kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
25
Март
2016

Благовещение в село Ветрен дол

На 25.03.2016 година, когато Църквата отбелязва годишнината от Въплъщението на нашия Спасител и Бог, Архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия архимандрит Яков възглави Божествената света литургия в храм "Св. Богородица" в с. Ветрен дол.

В съслужение с него бяха секретарите на Наместничеството прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, както и Председателят на ЦН при храма свещ. Георги Пашов.

По време на утренята храмът отвори гостоприемните си двери и посрещна учениците от училището в селото, на които отец Стефан разказа за днешния празник.

В края на литургията мнозина от енорияшите и гостите на селото се причастиха, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва.

Отец Яков благопожела, както в имащата край утроба се вмести Безкрайният, така да отворим и своите сърца, та и там Той да влезе и ставайки Негови причастници, чуем от Него благата вест: "Днес ще бъдеш с Мене в рая".

25
Март
2016

Празник в храм " Св. Благовещение" с. Црънча

25 март 2016 г.

Днес е началото на нашето спасение - възпява св. Църква - и разкриване на вечната тайна: Син Божий става Син на Дева и Гавриил благодат благовествува. Затова нека и ние с него да пеем на Богородица: Радвай се благодатна, Господ е с Тебе!

На този ден храм "Св. Благовещение" с. Црънча отпразнува своя храмов празник. Множество християни се стекоха в храма за да се помолят и изпросят помощта и закрилата на Пресвета Богородица.

Отслужи се празнична Св. Литургия от свещеник Димитър Попов. Духовното тържество завърши с многолетствие. Предстоятелят на храма свещеник Иван Зяпков посрещаше еноряшите и гостите на селото и ги поръсваше със светена вода.

Сред официалните гости бяха: кметът на гр. Пазарджик и кметове на други населени местта.

По традиция се раздаде рибен курбан за здраве.

 

19
Март
2016

Тодорова събота

В първата събота от Великия пост светата Православна Църква чества паметта на светия великомъченик Теодор Тирон и чудото, което той извършил за предпазване християните от оскверняване с идоложертвени храни.

Празничната служба в храм "Рождество Богородично" с. Калугерово беше възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха Председателят на Църковното настоятелство при храма свещ. Ангел Тонов и секретарят на Архиерейското наместничество свещ. Боян Кочев.

В края на литургията мнозина от енориашите и гостите на храма, подготвили се усърдно с пост, молитва и покаяние, пристъпиха към божествените, свети, пречисти, небесни и животворящи Христови тайни.

Отец Яков поздрави всички с настъпилия празник и особено причастниците като предвкусили райските блага още на земята.

След края на службата по покана на кметството и организаторите на конните надбягвания, провеждани ежегодно в близост до селото, свещенослужителите отслужиха молебен за здраве на животновъдите и стопаните на коне, както и за предпазване техните питомци от болести и посегателства.

18
Март
2016

Първа статия на акатиста към Света Богородица

На 18.03.2016 г. в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужено Малко повечерие с първа статия от Акатиста към Пресвета Богородица.

Празничното богослужение беше възглавено от Архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия архимандрит Яков, в съслужение с прот. Стефан Йорданов, свещ. Спас Дичев, свещ. Димитър Милков и свещ. Боян Кочев.

В своята проповед в края на службата архим. Яков се обърна към подготвящите се за свето Причастие, които призова да прибягнат през тази вечер към всесилната помощ на Божията Майка. След като заменихме черните покривки с цветни и украсихме храмовете с цветя в чест на нашата небесна Застъпница и след четирите дни на усърдно покаяние нека, както някога светият архангел Гавриил, многократно да извикаме "Радвай се" на Онази, която стои на райските двери и с Покрова си покрива всички нас. И така с Нейното небесно покровителство, със страх Божи, с вяра и любов да пристъпим към светите тайни на Тялото и Кръвта на нашия Спасител.

17
Март
2016

Четвърта част на Великия покаен канон

На 17.03.2016 г. от 18.00 часа в храм "Св. вмчк Георги Победоносец" гр. Пазарджик беше отслужено Велико повечерие с четвърта - последна част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски.

Богослужението беше възглавено от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Стефан Йорданов, Председателят на храм "Св. Георги" прот. Петко Еленкин, енорийския свещеник в него прот. Манчо Манчев, свещ. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов от храм "Св. Петка", енорийските свещеници в храм "Св. св. Константин и Елена" свещ. Стоян Стоянов и свещ. Боян Кочев  и свещ. Спас Дичев, служащ в катедрален храм "Успение Богородично" в град Пазарджик.

Архимандрит Яков благопожела всички ни да се вгледаме дълбоко в себе си и, пристъпвайки към светото тайнство на изповедта, да очистим сърцата си и от най-последния грях, та така обновени да пристъпим и към светите Тяло и Кръв на нашия Спасител.

Той призова и всички християни от града в утрешния ден да се съберем отново в 18.00 часа в катедрален храм "Успение Богородично" и заедно, с едни уста и едно сърце да възхвалим Божията Майка - преблагата Застъпница на християнския род и Покровителка на нашата духовна околия.

<<  81 82 83 84 85 [8687 88 89 90  >>