kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
11
Май
2018

Училищно тържество по случай 11 май в село Мокрище

На празника на светите братя Кирил и Методий деца от СУ "Свети Климент Охридски" село Мокрище, изучаващи Религия-Православие, изнесоха тържество за своите съученици. Под формата на драматизация те пресъздадоха важни моменти от Българската история - нейното създаване, покръстване и идването на Кирило-Методиевите ученици. Те припомниха, че българската писменост е създадена, за да просвети духовно народа и укрепи вярата на новопокръстената държава.

Децата още пяха и рецитираха за своите връстници, а те от своя страна наблюдаваха с голям интерес и внимание тържеството и заслужено аплодираха участниците.

11
Май
2018

Храмов празник в с. Мокрище

„Свещената двоица на нашите просветители да почетем, отключили за нас чрез превода на Божествените книги извор на богопознание, от който даже до днес непрестанно като черпим, ублажаваме ви, Кириле и Методие, предстоящи пред престола на Всевишния и молещи се топло за нашите души”.

С този боговдъхновен кондак на 11 май всяка година Светата Църква възпява живота и делото на светите братя Кирил и Методий. В този ден своя храмов празник отбеляза посветената на равноапостолните славянобългарски просветители църква в пазарджишкото село Мокрище.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С архиерея съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев и председателят на храма свещ. Спас Дичев.

Много от жителите на селото начело със своя кмет г-жа Лиляна Хаджиева съмолитстваха с духовниците, изпросвайки небесното застъпничество на светите братя.

В своята проповед в края на службата епископ Яков разказа дивното житие на Божиите служители, благодарение на които нашият народ беше просветен с Благата вест за Христовото въплъщение, кръстна смърт и Възкресение. „Първото нещо, след създаването на азбуката – завърши владиката, - беше да вземат Евангелието и богослужебните книги и ги преведат, за да можем и ние като четем, да разбираме Божието слово и да славим Бога за великите Му и неизброими благодеяния. Нека помним, че няма по-големи молитвени ходатаи за даден народ от тези, които са произлезли от този народ. Така и светите братя, чиято кръв тече и в нашите вени, винаги предстоят пред лицето на Бога и се молят за нас, та и ние да достигнем до спасението. Нека достойно почитаме тези дивни Божии угодници, посочили ни истинския път към Царството Небесно. Нека следваме стъпките им, та един ден да се окажем истински техни чеда и те се застъпят за нас пред Бога и кажат: "Ето чедата, които Бог ни даде!".

Архиереят преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя и гостите на храма. Той поздрави всички жители на китното село за техния храмов празник и благодари на кмета на селото г-жа Хаджиева за подкрепата и усърдието й при построяването и поддържането на Божия дом.

От името на църковното настоятелство и енорияшите на храма отец Спас подари на владиката букет с цветя. Цветя поднесе и кметът г-жа Хаджиева в знак на признателност за всегдашната съпричастност и подкрепа от страна на епископа към радостите и скърбите на жителите на селото.

Празникът завърши с многолетствие.

06
Май
2018

Водосвет в параклис "Свети Георги" край село Семчиново

На 6 май с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи водосвет в параклис „Св. Георги“ край септемврийското село Семчиново. С архиерея съслужи секретарят на Околията прот. Боян Кочев.

Да отбележат храмовия празник на прекрасния дом Господен бяха дошли много от жителите на селото, които посрещнаха архиерея с букети цветя. Децата се надпреварваха да застанат редом с духовниците, като отпяваха познатите им песнословия и с чистите си сърца възпяваха Бога и Неговия угодник свети Георги.

На събитието присъстваха депутатът г-жа Даниела Малешкова, кметът на Община Септември г-н Марин Рачев, бившият кмет на Общината г-н Томи Стойчев, общественици и гости на празника.

След водосвета епископ Яков благодари за топлото посрещане и изказа своята радост от детските усмивки, които го заобикаляха през цялото време. Той призова такава духовна чистота да се стремим да постигнем и ние. Архиереят посочи добрия пример на кмета г-н Рачев, който в този ден даде благотворителен обяд за жителите на селото, като предпочете да го раздаде на всички, а не да се затвори сам със семейството си на този светъл празник. Това е и смисълът на благославянето на храната – да се съберем на обща трапеза, всеки да погледне другия в очите и му каже добра дума, всички заедно да прославим Бога и с очистени от злобата и завистта сърца заедно да вървим след Него.

След това владиката поръси всички със светена вода и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и призова Божието благословение над всички. На тръгване архиереят беше поздравен с народни песни от местния фолклор.

06
Май
2018

Архиерейска света Литургия за Гергьовден в храм "Св. вмчк Георги Победоносец" гр. Пазарджик

На 6 май, ✝ 5Неделя след Пасха – на Самарянката, своя храмов празник отбеляза пазарджишката църква „Св. великомъченик Георги Победоносец“.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай светата Литургия беше отслужена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев и председателят на храма прот. Петко Еленкин. Молитвено съучастие взеха прот. Манчо Манчев, енорийски свещеник в храма и прот. Димитър Христев, служащ в храм "Св. Петка" гр. Пазарджик.

Енорияшите и гостите на храма с нетърпение очакваха владиката и го посрещнаха с букети от пролетни цветя. С благоговение те съмолитстваха с духовниците и преживяваха радостта от празника.

В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите със слово за подвига на свети Георги, който макар и млад на години проявил истинско мъжество в изповядването на своята вяра. Архиереят разказа накратко житието на Божия угодник и каза: „Не случайно свети Георги е един от най-почитаните светци не само в България, а в целия православен свят. Неговият пример е такъв, че запалва вяра в сърцата на всеки, който се досегне до него. Затова и почитта към него дори и на йота не се е променила от първоначалната, непосредствено след кончината му – само двадесетгодишен, той пребъдва векове; неговата памет се е предавала от поколение на поколение. Всички ние по един или друг начин сме усещали неговата сила и подкрепа. За това свидетелства и вашето присъствие днес в храма. Какво ще оставим обаче ние на нашите деца? Дали следваме примера на светеца, дали пазим неговата вяра? За съжаление голяма част от нас почитаме светеца само като минем набързо през храма да запалим по една свещ. Вместо да останем и потърсим неговата закрила, ние бързаме да отидем да видим дали ангето е готово; бързаме да обърнем внимание само на телесната храна, с която често свързваме неговия празник. Но нека не забравяме, че не агнето ще ни въведе във вечния живот, а добродетелта. Нека не превръщаме днешния ден в ядене и пиене. Целият ден е посветен на светеца - да му принесем своите молитви, в негово име да извършим добро дело, та и той да ни въздаде според нашите нужди. След това да подкрепим и телата си, но без да прекаляваме и се опиваме, за да не помрачим този светъл празник. Двадесетгодишният младеж позна празнотата на телесните наслади и суетата на земната слава и получи небесните - нека и ние следваме неговия пример. Да прекараме деня в молитва към него - днес този Христов мъченик стои пред престола на Бога и моли за призоваващите го Божията милост, опрощение на греховете и Царството Небесно“.

Епископът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и всички гости.

От името на свещенослужителите, църковното настоятелство и енорияшите на храма отец Петко подари на духовниците по един прекрасен букет с цвета и благодари на епископ Яков за всегдашната му молитствена подкрепа.

Празникът завърши с многолетствие.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>