kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
09
Декември
2017

Украсяване на коледно дърво в Баткунския манастир

На 9-и декември Баткунският манастир "Св. апостоли Петър и Павел" за пореден път посрещна децата на свещеници от Пазарджишка духовна околия. Малчуганите с радост взеха участие в традиционното украсяване на коледното дръвче в двора на манастира. Преди това те сами изработиха украсата в приемната на манастира.

Както друг път освен разноцветни гирлянди малките ръчички подготвиха и изненада за всички останали деца, които ще посетят светата обител в празничните дни, като част от играчките, които накичиха по елхата, всъщност са сладкиши, опаковани от тях.

След положеното усилие и старание, малките майстори бяха нагостени топло в манастирската кухня. За всички тях игуменът на обителта - Константийският епископ Яков и тази година беше подготвил подаръци.

 Във всички присъстващи остана споменът от добре прекараното време и празничното настроение, което да спомогне с още по-голяма радост да посрещнем празника на светлото Рождество Христово.

В украсяването на елхата тази година взеха участие и деца от град София, които светите първовърховни апостоли призоваха в точния ден и час в прегръдката на светата обител. Те станаха и първите гости на манастира, които си взеха по една от играчките-лакомства.


08
Декември
2017

Коледен спектакъл на децата от ДГ "Валентина Терешкова" гр. Пазарджик

На 8 декември 2017 година, в дните, когато всички очакват светлото Рождество Христово, децата от ОДЗ "Валентина Терешкова" гр. Пазарджик с директор г-жа Живка Спасова поднесоха изненада за духовниците и миряните от Пазарджишка духовна околия. По инициатива на ръководството и възпитателите от градината традиционното Коледно тържество на малчуганите се проведе с благотворителна цел и беше посветено на 180-тата годишнина от построяването на катедралния храм „Успение Богородично“ в града ни.

Специален гост на празника беше Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и председател на църковното настоятелство на катедралата.

Зала „Маестро Г. Атанасов“ при Община Пазарджик беше изпълнена до краен предел, като голяма част от желаещите да се насладят на прекрасните детски изпълнения останаха правостоящи.

Директорът на заведението г-жа Спасова откри представлението, като благодари на всички организатори и участници за това, че с радост се включват в достойното отбелязване празника на храма, който е един от най-важните символи на града. Тя призова да възпитаваме децата си в родолюбие и гражданско самосъзнание, като ги учим да пазят традициите и ценностите, завещани ни от нашите предци.

Десетки малки артисти, облечени с разнообразни и красиви костюми на ангелчета, снежинки, горски животни, снежни човеци, балерини, разбойници изпълниха сърцата на публиката с умиление и радост. Тържеството се превърна в истински спектакъл, пресъздавайки приказката за Снежната кралица и показвайки на всички как доброто винаги побеждава. При прекрасни декори, светлинно и музикално оформление малчуганите пееха, танцуваха и играеха по сцената, създавайки атмосферата на приказния разказ.

В края на тържеството всички участници се събраха пред публиката под падащия сняг, за да оберат заслужените овации.

Г-жа Спасова покани епископ Яков на сцената и му поднесе специален подарък – икона на Божията Майка Света Богородица. Подаръкът беше организиран по инициатива на част от родителите на децата специално за случая. Тя обяви, че до началото на концерта е събрана сумата от приблизително 1200 лева, като в дарителската акция се е включил и лично кметът на Община Пазаржик г-н Тодор Попов. Пред залата беше поставена кутия за дарения, която да бъде отворена след края на представлението и всички събрани средства ще бъдат дарени на храма–символ на града ни.

Епископ Яков благодари сърдечно на всички, които станаха съпричастни към радостта ни и се включиха в отбелязването на годишнината на храма. Той каза още: „Когато започнахме честванията на катедралата, никога не съм предполагал, че в края ще се насладим на това ангелско войнство, което ни възрадва тази вечер. Тези дечица ни дадоха да предвкусим радостта от Рождението на нашия Спасител Господ Иисус Христос. Но никога не съм се и съмнявал, че Майката Божия закриля и пази всички от Пазарджишка духовна околия и най-вече децата. Моля Пресветата ни Владичица да бди над тях, да дава на всички вас телесно и духовно здраве и да ви укрепява във вярата, любовта и доброто. Нека Света Богородица да бъде с всички вас сега, винаги и във всички векове! Амин!“. Накрая архиереят благослови присъстващите с образа на Божията Майка.

