kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
28
Май
2018

Освещаване на 12-метров кръст над село Ветрен дол

На 28 май, в деня, когато Православната Църква отдава поклонение на третото Лице на Светата Единосъщна, Неразделна и Животворяща Троица – Бог Дух Свети, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше осветен 12-метров кръст над септемврийското село Ветрен дол. Последованието беше възглавено от викария на митрополита Константийския епископ Яков. В съслужение с архиерея бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, председателят на храм „Успение Богородично“ с. Ветрен дол свещ. Георги Пашев, прот. Йордан Василев - председател на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември, свещ. Любомир Чавдаров - председател на храм „Св. Николай“ гр. Ветрен и дяконът при Пазарджишка духовна околия отец Николай Ангелчов.

На водосвета присъстваха народният представител Даниела Малешкова, кметът на община Септември Марин Рачев, неговият заместник инж. Явор Митев, председателят на Общинския съвет Кирил Тодорин, кметът на Ветрен долДимитър Христосков и много жители на селото, които с нетърпение очакваха паметното за селото събитие. Кръстът е издигнат високо над населеното място, където през 1630 г. османците опожарили едноименната стара църква на селото. Старият кръст, които напомня тогавашните събития, е запазен и свидетелства за това, че през годините ветрендолци са почитали изключително много това място. До кръста местни жители поставиха малко параклисче, където поклонници да могат да си палят свещи за здраве. След края на църковния ритуал в небето бяха пуснати 7 бели гълъба.

В словото си към събралото се множество епископ Яков напомни особеното значение на този ден за Православната църква: „Всички ние сме под благодатното действие на Светия Дух, Който още от първия ден на Сътворението животвори цялата вселена. И след като се изпълни времето за спасението, Бог Слово прие човешка плът, живя сред нас и чрез Своите кръстни страдания, смърт, погребение и Възкресение ни даде силно и непобедимо оръжие срещу нашия враг. Чрез това оръжие – кръста, православните християни удържат победа над силите на злото“. Владиката напомни на ветрендолци, че този кръст не е място за туризъм, а място на поклонение и силна молитва.

От своя страна кметът Марин Рачев разказа накратко за всички премеждия, които са съпътствали изграждането на кръста. Той изрази своята християнска надежда, че след успешното му завършване, Бог ще помогне да бъдат осъществени всички добри намерения на общинското ръководство за добруване жителите на община Септември.

28
Май
2018

Св.Дух - храмов празник в гр. Белово

На 28 май, в първия ден след Петдесетница, когато Светата Църква почита третото Лице на Светата Троица Бог-Дух Свети,излял се от недрата на Отца върху апостолите и покрил земята с водите на Богопознанието“, своя храмов празник отбеляза църквата „Св. Троица“ в гр. Белово. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по този повод беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Стефан Йорданов, енорийският свещеник в храма свещ. Любомир Чавдаров, прот. Йордан Василев – председател на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе председателят на храма свещ. Николай Генев.

В края на утренята беше отслужено последованието на петохлебието и епископ Яков благослови принесените хляб, жито, вино и елей, измолвайки от Всеподателя Бога те никога да не оскъднеят в домовете на вярващите.

Преди началото на светата Литургия с благословението на митрополита за четци на Православната Църква бяха постригани братята-близнаци от гр. Белово Дейвид и Стивън на 12 години. Владиката им благопожела тяхната любов към Бога и преданост на Православната Църква никога да не намаляват.

Светата Литургия бе отслужена с голямо благоговение, а умилителното пеене на църковния хор при храма трогна сърцата на всички присъстващи. Службата беше изпълнена с радост по повод тези най-светли дни от живота на Църквата.

В своята проповед в края на литургията епископ Яков честити на духовенството и миряните от града техния празник и им пожела духовно и телесно здраве. Владиката каза още: „Господ обеща да ни изпрати Утешителя, Духа на истината, третото Лице на Светата Животворяща Троица. И днес, и до свършека на света, ние живеем в това благодатно време – времето на Бог Дух Свети. Именно в чест на Светия Дух вашите предци са изградили и този благолепен храм.
Братя и сестри, живеейки, ние постоянно грешим. Отваряйки очите си, вместо да се помолим, скачаме от леглото си и бързаме по задачите си. Не намираме време дори за кратка молитва, която да благослови нашия ден. Имаме време да отидем на кафе, да се видим с приятели, да празнословим. Но се оказва, че нямаме дори кратки секунди, за да призовем Светия Дух, та Той да съпътства живота ни. А когато направим това, когато призовем Божията закрила и помощ, тогава и всичките ни други дела ще дойдат на своето място и ще се извършат без затруднение. Нека не бъдем като неразумните девици, а често да се сещаме в молитвите си да викаме към Бога, та Неговата милост и благословение да слязат върху нас и нашите чеда. Нека Светият Дух, Който се носеше преди Сътворяването и ще се носи и до края на вековете, да пребъде в нашите сърца и мисли. Нека ни предпазва от всяко зло и ни дава всичко онова, което би послужило за наше телесно и душевно спасение“.

