kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
21
Март
2018

Малко повечерие с целия Велик покаен канон на свети Андрей Критски в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В сряда на 5-ата седмица от Великия пост Светата Църква е установила да бъде прочетен изцяло Великият покаен канон на свети Андрей Критски, който се чете на части през първите четири дни от началото на поста. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ последованието на Малкото повечерие, през време на което се чете канонът, беше отслужено от неговия викарий Константийския епископ Яков. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев и председателят на храм „Св. Троица“ с. Динката свещ. Димитър Милков.

Верният Божи народ отново се събра под купола на храма, където да издигне ума и сърцето си в покаен плач към Бога. Всички заедно казваха молитвата „Отче наш...“, изповядваха Символа на нашата вяра и викаха „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“.

В края на повечерието епископ Яков благодари на богомолците, че са чули призива на Светата Църква и са дошли да съмолитстват с духовниците. Той каза: „Нашата душа, която е християнка, сама чувства благодатта от близостта с Бога. Затова и днес дойдохме да изпросим от Всеподателя Бога милост за нас, потъналите в грехове, за нашата заспала съвест, която отново и отново събудихме с текстовете на покайния канон на свети Андрей. И както разбойникът на кръста признахме, че справедливо сме осъдени и страдаме не заради другиго, а заради нашата греховност. Моля Бог да приеме покаянието ни, което принесохме според нашите немощи, да приеме нищожната ни жертва на поста и Сам да събуди душата ни от налегналия я греховен сън. От днес започваме да се подготвяме за Възкресението на нашия Спасител – ще страдаме заедно с Него, но и ще се радваме с цялото творение в деня на Неговото Възкресение“.

Владиката преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над свещенослужителите и енориашите на храма и прикани отново да се съберем в катедралата от 18:00 часа в петък, когато ще се отслужи целият Богородичен акатист и да възхвалим отново великата и непосрамваща застъпница за човешкия род – света Богородица.

След службата владиката благослови донесените хлябове и благопожела, така щото жертвата, която даваме външно, винаги да бъде израз на вътрешната жертва Богу, която е „сърце смирено“ и „дух съкрушен“.

18
Март
2018

✝ Неделя на св. Йоан Лествичник в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В четвъртата Неделя на Великия пост Светата Църква назидава постещите с примера на свети Ѝоан Синаит, облечен, подобно на нас, в немощна плът, но който "с пост, бдение и молитва станал и в тяло като ангел". Този дивен Божи угодник е наречен „Лествичник“ по името на боговдъхновените слова на написаната от него книга „Лествица“, която по думите на химнографа, написал кондака на светеца е „с вечноцъфтящи плодове от поучения...това е стълбица, издигаща душата от земята към небесната и пребъдваща слава...“.

В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужи архиерейска света Литургия в катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев и свещ. Димитър Попов, енорийски свещеник в храма.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво на деня. След призива „Със страх Божи, с вяра и любов пристъпете!“ подготвили се усърдно с пост, молитва и покаяние енорияши пристъпиха към светите Тайни и се причастиха със светите Тяло и Кръв Христови.

В края на службата епископ Яков призова боголюбивите Христови воини да следваме стъпалата на оная стълбица, която свети Йоан Лествичник ни остави в наследство и така крачка след крачка, стъпало след стъпало да възрастваме по стълбата на добродетелта, изкачваща следващите я в Царството Небесно. „Нека бавно се изкачваме и не прескачаме никое стъпало по тази стълбица – каза още владиката – и няма да имаме пречка по пътя нагоре. Защото прибързвайки или пропускайки нещо, дори на пръв поглед маловажно, в духовния живот губим стабилната основа, на която всяко здание би издържало трусовете на живота. В началото на тази свързваща земята с Небето духовна стълба стои постът. Всеки от нас е усетил от опит в живота си, как щом започнем да постим, тозчас биваме нападани и от поднебесните сили – защото те намразват човека, който се отвръща от тях и тръгва към Бога. А именно постът и молитвата са най-силните оръжия срещу тях - в днес четеното евангелско четиво чухме свидетелството на Самия Христа за това. Съвсем скоро предстои да застанем в подножието на Кръста Христов, на който бяха изкупени греховете на всеки един от нас. Да усилим поста и молитвата си, да се радваме духовно, че Бог ни удостоява отново да достигнем до тези благодатни дни, да отдадем поне в това време нужното внимние първо Нему и след това на човеците. Нека и в идващата седмица се съберем и се обърнем към душата си, ако се е отдала през време на поста на забрава, на безверие или маловерие, на униние и отчаяние, да викнем към нея отново с думите на Великия покаен канон на свети Андрей. А в петък пак да потърсим молитвеното застъпничество на Божията Майка и я възпеем пак според човешките си немощи. Когато сторим това, ще бъдем вече на прага на Възкресението, на прага на победата над смъртта чрез смъртта. Всеки един от нас, по-бързо или по-бавно, се изкачва по стълбицата към Бога. Да се подкрепяме един другиго и заедно да вървим по тези стъпала, които ще ни отведат от земното към небесното“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на енориашите и гостите на храма.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