06
Декември
2017

На многая лета, Владико!

2017.12.06

sv.Nikolai-icona   

Константийският епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик и цялото духовенството на Пазарджишка духовна околия честитят имения ден на архипастиря ни

Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

с благопожелания за духовно и телесно здраве, дълголетно и спасително служение.

Молим преблагия Бог, Комуто служите с цялото си сърце, винаги да наставя стъпките Ви на всяко добро дело.

   НА МНОГАЯ И БЛАГАЯ ЛЕТА, ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО!  

04
Декември
2017

Храмов празник в село Варвара

На 4-ти декември, когато Светата Православна Църква почита подвига на светата великомъченица Варвара, китното село Варвара, разположено в полите на Родопа планина, отбеляза храмовия празник на своя храм, посветен на дивната Божия угодница.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Кирил Петракиев, прот. Йордан Василев, председател на храм „Св. Свщмчк Харалампий“ гр. Септември и свещ. Николай Генев, председател на храм „Св. Троица“ гр. Белово.

Преди началото на светата Литургия владиката отслужи последованието на петохлебието за здраве и благоденствие на жителите на селото.

Верният Божи народ, който от ранно утро изпълни храма, участваше живо в светата служба, изповядвайки Символа на нашата вяра и изричайки думите на Господнята молитва „Отче наш“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху житието на света великомъченица Варвара.

В словото си в края на службата епископ Яков каза: „Братя и сестри, по Божия милост отслужихме светата Литургия, измолвайки от Бога телесно здраве и душевно спасение за вас и вашите чеда. Призовахме и Божията девица света Варвара и занапред, както досега, да приема под своята закрила вашите домове. И Сам Господ слезе днес сред нас, за да чуе нашите просби. Защото Той казва, че където са двама или трима събрани в Неговото име, там е и Той сред тях. Днес ние се събрахме в Негово име, защото не просто дойдохме двама или трима в Божия дом, а заедно издигнахме умовете и сърцата си към Всеподателя Бога. А когато дойдем с чиста вяра и просим, търсейки първом Царството Божие и Неговата правда, Той няма да ни остави да си отидем празни и всичко ще ни придаде“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и неговите енорияши.

Празникът завърши с многолетствие.

03
Декември
2017

Архиерейска света Литургия в храм "Света Троица" гр. Белово

На 3-ти декември, ✝ 14 Неделя след Неделя подир Въздвижение, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Троицагр. Белово беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Николай Генев и прот. Димитър Иванов, председател на храм „Св. арх. Михаил“ с. Виноградец.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво за Неделята.

В края на службата епископ Яков се обърна към хората и каза: „Братя и сестри, благодаря на всички за молитвената подкрепа, която осезаемо се усети по време на службата. Още повече, че на Господнята трапеза седнаха и мнозина от вас, които се бяха подготвили с усърден пост и молитва. Те чуха призива на Църквата, призоваваща ни по стъпките на Спасителя, застанаха пред образа на Христа и изповядаха греховете си, търсейки прошка за тях. Това е Бащината любов, която се проявява към всеки един, идващ при Бога - „Който дохожда при Мене, няма да го изпъдя вън“, свидетелства Сам Господ. Не слушайте лъстивия глас на сатаната, който ни мами и убеждава, че нямаме сили да постим. Нека си дадем сметка, че най-важно е спасението на безсмъртната ни душа, та  поне в оставащото време на поста да положим началото на нашето изправление и пристъпим със страх Божи, вяра и любов към светите Тайни. Така ще посрещнем достойно и Неговото Рождение по плът“.

Накрая епископ Яков преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи.

От името на църковното настоятелство свещ. Николай Генев подари на архиерея живо цвете, символ на живата вяра на енориашите при храма.

Празникът завърши с многолетствие.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>