kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
18
Ноември
2018

✝9 Неделя след Неделя подир Въздвижение - Архиерейска св. Литургия в храм "Св. Троица" гр. Велинград

Неделният ден на 18 ноември, 9 Неделя след Неделя подир Въздвижение, се превърна в истинско тържество за жителите и гостите на град Велинград.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарият му Константийски епископ Яков възглави архиерейска света Литургия в храм „Св. Троица” в града. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма ставрофорен свещеноиконом Антон Добрев, свещеноиконом Иван Чалъмов, председател на храм „Успение Богородично” и свещеноиконом Ангел Терезов, председател на храм „Св. Георги” в града, председателят на храм „Св. Св. Константин и Елена” гр. Костандово свещеноиконом Георги Марков, председателят на храм „Св. пр. Илия“ с. Дорково свещ. Александър Георгиев и дякон Николай Ангелчов.

Владиката беше посрещнат пред храма лично от кмета на Община Велинград д-р Костадин Коев, който поднесе на архиерея прекрасен букет с цвета в знак на благодарност за всегдашната му грижа за жителите на общината. Много енориаши и гости на града също дариха своя архиерейски наместник с цветя, засвидетелствайки своята любов към архипастиря. От ранно утро те изпълниха храма и съпреживяваха духовната радост от празника, съмолитствайки с духовниците. Всички заедно с едно сърце и едни уста изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху днешното евангелско четиво.

В словото си в края на литургията епископ Яков благодари на хората за топлото посрещане и братската любов, която съпровождаше цялата служба и завърши: "Винаги с радост идвам да служа в този свят храм, посветен на Светата Троица - нашия Бог, Който ни създаде, грижи се за нас и ще ни приеме. Особена радост обзема сърцето ми, че службата беше изпълнена с любов и благодатта на Бога озари сърцата на всички ни. Ние сме на новозаветния Ноев ковчег - светата Православна Църква, която ще ни преведе през бурното море на живота до тихото пристанище на райските селения. Нека тази вяра и любов, които са изписани и на лицата ви, никога не отпадат и винаги водят стъпките ви в Божия дом".

Владиката благодари и на кмета г-н Коев за неговата загриженост и съпричастност към грижите и радостите на светата Църква и му благопожела тази всеотдайност винаги да изпълва делата му.

Накрая епископ Яков предподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит над председателя на храма и неговите енориаши.

Отец Антон от своя страна изказа своята и на миряните благодарност и синовно покорство и любов към архиерея и към Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Празникът завърши с многолетствие.

09
Ноември
2018

Класирани детски творби на първи кръг на конкурса "Въведение Богородично 2018 година"

За пета поредна година Пловдивска Света Митрополия с благословението  на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай  “Културно-просветният отдел” при Пловдивска св. митрополия организира конкурс за детски рисунки и литературни творби за ученици от 1 до 12 клас.

Конкурсът се провежда по повод големия християнски празник Въведение Богородично - Ден на християнското семейство и младеж, честван всяка година на 21 ноември.

На 6 ноември 2018 г. приключи първият етап на конкурса в Пазарджишка духовна околия. В рамките на обявения срок пристигнаха 78 детски творби на ученици, по-голяма част от които изучаващи предмета "Религия".

Разглеждането и класирането на получените произведения се състоя на 7 ноември 2018 г. от комисия в състав:

1.Негово Преосвещенство Константийски епископ Яков - Архиерейски Наместник на Пазарджишка духовна околия.

2. Свещеник Боян Кочев - Секретар на Пазарджишка духовна околия

3. Дякон Николай Ангелчов

4. Презвитера Румяна Зяпкова - магистър теолог

Класирани бяха общо 40 творби. Отличените рисунки, есета и стихотворения бяха изпратени в Пловдивска Света Митрополия за втория кръг на конкурса на 09.11.2018 год. Останалите творби ще бъдат подредени в изложба в предверието на храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик. Участниците ще бъдат наградени след богослужението в деня на празника Въведение Богородично лично от Константийски епископ Яков.

Архиерейско наместничество гр. Пазарджик благодари на всички участници!

08
Ноември
2018

Архангеловден в Пазарджик

В осмия ден на месец ноември светата Православна Църква е определила да се отдава почит на Събора на деветте ангелски чина и най-вече на св. Архистратиг Михаил, когото счита за вожд на небесните сили. В този светъл ден своя храмов празник порещна и църква „Св. Арх. Михаил“ в гр. Пазарджик.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи празнична архиерейска света Литургия. В съслужение с него бяха секретарят на Архиерейско наместничество Пазарджик прот. Боян Кочев, председателят на Църковното настоятелство към храма протойерей Витан Йорданов и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в светата богослужба взеха енорийският свещеник Николай Генов, протойерей Димитър Христев от храм ''Св. Петка'' и свещ. Стоян Стоянов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в град Пазарджик.

