kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
07
Януари
2019

Архиерейска служба за Ивановден в град Пазарджик

Ден, след като отбелязва явяването на света на Единия по същност и троичен по Лица Бог – Отец, Син и Свети Дух – Светата Единосъщна, Неразделна и Животворяща Троица, Православната Църква чества „най-големия сред родените от жена“, сподобил се да види пришествието на Духа и да чуе гласа на Отца от небето, свидетелстващ за Синовството на Христос – светия пророк, предтеча и кръстител Йоан.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично" беше отслужена от епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Околията, енорийският свещеник Максим Ничев и дякон Николай Ангелчов.

Камбанният звън от рано събра благочестивите християни в храма, където да изпросят небесната закрила на определения за велико служение на Всевишния още преди неговото раждане Господен Предтеча. Покланяйки се благочестиво пред образа на светеца, християните отдадоха своята почит пред явилия на света истинската Светлина и велико утешение на всички християни, помагащ на прибягващите към неговата помощ да принасят плодове, достойни за покаяние.

В края на службата епископ Яков поздрави присъстващите с празника и честити имения ден на всички, носещи името на свети Йоан. Той посочи примера на Предтеча, който, виждайки Сина Божий, се смири пред Него и Го кръсти във водите на река Йордан, показвайки ни с това смирението като основа на християнския живот. „Още от майчината си утроба – каза владиката – свети Йоан се показа като Пророк и Предтеча, възрадвайки се и проигравяйки радостно, когато чу гласа на света Богородица. И от този миг той отдаде целия си живот да изпълни закона, да проправи пътя на нашия Спасител, да помогне за победата над смъртта и отварянето на Царството Божие. Защото Сам Христос ни каза, че „ако някой се не роди от вода и Дух, не може да влезе в царството Божие“. Затова и свети Йоан не само призоваваше всички към покаяние, но и ги кръщаваше, та да ги направи синове на Бога. Защото сърцето му беше преизпълнено с любов към всички и той изобличаваше нравственото падение, та всички да намерят пътя на покаянието, да се кръстят и влязат в Царството Небесно. Нека и ние, виждайки вярата и добродетелите на Предтечата и чувствайки молитвеното му застъпничество, да отделим умовете и сърцата си от всичко земно, преходно и ги издигнем към Небесата. Нека облагородим сърцата си, та и ние да чуем неговия призив: „Покайте се!“. Да се разкаем за греховете си, но да носим и бодрия дух, който го изпълваше и да проявяваме послушание. Да използваме и ние устата си да въздаваме слава, хвала и благодарение на нашия Спасител, да шепнем молитви и да оказваме любов към ближния. И така, изпълнени с добродетели, живеещи с жива вяра, не само на думи, но и на дела, ще се удостоим и ние със свети Йоан да видим вратите на Царството Божие отворени за нас“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Празникът завърши с многолетствие, след което архиереят лично раздаде нафората.


06
Януари
2019

Богоявленски водосвет в село Дорково

На Богоявление с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков отслужи последованието на Великия водосвет в село Дорково, общ. Ракитово, Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия, председателят на храм „Св. пр. Илия“ в селото свещ. Александър Георгиев, председателят на храм „Св. Неделя“ гр. Ракитово прот. Стоил Лазаров, председателят на храм „Св. Николай“ гр. Ветрен свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

С трепет в сърцата младежите от селото, облечени в народни носии, очакваха своя архиерейски наместник пред енорийския си храм, от където образуваха литийно шествие до водите на река Мътница. Там владиката отслужи Велик водосвет и всички заедно изпяха тропара на празника „Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Св. Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син; и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото. Христе, Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе”. Владиката хвърли кръста в реката, като преди това беше разбит образувалият се лед. Повече от дузина млади момчета с носии се хвърлиха в студените води, като кръстът беше изваден от Георги Кадрев от селото. Младежите си го предаваха от ръка на ръка и с благоговение го целуваха, след което под съпровод на родопски каба-гайди извиха българско народно право хоро в реката. Под музиката на гайдите жителите на селото съпроводиха с хоро литията обратно до храма, където благодариха на архиерея и духовниците за оказаната молитвена подкрепа, с което допринесоха за още по-радостното отбелязване празника на Кръщението Господне.

На празника присъстваха народният представител от Коалиция “БСП за България“ Йордан Младенов, кметът на Община Ракитово Костадин Холянов, заместник-кметът Цанко Молов, жители и гости от град Ракитово и съседните населени места.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>