kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
26
Декември
2017

Събор на Пресвета Богородица. Архиерейска света Литургия в катедралния храм „Успение Богородично” в град Пазарджик

След тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество,  Светата Православна Църква събира на другия ден вярващите, за да възхвалят с благодарствени песни Божията Майка като избран съсъд на Божия промисъл.  Това събрание на вярващите е наречено Събор на Пресвета Богородица. Тогава празнуваме и св. Йосиф Обручник, който се погрижил за Св. Дева Мария и Богомладенеца, св. пророк и цар Давид - като родоначалник по плът на Господа Иисуса Христа - и св. апостол Яков, брат Господен, първият християнски епископ на Йерусалим, приел в името Господне неувяхващ мъченически венец.  

На 26 декември Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска света Литургия в катедралния храм "Св. Успение Богородично" в град Пазарджик. С Владиката съслужиха Преосвещените епископи Знеполски Арсений, Константийски Яков и Белоградчишки Поликарп – викарии на митрополита, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при митрополията, свещеноиконом Васил Кашоров, храмовото духовенство, свещеници от Пазарджишка духовна околия и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов и йеродякон Вартоломей. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъстваха много боголюбиви миряни, сред които бяха и кметът на община Септември г-н Марин Рачев и омбудсманът на Пазарджик г-н Георги Шопов.  Светата Литургия бе достойният завършек на многобройните събития, тържества и богослужения през годината, с които бе отбелязан големият юбилей – 180-та годишнина на катедралния храм „Св. Успение Богородично”.  Благочестивите християни отправиха своите искрени молитви към Всеподателя Бога и Пресвета Богородица, все още подвластни на голямата духовна радост от великото и спасително Рождество Христово.   

В края на богослужението Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай поздрави християните от града по случай празника Рожество Христово. Във вдъхновено архипастирско слово Владиката обясни защо той е семеен празник, като разтълкува литургийното Евангелие за деня, свързано с избиването на Витлеемските младенци по заповед на Ирод.

"Днешният празник можем спокойно да неречем празник на християнското семейство.  Нали семейството  е тази общност от хора, която е призвана, както може би никоя друга общност, да споделя и скърбите, и радостите на всеки от нейните членове. Семейството е призвано да стане крепост, защита за всеки, който е негов член, роден в това семейство. Семейството е топъл дом, истинско огнище, около което съществува животът. Семейството като най-великото Божие установление, имащо място още в зората на човешката история, в живота на прорадителите ни Адам и Ева, е най-устойчивият, може да се каже -  вечният институт  в обществения живот. Сменяли са се форми на държавно устройство, политически системи, издигали се и след това отивали в небитието страни, държави, империи, но семейството винаги се е съхранявало като Божествено установление, като огнище, като люлка,  като място, където се разкрива любовта на хората един към друг. И ето, ние сме достигнали времето, когато псевдокултурата, която е пронизана от греха, влязла в кръвта и плътта и на живота на съвременния човек.  Тази псевдокултура хвърля предизвикателства днес и към самото семейство. Всичко това става според движението на плътта и гласа на инстинкта и се помества в простата логика на угаждане на своята собствена страст.  Семейството е Божествено установление и всяко разрушаване на семейството е грях.  И днес, когато възпоменаваме семейството на Господа и Спасителя, на близките Нему по плът хора, ние се молим за нашите семейства, които се подхвърлят сега на разрушение, ние се молим за самия институт на брака, който се разгражда от корозията на човешкия грях.  И вярваме, че чрез това Божествено установление Господ не само продължава човешкия род, но и съхранява любовта, уважението и солидарността между хората.” - каза Владиката.

  Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян  Александров.

За повече снимки посете сайта на Пловдивска митрополия.

25
Декември
2017

Рождество Христово в град Пазарджик

„Дева днес ражда Свръхестествения и земята поднася на Непристъпния пещера; ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътуват, защото заради нас се роди Младенец – Предвечният Бог“

Така светата Църква възпява в днешния празничен ден изпълването на пророческото предсказание, че „Девицата ще зачене и ще роди Син“ и чества славното Рождение на Спасителя на света – Господ Иисус Христос. По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ град Пазарджик беше отслужена празнична архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха  прот.  Боян Кочев, секретар на Околията и свещ. Димитър Попов, служащ в катедралата.

От ранно утро хората заприиждаха в храма, за да принесат своите молитви на Рожденика за своето и на близките си телесно здраве и душевно спасение. Много от тях пристъпиха със страх Божи, вяра и любов към светите Тайни, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва и се бяха примирили с Бога в тайнството на изповедта.

В края на службата епископ Яков прочете Патриаршеското и синодално Рождественско послание и поздрави благочестивите християни със светлия празник на Христовото Рождество. Той благопожела на всички все така бодро и  непоклатимо да отстояват истината на православната вяра, от дълбочината на сърцето си всеки да се радва, че Христос се роди, за да ни остави закона на любовта, да отвори за нас Царството Божие и ни дарува вечен живот.

