kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
03
Март
2021

Благодарствен молебен по повод Националния празник на България 3 март

На 3-ти март България отбелязва своя Национален празник – деня на подписването на Санстефанския мирен договор, слагащ край на Османското робство и петвековното потисничество на българския народ.

По традиция честванията на тази бележита дата в град Пазарджик започнаха от катедралата на града „Успение Богородично“, където с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужен благодарствен молебен към Всеподателя Бога за великите Му благодеяния към българския народ. Молитвеното последование беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев в съслужение с енорийските свещеници в катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров.

Родолюбивите жители на Пазарджик, изпълнени с благодарност към Бога и признателност към всички онези, които дадоха живота си, за да можем днес да живеем в свободно Отечество, се събраха в храма и въздадоха Богу слава, чест и поклонение.

В края на богослужението отец Боян изказа своята благодарност към дошлите да съмолитстват заедно с духовниците и да изкажат своята благодарност, която още повече умилостивява Бога и преумножава Неговата милост и щедрости. Той изрази своята увереност, че благодарните сърца туптят със същата любов към вяра и Отечество, както на нашите предци и че и днес живеят достойни българи, готови да дадат всичко за своята мила Родина.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

След това духовниците се присъединиха към гостите на празничния концерт, организиран от Община Пазарджик на централния градски площад „Константин Величков“.

26
Февруари
2021

Съборна света Литургия за празника на свети Серафим Софийски Чудотворец в град Пазарджик

Вече пета година поред в 26-ия ден от месец февруари православните християни отправят своя молитвен взор към свети Серафим архиепископ Богучарски Софийски Чудотворец, просиял с вяра и добродетел в сърцето на българската столица, канонизиран през 2016 година и причислен към лика на светителите и чудотворците на Православието.

По повод празника и с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев в съслужение с енорийския свещеник в храма свещ. Димитър Попов. Клиросните песнопения изпълни друг от свещенослужителите в катедралата свещ. Спас Дичев.

Светата богослужба събра вярващите християни в параклиса „Св. Архангели“, намиращ се в катедралата. В него през 2017 година беше поставена кутия, в която търсещите молитвеното ходатайство на светеца могат да отправят своите писма до него, както сам светецът е заръчал на обичащите го още приживе. Периодично кутията се отваря и писмата се занасят до гроба на светеца в град София.

По време на службата свещениците отправиха заупокойна молитва за душата на Агатоникийския епископ Дионисий, служил в катедралата и погребан в параклиса през 1827 година.

В края на богослужението отец Боян прочете молитва към свети Серафим, изпросвайки неговото ходатайство пред преблагия Бог за всички православни християни. Той припомни случка от младите години в живота на светеца, когато в Семинарията той защитава свой съученик от изключване, макар че последният откраднал вещи на светеца, като с това спечелил душата му - по-късно крадецът не само се поправил, но и станал ревностен свещенослужител. Отец Боян призова  да проявяваме същата любов към ближния и така, понасяйки един другиму теготите и помагайки си взаимно, да изпълним Христовия закон и заедно да напредваме по пътя на спасението.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите.

19
Февруари
2021

Панихида по повод 148-ата годишнина от обесването на йеродякон Игнатий – Васил Левски

На 19 февруари 2021 г. беше отбелязана 148-ата година от обесването на йеродякон Игнатий - Васил Левски. Честванията на годишнината в град Пазарджик традиционно започнаха от катедрален храм „Успение Богородично“.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена панихида в памет на йеродякона. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев, в съслужение със секретаря на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката, служащите в катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Николай Ангелчов и дякон Христан Хитов.

Заедно с благочестивите християни духовниците отправиха своите молитви към Вседържителя да се смили над душата на йеродякон Игнатий, отдал живота си в служба на Бога и народа.

В края на панихидата отец Боян благодари на дошлите, задето пазят паметта на жертвалите се за свободата на Отечеството ни. Той отбелязва, че подражавайки на техните дела за благото на Родината ние окичваме образите на героите на България не по стените на своите домове или кабинети, а тези на своите сърца. С това, по думите на отец Боян, ние доказваме, че сме достойни техни наследници.

Със слово за Левски към хората се обърна и г-жа Цветанка Иванова, председател на Общински комитет "Васил Левски" гр. Пазарджик.

От храма всички се отправиха към паметника на Левски в центъра на града, където от Община Пазарджик беше организирана програма с поднасяне на цветя. В нея взеха участие народният представител Надя Клисурска, областният управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, кметът на Община Пазарджик г–н Тодор Попов, представители на Общинския съвет и общинската администрация, Регионално управление на образованието, Военно окръжие гр. Пазарджик, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Съюз на ветераните от войните, училищни ръководства и много ученици от гр. Пазарджик и околни села, политици, представители на политически партии, футболистите на Спортен клуб „Хебър“ и членове на фен клуба на ФК „Левски“, общественици и много граждани.

