kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
29
Октомври
2017

Архиерейска света Литургия за ✝ 7 Неделя след Неделя подир Въздвижение в село Дорково

Денят 29-и октомври, ✝ 7 Неделя след Неделя подир Въздвижение, се превърна в истински празник на православието в родопското село Дорково. Във величествения Божий дом, посветен на светия пророк Илия, беше отслужена архиерейска света Литургия по повод реставрацията на външната част от храма. С благословението на Пловдивския митрополит Николай светата служба беше възглавена от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Александър Георгиев, служащите в град Велинград ставрофорен свещеноиконом Антон Добрев, председател на храм „Св. Троица“, свещеноиконом Ангел Терезов, председател на храм „Св. Георги“, свещеноиконом Иван Чалъмов, председател на храм „Успение Богородично“ и служащите в пазарджишката катедрала „Успение Богородично“ свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров. Молитвено участие в службата взеха прот. Стоил Лазаров, председател на храм „Св. Неделя“ гр. Ракитово и свещеноиконом Георги Марков, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Костандово.

От ранно утро верният Божи народ се събра в храма, за да посрещне архиерея. Сред хората беше и кметът на Община Ракитово г-н Костадин Холянов, който лично поздрави с „добре дошъл“ владиката под съпровода на духова музика. На службата присъства и кметът на село Дорково г-н Николай Ковачев. През време на литургията вярващите отправяха своите молитви ведно с духовниците за своето и на своите близки телесно здраве и душевно спасение. С едно сърце и едни уста всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

В своята проповед в края на литургията епископ Яков благодари на духовенството от района на Чепинското корито за единомислието, в което пребивават и за това, че днес те се събраха всички наедно, за да възпеят Всеподателя Бога за безчислените Му благодеяния към нас. Той припомни думите на Светото Писание, които ни свидетелствуват „колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно...“. Владиката разказа дивното житие на Божията невеста света Анастасия Римлянка, чиято памет се отбеляза на този ден и завърши: „Господ казва: „Който Ме прослави, и Аз ще го прославя!“. Светата мъченица прослави с живота си Бога и след кончината й, Той прослави нея с безброй чудеса. Но тя доказа, че славословието на Бога се прави не толкова с уста, колкото със сърце. Така и вие, жителите на този нелек район доказахте, че и днес човек с делата си може да слави Бога. Виждайки благолепието на храма отвън, човек не може да не се изпълни с радост. Но аз няма да благодаря на вас или на градоначалника ви за добрините, за да не ви отнема небесната награда. Нека благият Бог преизобилно дарува на всеки, който е дал частица от себе си за възстановяването на Божия дом, нека ви дарува крепката вяра на света Анастасия, нека ви огради със Своето благословение и ви даде здраве, дълголетие и в крайна сметка вечен живот в Царството Небесно“.

Архиереят преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и призова всички ние да отправяме към Бога молитвите си един за други и така в единомислие да вървим по пътя на спасението.

От името на църковното настоятелство и миряните свещ. Александър Георгиев благодари на владиката за молитвите и подкрепата, които той непрестанно принася за тях, като му поднесе саксия с живи цветя. Той изказа своята и на своите събратя единомислие и вярност към свещеноначалието на Светата Пловдивска епархия. Отец Александър подари на кмета на Общината г-н Холянов икона с образа на Божията Майка в знак на признателоност и благодарност за усилията и помощта при възстановяване външното благолепие на храма.

От свое име и от името на Общинската администрация г-н Холянов поздрави владиката и му поднесе скромен подарък в знак на признателност за всегдашната му съпричастност към болките и радостите на хората от региона.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички.


26
Октомври
2017

Архиерейско благословение за децата от ОУ "Васил Левски" с. Звъничево

На 26-и октомври, Димитровден, своя празник отбелязва пазарджишкото село Звъничево, чийто храм е посветен на светия великомъченик Димитър.

На този ден с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, втори викарен епископ на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия посети и благослови децата от ОУ „Васил Левски“ в селото по покана на директора на училището г-жа София Банкина.

Архиереят отслужи водосвет за здравето и благоденствието на учещите и трудещите се в училището, както и за благопреуспяването на селото. В съслужение с него беше прот. Боян Кочев, секретар на Наместничеството.

Епископ Яков поръси всички присъстващи и цялото училище със светена вода. Той благопожела на малките ученици здраве, дълголетие и духовно израстване за благото на Отечеството и народа ни. От името на училищното ръководство г-жа Банкина благодари на владиката за съпричастността и молитвите, които украсиха празника на децата.

След това духовниците бяха поканени на тържествената музикална програма и се насладиха на песните и танците на малчуганите. Накрая беше организирана и спортна надпревара, в която всички бяха победители.