Множество боголюбиви християни дойдоха в храма да се помолят на Небесното войнство за помощ и подкрепа в трудния, но благодатен път към Царството Божие.

Преди началото на светата Литургия с благословението на митрополит Николай епископ Яков пострига в първата степен на свещенството - тази на четец, благоговейния мъж Станимир Костадинов от град Пазарджик. Новият църковнослужител на светата Църква зае своето място редом сдругите иподякони и с прилежност изпълняваше възложените му обязаности.

По време на причастния беше прочетена проповед за безплътните служители на Божествената слава – деветте ангелски чинове.

В края на светата Литургия епископ Яков благопожела на всички с делата си да не огорчаваме своите ангели-хранители и завърши: „Днес служихме в чест на светите ангели, както те всякога служат на Бога и непрестанно Го славословят. И както те никога не спират своето служение, така и ние до края на дните си всякога да служим на Вседържителя с делата си. Тогава нашият ангел-пазител никога няма да ни остави, а всякога ще бди над нас - не само през време на земния ни живот, но и когато душата се раздели с тялото и отиде да се представи пред лицето на Бога. Да се стремим да очистим сърцата си и така да достигнем до Небесното Отечество. Моля Всеподателя Бога винаги да изпраща Своите небесни служители, които да ни помагат в делото на спасението“.

Накрая владиката преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на председателя и енориашите на храма и поздрави всички именници.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

04
Ноември
2018

✝ 5 Неделя след Неделя подир Въздвижение - архиерейска света Литургия в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В ✝ 5 Неделя след Неделя подир Въздвижение с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи архиерейска света Литургия в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в храма свещ. Любомир Чавдарови дякон Николай Ангелчов.

Верният Божи народ съмолитства с духовниците за благоденствието на своите семейства, за телесно здраве и душевно спасение. Боголюбивите християни с едно сърце и едни уста изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

В своята проповед епископ Яков каза: „Ето, че след като във вчерашния ден светата Православна Църква ни призова да се откъснем за кратко от житейските си грижи, за да си спомним и се помолим за душите на нашите покойници, в днешното литургийно свето Евангелие тя ни запознава и със задгробната участ на душата, която настъпва след смъртта – или блаженство в „лоното на Авраама“, т.е. в рая, или в „ада... на мъки“. И свикналата на удобства и лек живот душа изведнъж се оказва в крайно незавидно положение – положение, което никой не си пожелава. Но тогава тя сама не може вече да промени участта си, не може да помогне и на своите близки, дори да поиска да дойде от отвъдното и ги предупреди. Божественото Откровение вече е дадено на човеците в Словото Божие – светата Библия. И ето, че за да засвидетелства на хората, че този свят е временен, от Вечността дойде не някой обикновен човек, а Сам Богочовекът – нашият Господ Иисус Христос. Той дойде и отключи Рая за нас, изкупи ни от греха и ни призова да живеем така, че да наследим този Рай. Той дойде и ни увери, че не иска смъртта на грешника, но всеки да познае Истината и постигне спасението си. Дори богаташът да беше слязъл при братята си, те не биха повярвали, защото бяха затънали в греха си и не различаваха гласа на „Мойсея и пророците“. Така и днес много хора не вярват в Христос, защото не Го виждат от греховното блато, в което са затънали. А онзи, който живее с вяра, изповядва я не с думи, а със сърцата си, който с делата си проповядва Евангелието, няма нужда да идва някой от онзи свят, та да го уверява в съществуването на вечността. На такъв и Сам Бог, и света Богородица гледат млостиво и се притичват на помощ, когато ги призове от дълбината на сърцето си. Нека и ние не забравяме историята на бедния Лазар, нека не се уподобяваме на богаташа, нека винаги помним, че не всичко свършва със земния живот. Да не приспиваме душата си, а я събуждаме всекидневно и призоваваме да бъде будна за борба с греха и така да достигнем и ние до лоното на Авраама!“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на Пловдивска света митрополия - митрополит Николай. Той увери присъствящите, че митрополит Николай винаги се моли за паството на Пазарджишка духовна околия и призова и ние да му отвръщаме със същото и така, подкрепяйки се духовно, всички заедно да вървим по благодатния и спасителен път към Царството Небесно.

Празникът завърши с многолетствие.


<<  1 2 [34 5 6 7  >>