съучастваха в радостта на празника. Всеки от тях получи дар от името на Църковното настоятелство - броенички и гривнички с кръстче.

След приключване на работата, яйцата бяха занесени от духовниците и сръчните майстори за благословение на живеещите в Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ гр. Пазарджик. Там гостите бяха посрещнати топло от директора на Дома г-жа Дунгарова и нейния екип. Те съпроводиха скъпите гости по етажите и ги запознаха с обитателите на дома.

Възрастните хора бяха очаровани от малчуганите, които се надпреварваха колкото се може повече яйца да раздадат, с което да зарадват всички. Децата изпяха и тропара „Богородице Дево...“, с което изпълниха с умиление сърцата и със сълзи очите на нашите баби и дядовци. Всички изказаха своята благодарност и радост и изразиха своята надежда, че гостуванията ще бъдат по-чести и че това е само първото от посещенията на духовниците.

Епископ Яков пожела на всички светлината на Христовото Възкресение да изгрее в сърцата ни и благодатта на Празника на празниците никога да не ни напуска.

05
Април
2018

Архиерейска света Литургия за Велики четвъртък в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 5 април - Велики четвъртък, с благословението на Пловдивския митрополит Николай неговият викарий Константийският епископ Яков отслужи Архиерейска света Василиева Литургия в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и свещ. Максим Ничев от катедралата. Молитвено участие в службата взе и свещ. Спас Дичев.

Веднага след литургията беше отслужен и общ маслосвет. Дошлите в храма енориаши съмолитстваха с духовниците и просиха от Бога помощ и утеха за себе си и за своите близки. Всички се помазаха с осветения елей за здраве на душите и телата си.

Накрая епископ Яков поздрави присъстващите и благопожела Бог да дарува на всички телесно здраве и душевно спасение.

Той прикани да се съберем вечерта отново в храма и да съпреживеем Христовите страдания, описани в евангелските текстове.

01
Април
2018

✝6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим /Цветница/. Архиерейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

„Ликувай от радост, дъще Сионова, тържествувай, дъще Иерусалимова: ето, твоят Цар иде при тебе, праведен и спасяващ, кротък, възседнал на ослица и на младо осле, син на подяремница“ (Зах. 9:9).

Тези думи на пророка били изречени повече от четиристотин години преди събитието - тържественото влизане на Христос в царствения град Иерусалим.

В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджикшка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев и свещ. Максим Ничев от катедралата. Молитвено участие в службата взе и свещ. Спас Дичев.

От ранни зори храмът се изпълни с боголюбив народ, носещ в ръцете си върбови клонки, символ на радост от участието ни в това дивно тържество – посрещането на Царя на царете и Победителя над смъртта. Всеки искаше да вземе със себе си осветено клонче, с което да пренесе Божието благословение над дома и близките си.

Преди началото на светата Литургия с благословението на Пловдивския митрополит епископ Яков пострига в първата степен на църковното служение 11-годишния Димитър Кръстанов от с. Ивайло. Новият четец на Светата Плавославна Църква веднага се подреди с другите и с усърдие и ревност изпълняваше възложеното му дело.

В своята проповед в края на службата епископ Яков поздрави всички с настъпилия празник. Той разказа евангелските събития за посрещането на Спасителя в град Йерусалим и завърши: „Днес поставяме началото на подготовката за жертвата, която Господ трябва да принесе за всеки един от нас. Той тръгна към Голгота, за да извърви пътя, чрез който ще възкреси всеки един от нас, както възкреси четиридневния Лазар. Днес хората Го посрещнаха с „Осанна!“ - това сторихме и ние. Тежка е седмицата, която предстои, защото приближава Разпети петък. Но същевременно е изпълнена и с радост – преминавайки през Разпятието, стигаме до Възкресението. Този път трябва да премине и всеки един от нас. И Църквата ни призовава през следващите дни към усърден пост, към осмисляне на собствената си греховност и към разкаяние, за да не се превърнем на онези, които само седмица след „Осанна!“ викаха „Разпни Го!“. Нека през тази седмица на страданията, когато нашият Господ страда не заради Себе си, а заради всеки един от нас, да се обърнем и погледнем доброто. Нека само за седмица да загърбим греха, да забравим злото, да забравим злобата, омразата, злословието и всички останали грехове, които ежечасно вършим и да изпълним следващите дни с добро. И така в Пасхалната нощ, когато се отваря раят, да можем да предвкусим райското блаженство“.

