kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
09
Октомври
2017

Слово на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по повод имения ден на Константийския епископ Яков и 10-та годишнина от монашеското му пострижение

phoca thumb l dsc 9245Многовъзлюбени в Христа Бога събрате и съслужителю, Преосвещени владико Яков, щастлив съм да имам възможността да участвам в радостта на днешния празник – деня на светия и всехвален апостол Яков Алфеев. Но също така да взема участие и в молитвата, отправена към Бога в този ден за теб, Преосвещени владико.

Из млада възраст Бог с всемогъщата Си десница те е поставил на пътя на вярата. Из млада възраст по неведомите Му спасителни пътища Бог е достигнал до дълбините на твоето сърце, докоснал те е със Своята благодат и те е призовал, тъй както призова апостолите - учениците Си, да тръгнеш и да Го последваш. А ти, почувствал това Божествено призвание, ни най-малко не се колеба. Говоря за тебе така, защото те познавам от ученическите си в семинарията и студенските си години в Богословския факултет, където заедно учехме. Защото те познавам и като усърден християнин, и след това, след завършването на твоето богословско образование. Да, ти завърши богословие, а ние знаем кой от апостолите единствен е наречен Богослов – оня, който беше най-малък на възраст, но който единствен на Тайната вечеря се беше облягал на гърдите на Иисус Христос. Ето, заради тая близост с Господа, този апостол единствен е наречен Богослов. Подобно на него и ти из млада възраст пожела да се доближаваш до Господа и се облегна на Иисуса Христа.

Преди малко повече от 10 години Бог промисли аз да дойда в богоспасаемата Пловдивската епархия, за да бъда епархийски митрополит. Малко след това ти се обадих и ти казах: „Ела да станеш монах в един от епархийските манастири“. Ти никак не размисляше, защото беше го обмислил от ранно детство. Ти възприе моето обаждане като оня Божествен глас, Който каза на апостолите: „Дойдете и тръгнете след Мен, за да ви направя ловци на човеци“. Ти ни най-малко не се оправда, че имаш някакво занятие, някаква светска грижа, защото знаеше какво бе отговорил Христос на оня, който Му бе казал: „Ще дойда, но първо да погреба баща си“. А Христос му каза: „Остави мъртвите да погребват своите мъртъвци“. Ти тръгна с решителност, защото знаеш накъде тръгваш, знаеш целта на твоя живот. Знаеш, че Господ Иисус Христос бе казал: „Който иска да върви след Мен нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и да Ме последва“. Ти знаеш, че тук, в това божествено призвание, няма място за своеволие. Нашата собствена воля ние трябва да заменим с Божествената воля, която единствено е спасителна. Но ти прояви воля за добро, дойде и в една вечерня служба, в един дъждовен и студен ден ти застана пред светия Божи олтар, за да обещаеш много важни неща, които и до днес с Божията благодат спазваш ревностно. Ти застана с душевен мир, със спокойствие, не просто с вяра, а с пълна увереност, че Бог няма да те остави, взе кръста на равноангелския монашески подвиг и го носиш на плещите си. Тоя кръст е тежък, много тежък. Но нали знаем, че Бог възпълва онова, което не ни достига. Бог лекува със Своята благодат нашите немощи. И ето съвсем наскоро Бог те облече в голяма сила, като те постави на висотата на епископското служение. И въпреки тая огромна духовна власт, която вече притежаваш, ти не се големееш, ти не се гордееш пред човеците и служиш в същото монашеско смирение, в същото монашеско търпение, със същия плам, който топли сърцето ти. И тая топлина ти преподаваш щедро на Божия народ, който Бог е поверил на теб – топлината на християнската любов.

Още повече, след като възприе благодатта на епископското служение, ти неуморно посвещаваш себе си в служба на другите, защото знаеш думите на Иисус Христос: „Аз съм добрият Пастир и полагам душата Си за овците“. Защото в съзнанието си, в мислите си, в чувствата си ти, Преосвещени владико, имаш образеца на Пастиреначалника Господа Иисуса Христа, Който в изпитанията и трудностите на твоето служение не те е оставил. Щастлив съм и благодарен на Бога, че те имам като верен съработник Христов, като верен сътрудник в делото на Пловдивската света епархийска църква. Радвам се на твоя успех, радвам се на любовта на паството ти, радвам се на любовта на свещенството. Пазарджишка духовна околия има прекрасни свещенослужители, чисти, духовни свещенослужители, които искрено обичат Бога и Светата Църква Христова. Но те искрено обичат и своя епископ - Преосвещения Константийски епископ Яков. Такова верно паство знае гласа на своя епископ и не се отклонява. А епископът, имайки вяра, надежда и любов, представлявайки на земята образа на Господа Иисуса Христа, Който е Пътят, Истината и Животът за всеки един от нас, епископ, който знае верния път и не се отклонява от него, а го следва с ревност и усърдие, такъв епископ няма да погуби, няма да подлъже, няма да подведе паството си, а ще ги води при Бога.