Накрая епископ Яков преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи.

От името на църковното настоятелство свещ. Николай Генев подари на архиерея живо цвете, символ на живата вяра на енориашите при храма.

Празникът завърши с многолетствие.

28
Май
2018

ПРЕДСТОЯЩО: Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето

Batkun 1За трета поредна година по повод Празника на детето 1 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Баткунският манастир "Св. ап. Петър и Павел" край село Паталеница организира детски спортен празник. Откриването ще бъде в 09:45 часа в манастирската църква, където Константийският епископ Яков – игумен на манастира, ще отслужи молебен за децата. Началото на състезанията е от 10:00 часа.

В спортната надпревара участват три училища от Пазарджишка духовна околия: СУ "Христо Ботев" гр. Септември, СУ "Д-р Петър Берон" гр. Пазарджик и СУ "Александър Иванов-Чапай" гр. Белово с ученици от възрастова група 1-4 клас в следните дисциплини:

- Рисунка на асфалт – 2 деца, 1 час време за рисуване;

- Футбол – 5 деца; играят се два мача от по 30 минути;

- Интелектуална игра с въпроси – 3 деца, 15 минути за работа;

- Творческа задача – 3 деца, 30 минути за работа;

- Щафета – 3 момчета и 2 момичета, бягат по отделно, времената се сумират;

- Теглене на въже – 5 момчета и 5 момичета.

Участниците от интелектуалната игра отправят послание към децата по света от името на своето училище.

Празникът традиционно завършва с право хоро, в което участват всички деца.

27
Май
2018

✝8-ма Неделя след Пасха - Петдесетница в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно. И внезапно биде шум от небето, като че идеше силен вятър, и напълни цялата къща, дето седяха. И явиха им се езици, като че огнени, които се разделяха, и се спряха по един на всекиго от тях. И всички се изпълниха с Дух Светий...“

Така светият апостол и евангелист Лука описва чудесните събития, случили се в град Йерусалим преди почти 2000 години – слизането на третото Лице на Света Троица – Бог Дух Свети над апостолите и учениците Господни. Това съпреживява всяка година Светата Православна Църква в ✝8 Неделя след Пасха, отбелязвайки в този ден своя рожден ден.

В неделния 27-ми май с благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната служба в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, служащите в катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

От рано храмът се изпълни с богомолци, на чиито лица личеше сърдечната радост от настъпилия празник. Те съмолитстваха с духовниците и съучастваха в тържеството на вярата.

По време на причастния беше прочетено Архиерейско послание към клира и миряните на Пловдивска епархия по повод 24-ти май и някои актуални въпроси на братската любов и солидарността между православните и в частност между славянските народи“ на Пловдивския митрополит Николай.

В края на литургията епископ Яков разказа библейските събития, описващи слизането на Утешителя – Дух Свети и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай. Владиката поздрави всички присъстващи по случай големия празник.

След светата Литургия беше отслужена и полагащата се вечерня. По време на пеене на великия прокимен „Кой Бог е велик като нашия Бог...“ из храма беше разпръсната орехова шума, символ на слизането на Светия Дух над Света Богородица и апостолите във вид на огнени езици, която богомолците да занесат по своите домове за благословение.

 

26
Май
2018

Обща панихида в храм "Успение Богородично" на Задушница преди Петдесетница

„Както цветът увяхва и както сянката отминава, тъй се разрушава всеки човек. Но по гласа на тръбата мъртвите в смущение ще се вдигнат за Твоето посрещане, Христе Боже. Тогава, Владико, тези, които си отвел от нас, всели в Твоите святи жилища, като не им зачетеш съгрешенията, Благосърдечни“.

С такива затрогващи душата песнопения в съботния ден преди празника Петдесетница Светата Православна Църква призовава нашия Господ и Спасител Иисус Христос да помилва починалите наши сродници и им дарува вечен живот. Това е израз на надеждата, че Бог, с благодатните сили на Св. Дух, ще очисти душите на покойните от всяка сквернота на греха и ще ги всели в райските селения.

В деня на Задушница - 26 май с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик след заупокойната света Литургия беше отслужена обща панихида за всички по-рано починали наши отци, братя и сестри - православни християни. Богослужебното последование беше възглавено от викарния епископ на митрополита – Константийски епископ Яков в съслужение с прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия, свещ. Максим Ничев, служащ в катедралата и дякон Николай Ангелчов.

Духовниците и миряните от цялата си душа се помолиха Бог да се смили над душите на техните близки и на всички православни християни и, бидейки Единствен безгрешен, да им прости всяко тяхно волно и неволно съгрешение и ги настани в Царството Небесно.

Бог да ги прости и упокои!

<<  1 2 [34 5 6 7  >>