kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
26
Декември
2019

Митрополит Николай оглави съборна Архиерейска света Литургия в град Пазарджик

"Дойдете да възпеем Спасителевата Майка, която и след раждането пак се оказа Дева!"

С тези думи Църквата ни подканя в деня след Христовото Рождество да се съберем отново в Божия дом, та да отдадем дължимата почит и на светата Дева, родила за нас нашия Спасител и Господ – Пресвета Богородица.

Двойна беше радостта от празника за жителите и гостите на град Пазарджик. С изпълнени с трепет сърца те посрещнаха своя епархийски архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който възглави Архиерейска света Литургия в катедралата на града „Успение Богородично“. С него съслужиха Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Константийски Яков – викарии на митрополита, игумен Петър Еремеев - наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослoв”, йеромонах Максим Глухчев, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при митрополията, свещеници от Пазарджишка духовна околия и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Изпълнените с вяра сърца на боголюбивите християни отново ги доведоха в храма, за да съмолитстват с духовниците и да изкажат своята благодарност към Всеподателя Бога за великите Му благодеяния и за безграничната Му милост, която излива върху почитащите Неговата свята Майка. На богослужението присъства и кметът на община Септември г-н Марин Рачев.

След светата богослужба митрополит Николай се обърна към присъстващите с благо слово за празника на надеждата – Рождество Христово и за оная радост, възвестена от ангелите на пастирите във Витлеемската нощ, която и до днес никой и нищо не може да угаси в душите и сърцата на верните чеда на светата Църква. Той благослови всички, чули призива на Църквата: „Христос се ражда – посрещнете Го!“ и подготвили сърцата си с любов и смирение като топли ясли да посрещнат Младенеца. Владиката припомни, че Бог толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всички ние да се спасим и затова Христос дойде и се роди и принесе Себе си Жертва за нашите грехове. Архиереят благопожела и ние да Го обикнем с цялото си сърце и цялата си същност, да обикнем и ближния така, както Той ни възлюби, та да се окажем достойни Негови чеда, защото „без любов нищо не ни ползва“ по думите на апостола и без тази любов никой не може да почувства и истинска радост.
Митрополит Николай призова и нашата Небесна Царица – Пресвета Богородица, напълно отдадена на волята на Бога, да се застъпва за нас и ни закриля. Той припомни днешното свето евангелско четиво, спомнящо ужасното престъпление на цар Ирод, убил 14 хиляди невръстни деца, та между тях да попадне и Христос и прикани ние да не се превръщаме в същите чудовища като тогавашния цар, изоставяйки децата си в ръцете на интернет или на улицата, та зловещите ръце на злото да ги грабнат от пътищата на живота. Той предупреди колко тежки са последствията на това, последствията от липсата на вяра, надежда и любов във възпитанието на детето и как, оставено без родителска грижа и любов, детето търси утеха в наркотиците, алкохола, страстта. Владиката отчете и превръщането в същите Иродовци на институциите, отказващи да се въведе предмета Вероучение и слабостта на съвременното училище, с успех създаващо IT-специалисти, но лишило децата ни от Хляба на вечния живот – Бога. Тази вяра той призова да сеем в детските сърца, та да не се окажем всички ние съвременни Иродовци по отношение на нашите деца. Владиката призова да поверим децата на Бога и на Неговата Пресвята Майка, която да ги пази от всяко злощастие и беда. Намирайки се на прага на новолетието архиереят благодари на Бога, че ни запази в мир и благополучие и честити на присъстващите светлия празник на преславното Рождество Христово, молитствайки здраве, благоденствие, мир, щастие и спасение за нас, за домовете и чедата ни. Той призова Божието благословение над богоспасаемия град Пазарджик и над цялата Пазарджишка духовна околия, които да пребъдват радостни и утешени от Неговата благодат, осенени от Христовия мир и облагодатени със здраве, с бодрост духовна и ентусиазъм за добри и богоугодни дела.

