kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
16
Август
2019

Престави се в Господа свещ. Лазар Нонов

2019.08.16-o.Lazar Nonov

 

 

На 16.08.2019 г. след кратко боледуване се престави в Господа свещеник Лазар Нонов, председател на храм "Св. Възнесение" с. Юнаците.

 

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай опелото ще бъде отслужено от Константийския епископ Яков на 19.08.2019 г. от 10.00 часа в храм "Св. Възнесение" с. Юнаците.

 

Бог да прости Своя верен служител и го приеме в Небесното Си Царство!

15
Август
2019

Успение на Пресвета Богородица - Архиерейска света Литургия за храмовия празник на катедралата на град Пазарджик

На Тебе, избраната от всички родове Божия Майка и Царица, възлизаща от земята на Небето, ние, Твоите раби, принасяме благоговейни песни за Твоето пречестно Успение, Богородице. А Ти, Която имаш победа над смъртта, ни избави от всякакви смъртоносни беди, за да Ти зовем: Радвай се, Обрадована, Която не ни оставяш в Твоето Успение!” (Акатист на Успение Богородично).

Петнадесетият ден на месец август всяка година изпълва душите на вярващите с благоговение и радостен трепет. В този ден Светата Православна Църква възнася слава на Пресветата наша Владичица Богородица по повод нейното всечестно Успение. В този ден своя храмов празник отбелязва и катедралата на град Пазарджик. От ранни зори пазарджиклии се стичат към обятията на храма, където прекланят своите глави пред чудотворния образ на Божията Майка и със затихнали от вълнение сърца й принасят своите благодарности и похвали.

По повод празника и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от Преосвещения Константийски епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Околията, свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата и дякон Николай Ангелчов.

Преди началото на светата Литургия с благословението на митрополит Николай епископ Яков пострига за четец на Православната църква 11-годишния Васил от гр. Пазарджик. Най-новият църковнослужител с радост зае своето място в светата богослужба и прилежно изпълняваше своето служение.

По време на причастния беше прочетена проповед върху днес честваните събития от живота на Пресвета Богородица. Множество от енориашите пристъпиха към Господнята трапеза и се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни, след като се бяха потрудили с усърден пост в покаяние и молитва.

В края на литургията епископ Яков поздрави присъстващите с празника на нашата Молитвеница и Ходатайка.  Той припомни как свети апостол Тома видя празния гроб на света Богородица, с което засвидетелства нейното възнасяне с тяло на Небесата и заставането й отдясно на нейния Син и наш Бог, откъдето не спира да гледа с майчина обич към призоваващите нейната закрила. Владиката благодари на всички, дошли да засвидетелстват с присъствието си на светата богослужба чудодейната помощ, която всеки от нас е получил при своите молитви към Божията Майка. Архиереят благопожела света Богородица винаги да чува нашите молитви и както утеши светите апостоли, събрани по нейните молитви около смъртния й одър, така да милва и нашите души с безграничната си любов.

Накрая владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и от негово име честити храмовия празник и имения ден на носещите името на Всехвалната наша Владичица Богородица.

Тържеството завърши с многолетствие, след което беше благословен и раздаден приготвеният корбан за благословението на жителите на града.

През целия ден пред чудотворната икона на Пресвета Богородица се извиваше опашка от боголюбиви богомолци, които с уста и сърце възпяваха Небесната Царица и най-велика Застъпница на всички християни.

14
Август
2019

Архиерейска вечерня с Опело на Пресвета Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Ден след ден през времето на Богородичния пост боголюбивите сърца на православните християни се събират в храмовете, където отправят своите благодарствени молитви и хвалебни песнопения в чест на Владичицата на света – Пресвета Богородица. В навечерието на празника, посветен на нейното честно заспиване – Успение Богородично, всички отново се събират около смъртния й одър, където се отслужва Опело Богородично.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай вечерното богослужение в катедралата на Пазарджик, която отбелязва и своя храмов празник, беше отслужено от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и председател на Църковното настоятелство на катедралния ни храм. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, прот. Манчо Манчев - енорийски свещеник в храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик, свещ. Димитър Милков - председател на храм "Света Троица" в с. Динката, свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, служащи в катедралата и дякон Николай Ангелчов.

По време на вечернята епископ Яков отслужи последованието на петохлебието, благославяйки принесените хлябове, пшеница, вино и елей и измолвайки от Бога тяхното преумножаване в домовете на верните християни. След това духовниците се подредиха пред специално поставената в центъра на храма кувуклия, върху която бяха положени плащаницата, изобразяваща Успението на Божията Майка, светото Евангелие и светият Кръст. Подобно на апостолите край смъртния одър на Света Богородица, вярващите се събраха около плащаницата. Разделени на два лика, те отпяха трите статии от последованието на Опело Богородично, чиито боговдъхновени текстове изпълниха сърцата на присъстващите с умиление.

След края на опелото, съпроводени от траурния звън на църковните камбани, всички се отправиха на лития около храма. Шествието беше съпроводено с пеене на тропара на празника: „При Раждането си съхранила девството, при Успението не си оставила света, Богородице. Преминала си към Живота, Майко на истинския Живот, и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души“, а при завръщането си в храма всеки преклони своята глава пред Светата Дева и минавайки под плащаницата, отново се помоли за нейното бързо застъпничество.

В края на службата епископ Яков благослови верните Божии чада за тяхното усърдие и вярност и каза: „Днес ние станахме съпричастни на срещата на света Богородица с нейния Син. Но нашата радост е още по-голяма и от това, че на Небесата имаме най-голяма Закрилница и Застъпница. От там тя не спира да гледа към нас и да представя нашите просби пред Бога. От момента на нейното заспиване тя непрестанно пребъдва с нас и на земята, непрестанно влиза в нашите домове, стига да издигнем очи към нея. Няма християнски дом, който да не е приютил в себе си икона на Божията Майка. Ние, пазарджиклии, особено силно чувстваме нейната всегдашна помощ и покровителство и това ни събира пред нейния чудотворен образ тук, в катедралата на нашия град. И нека не забравяме да отправяме към нея не само своите просби, а с духовните си очи да видим колко много получаваме от нея и затова по-често да й отправяме своите благодарности и похвала“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>