Сигурно в представите на светския човек е съвпадение, че точно в деня на свети апостол Яков извърших твоето монашеско пострижение. Сам и аз не знаех, защото не съм прозорлив, че Бог ще ти възложи благодатта на апостолското служение да бъдеш и епископ в Светата ни Църква. Случайни неща няма. Всичко е проява на Божия спасителен промисъл към нас. И аз вярвам, владико свети, че както досега Бог е промислил да те дари с всичко, от което се нуждаеш за твоето спасение и за спасението на ония, които Бог е поверил на теб, на твоето душегрижие, на твоята пастирска любов, на твоята молитва, на твоето богослужение, на твоя, бих казал, подвиг и занапред Бог няма да те изостави. Дерзай, да крепнат силите ти и въпреки всички изпитания, всички изкушения, всички трудности, които се явяват по пътя на живота на Светата ни Църква, Бог няма да те остави. Господ Иисус Христос казва: „Само вярвай и спасен ще бъдеш“. Нека твоята вяра да пламти в сърцето ти и от този благодатен пламък да черпят сили, опора, вдъхновение и спасение всички, които се докоснат до теб, владико свети, до твоята душа, до твоята добродетел, до твоята вяра, до твоята надежда, до твоята любов. Уверявам те, че се моля за теб, за духовенството на богоспасаемата Пазарджишка духовна околия, за верния божи народ Бог да ни пази от всяко зло, да бъде наш закрилник, да бъде наше спасение.

Бих искал от името на Епархийския съвет, от името на духовенството на цялата Пловдивска епархия, от името на верния Божи народ и от свое име да поднеса един скромен, но духовно значим дар на Преосвещения епископ Яков - архиерейски епитрахил и омофор – символ на епископската благодат, на епископската власт, но и на епископската отговорност. Защото, Преосвещени владико, ти най-добре знаеш, че особено в църквата, властта, духовната власт не е нищо друго освен отговорност. Ето по това се отличават одеждите на епископа – че отгоре, над всичко той носи ето тази бяла, но много широка лента, която понякога е твърде неудобна. Тя е бяла, за да ни напомни за заблуденото агне, което се отклонило от стадото и се е доближило до ръба на пропастта и всеки миг ще пропадне, а добрият пастир взима агнето, рискувайки себе си и го поставя на раменете си. Тази е и иконата на добрия Пастир – Иисус Христос с агне на раменете Си. Тая икона най-много я обичам, защото не да се пошегувам ще кажа, че там съм нарисуван и аз, и ти, и всеки един от нас, защото всички нас Господ ни носи на раменете си. Носи и ти, с чест и достойнство благодатното епископско служение и нека то благословено от Бога да бъде за тебе "иго благо и бреме леко"! Амин!

Честит и благословен имен ден и 10 годишнина от твоето монашеско пострижение! Дерзай, върви бодро по пътя на вярата и се радвай на постигнати благодатни духовни успехи! На многая и благая лета, Преосвещени владико! Честит празник! Честит празник и честита радост на всички!

Благодаря на господин областния управител, благодаря на господин кмета на Община Септември, благодаря на омбудсмана на Пазарджик, благодаря Ви на Вас, представители на светската власт, държавността, институциите за това, че зачитате труда, личността и добродетелите на Преосвещения епископ Яков. Помагайте му! Иисус Христос, когато носеше кръста Си към Голгота се наложи някой да Му помогне, за да стигне до Голгота. Помагайте на Преосвещения епископ, помагайте в делото на Христовата църква, а нека Бог да помага на Вас, да Ви дава здраве, благодатни сили и благословени успехи. Амин!

