kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
04
Юли
2018

ПРЕДСТОЯЩО: Митрополит Николай ще отслужи света Литургия за храмовия празник в с. Величково

pojelanie 10g

На 20 юли - Илинден,

Негово Високопреосвещенство

Пловдивският митрополит Николай

ще оглави съборна архиерейска света Литургия

за храмовия празник на

църква "Св. пр. Илия" с. Величково.

 

Приканваме боголюбивите християни

да се съберем в този

празничен ден в храма,

където да посрещнем и съмолитстваме

с архипастиря на богоспасаемата ни

Пловдивска света митрополия.

01
Юли
2018

Архиерейска света Литургия в град Велинград

На 1 юли, 5 Неделя след Петдесетница, с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи архиерейска света Литургия в храм „Св. Георги” гр. Велинград. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма свещеноиконом Ангел Терезов и дякон Николай Ангелчов.

От рано църквата се изпълни с боголюбиви християни, които с нетърпение очакваха архиерея, идващ за пръв път след хиротонията му да служи в прекрасния Божи дом. По време на светата Литургия всички съучастваха в песнопенията и с едно сърце и едни уста отправяха горещите си молитви към Бога.

В края епископ Яков благодари за вниманието и участието в светата богослужба и призова: “По време на светата Литургия Сам Господ слиза и сяда на св. Престол, за да чуе нашите молитви. Днес се събрахме много повече от двама и трима под купола на храма и Сам Господ беше между нас - нека и всеки път със същото усърдие да прибягваме към Него. Днес имаме и велики угодници пред Божия престол в лицето на преподобния наш отец свети Иван Рилски Чудотворец и на светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян. И както те преди всяко свое начинание прибягваха с молитва към Бога и търсеха Неговата помощ, така и ние да не спираме да викаме към Него и добрите си постижения да приписваме не на себе си, защото това би било лъжа, а на Бога. Без Него нищо добро не можем да постигнем, а с Него нищо невъзможно няма пред нас. Когато за всичко благодарим на Бога и отдаваме дължимото Нему, Той все по-благосклонно гледа към нас, и на себе си не вредим, а си помагаме. Бог да ни дарува мъдрост и вяра, та да разпознаваме Неговите съдби и с делата си навсякъде и по всяко време да проповядваме Неговата слава”.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

От свое име и от името на църковното настоятелство председателят на храма отец Ангел Терезов подари на владиката изписана икона с образа на нашия Спасител Господ Иисус Христос в знак на благодарност за всегдашната му подкрепа и като израз на синовна покорност и любов. От името на енорияшите на архиерея бяха поднесени в дар букети с цветя и восъчни свещи, които да му служат за молитвен спомен.

Празникът завърши с многолетствие.

29
Юни
2018

Баткунският манастир чества своя храмов празник

На 29 юни 2018 г., когато Светата Православна Църква почита светите славни, всехвални и първовърховни апостоли Петър и Павел, своя храмов празник отбеляза и Баткунският манастир "Св. ап. Петър и Павел" до село Паталеница, Пазарджиша духовна околия.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от Преосвещения Константийски епископ Яков, викарий на митрополита и игумен на светата обител. В съслужение с него бяха Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, игумен на манастир “Св. Троица” на Кръстова гора и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, свещ. Тодор Троянов, председател на храм “Св. Димитър” гр. Пещера, двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, служащите в катедралата на град Пазарджик “Успение Богородично” свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев и дякона на Околията отец Николай Ангелчов.

От ранни зори манастирският храм се изпълни с поклонници, които с едно сърце и едни уста изпълняваха песнопенията на светата Литургия. В края на службата много от тях увенчаха подвига на своя пост и покаяние със Светите Тайни на Тялото и Кръвта Христови.

В своята проповед епископ Яков се обърна към богомолците, като разказа дивното житие на двамата първовърховни апостоли и завърши: “Днес се събрахме да молим Всеподателя Бога да ни дарува телесно и духовно здраве. Събрахме се и да въздадем достойна похвала на двамата първовърховни апостоли - носителите на онази твърда вяра, на която беше изградена и пребъдва Църквата. Благодарение на техния подвиг днес ние с вас можем да се съберем в Божия дом и да се възползваме от благодатта на църковните Тайнства. В тежките времена на гонения и мъчения апостолите и учениците Христови пренесоха славата на Бога навсякъде по цялото земно кълбо и завинаги през вековете. Гледайки и спомняйки си всичко това, нека си направим равносметка какво ние даваме като Христови воини. Две неща иска Господ от нас - да възлюбим от цялото си сърце Бога и да обикнем ближния. Днес никой не ни преследва - в наши ръце е изборът да изберем пътя към Бога или пътя, отдалечаващ ни от Него. Нека Бог даде на всички ни, които днес се събрахме тук, да изпълняваме винаги евангелските заповеди, да обичаме Бога и да не правим на другите онова, което не искаме на нас да правят. И така,  като видят човеците добрите ни дела, да прославят небесния наш Отец. Тогава и ние като светите апостоли ще станем проповедници на вярата не само с думи, а повече с делата си. Нека по молитвите на светите апостоли Петър и Павел и ние бъдем онези малки камъчета, които благодарение на здравата основа, на краеъгълния камък - Христос, да изграждаме Църквата на земята”.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и предаде и неговото уверение, че в този ден и той се е помолил за верните честни поклонници, дошли да съучастват в светата богослужба. Владиката призова и ние да се молим за своя архипастир и така един другиго да се укрепяваме в нелекия, но благодатен път към Царството Небесно.