Накрая викарният епископ преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията митрополит Николай и прикани през следващите дни на Страстната седмица да се събираме в храма, за да ознаменуваме последните дни от живота на Спасителя на земята и да се подготвим достойно за посрещане светлия ден на Христовото Възкресение.

Тържеството завърши с многолетствие.

31
Март
2018

Лазарова събота в град Пазарджик

В съботата на Шестата седмица от Великия пост Светата Православна Църква спомня извършването на най-голямото чудо от Спасителя - възкресяването на четиридневно починалия Лазар. Извършено пред очите на народа, чудото станало причина мнозина да повярват в Христа. Същевременно Лазаровото възкресение станало непосредствен повод за смъртната присъда на Спасителя - в този момент Синедрионът решава да улови Иисуса при първа възможност и да Го убие. Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото наСтрастната седмица. То и днес ни уверява в божествената сила на Бог Син, в Неговото възкресение, и в предстоящото всеобщо възкресение на мъртвите.

В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи Божествена света Литургия в катедралата на града „Успение Богородично“. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, и енорийският свещеник в него свещ. Максим Ничев. Молитвено участие в службата взе и свещ. Спас Дичев.

Преди началото на светата Литургия архиереят отслужи последованието на петохлебието и благослови хлябовете и виното за преумножаването им в целия свят и освещаването на вкусващите ги.

В своята проповед в края на службата епископ Яков припомни евангелския разказ за възкресението на Христовия приятел и завърши: „Смъртта на човека не е край – тялото умира, но безсмъртната душа се връща при Бога. В днешния ден Христос ни разкри тайната на безсмъртието ни. Но Той разкри пред целия свят и още по-велика тайна - разкри своята сила като Бог и Господ; увери всички, че Той е Източник на живот. И нека същата вяра, която носиха Марта и Мария, които прибягнаха към Бога в трудностите си и проводиха да известят Христа за болестта на брат им, да изпълни и нашите сърца. Нека и ние проповядваме Евангелието не с думи, а с делата си, като винаги прибягваме към Него в скърбите си, като никога не отпада надеждата ни, като от сърцето ни излиза само Божествената любов. Тогава и ние никога не ще видим вечна смърт“.

Накрая викарният епископ преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит на енориашите и гостите на храма.

Празникът завърши с многолетствие.

30
Март
2018

Великденски концерт на децата от Детска градина "Валентина Терешкова" гр. Пазарджик

В трепетните дни, когато светът се подготвя за най-светлото събитие в своята история – Христовото Възкресение, децата от Детска градина „Валентина Терешкова“ гр. Пазарджик с директор г-жа Живка Спасова поднесоха своя подарък за жителите и гостите на град Пазраджик. На 30 март 2018 година повече от 200 деца от градината изнесоха Великденски благотворителен мюзикъл, с който стоплиха сърцата на своите родители, близки и възпитатели. Тържеството беше под надслов „Деца играят за дете“, като малките артисти осъзнаваха, че танцуват за братчето на свой приятел – малкия Димитър Борисов Ганев.Това бе поредната благотворителна инициатива на градината.

Официален гост на тържеството беше Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

Зала „Маестро Г. Атанасов“ при Община Пазарджик отново не можа да събере желаещите да се насладят на детския талант. Директорът на заведението г-жа Спасова откри представлението, като благодари на всички за тяхната съпричастност към болките на своите приятели. На сцената бе поканена и майката на Димитър, която през сълзи благодари на всички, че приемат детето й като едно от своите деца и съпреживяват технитетлудности.

Тържеството се превърна в истински спектакъл, пресъздавайки приказката за Пепеляшка, преплетена с благата вест за Христовото Възкресение. Създателите му показаха един различен поглед върху класическия сюжет, пречупен през призмата на вярата и християнските добродетели.

В края на празника г-жа Спасова обяви, че досега е събрана сума от над 3000 лева, преди да бъдат отворени кутиите с дарения пред залата. Тя прегърна малкия Митко и от негово име и от името на неговите родители още веднъж благодари на приятелите на малкото момче.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>