16
Март
2018

Малко повечерие с четвърта статия от Акатиста на света Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

"Възпявайки твоето раждане, Богородице, всички те хвалим като одушевен храм, защото Господ, Който държи всичко в ръката Си, като се всели в твоята утроба, освети, прослави и научи всички да ти викат: Радвай се, Невесто неневестна!“.

С тези боговдъхновени слова, които са част от Богородичния акатист, химнографът от 7 век дякон Георги Писидийски възпява едно от най-великите чудеса в историята – Държащият всичко в Своята ръка и безграничен Бог цял се всели в девическата утроба на пресвета Богородица за спасението на човеците от властта на смъртта. С тези молитвословия се обърна към Божията Майка и Константийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик на 16 март, когато с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужено Малко повечерие с четвърта статия от Акатиста на света Богородица. Архиереят възглави богослужението в съслужение с двамата секретари на Околията прот. Стефан Йордавон и прот. Боян Кочев, председателят на храм „Св. Троица“ с. Динката свещ. Димитър Милков и енорийският свещеник в храма свещ. Спас Дичев.

С едно сърце и едни уста боголюбивият народ викаше към света Богородица „Пресветая Богородице, спаси нас!“, пеейки припевите на Богородичния канон. При четенето на акатиста всички призоваваха най-великата Застъпница за човеците с известното ангелско приветствие: Радвай се, Невесто неневестна!" и въздаваха хвала на Бога за великите Му дела, пеейки Алилуия!". По традиция след акатиста епископ Яков благослови принесените хлябове, измолвайки от Бога милост и благодат за принеслите ги и техните сродници.

В края на повечерието владиката се поклони и целуна светите икони, след което се обърна към народа със слово за величието на Божията Майка и завърши: „Дори да принесем песни, по брой равни на морския пясък, пак не ще можем достойно да възхвалим света Богородица. Въпреки това, според силите си ние не ще спрем да я възпяваме и призоваваме – тя да бъде наша Ходатаица и Застъпница. На прага сме да се докоснем до пасхалната радост – онова блаженство, което единствено хритиянската душа може да изпита. От нас се иска само да устоим до края на постните дни в своето призвание – да постим, да се каем за съгрешенията си, да очистим сърцето си и вършим добро. Поднебесните сили на злобата не искат това и всячески се опитват да ни убедят да прекъснем своя подвиг. Защото те ненавиждат душите, осъзнали своята греховност и викащи към Бога: „Господи, помилуй!“. А обратно, тези думи радват Бога, Който Сам засвидетелствува, че е дошъл не за праведниците, а за нас, грешните. Да възрадваме нашия Творец с тази малка жертва, с тези малки, но силни покайни думи. Знаем как се терзае душата ни, когато сме обидили ближния. Същевременно знаем и как се радва тя, когато сме извършили добро, когато сме помогнали на другия – идва ни да запеем, да прославим Бога. Нека вършим добро, а злото да забравяме и с това да си помагаме постът ни да бъде за спасение. Тогава ще вкусим и изпитаме в пълнота райското блаженство“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над богомолния народ, който винаги чува гласа на своя пастир.

11
Март
2018

✝ Неделя Кръстопоклонна в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„На Твоя Кръст се покланяме, Владико, и Твоето свето Възкресение възпяваме и славим”

В третата Неделя на Великия пост, когато Светата Църква се покланя на Честния и Животворящ Господен Кръст, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Константийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи архиерейска света Литургия в катедралата на областния град „Успение Богородично“. В съслужение с него бяха йеромонах Йоан /Велев/, ефимерий на манастира "Св. Възнесение" в гр. Пещера, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и свещ. Спас Дичев, енорийски свещеник в храма.

Преизобилна духовна радост изпълни храма, събрал от ранно утро верния Божи народ, когато в края на утренята беше изнесен за поклонение Честния Кръст. С литийно шествие, предвождано от иподякони с рипиди и свещоносци и при пеенето на тропара на празника „Спаси, Господи, Твоя народ и благослови Твоето наследие, като даруваш на православния български народ победа над враговете и запазваш с Кръста Си Твоето общество“ владиката обиколи три пъти поставения аналой и положи на него светия Кръст. Всички минаха и се поклониха на Кръста - хранител на целия свят, Кръста - красота на Църквата, сила за царете, Кръста - укрепление за вярващите, слава за ангелите и язва за демоните“.