В деня на Христовото Рождество църковното настоятелство при катедралата бе подготвило празнична торта, състояща се от 180 парчета. С нея се отбеляза и края на честванията по повод 180-ата годишнина от построяването на храма, които продължиха през цялата година. Епископ Яков прочете молитва за благословение на храната и призова Божията милост над живеещите в Пазарджик и Пазарджишка духовна околия. Той прикани всички деца, дошли в този ден в Божия дом, да духнат заедно свещичките на тортата, след което всеки получи по парче от нея.

Едновременно с раздаването на нафората владиката подари за благословение по парченце от свети Серафимови сухари, донесени от честни поклонници от Дивеевския манастир.

21
Декември
2017

Проведе се традиционното детско тържество за „Рождество Христово“ по повод „180 години църква „Св. Богородица“ гр. Пазарджик"

В навечерието на Рождество Христово, на 21 декмври 2017 година, се проведе традиционното тържество на децата, изучаващи вероучение в училищата на Пазарджишка духовна околия. То е част от честванията по повод 180-ата годишнина от построяването на катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. Тържеството бе организирано от Архиерейско наместничество град Пазарджик и църковното настоятелство при храма с благословението на Пловдивския митрополит Николай.

Празничното събитие препълни голямата зала на Младежкия дом в областния град. Всяка година интересът към него нараства, а броят на участниците се увеличава. В тазгодишното тържество участваха 97 деца от 4 училища и 2 детски градини в Пазарджишка духовна околия.

Присъстващите посещнаха на крака Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик.

Тържеството откриха артистичните второкласници от СУ "Д-р Петър Берон" гр. Пазарджик, които пренесоха присъстващите в далечното време преди 2017 години, в малкия градец Витлеем. Притихнали всички отново съпреживяха Раждането на Богомладенеца Иисус Христос. Съвместно с ученици от ОУ "Кочо Честименски" с. Пищигово разказаха и източната легендата за малкото сляпо момче на име Сиад, което заради доброто си сърце е било благословено от Бога с чудото да прогледне, да види и се поклони на Великия Младенец. Децата пресъздадоха и разказа за скромната елха. Драматизациите бяха вплетени с народните традиции и обичаи.

Голяма радост и умиление предизвикаха танците: "Гълъби" и "Стражи на доброто" на малките участници от ДГ „Валентина Терешкова“ гр. Пазарджик.

Учениците от 4-ти клас при ОУ "Любен Каравелов" гр. Пазарджик представиха сценката "Историята на една коледна елхичка", която разказва как ангели украсяват всяко коледно дръвче.

Малките участници от 4-та група "Пепеляшка" при ДГ "Приказно вълшебство" гр. Септември развеселиха зрителите с артистичното изпълнение на танца "Бабушки-старушки".

"Танц на Снежинките", изпълнен от ученици при ОУ "Кочо Честименски" с. Пищигово, заплени с приказността си. Снежинките  отправиха красиви Рождественските послания.

След тях залата бе огласена от звънките гласчета на третокласниците от СУ "Георги Брегов" гр. Пазарджик. Техните песни изпълниха сърцата на всички присъстващи с радостта на настъпващите светли празници.

Най-малката снежинка от ОУ "Кочо Честименски" с. Пищигово изпълни традицията на сурвакарството и пожела на архиерея здраве и дълголетие.

В края на тържеството епископ Яков приветства участниците и техните ръководители. Той благодари на всички за положените старания и усърдие, породени от живата им вяра в Бога. Владиката благопожела Раждащият се Младенец да влезе във всеки дом и във всяко сърце, да ни облагороди и очисти от злото, така че в нас да се възцари доброто. Той раздаде пакетчета с лакомства на всички изпълнители.

На празника присъстваха и много свещеници от Пазарджишка духовна околия.


21
Декември
2017

Храмът в с.Мокрище посрещна ученици в навечерието на празника Рождество Христово

На 21-ви декември 2017 година храмът "Св. св. Кирил и Методий" в село Мокрище посрещна ученици от местното училище ОУ "Св. Климент Охридски". Децата изучават предмета "Религия-Православие" в група за извънкласна дейност и вече като традиция посещават църквата в навечерието на светлия празник Рождество Христово. И тази година те бяха топло посрещнати от енорийския свещеник Спас Дичев и презвитера Майя.

Отец Спас раздаде на децата свещички, а те сърдечно се помолиха за своите близки и обични хора. След това заедно отправиха молитва и за всички деца по света.

Малките християнчета успяха да зарадват енорийския си свещеник, като разказаха какво са научили за предстоящия празник. Заедно с него разгледаха и иконите в църквата, а отецът допълваше наученото в часовете по вероучение.

На раздяла всяко дете получи за празника вкусен шоколад. Всички си тръгнаха с много настроение и нетърпение за настъпващите светли празници.

20
Декември
2017

ПРЕДСТОЯЩО: Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична св. Литургия в град Пазарджик

2017.12.06

 

 

 

На 26-и декември

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай

ще възглави съборна архиерейска света Литургия

в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

 

Приканваме верния Божи народ да се съберем

в храма в 08:30 часа, където да посрещнем и съмолитстваме с

архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска епархия.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>