26
Октомври
2017

Архиерейска света Литургия за Димитровден в село Априлци

На 26-и октомври - деня на светия великомъченик Димитър, едноименната църква в пазарджишкото село Априлци отбеляза своя храмов празник. По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше възглавена от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха председателят на църковното настоятелство на храма свещ. Иван Зяпков и прот. Боян Кочев, секретар на Околията.

Живата вяра на жителите на селото се усети още при пристигането на владиката, който беше посрещнат от миряните с пъстри букети цветя.

В края на службата архиереят се обърна към присъстващите с проповед върху житието и подвига на великия Божи угодник. Той завърши: „Днес се изпълних с радост, защото макар и малко, но в храма намерих най-верния Божи народ, балгодарение на чиито молитви се крепи цялото село. „Не бой се, малко стадо!“ - така Господ Иисус Христос се обърна към Своите последователи. Той каза още, че където са двама или трима, събрани в Негово име, там е и Той посред тях. Така, братя и сестри, Христос беше и днес между нас. Той чу и прие нашите скромни молитви. Дерзайте, не се отчайвайте! Всички имаме трудности, имаме изпитания. Не спирайте да търсите Бога, молете Го, не преставайте да викате към Него и ще усетите Неговата любов. Когато положим душата си за Бога и за ближния, тогава ще станем достойни наследници на Царството Божие, какъвто е бил и свети Димитър“.

Епископ Яков честити имения ден на всички, носещи името на светия мъченик и преподаде бащинския благослов на Пловдивския митрополит Николай над всички присъстващи, като призова и ние да се молим за него в нелекото му служение на Божията нива.

Службата завърши с многолетствие.

 

22
Октомври
2017

Архиерейска света Литургия в град Ветрен

На 19-и октомври - в деня на покровителя на български народ свети Иван Рилски, преди 120 години е извършено освещаването на величествения храм "Св. Николай" в град Ветрен.

По този повод на 22-ри октомври с благословението на Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещ. Любомир Чавдаров, председател на храма, прот. Боян Кочев, секретар на Околията и прот. Йордан Василев, председател на храм "Св. Харалампий" гр. Септември. Молитвено участие в службата взеха енорийският свещеник в храма отец Васил Махалджийски и свещ. Николай Генев, председател на храм "Св. Троица" гр. Белово.

От ранно утро църквата се изпълни с богомолци, дошли да посрещнат владиката в този празничен ден, поднасяйки му букети с цветя и най-сърдечните си благопожелания. Верният Божи народ участва живо с молитвите и песнопенията си в светата служба. На литургията  присъстваха народният представител г-жа Даниела Малешкова, кметът на Община Септември г-н Марин Рачев, председателят на Общинския съвет в града г-н Кирил Тодорин, кметът на град Ветрен Радослав Лютаков, служители в общинската администрация, проф. д-р Божидар Андонов, ръководител на катедра „Практическо богословие".

По време на причастния беше прочетена кратка история на храма.

В своята проповед в края на литургията епископ Яков благодари на църковното настоятелство и неговия председател за всегдашната любов и гостоприемство, с които го посрещат винаги. Той припомни как нашите прадеди с вяра и труд са изградили толкова величествен и благолепен храм и призова жителите на града през времето на настъпващия Рождественски пост всеки да принесе според силите си подвизите на поста и покаянието, за да изпросят от Бога същите вяра и сили за довършване на неговото обновление, така че и нашите деца да се гордеят с нас така, както ние с нашите предци. Архиереят преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи.

От името на църковното настоятелство и миряните свещ. Любомир Чавдаров благодари на владиката за молитвите и подкрепата, които той непрестанно принася за тях. Той изказа своята увереност, че с общи усилия храмът ще бъде въздигнат на предишната висота.

Кметът на Община Септември г-н Марин Рачев подари на владиката прекрасен букет с цветя в знак на признателност за неговата съпричастност към проблемите на жителите на общината.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички.

19
Октомври
2017

Празникът на свети Иван Рилски в град Пазарджик

На 19 октомври с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в новопостроения параклис „Св. Иван Рилски Чудотворец“, намиращ се в храм „Свети Георги“ гр. Пазарджик, се отслужи  празнична Св. Литургия.

Тя беше възглавена от  Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и  архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха председателят на Църковното настоятелство на храма протойерей Петко Еленкин и свещеник Спас Дичев от катедралата "Успение Богородично".

Да почетат най-българския светец и покровител на българския народ, още приживе  наричан „земен ангел“ и „небесен жител“, дойдоха  множество вярващи. Владиката благослови всички и със сърцата проповед вдъхнови и призова нас българите да следваме Завета на свети Иван, като му подражаваме в добротата, смирението и грижата към хората, които е изцерявал.

Църковните песнопения огласиха малкото пространство на параклиса.

Епископ Яков преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай и службата завърши с многолетствие.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>