kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
18
Август
2017

Празник на параклиса "Св. св. Флор и Лавър" в местността Добра вода

На 18-и август своя храмов празник посрещна параклисът "Св. мъченици Флор и Лавър", намиращ се до хижа "Добра вода" в полите на Родопа планина, на около 10 километра над пазарджишкото село Дебръщица.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи празничната архиерейска света Литургия. В съслужение с него бяха прот. Стефан Йорданов, председател на храм "Св. Неделя" в с. Дебръщица, в чиято енория се намира параклисът и прот. Боян Кочев, секретар на Околията.

По време на причастния отец Стефан разказа за живота и подвига на светите братя Флор и Лавър, пострадали мъченически за Христа.

В своята проповед в края на литургията епископ Яков поздрави всички присъстващи с двойния празник – на светите мъченици и на небесния покровител на българския народ св. Иван Рилски. Архиереят завърши: „Който Мене прослави и Аз ще го прославя, казва нашият Господ Иисус Христос. По различни начини днес честваните светии прославиха Бога – светите братя с мъченическата си смърт, а свети Иван със своя отшелнически подвиг. Така и ние имаме възможност всеки в собсвения си живот да проповядва Евангелието. Дяволът ще поставя своите пречки пред нас, но нека неотклонно следваме евангелските заповеди – да обичаме Бога и да не правим на другите онова, което не искаме на нас да правят. Така, виждайки нашето усърдие, с топлата Си бащина десница Бог ще помилва и нас“.

Празникът завърши с многолетствие, след което беше осветен и празничния рибен курбан.

Параклисът „Св. св. Флор и Лавър“ е изграден на мястото, където някога се е намирал Дебръщенския манастир, основан през 12 век. През турското робство той е разрушен. Възобновен е през 1908 година, но само като малък параклис. По-късно е изоставен и се порутва. Днешният, значително по-голям параклис, е построен през 1994 година върху част от основите и стените на стария параклис. Запазена е еднокорабната и едноабсидна архитектура с квадратна камбанария над притвора.

15
Август
2017

† Успение на Пресвета Богородица. Храмов празник на катедралата "Успение Богородично" гр.Пазарджик

„При раждането си съхранила девството, при успението не си оставила света, Богородице. Преминала си към Живота, Майко на истинския Живот, и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души”.

С тези боговдъхновени слова Светата Православна Църква възпява пресветата наша Владичица Богородица всяка година в деня на нейното Успение – 15-и август.

Стотици вярващи още от най-ранните утринни часове дойдоха да се поклонят пред чудотворния образ на Божията Майка в катедралата „Успение Богородично” гр. Пазарджик. За 180-и път престолния за Пазарджишка духовна околия храм посрещна своя храмов празник.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи празничната архиерейска света Литургия. В Съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Околията, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, служащи в катедралата.

Както всяка година и този път хиляди жители и гости на град Пазарджик дойдоха в храма, поднасяйки на Света Богородица своята благодарност за всегдашното й покровителство и бърза помощ. Мнозина се бяха подготвили с пост и покаяние и се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни.

В края на службата епископ Яков разказа на присъстващите последните събития от земния живот на Божията Майка. Той припомни, че нейният престол на небесата често стои празен, защото тя е неуморна застъпница за човешкия род и до днес не спира да откликва на молитвите на вярващите. „Имайки нейния пример на живот, отдаден на Бога, нека следваме добродетелите й и се уподобяваме на нея”, завърши владиката.

Тържеството завърши с многолетствие, след което беше осветен и раздаден приготвеният курбан.

Опашката от поклонници пред чудотворната икона не секна през целия ден.

14
Август
2017

Архиерейска вечерня с Опело на Пресвета Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

С благословението на Пловдивския митрополит Николай на 14-и август 2017 г. от 18.00 часа в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена Архиерейска празнична вечерня.

Богослужението беше възглавено от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Околията, свещ. Димитър Милков - Председател на храм "Света Троица" в с. Динката, свещ. Иван Зяпков, Председател на храм "Св. Благовещение" в с. Црънча, свещ. Спас Дичев, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров, служащи в катедралата.

По време на вечернята епископ Яков отслужи последованието на петохлебието.

След това духовниците се подредиха пред специално поставената в центъра на храма кувуклия, върху която бяха положени плащаницата, изобразяваща Успението на Божията Майка, кръст и евангелие. Подобно на апостолите край смъртния одър на Света Богородица, събраните около плащаницата духовници и богомолен народ отпяха трите статии от последованието на Опело Богородично.

След края на опелото, съпроводени от траурния звън на църковните камбани, всички се отправиха на литийно шествие около храма, пеейки с умиление тропара на Успението. При завръщането си всеки преклони своята глава пред Светата Дева и минавайки под плащаницата, отново се помоли за нейното бързо застъпничество.

Много от жителите на град Пазарджик се включиха в песнопенията и молитвите към Закрилницата на всички християни и отнесоха Нейния благослов в домовете си.

13
Август
2017

Архиерейска света Литургия в с. Синитово

На 13-и август 2017 г., в 10 Неделя след Петдесетница, в храм "Св. Георги" в пазарджишкото село Синитово с благословението на Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия. Тя беше възглавена от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С владиката съслужиха прот. Боян Кочев, секретар на Околията и свещ. Стоян Костов, председател на храма.

Много жители и гости на селото дойдоха в храма да посрещнат архиерея и да участват молитвено в светата служба. Всички заедно с едно сърце и едни уста изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва "Отче наш...".

Обръщайки се към присъстващите в края на службата, епископ Яков ги поздрави с настоящия празник и призова: "Ето, намираме се в благодатното време на Богородичния пост. Това е времето, когато всички ние можем да принесем пред Майката Божия своите малки жертви - нашият пост, молитва и добри дела. Това е времето да се обърнем към нея и тя да ни укрепи в пътя към нейния Син. Времето да застанем пред лицето на Бога и се покаем за греховете си, за да се оприличим на разумните девици, носещи елей в светилниците си. Христос, нашият Спасител, винаги стои пред вратите на нашето сърце и чака да Му отворим. Нека възложим грижите си на Света Богородица и имайки надежда в нейното застъпничество, да не се поленим, а да се възползваме от нейната майчина любов и с покаяние за греховете си да пристъпим към Господнята трапеза".

Службата, която се превърна в истински празник за селото, завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

12
Август
2017

Молебен канон на Пресвета Богородица през Богородичния пост

„Пресветая Богородице, спаси нас!” - така пее Светата Църква в дните на Богородичния пост.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай неговият втори викарий - Константийският епископ Яков отслужи вечерните последования с Молебния канон на Пресвета Богородица в храм „Успение Богородично” град Пазарджик. С архиерея съслужиха секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев и енорийските свещеници в храма свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев.

През всички дни духовниците заставаха пред чудотворната икона на Божията Майка в храма и заедно с богомолния народ отслужваха песните на канона. Всички прекланяха своите глави пред Пречистата Дева и отправяха молитвите си към нея.

В края на службата по традиция владиката благославяше специално приготвените хлябове за благословение на присъстващите и техните близки.

Много вярващи се включиха през тези дни в молитвените последования и се възползваха от благодатното време на поста да издигнат сърцата си към Небесата и се подготвят достойно за посрещане празника на славното Успение на Пресветата наша Владичица Богородица.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>