kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
20
Октомври
2018

Среща с учителите по Вероучение от Пазарджишка духовна околия

На 20-и октомври в сградата на Архиерейско наместничество Пазарджик се състоя традиционната годишна среща с учителите по Вероучение от Пазарджишка духовна околия.

Тази година тя се проведе под формата на обучителен семинар, по време на който бяха развити и дискутирани богословски въпроси, по които учителите предварително бяха заявили интерес. Епископ Яков изнесе беседа на тема "Тайнствата в Църквата" и "Видимият и невидимият свят". Прот. Боян Кочев говори по темата "Поведението в храма". Презв. Румяна Зяпкова изнесе доклад върху темата "Всички сме деца на Бога", а прот. Йордан Василев и презв. Йорданка Василева говориха върху "Християнското изкуство и децата".

На срещата присъства старши ексерт по обществени науки и гражданско образование при РУО-Пазарджик г-жа Ваня Апостолова, отговаряща за предмета "Религия" в училищата. Тя сподели своите впечатления от преподаването на Вероучение в областта, заяви  подкрепата си към учителите и увери, че и занапред ще продължи добрата комуникация и сътрудничество с Архиерейското наместничество.

В последната си част семинарът премина във формата на беседа, в която всеки сподели своя опит и трудности, с които се сблъсква в процеса на преподаване.

Срещата беше полезна не само с изнесените теми, но и със споделения опит и желание у всички да продължат с равноапостолната дейност сред нашите деца.

14
Октомври
2018

Архиерейска света Литургия в храм "Свети Харалампий" село Черногорово

През 2018 година се навършват 170 години, откакто през 1848 година жителите на село Черногорово получават от османските власти разрешение и започват строеж на своя християнски храм – църквата „Св. Харалампий“.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Атанас Кузев и дякон Николай Ангелчов.

Преди началото на светата Литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието, измолвайки от Всеподателя Бога Неговите милости и блага за жителите на селото.

Верният Божи народ се събра под купола на храма, съмолитствайки с духовниците в светата богослужба и търсейки от Бога телесно и духовно здраве и спасение.

В края на службата епископ Яков поздрави всички с празника и завърши: „Вашите прадеди съградиха достолепен Божи дом през трудните години на Османското робство. Хиляди души тръгнаха своя път от тук, тук бяха кръстени и венчани, тук оставиха своите грехове в тайнството на изповедта, от тук отправяха своите молитви към Бога. Техните сърца бяха благоприятна почва на словото Божие, както чухме в днешното евангелско четиво. Сеячът е най-изкусният – Сам Бог, семето е най-доброто - Неговото слово, каква е почвата – зависи от нас. Сърцата, изпълнени с вяра, с надежда, с непоколебимост за борба с врага на нашето спасение, с любов към Бога и ближния – това е благодатната почва, която дава плод стократен. Когато изкореняваме от сърцата си злобата, завистта, омразата, тогава се оприличаваме на добър и благоразумен земеделец, очистил нивата си преди да засее в нея своите плодове. Такива бяха сърцата на нашите деди – земя плодородна, очистена от бурените на страстите, засадена с вечните християнски добродетели. Дали ще се окажем недостойни техни наследници, дали ще се поддадем на изкушенията да се отдалечим от светата Църква, дали ще се откъснем от живителната Лоза – Христа Бога или пък ще бъдем добри воини Христови и ще прибягваме към Божия дом не само в дни на скърби, а ще положим Бога в основата на всяко наше начинание – от това зависи дали ще обработим почвата на нашето сърце и ще го подготвим да приеме в себе си семето на вечния живот“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения митрополит Николай над предстоятеля на храма и неговите енориаши.

09
Октомври
2018

Слово на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по повод имения ден на Константийския епископ Яков

09.10.2018-SlovoЗеловъзлюбени в Христа събрате и съслужителю, Преосвещени владико Якове! Бог по великата своя милост, по благостта на Своя промисъл из млада възраст те е призовал, със Своята всемогъща десница те е поставил на пътя на вярата, на църковния живот и ти това благодатно божествено призвание не си пренебрегнал. Със сърцето си си чул божествения призив и си тръгнал след Христа. Ти възприе великия ангелски образ, ти пожела равноангелско житие и Бог промисли да носиш името на славен апостол – свети апостол Яков. Бог видя смирението на твоето сърце, а ние знаем, че на смирени Бог дава благодат. На горделиви Бог се гневи. Бог ти даде сугуба благодат като възложи на тебе тежък кръст – да бъдеш апостолски приемник. Не само апостолско име да носиш, но и апостолска приемственост в благодатта на епископската хиротония. Бог промисли да бъдеш не само монах, не пастир, а архипастир на верен Божи народ. И ти, владико, със смирение, с кротост, с търпение, с безпрекословно послушание, без ропот, а с радост възприе това благодатно служение. И Бог ти дава благодат и сила. Защото Бог те е дарил с духовна разсъдливост, а духовната разсъдливост е повече от благодатта, защото който я няма, той лесно може да пропилее благодатта. А Бог ти е дал този дар. Но то е благодат, която се дава на смирените по сърце.

Днес ти празнуваш деня на твоето тезоименитство. А ние сме дошли тук от близо и далеч, за да съучастваме в радостта на тоя празник, да въздадем Богу хвала, чест и прослава за това, че Бог е промислил в тия трудни времена да призове достойни люде към служение на Светата Църква, какъвто е и нашият викарен епископ, втори викарий на Пловдивската Света Митрополия – Преосвещения владика Яков.

