kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
05
Юни
2017

Свети Дух - храмов празник в с. Братаница

Ден след Петдесетница Православната църква чества третото лице на Св. Троица – Светия и Животворящ Дух. По този повод и по случай храмовия празник на църквата "Св Троица" в село Братаница с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейска света Литургия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Васил Спасов и свещ. Димитър Попов от катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. Молитвено участие в службата взеха и служащите в съседните села прот. Атанас Кънев, председател на храм „Св. Димитър“ с. Звъничево, свещ. Димитър Илиев, председател на храм „Св. Параскева“ с. Лозен и свещ. Георги Пашев, председател на храм „Успение Богородично“ с. Ветрен дол.

В края на утренята епископ Яков отслужи последованието на петохлебието, измолвайки от Всеподателя Бога здраве и благоденствие за жителите на селото.

В своята проповед в края на литургията архиереят разказа за слизането на Светия Дух над апостолите и завърши: „Днес ние живеем във времето на Третото Лице на Единия Бог – Бог Дух Свети. Всяка душа чувства Неговата благодат в тайнствата на Църквата. Иначе за нас светото Кръщение по нищо не би се различавало от ежедневното къпане на детето. Ние обаче чувстваме, че това не е така. Светият Дух слезе и ще пребъдва с нас до края на времената. Затова нека участваме в тайнствата на Църквата, за да се възползваме от великите Му дарове“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и поздрави всички жители на селото с техния празник. От името на църковното настоятелство и на енориашите председателят на храма отец Васил поднесе на архиерея прекрасен букет с цветя в знак на благодарност за молитвената подкрепа.

Празникът завърши с многолетствие.

05
Юни
2017

1 юни: Футбол

С много емоция бе съпътстван турнирът по мини-футбол - една от дисциплините в спортния празник за 1-ви юни. Трите отбора излъчиха свои състезатели - по един вратар и петима полеви играчи. Можем да отбележим, че в тима на Варвара се включи и едно момиче, което достойно подкрепи своите съотборници. След оспорвани двубои на първо място се класира отборът на белите от гр.Септември, втори бе този на зелените от гр.Ветрен, трети - червените от Варвара.

Турнирът се радваше на голям зрителски интерес, а състезателите бяха подкрепяни през цялото време от своите съученици. Срещите се отличаваха със задружна, спотсменска и честна игра.

Ето и резултатите в отделните срещи и крайното класиране:

Септември : Ветрен - 2:0

Септември : Варвара - 4:0

Ветрен : Варвара - 4:0

1 място - Септември с 6 точки

2 място - Ветрен с 3 точки

3 място - Варвара с 0 точки

05
Юни
2017

1 юни: Как се справиха участниците в Интелектуалната игра на спортния празник?

Една от състезателните дисциплини в спортния празник беше Интелектуална игра с въпроси. Всеки отбор излъчи по трима участника, които имаха на разположение 15 минути да отговорят писмено на 3 задачи с общо 17 въпроса. Първи предаде отборът на червените за удивителните 5 минути. Състезателите от Септември с бели фланелки приключиха за 8 минути, а зелените от Ветрен се затрудниха най-много - за 13 минути.

След проверка на предадените отговори, участниците от Септември и Ветрен получиха максималния брой точки - 17, като белите бяха класирани на първото място благодарение на по-бързата си работа. Отборът на Варвара получи 14 точки. Стратегията им да предадат максимално бързо ги доведе до три грешки в отговорите. Като цяло всички участници се справиха много добре с тази задача, което навежда на мисълта, че догодина въпросите ще бъдат по-трудни.

Проверете знанията на Вашите деца. Изтеглете бланката от тук.

05
Юни
2017

1 юни: Рисунка на асфалт

Децата, участници в спортния празник на Баткунския манастир, сътвориха чудесни рисунки на асфалт. Отборите на Септември, Ветрен и Варвара избраха по 2 деца, които да представят своето училище. Определено беше време от 1 час за рисуване.

Накрая всеки отбор представи своята рисунка и обясни как е избрал какво да нарисува и какво послание се съдържа в него. И трите картини бяха изпълнени с много цвят, радост, доброта и щастие.

В тази дисциплина журито разгледа и одобри всички рисунки, но не класира първо, второ и трето място. Наградени бяха всички участници за проявените талант, старание и творческо изразяване на желаната идея.

04
Юни
2017

✝8-ма Неделя след Пасха - Петдесетница.

На 4-и юни, Осма Неделя след Пасха, Светата Православна Църква отбелязва празника Петдесетница - великото събитие на слизането на Светия Дух върху апостолите. Този ден се смята и за рождения ден на Светата Църква.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната служба в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от Константийския епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията свещ. Боян Кочев и свещ. Спас Дичев от катедралата.

В края на литургията архиереят разказа библейските събития, описващи слизането на Утешителя. Той освети и специално изписана икона на свети Серафим Софийски Чудотворец и каза: „Светият Дух не случайно е наречен Утешител – Той дава наистина утеха от трудовете и скърбите на всеки, който прибягва с усърдна молитва към Него. Ето и в днешния ден Той ни изпрати своето благословение, като образът на свети Серафим пристигна точно днес в храма. Така всеки ще може да прибягва към молитвеното застъпничество на светеца и в нашия храм“. Епископ Яков обяви, че има решение на църковното настоятелство да бъде обособено място в храма, с поставена маса и кутия, в която всеки ще може да пише своето писмо до светеца, като писмата периодично ще бъдат занасяни на неговия гроб.

След Светата Литургия беше отслужена и вечернята. По време на великия прокимен из храма беше разпръсната орехова шума, образ на слизането на Светия Дух над Света Богородица и апостолите във вид на огнени езици, която богомолците да занесат по своите домове за благословение.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и поздрави всички присъстващи по случай големия празник.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>