09
Октомври
2017

Съборна архиерейска света Литургия в град Пазарджик по повод имения ден на Константийския епископ Яков

На 9-и октомври Светата Православна Църква почита подвига на светия апостол Яков Алфеев, един от светите славни и всехвални дванадесет апостоли, брат на светия апостол и евангелист Матей. Този ден беше особено празничен за освещения клир и богохранимото паство на Пловдивска епархия и Пазарджишка духовна околия, тъй като вторият викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков отпразнува двоен празник – деня на неговия небесен молитвен застъпник и 10 години от монашеското му пострижение.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна архиерейска света Литургия. Митрополит Николай взе молитвено участие в службата, която беше възглавена от епископ Яков, в съслужение с другите двама викарии на митрополита - Техни Преосвещенства Знеполския епископ Арсений и Белоградчишкия епископ Поликарп. С епископите съслужиха Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, игумен на манастира „Св. Троица“ в Кръстова гора и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, протосингелът на Пловдивска митрополия ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, духовните надзорници на епархията ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов и свещеноиконом Деян Стоенчев, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев – архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, свещеноиконом Любомир Траянов – архиерейски наместник на Пещерска духовна околия, свещеноиконом Марко Марков - архиерейски наместник на Карловска духовна околия, свещеник Георги Димитров – ефимерий на Кукленския манастир „Свв. Козма и Дамян“, двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, свещеноиконом Петър Каръков – председател на храм „Свв. Константин и Елена“ гр. Пазарджик, прот. Димитър Баташки - председател на храм „Света Параскева“ гр. Пазарджик, прот. Петко Еленкин - председател на храм „Свети Георги“ гр. Пазарджик, служащите в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и митрополитските протодякон Илиян Александров и йеродякон Вартоломей. Молитвено участие в службата взеха много духовници от Пловдивска епархия.

След службата с приветствие към епископ Яков се обърна Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който поднесе на своя викарен епископ епитрахил и омофор като символ на епископската благодат, власт и отговорност. Епископ Яков благодари за благите слова и от свое име и от името на духовенството на Околията поднесе на митрополита прекрасен букет с цветя.

От името на служителите и духовниците на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов поздрави епископ Яков, поднасяйки му цветя.

Тържеството завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Празникът беше уважен от областния управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, кмета на града г-н Тодор Попов, омбудсмана на Пазарджик г-н Георги Шопов, кмета на Община Септември г-н Марин Рачев, общественици, интелектуалци и боголюбиви жители и гости на Пазарджик, които дойдоха в храма да посрещнат досточтимите епископи на Българската Православна Църква и да поднесат своите най-искрени благопожелания на епископ Яков.

За повече снимки: Пловдивска митрополия

09
Октомври
2017

Честит и благословен имен ден, Преосвещени владико!

DSC00679

Да бъде честит и благословен именият ден

 на богодарувания ни архиерейски наместник
 

  КОНСТАНТИЙСКИЯ ЕПИСКОП ЯКОВ!

 
Духовенството и миряните на Пазарджишка духовна околия

 му пожелаваме крепко здраве, дълголетно и спасително служение

 за слава Божия и полза на народа!

 

 Молим преблагия Бог,

 в Чиито ръце сте предали сърцето си на този ден преди 10 години,

 Преосвещени владико,

 преизобилно да излива и занапред Своята благодат над Вас,

 винаги да Ви укрепява и милостивно да чува Вашите молитви!

  

НА МНОГАЯ И БЛАГАЯ ЛЕТА!

04
Октомври
2017

ПРЕДСТОЯЩО: Съборна архиерейска света Литургия в град Пазарджик

phoca thumb l dsc 6155phoca thumb l dsc 6168На 9-и октомври Светата Православна Църква чества паметта на свети апостол Яков Алфеев, един от дванадесетте Христови ученици. Светият апостол е небесният молитвен застъпник и покровител на Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. На този ден се навършват и 10 години от монашеското пострижение на владиката в Баткунската света обител "Св. ап. Петър и Павел" край пазарджишкото село Паталеница.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай епископ Яков ще възглави съборна архиерейска света Литургия в катедралата на град Пазарджик „Успение Богородично“. С него ще съслужат другите двама викарни епископи на митрополита - Техни Преосвещенства Знеполският епископ Арсений и Белоградчишкият епископ Поликарп. Молитвено участие в службата ще вземе и Пловдивският митрополит Николай.

Приканваме боголюбивите миряни в 08:30 часа на 9-и октомври да се съберем в храма, където да посрещнем досточтимите епископи на Българската Православна Църква и да участваме с молитвите и песнопенията си в светата богослужба.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>