kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
06
Август
2018

Преображение Господне в град Пазарджик

На планината си се преобразил, доколкото можеха Твоите ученици да видят Твоята слава, Христе Боже, та когато Те съзрат разпнат, да разумеят, прочее, волното Ти страдание и да проповядват на света, че Ти си сияние на Отца!“

С тези боговдъхновени слова Светата Православна Църква възпява всяка година в шестия ден от месец август едно от най-великите събития от земния живот на нашия Спасител Господ Иисус Христос - Неговото славно Преображение, когато на планина Тавор Той се преобрази пред трима от Своите апостоли и така показа на света Своята Божествена слава.

В този празничен ден своя храмов празник отбеляза едноименната църква „Свето Преображение Господне“ в гр. Пазарджик. По този повод с благословението на Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Константийския епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Атанас Кузев, свещ. Станой Карамитров, енорийският свещеник в катедралата „Успение Богородично“ свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Преди началото на светата богослужба с благословението на митрополит Николай епископ Яков пострига за четци на Православната църква 9-годишния Антоний и 7-годишния Илия. Владиката благопожела на новите църковнослужители с делата си винаги да бъдат пример за подражание.

Храмът се изпълни с боголюбиви християни, които съпреживяха духовната радост от празника. Всички съучастваха в молитвите и песнопенията на светата богослужба ис едно сърце и едни уста изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“. По време на причастния беше прочетена проповед за светлия празник на Господнето Преображение. Много от енорияшите и гостите на храма пристъпиха към Светите тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва и бяха изповядали греховете си.

В края на светата Литургия по традиция епископ Яков благослови новия лозов плод, измолвайки от Бога всякога да дава благоразтворение на въздуха и благоприятни дъждове, та принасяйки плода на лозата в тайнството на светата Евхаристия всички да намират благодат у Бога и спасение на душите и телата си.

В своята проповед след службата владиката поздрави всички присъстващи с празника и завърши: „На днешния ден видяхме истинско свидетелство за Христос, че е Син Божи – светите пророци Моисей и Илия дойдоха в потвърждение на това и дори Бог Отец го потвърди, когато учениците чуха Неговия глас от небесата, който каза: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Нека и ние според силите си се трудим да преобразяваме сърцата си, като ги приучаваме да вършат доброто и да избягват злото. Нека се приучаваме сърцата ни да се изпълват с любов, а не с омраза. Нека се приучаваме устата ни да славят Христа Бога, а не да празнословят. Нека се приучаваме очите ни да виждат не чуждите грехове, а своите. Нека със сетивата си търсим не да осъждаме ближния, а да познаем Христа, за да достигнем истината и намерим спасение. Нашата греховност, обаче, както и времената, в които живеем - когато доброто ни се представя за зло, а злото за добро, ни пречат да различаваме заблудите. Въпреки това всички ние, които се стичаме в храмовете и полагаме старание да живеем с евангелските заповеди и с живота на Църквата, пазим в себе си съвестта будна, пазим Божия глас, който е в нас и ни изобличава за сторените грехове. Нека това винаги бъде така и винаги ще живеем с Христа. Нека молитвата ни никога да не спира, нека винаги за всичко да благодарим на Бога и сърцата ни наистина ще се преобразят към светостта на Христовата любов“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите енорияши и гости.

Празникът завърши с многолетствие, което беше изпято от всички присъстващи.

05
Август
2018

Архиерейска света Литургия за ✝10 Неделя след Петдесетница в катедралата "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 5 август, 10 Неделя след Петдесетница, когато честваме Предпразненството на светото Преображение Господне, в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С архиерея съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в катедралата свещ. Димитър Попов и дякон Николай Ангелчов.

Преди началото на светата богослужба владиката отслужи последованието на петохлебието, измолвайки от Бога Неговите блага към нас никога да не оскъдяват. Всички присъстващи от все сърце изпяха песента на света Богородица „Богородице Дево“, издигайки душите си към Божията Майка, в благодатните дни на чийто пост се намираме.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и завърши: „Много от вас днес бяха призвани да седнат на трапезата Господня, след като се бяха подготвили с пост и изповед за тази Тайна вечеря, в която присъстваше Сам Господ Иисус Христос. Поради нашата греховност ние не можем да видим тайната, която се извършва по време на светата Евхаристия – как Господ Сам слиза и пресъществява даровете, как сяда на светия Престол, гледайки ни и слушайки нашите молитви. Но слава Богу, че поне със сърцата си ние усещаме присъствието Божие, че осъзнаваме къде сме и на какво велико Тайнство присъстваме! Ако вярата ни беше колкото синапово зърно, бихме вършили безброй чудеса, както ни увери днешното литургийно свето Евангелие. Но нито нашата вяра, за съжаление, е голяма дори колкото синапово зърно, нито имаме онази духовна чистота, да можем не само да усещаме, но и да виждаме Божието присъствие, както често светиите Го виждаха по време на светата Литургия. Но нека не униваме, братя и сестри! Сега е времето на пост, сега именно е времето за очистване душите от сквернотата на греха – да не го пропиляваме! Нека всеки се подготви според силите си, да усили молитвите си, да попости и се изповяда. Моля Всеподателя Бога, да допусне всеки от нас до тайнството на светото Причастие, което да ни послужи не за осъждане, а за спасение, за духовно издигане и усилване на нашата вяра“.

 

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>