Накрая митрополит Николай благодари на своя състудент и близък в Христа Бога приятел - Негово Високопреподобие архимандрит Петър Еремеев за това, че дойде да сподели радостта от празника на великото Рождество Христово, да се помоли заедно с нас и да засвидетелсва за пореден път значението на единството на светата Православна църква – единство в Христа, единство между двете църкви – Руската и Българската православни църкви, защото една е вярата, едно е кръщението, един е Бог, Който бди и закриля християните и на Русия, и на България, и на цялата вселенска Христова църква. Владиката благопожела на скъпия гост неговото пребиваване в богоспасаемата ни епархия да бъде радостно, щастливо и душеспасително; общението ни във вярата да бъде приятно и полезно за единството на нашите Православни църкви и православни народи.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

25
Декември
2019

Архиерейска света Литургия за Рождество Христово в гр. Пазарджик

"Не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ; и ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли."

Тази ангелска вест изпълни преди 2019 години сърцата на пастирите с неописуема радост и те, оставяйки стадата си, отидоха в градеца Витлеем да се поклонят на Родилия се Спасител на човешкия род. Тази радост и до днес обзема сърцата на християните в 25-ия ден от месец декември и те оставят всичко, за да отидат в храмовете на светата Православна църква и отдадат своята почит на Рожденика.

В този светъл ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарият му – Константийският епископ Яков отслужи празнична Архиерейска света Литургия в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С него съслужиха прот. Боян Кочев, енорийският свещеник Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Събралият се в храма верен Божи народ със сияещи лица се поздравяваше с настъпилия празник. Всички съучастваха в молитвите и песнопенията на светата богослужба и изповядаха единогласно своята православна вяра в Единия Бог в три Лица. Много от тях увенчаха своя подвиг на пост и покаяние, пристъпвайки към светите Тайни и причастявайки се със светите Тяло и Кръв Господни.

По време на причастния беше прочетена проповед за Родилия се от непозналата мъж Дева Спасител на света – Господ Иисус Христос.

В края на литургията епископ Яков прочете Патриаршеското и синодално Рождественско послание. Той честити празника на енориашите и гостите на храма и лично от свое име, благопожелавайки им Родилия се Бог да помилва всекиго от тях и тези мир, топлота и любов, усетили се в тази тиха нощ, винаги да изпълват сърцата им.

Владиката честити празника от името на Пловдивския митрополит Николай и преподаде архипастирския му Рождественски благослов над всички присъстващи, пожелавайки им от името на митрополита здраве, благоденствие и душевно спасение.

Празникът завърши с многолетствие.

20
Декември
2019

Архиерейска света Литургия за Игнажден в град Пазарджик

От 20-ия ден на месец декември светата Православна църква отбелязва Предпразненството на Рождество Христово, подготвяйки се за посрещането на този светъл празник. В същия ден тя отдава почит и на двама велики Божии угодници – свети Игнатий Антиохийски, наречен Богоносец и светия праведен Йоан Кронщадски. На този ден се изпълват три години от епископската хиротония на Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

И тази година с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай епископ Яков отбеляза деня на своята огнена Петдесетница, отслужвайки Архиерейска света Литургия в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“, където преди три години върху него се изля в пълнота благодатта на Светия Дух. С него съслужиха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, служащият в катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. пр. Илия“ с. Величково, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница и дякон Николай Ангелчов.

След Великото славословие епископ Яков отслужи последованието на петохлебието и възпоменавайки чудното насищане на повече от пет хиляди души с пет хляба и две риби, измоли от Всеподателя Бога Неговите блага никога да не оскъдяват в света.

Дошлите за празника богомолци със сърце и душа участваха в песнопенията и молитвословията на светата Литургия, изпросвайки от нашия Господ и Спасител Иисус Христос здраве, благоденствие и душевно спасение за всички християни.

По време на причастния беше прочетена проповед.

В своето слово в края на службата епископ Яков благодари на Бога, че ни събра в дома Господен и даде сили за светата богослужба в този празничен ден. Той разказа накратко живота и трудовете на свети Игнатий Богоносец и призова, както Господ приласка децата и ги повика при Себе си, така и ние да не оставяме децата си да бъдат отглеждани от телевизията и интернет, а да им отделим дължимото време и с делата си да бъдем за тях пример на Боогоносци. Владиката увери, че ако носим Христа в сърцето си и проповядваме Евангелието не с устата, а с делата си, ако дадем на децата си своята любов и нужното майчино и бащино внимание, ако ги възпитаваме във вяра и добродетел, тогава в кратко време ще забележим промяна към добро. Епископ Яков призова пример на подражание да ни бъде свети Игнатий, който от детска възраст записа в сърцето си името на Христа и не само проповядва, а и живя с Бога в себе си, та и ние да дадем на децата си онази съвсем мъничка любов, която е нужна, за да ги направи добри човеци.

