kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
27
Декември
2018

Архиерейска света Литургия за Стефановден в храм "Св. Неделя" с. Дебръщица

На 27-и декември Светата Православна Църква чества паметта на първия мъченик, дал живота си за Христа - светия архидякон Стефан. В този празничен ден своя имен ден отбелязва и секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, председател на храм „Св. Неделя“ с. Дебръщица. По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена празнична архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Околията. В съслужение с него бяха отец Стефан, прот. Боян Кочев и дякон Николай Ангелчов.

Духовна радост изпълваше сърцата на енориашите и гостите на храма, дошли да се помолят на първомъченика за себе си и своите семейства. По време на причастния беше прочетена проповед върху неговия живот и мъченически подвиг.

В края на службата епископ Яков честити на присъстващите Христовото Рождество и призова винаги да изпълваме сърцата си с чистата и твърда вяра, която имаше свети Стефан. Той поздрави отец Стефан и му благопожела никога да не унива пред житейските трудности, винаги имайки пред очите си подвига и страданията на небесния си покровител и като него да предоставя всичко в Божиите ръце.

Архиереят преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над отец Стефан, над неговото паство и над неговото семейство и от името на митрополита му благопожела дългогодишно и благодатно служение на Господнята нива и все така ревностно да се моли и грижи за повереното му стадо. Епископ Яков подари на именика живо цвете – Коледна звезда, символ на Витлеемската звезда и скромен подарък за молитвен спомен.

От своя страна отец Стефан благодари на владиката за всегдашната му молитвена подкрепа и участието в светата служба.

Празникът завърши с многолетствие.

Отец Стефан раздаде нафората и прие сърдечни поздравления от всички гости.

26
Декември
2018

ПРЕДСТОЯЩО: Програма за празника Богоявление

Sveto Bogojavlenie

Във връзка с честванията на светлия християнски празник Богоявление Ви предоставяме програма на събитията, както следва:

 

- Архиерейска Василиева света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" от 09:00 часа

- Литийно шествие до р. Марица - 10:15 часа

- Велик Богоявленски водосвет на брега на р. Марица - 10:30 часа

- Хвърляне на кръста във водите на реката - 10:45 часа

25
Декември
2018

Рождество Христово в град Пазарджик

Цялото ангелско и човешко естество, събрано в тясната пещера като в царски чертог, ликува: по-високият от небесните престоли Владика и всеистинният Господ на премирните Господства по Своето човеколюбие се яви на земята и възжела да поживее с човеците, за да избави Адамовия род от мъчителството на ада. Наистина Той е нашият предвечен Бог и нов Човек, доброволно въплътил се и смирил се по Божество, за да подготви за земнородните пътя към спасението и да дари Божествено безсмъртие на пеещите Му: Алилуия!“

Така Светата Църква възпява надвишаващото ума чудо на Божественото въплъщение всяка година в 25-ия ден от месец декември, когато отбелязва Рождението по плът на Събезначалното Слово на Отца – Бог Син, въплътил се и приел човешка природа – нашият Господ и Спасител Иисус Христос. В този светъл ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарият му – Константийският епископ Яков отслужи празнична архиерейска света Литургия в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в храма свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Празничният звън на църковните камбани от ранно утро призоваваше благочестивите християни да се съберат под купола на храма, където да съучастват в радостта на празника. Заедно с храмовото духовенство те посрещнаха своя архиерейски наместник епископ Яков и съмолитстваха в песнопенията на светата богослужба. Небесна радост преливаше от щастливите сърца на вярващите и озаряваше всяко лице с благодат. Много от тях увенчаха своя пост и покаяние, пристъпвайки към светите Тайни и причастявайки се със светите Тяло и Кръв Господни.

По време на причастния беше прочетена проповед за Родилия се от непозналата мъж Дева Спасител на света – Господ Иисус Христос.

В своето слово в края на литургията епископ Яков прочете Патриаршеското и синодално Рождественско послание. От свое име той честити светлото Рождество Христово на енориашите и гостите на храма и им пожела винаги със сърцата и делата си да славят Бога и небесният мир да цари на земята, в семействата, във всички сърца, та изпълнени с този мир, с любов и добродетели да достигнем до спасението и влезем в Царството Божие.

Владиката честити празника от името на Пловдивския митрополит Николай и преподаде архипастирския му Рождественски благослов над всички присъстващи, пожелавайки им от името на митрополита здраве, благоденствие и душевно спасение.

Празникът завърши с многолетствие.

Владиката сам раздаде нафората и с нея подари на всички присъстващи деца плик с лакомства.

24
Декември
2018

ПРЕДСТОЯЩО: Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична св. Литургия в град Пазарджик

phoca thumb l dsc 7806

 

 

На 26-и декември

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай

ще възглави съборна архиерейска света Литургия

в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Приканваме верния Божи народ да се съберем

в храма в 08:30 часа, където да посрещнем и съмолитстваме с

архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска епархия.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>