След едноминутно мълчание и падане на колене пред подвига на Левски и всички, дали живота си за свободата на България, духовниците поднесоха цветя пред паметника и отново се помолиха Бог да прости греховете на Своя раб и му дарува вечно блаженство в Своето Царство.

14
Февруари
2021

✝Неделя 17 след Петдесетница – на Хананейката. Съборна света Литургия в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В ✝17 Неделя подир Петдесетница – на Хананейката, с благословението на Високопреосвещения Пловдивския митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена възкресна утреня и съборна света Литургия. Тя беше отслужена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев, служащия в катедралата свещ. Спас Дичев, свещ. Николай Ангелчов и дякон Христан Хитов.

В края на утренното богослужение духовниците отслужиха последованието на Петохлебието за телесно здраве, благоденствие и душевно спасение на верния Божи народ, който ведно с духовниците изпя Богородичната песен, а през светата Литургия издигаше молитвите си към Бога и просеше непосрамващата закрила на Неговата свята Майка.

По време на причастния беше прочетен синаксар на Неделята, спомнящ едно от Христовите чудеса – как Той изцелил бесноватата дъщеря на жената-хананейка, смирила се пред Бога и изпросила от Него здраве за своето чедо.

В края на службата отец Боян поздрави всички с празника. В проповедта си той припомни, че чудесата са плод на несъмнена, непоколебима, неизкривена от лъжеучения, пълна с доверие към Бога вяра и на усърдна молитва, даваща повод на Бог да се намеси в живота на хората. Отец Боян припомни, че пред нас стоят дните на светата Четиридесетница и призова да се трудим над загрубялата почва на сърцето ни, да го обработваме с усилие и умиваме с покайни сълзи, та да роди плод, достоен да бъде поднесен на Царската трапеза. Наместникът прикани още да изпълваме душите си с любов към Бога и ближния, израз на която любов е именно молитвата, да се молим един за други с жертвеност и състрадание, та и ние като днешната жена да изпросим от Бога Неговата велика милост и утеха за себе си и своите ближни.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите, над техните семейства и чеда.

10
Февруари
2021

Св. Харалампий - храмов празник в град Септември

На 10 февруари светата Плавославна църква възпява чудесата, слави дълготърпението и облажава изпълнения с благочестие и чистота живот на свети свещеномъченик Харалампий, чуден страдалец и Божи угодник. В този ден своя храмов празник отбелязва едноименната църква в град Септември.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик в съслужение със секретаря на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и председателя на храма свещеноиконом. Йордан Василев. Молитвено участие в службата взеха енорийските свещеници в храма свещ. Николай Генев и свещ. Николай Генов, свещ. Васил Махалджийски, председател на храм „Св. Троица” с. Аканджиево и монах Леонтий, брат на Бачковския манастир, който изпълни част от клиросните песнопения.

От ранно утро енориашите и гостите с нетърпение изпълниха храма, прекланяйки главите и сърцата си пред образа на своя небесен закрилник и бърз застъпник. На службата присъства и кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева.

Преди началото на светата Литургия духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, измолвайки Божието благословение за жителите на общината.

По време на причастния беше прочетена проповед върху живота на светия мъченик-покровител на храма и на града. Много от енориашите пристъпиха към Господнята трапеза и се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни, след като бяха принесли на Бога в чест на свети Харалампий усърден пост с покаяние и молитва.

В края на службата свещениците благословиха принесените мед и коливо, благодарейки на светеца за всегдашната му закрила и неотстъпна помощ към верните християни, прибягващи към неговата закрила.

На края на светата богослужба отец Боян благодари на Бога, че в тези трудни за всички времена можем да прибегнем към топлата прегръдка на храма, където и днес чухме Христовите думи на утеха: „…на вас, Моите приятели, казвам: не бойте се!”. Той припомни, че Свои приятели Господ нарича онези, които пазят и изпълняват Неговите заповеди. Отец Боян призова да облагородяваме сърцата си с любовта, която бликаше от сърцето на мъченика и която го караше при най-тежки страдания да се моли не за себе си, а за своите врагове и мъчители. Наместникът благопожела да се изпълваме и с крепката вяра на свети Харалампий, заради която той пренебрегна своето тяло и наследи вечен живот и движени от нея, един ден да се съберем в Царството небесно, където заедно със светеца да въздаваме Богу хвала.

Отец Боян преподаде и архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на жителите на град Септември и от негово име им честити празника.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>