Архиереят преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай на присъстващите.

Празникът завърши с многолетствие.

Владиката сам раздаде нафората и прие най-искрените благопожелания, поднесени с прекрасни цветя от верния Божи народ, който му благодари за непресъхващите ревност и усърдие, с които води народа към Бога.

19
Декември
2019

Проведе се традиционното Рождественско тържество на децата от Пазарджишка духовна околия, изучаващи Вероучение

И тази година в навечерието на светлото Христово Рождество децата на Пазарджишка духовна околия, изучаващи предмета „Религия-Православие“, зарадваха своите родители и учители, а и Самия Рожденик. Почти сто ученици взеха участие в традиционното Рождественско тържество, което се проведе на 19-и декември 2019 година в голямата зала на Младежкия дом. Тържеството се организира от Архиерейско наместничество град Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай и съдействието на Община Пазарджик.

Всички станаха на крака, за да посрещнат Константийския епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик, благодарение на чиито усилия за поредна година повече от хиляда деца в Пазарджишка духовна околия изучават Вероучение.

Звън на камбани оповести началото на празника и под светлините на прожекторите учениците от ОУ „Васил Левски“ с. Величково пресъздадоха евангелското повествование за Раждането на Богомладенеца Христос във Витлеемската пещера. С трепет и усърдие децата се превъплътиха в образите на светото Семейство, ангелите, пастирите и мъдреците, станали първите благовестници на идването в света на дългоочаквания Спасител. В края на сценката у всички се запечата чудния ангелски поздрав: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“.

След това залата бе огласена от звънките гласчета на второкласниците от СУ „Георги Бенковски“ и ОУ " Проф. Иван Батаклиев" гр. Пазарджик. Изпълнените от тях Коледни песни и стихчета умилиха сърцата на присъстващите.

Изпълнението на талантливия деветгодишен Борислав Борисов от Студио за изкуство гр. Пазарджик с ръководител Гинка Балабанова отново обра бурните овации на публиката. С прекрасния си глас Борислав донесе радостта от настъпващия светъл празник в душите на всички.

След тях на сцената се появиха прекрасните певци от ОУ „Христо Смирненски“ гр. Пазарджик, облечени в рокли с цветовете на българското знаме. Вълнението от настъпващия празник, изпълващо детските сърца, се предаде с нежното им изпълнение на всички присъстващи. Едно от момиченцата изпълни посветена на Рождество авторова песен по текст и музика на своята майка, с която призова всички да бъдем добри един към друг.

Децата от ОУ „Кочо Честименски“ с. Пищигово, заедно със своята преподавателка по Религия, пресъздадоха народната традиция на Бъдни вечер, събираща поколенията около постната трапеза, благословена с молитва и показваща обичта и почитта в християнския дом, която започва от най-възрастния и стига до най-невръстните членове на семейството.

След това празничен поздрав поднесоха и децата от Неделното училище при храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик, които изпяха църковни и Рождественски песнопения, сред които тропара и катавасиите на празника. С ангелските си гласчета децата показаха красотата и съдържателността на църковната музика, издигаща душата и сърцето на човека към Небесното Царство.

Тържеството завърши с народните ритми на „Дайчово хоро”, изпълнено от ученици от СУ „Д-р Петър Берон” гр. Пазарджик.

В края епископ Яков приветства участниците и техните ръководители. Той благодари на всички за положените старания и усърдие. Владиката благопожела Раждащият се Младенец да възцари доброто и да влезе във всеки дом и във всяко сърце, като облагороди и очисти от злото всеки човек. Той раздаде пакетчета с лакомства на изпълнителите, а накрая всички се снимаха за спомен от прекрасните минути на празничното тържество, събрали Небето и земята в радостта на Рождество Христово.

За видео натисни тук.

18
Декември
2019

ПРЕДСТОЯЩО: Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична св. Литургия в град Пазарджик

phoca thumb l dsc 7806

 

На 26-и декември

Негово Високопреосвещенство

Пловдивският митрополит Николай

ще възглави съборна архиерейска света Литургия

в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Приканваме верния Божи народ да се съберем

в храма в 08:30 часа, където да посрещнем и съмолитстваме с

архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска епархия.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>