Отправям горещи молитви към Бога! Уверявам те, че не без Божи промисъл и не без Божие знание ти си епископ в Христовата църква. Уверявам те, че Бог, Който ти е възложил тежък кръст, няма да те изостави и Божията благодат, която възпълва онова, което не ни достига и лекува нашите човешки немощи, ще ти спомогне в делото на твоето достойно служение. Убеден съм, че имаш и трудности, и изпитания, и изкушения, но Божията благодат превъзмогва всичко. Надявай се на Бога! Нека се умножава твоята вяра! Вярата също е благодат. Знам, че в сърцето ти е Божията любов, знам, че никога не униваш, защото надеждата, която не е посрамила никого, няма да посрами и теб – християнската надежда. Надявай се на Господа! По-скоро майка ще забрави детето си, отколкото Господ да забрави някого от нас. Бог ще ти помогне служението ти да е иго благо и бреме леко и да се множат твоите успехи. Голяма част от делото на твоя труд аз зная, виждам и високо ценя, с голяма благодарност към теб, владико Якове. Онова, което аз не съм видял, уверявам те, Господ е видял, защото Той всичко вижда! И вярвам, че Той ще ти даде и въздаде за твоя труд със здраве, дълголетие и благопреуспяване в достойното архипастирско служение, което да бъде за Божия слава, за спасение на всички ни, за радост на светата Църква, за спасение и на твоята душа.

От името на освещения клир на богохранимата Пловдивска епархия, от името на верния Божи народ на Пловдивската епархийска църква, лично от свое име честитя твоя имен ден, Преосвещени владико, и молим Бог да те дари с благоденствено и мирно житие, крепки духовни и телесни сили, много успехи в твоя духовен труд и душевно спасение за всички.

Възлюбени в Христа Бога братя и сестри! Чухте светото Евангелие днес, определено от светата Църква да се прочете именно на този ден, в което Христос каза на учениците Си: „Който вас слуша, Мене слуша; и който се отмята от вас, от Мене се отмята.“ (Лука 10:16). Слушайте вашия архипастир - Преосвещения владика Яков! Той с високо съзнание за отговорността, която Бог е възложил върху му, изпълнява своето душепастирско ръководство. Нито за миг не се съмнявам, че в живота си, в служението си той е пренебрегнал образа на Пастреначалника Господа Иисуса Христа, защото го познавам от ученическите си години и зная, че копнежът на неговото сърце и душа е целият си живот и самия себе си на Христа Бога да отдаде. Имайте любов към Преосвещения владика Яков, имайте синовно послушание и му помагайте в делото на неговото служение, помнейки, че и на Христос по пътя към Голгота Му помогна случаен човек на пътя да носи кръста Си. Не е лек и кръстът на Преосвещения епископ Яков - помагайте му! Бог да помага на всички нас. Амин.

Честит празник, честит да ни е именикът, да се радваме на неговия благословен от Бога труд с Божията помощ и благословен успех! На многая и благая лета! Амин!

09
Октомври
2018

Свети апостол Яков Алфеев - имен ден на Константийския епископ Яков

На 9-и октомври Светата Православна Църква отбелязва паметта на свети апостол Яков Алфеев, един от дванадесетте ученици, избрани за апостолско служение от Иисус Христос и брат на светия апостол и евангелист Матей. Сугуба беше радостта за жителите и гостите за Пазарджик, тъй като архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия -Преосвещеният Константийски епископ Яков, отпразнува своя имен ден.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от епископ Яков. В съслужение с него бяха ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев – архиерейски наместник на Хасковска духовна околия,  свещеноиконом Николай Величков - архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия, свещеноиконом Марко Марков - архиерейски наместник на Карловска духовна околия, свещеник Георги Димитров – ефимерий на Кукленския манастир „Свв. Козма и Дамян“, секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, прот. Витан Йорданов, председател на храм „Св. Арх. Михаил“ гр. Пазарджик, прот. Стоил Лазаров, председател на храм „Св. Неделя“ гр. Ракитово, прот. Кирил Петракиев, председател на храм „Св. Варвара“ с. Варвара, прот. Йордан Василев, председател на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември, свещ. Николай Генев, председател на храм „св. Троица“ гр. Белово, служащият в катедралата свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Молитвено участие в службата взеха Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай, Преосвещеният Знеполски епископ Арсений, митрополитските йеродякон Максим и дякон Ангел Ангелов и болшинството от духовниците на Пазарджишка духовна околия. Митрополит Николай се присъедини към клиросните певци и огласи светата богослужба със сладкогласно пеене.

След службата с приветствие към епископ Яков се обърна Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който поднесе на своя викарен епископ в дар панагия с образа на Божията Майка, която винаги да бди и подпомага трудовете на епископ Яков.

От името на служителите и духовниците на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов поздрави епископ Яков, поднасяйки му цветя.

Тържеството завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Празникът беше уважен от кмета на града г-н Тодор Попов, кмета на Община Септември г-н Марин Рачев, директорът на МБАЛ Пазарджик д-р Васил Вълчев, директора на ЦСПП-Пазарджик при Академията на МВР комисар Стоян Зайков, общественици, интелектуалци и боголюбиви жители и гости на Пазарджик, които поднесоха своите най-искрени благопожелания на епископ Яков.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>