В този празничен ден за енорияшите на храма и жителите на град Пазарджик се изля „благодат въз благодат“, когато с благословението на Пловдивския митрополит Николай преди началото на светата Литургия в първата степен на църковното служение – четец, беше постриган пазарджишкият иконограф Димитър Пеев. Той застана редом с другите иподякони със запалена свещ в ръка, символ на живота, който християните сме призвани да водим – да бъдем „светлината на света“.

В края на службата епископ Яков се обърна към народа със слово за чудодейната сила на кръстното знамение, което спасява от видими и невидими врагове. Той завърши: „Света Богородица отново ни събра в днешния ден под покрива на нейния храм, където се поклонихме със сърцето и душата си на Кръста – нашето непобедимо оръжие, нашето спасение; дървото, на което Сам Господ Иисус Христос проля Своята кръв, за да ни изкупи от първородния грях, наследен от прадедите ни Адам и Ева. С кръстния знак ние свидетелстваме, че сме Христови, че сме Негов народ, Негово воинство. Всеки християнин в живота си е усещал силата на кръстното знамение – Божията всепобеждаваща сила, която то носи. Братя и сестри, в деня, в който въздигаме знамето на нашата победа – Кръста Христов, да се изпълним с вярата и мъдростта на древните християни, които със силата на това знамение побеждаваха царства и вършеха чудеса. Нека всеки от нас винаги да носи в сърцето си оная радост, която и светата равноапостолна царица Елена изпита, намирайки Честния и Животворящ Кръст Господен и както тя изгради безчет храмове на Бога, така и ние изградим в душата си храм на живия Бог. Нека умът ни непрестанно се издига към небесата и вика: „На Твоя Кръст се покланяме, Христе!“. Тогава и ние ще съхраним чисти сърцата си и ще достигнем до познание на истината и ще намерим спасение“.

Владиката се обърна и към новопостригания четец на Светата ни Православна Църква като му благопожела да чете ежедневно светото Евангелие, да слави Бога с думите и делата си и както изписва Господния Кръст на стените на храмовете, така да го изпише и носи достойно в сърцето си.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на енориашите и гостите на храма.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

09
Март
2018

Малко повечерие с трета статия от Акатиста на света Богородица в храм "Св. Архангел Михаил" гр. Пазарджик

На 9 март с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Свети Арх. Михаил“ гр. Пазарджик беше отслужено Малко повечерие с трета статия от Акатиста на света Богородица. Богослужението беше възглавено от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С архиерея съслужиха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йордавон и прот. Боян Кочев и председателят на храма прот. Витан Йорданов. Молитвено участие в службата взе и свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик.

Всички присъстващи взеха участие в пеенето на Богородичните канон и акатист, отпявайки припевите „Пресветая Богородице, спаси нас!“, „Радвай се, Невесто неневестна!“ и „Алилуия“. След акатиста епископ Яков благослови принесените хлябове, измолвайки от Бога освещение за вкусващите ги и техните домове.

След поклонението на честните икони в края на повечерието, архиереят каза: „По молитвите на Небесното войнство се събрахме днес в този свят храм, да прибегнем отново към покрова на Майката Божия, та тя да ни даде сили да завършим достойно малкия подвиг на поста, който започнахме преди три седмици; тя да ни пази от изкушенията, защото макар и грешни човеци, ние изповядваме, че сме Христови. А бидейки такива, сме призвани да бъдем солта на земята, да бъдем воини, които с поста и молитвата си да пазим Христовата Църква. Така до края на времената ще има хора, които със своя малък подвиг ще понасят тежестта на раменете си и Църквата ще пребъде во веки. Сега, след като събудихме душата си да се разкае и изповядахме греховете си, след като прибегнахме и до света Богородица, настъпва и Неделята от Великия пост, когато трябва да въздигнем знамето на нашата победа - кръста Господен, да покажем нашето оръжие, нашето спасение, да покажем на света, че ние именно сме воините на Христа. Нека не се срамуваме от кръстното знамение, заради което в първите векове безчислено множество християни положиха душите си. Нека винаги свидетелстваме, че сме Христови – не само с думите, но и с делата си“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над председателя на този свят храм и над енорияшите, които се събраха в късния час да възпеят заедно с духовниците Божията Майка и призова верния Божи народ да се моли от сърце за правоправещия архипастир на богоспасаемата ни Пловдивска епархия.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>