kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
01
Юни
2019

Проведе се ежегодният детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето

В Деня на детето – 1 юни, Баткунската света обител „Св. ап. Петър и Павел“ край с. Паталеница отново се изпълни с детски смях. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за четвърта поредна година в манастира беше организиран традиционен детски спортен празник.

Сгушена в полите на Родопа планина, Светата обител топло прие в своите обятия децата от три училища на богоспасаемата Пазарджишка духовна околия. Тази година това бяха миналогодишният победител СУ "Христо Ботев" гр. Септември, ОУ "Христо Смирненски" гр. Пазарджик и НУ "Никола Фурнаджиев" гр. Пазарджик с ученици от възрастова група 1-4 клас. Манастирските поляни, празнично украсени за случая, събраха повече от сто деца, обединени във вярата си в Бога. И този път децата на свещениците и църковнослужителите от Пазарджик съставиха отбора на Светата обител и облечени в оранжеви тениски представиха достойно домакините. 

По традиция празникът започна с молебен за здравето на децата, отслужен в храма на манастира от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит Николай и игумен на обителта, в съслужение със свещеници от Пазарджишка духовна околия. Всички деца казаха Господнята молитва "Отче наш...", с което изпълниха с умиление сърцата на своите учители и родители.

След това участниците се отправиха към официалната площадка, на която излъчените от тях капитани изтеглиха жребий за екипите и реда на явяване на отборите. И тази година състезателите бяха облечени в цветовете на българското знаме. С бели екипи се състезаваха децата на училище „Никола Фурнаджиев“, със зелени - децата на град Септември и с червени тези от ОУ „Христо Смирненски“ в областния град. Строени в редици, образуващи трибагреник, състезателите изслушаха националния химн, след което епископ Яков даде начало на надпреварата. Владиката лично водеше състезанията, подкрепян от духовниците, които бяха включени в журито и оценяваха постигнатите резултати.

Децата се състезаваха в следните дисциплини: рисунка на асфалт, футбол, интелектуална игра с въпроси, щафета, творческа задача и теглене на въже. Водещи във всяка надпревара бяха честната игра, взаимното уважение и разбирателство. След приключване на всяка от игрите, състезателите бяха награждавани от епископ Яков, като награда получаваше всеки от отборите.

Между отделните надпревари беше разиграна викторина с въпроси, в която се включиха съучениците, братята и сестрите на състезателите, дошли да подкрепят своите другарчета. На отговорилите правилно на поставените въпроси епископ Яков лично връчи награди.

В генералното класиране първенец стана отборът на НУ "Никола Фурнаджиев" гр. Пазарджик, като с това си спечели покана за участие в празника догодина. Непосредствено след това се подредиха отборите на СУ "Христо Ботев" гр. Септември и ОУ "Христо Смирненски" гр. Пазарджик.

Победителят получи купата на състезанието, медал за първо място и флагче. Останалите отбори получиха флагче за второ и трето място, което да им напомня за приятните мигове, прекарани в манастира. На всеки състезател беше раздадена грамота за участие, подписана лично от Пловдивския митрополит Николай, спортен екип, флагче със знамето на Пловдивска света митрополия, значка с емблема на Баткунския манастир, сандвичи и лакомства за подкрепа след оспорваните състезания.

Отборите изготвиха и пуснаха в небето свои послания към всички деца по света.

Малките християни останаха изключително доволни от празника, получените награди и новите приятелства. Тържеството завърши по традиция с българско хоро, изпълнено от участниците, техните учители и родители.

Накрая за всички деца, участници в надпреварата и гости на манастира, беше разрязана и подарената за случая празнична торта.

И тази година не липсваха добри християни, които закупиха спортните екипи, наградите, подаръците и храната за децата.

В следващите дни ще бъдат публикувани и конкретните резултати във всяка една от дисциплините.

28
Май
2019

Опело на свещеник Сотир Сотиров

На 27 май 2019 г. на 72 годишна възраст след кратко боледуване се престави в Господа свещеник Сотир Атанасов Сотиров, дългогодишен енорийски свещеник в храм „Св. Атанасий“ с. Мало Конаре.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай на 28 май опелото бе отслужено в храм "Св. Атанасий" с. Мало Конаре от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещеници от Околията, дошли да се опростят със своя събрат и да изпросят от Бога прощение на греховете му.

Отец Сотир е роден на 2 септември 1946 година в град Петрич. След завършване на Духовната академия е ръкоположен за клирик на БПЦ в Неврокопска епархия. По-късно със семейството си се премества да живее в с. Мало Конаре и е приет на служение в Пловдивска епархия, като енорийски свещеник в храма на селото. След като почива презвитерата му, отец Стоил полага грижи за трите си деца, възпитавайки ги в православната вяра, като и тримата са завършили богослови.

Бог да прости Своя служител и го приеме в Небесното Си Царство!

27
Май
2019

Престави се в Господа свещеник Сотир Сотиров

о.Сотир Сотиров1

 

На 27 май 2019 г. се престави в Господа свещеник Сотир Сотиров, дългогодишен енорийски свещеник в храм „Св. Атанасий“ с. Мало Конаре.

 

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай опелото ще бъде отслужено от Константийския епископ Яков на 28 май от 11:00 часа.

 

Бог да прости Своя верен служител и го приеме в Небесното Си Царство!

27
Май
2019

ПРЕДСТОЯЩО: Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето

Batkun 1

За четвърта поредна година по повод Празника на детето - 1 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел" край село Паталеница се организира детски спортен празник.

   Празникът ще започне в 09:45 часа на 01.06.2019 г. с молитва към Всеподателя Бога за здраве и благоденствие на децата на България.

   Участие ще вземат три училища от Пазарджишка духовна околия: СУ "Христо Ботев" гр. Септември, ОУ "Христо Смирненски" гр. Пазарджик и НУ "Никола Фурнаджиев" гр. Пазарджиккоито ще се състезават в следните спортни дисциплини:

- Рисунка на асфалт

- Футбол

- Интелектуална игра с въпроси

- Творческа задача

- Щафета

- Теглене на въже

21
Май
2019

Празнична света Литургия за св. св. Константин и Елена и благодарствен молебен за празника на град Пазарджик

На 21 май Светата Православна Църква почита светите Велики царе и равноапостоли Константин и Елена, които са небесни покровители и закрилници на град Пазарджик.

На този ден своя храмов празник чества и едноимения храм в гр. Пазарджик. С благословението на Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик празничната света Литургия беше възглавена от Негово Всеблагоговейнство протойерей Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещеноиконом Петър Каръков, председател на храма, прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик, свещ. Любомир Чавдаров от катедралата „Успение Богородично“ в града и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в светата богослужба взеха Константийският епископ Яков, другият секретар на Пазарджик прот. Стефан Йорданов, прот. Димитър Баташки, председател на храм „Св. Петка“ в града и енорийският свещеник там свещ. Сидер Димов, свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката, свещ. Спас Дичев от катедралата и енорийският свещеник в храма свещ. Стоян Стоянов.

На службата присъстваха областният управител г-н Стефан Мирев, кметът на град Пазарджик г-н Тодор Попов, общински съветници, кметове на населени места, общественици и интелектуалци.

След литургията и с благословението на митрополита епископ Яков оглави традиционното литийно шествие до централния площад на града „Констнатин Величков“, където той отслужи благодарствен молебен и с духовниците и верния Божи народ благодариха на Всеподателя Бога за Неговата велика милост и закрила, която Той по молитвите на света Богородица и на светите равноапостоли Константин и Елена всякога дарува на жителите на град Пазарджик.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>