Тържеството завърши с многолетствие, което беше изпято от всички присъстващи.

След литургията беше осветен празничният постен курбан, който се раздаде за здраве и благословение на гостите на манастира.

Специален поздрав за празника на светата обител поднесоха народната певица Деси Николова и хорът за народни песни в село Паталеница. Пазарджишкият изпълнител на популярна музика Димитър Френски също допринесе за радостта на деня, поздравявайки присъстващите с изпълнение на патриотични песни от своя репертоар.

Духовният празник беше уважен от зам.-областния управител на гр. Пазарджик г-н Йордан Кожухаров, омбудсмана на Пазарджик г-н Георги Шопов, кмета на Община Септември г-н Марин Рачев, директора на МБАЛ Пазарджик д-р Васил Вълчев,г-н Георги Делчеви множество поклонници от цялата околия.

През целия ден в обителта се стичаха хора, дошли да измолят от светите апостоли небесна помощ и закрила.

28
Юни
2018

Празнична вечерня в светата Баткунска обител

На 28 юни2018 г. в Баткунската света обител "Св. ап. Петър и Павел" край с. Паталеница беше отслужена празнична вечерня по повод храмовия празник на манастира.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай  богослужението беше възглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, игумен на манастир “Св. Троица” на Кръстова гора и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. В съслужение с него бяха свещ. Георги Димитров, ефимерий на Кукленския манастир “Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян” и прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия. Молитвено участие в службата взе и Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и игумен на Баткунския манастир. Участие на клира взе и отец Спас Дичев, служащ в катедралата “Успение Богородично” гр. Пазарджик.

По време на вечернята беше отслужено последованието на петохлебието. Всички присъстващи изпяха отредените песнопения и се помолиха Бог да преумножи Своята благодат над светата обител, посветена на светите първовърховни апостоли Петър и Павел и над честните поклонници, дошли въпреки лошото време на светата богослужба.

В края на вечернята епископ Яков благослови верния Божи народ и благодари за молитвената подкрепа.

17
Юни
2018

Архиерейска света Литургия в село Варвара

На 17 юни, в 3 Неделя след Петдесетница, с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи архиерейска света Литургия в храм „Св. Варварав септемврийското село, носещо името на светата Божия угодница. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Кирил Петракиев и дякон Николай Ангелчов.

От рано църквата се изпълни с верен Божи народ. Всички с нетърпение очакваха архиерея и го дариха с букети цветя. Жителите на селото както винаги посрещнаха топло владиката и с радост пристъпваха да получат благословение от него.

Преди началото на светата Литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието, благославяйки хляба, пшеницата, виното и елея за преумножаването им в селото, в Отечеството ни и по целия свят. Присъстващите участваха със сърцата си в светата богослужба, допринасяйки с молитвите и песнопенията си за нейното благолепие и изпълване с радост.

Много от енориашите и гостите на храма увенчаха своя подвиг на пост и покаяние и предвкусиха Царството Божие, удостоявайки се със Светите тайни на Тялото и Кръвта Христови.

В края на литургията епископ Яков честити на всички радостта от празничната служба. Той произнесе проповед върху евангелското четиво и каза: „Когато Господ сътвори цялото мироздание, като венец на творението Си сътвори и човека. И ако Той се грижи за създадените от Него животни, колко повече ще се погрижи за нас, човеците. Защото ние носим безсмъртна душа и Той иска спасението на всеки от нас, така че никой да не погине, а всички да достигнем до Неговото Царство. В това ни увери и днешното евангелие – както птиците небесни, които не сеят и не жънат, а са оставени в ръцете на Бога, Той не забравя и се грижи за тях, така още повече ще се погрижи за този човек, който се уповава Нему. Стига само да възложим грижите си на Него – да премахнем гордостта и самонадеяността си, да не мислим, че всичко зависи от нас, че сами можем да направим добро - и Той ще ни даде онова, от което имаме нужда. Много често, когато постигнем нещо в живота, започваме да се удряме в гърдите и хвалим, сякаш е наше лично достояние, сякаш без помощ свише сме постигнали това. Тогава гордостта отново се връща в нас и ни обзема, отново се отдалечаваме от Бога, защото забравяме, че без Него не можем да направим нищо“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Празникът завърши с многолетствие.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>