kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
18
Ноември
2023

Заупокойна молитва за воините от 27-и Чепински полк

На 18 ноември пред паметника на воините от 27 пехотен Чепински полк, намиращ се в района на бившите казарми в областния град, беше отслужена заупокойна молитва за загиналите по бойните полета български войници.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието беше отслужено от икон. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и свещенослужителите от катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров.

Повод за молитвения спомен беше предстоящият празник на Сухопътните войски на Българската армия, който се чества на 19 ноември. Инициатори бяха бивши служители на 30 Отделен мотострелкови полк, обединени в инициативен комитет на капитаните от Полка.

След като духовниците се помолиха милостивият Бог да помене в Своето небесно Царство всички воини, паднали по бойните полета на Отечеството ни, подп. Димо Капитански представи своя книга за историята на Полка. Авторът лично подари един екземпляр на архиерейския наместник с благодарност за всегдашната съпричастност на духовенството към радостите и борбите на българските войници.

На мероприятието присъстваха бивши военнослужители на Полка, сред които и синът на неговия командир полк. Капитански – Васил.

16
Ноември
2023

Знеполският епископ Арсений отслужи молебен по повод встъпване в длъжност на кмета на Община Пазарджик

На 16 ноември в пленарната зала на Община Пазарджик се проведе тържествената церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания кмет на общината г-н Петър Куленски, на общинските съветници и кметове на населени места от региона. На церемонията присъстваха областният управител на Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова, председателят на на ОИК г-н Антони Върбев, общественият посредник г-н Георги Шопов, много общественици и гости.

След химна на Република България областният управител прочете своя заповед за провеждане на церемонията по тържествено полагане на клетва и покани най-възрастния от общинските съветници, г-н Хари Харалампиев, който беше и досегашният председател на Общинския съвет, да прочете текста. Новоизбраните кметове и съветници повториха думите на клетвеното обещание, поемайки върху себе си нелекото и високоотговорно задължение да служат на народа. Новият градоначалник прие от досегашния кмет г-н Тодор Попов символите на властта – огърлица и ключ.

След като всички подписаха своите клетвени декларации, по покана на г-н Куленски и с благословението на Пловдивския митрополит Николай, беше отслужен молебен за началото на новия мандат. Молитвеното последование беше възглавено от първия викарий на Пловдивския митрополит - Знеполският епископ Арсений. С владиката съслужиха архимандрит Максим, икон. Деян Стоенчев - духовен надзорник на Пловдивска епархия, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев, свещ. Спас Дичев - председател на храм „Св. св. Константин и Елена” в града и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм".

Епископ Арсений отправи своята гореща молитва към Всеподателя Бога да изпрати Своята небесна помощ над новите управници в предстоящото им нелеко дело и се обърна към тях с вдъхновено слово за отговорността, която стои пред тях и им благопожела Бог да ги дарува с духа на разума и премъдростта, та лесно и успешно да изпълняват своето народополезно дело за благопреуспяването на града и общината. Владиката благодари на кмета г-н Куленски за неговото християнско самосъзнание и за поканата на родната ни света Църква да призове на помощ Бога, без Когото нищо добро не можем да извършим. Преосвещеният епископ поднесе в дар на новия кмет г-н Куленски икона с образа на Господ Иисус Христос с благопожелание Той да го вдъхновява и да бъде всякога крепост и утвърждение, та да бъдат неговите дела народополезни и богоугодни. Архиереят изказа благодарност и към досегашния кмет г-н Тодор Попов, при управлението на когото двете институции – Църква и Община, си сътрудничеха в симбиоза с грижа за хората. Накрая епископ Арсений изказа и своята увереност, че това ще продължи и при новото ръководство, за да преуспява Божието дело за спасение на човешките души.

Тържеството завърши с многолетствие.

12
Ноември
2023

Въдворяване на нов свещеник и водосвет в храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик

Неделният ден на †8 Неделя след Неделя подир Въздвижение, предхождаща началото на Рождественския пост, беше изпълнена с особена радост и трепет за енориашите на храм „Св. св. Константин и Елена“ в град Пазарджик. В този ден в така обичаната от пазарджиклии църква, посветена на небесните закрилници на жителите на града, беше въдворен новоназначеният председател на църковното настоятелство – свещеник Спас Дичев.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието на въдворяване и представянето на новия пастир на словесното Христово стадо беше отслужено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. Заедно с него да подкрепят своя събрат дойдоха свещенослужителите от катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров. След отслужената от свещ. Хрисант Хитов от храмовото духовенство света Литургия, отец Боян прикани насъбралото се множество вярващи да излязат на двора на храма. Там той прочете полагащите се молитви и предаде ключовете на църквата, а заедно с това и материалното и духовно ръководство над храма и енорията на новия председател.

Веднага след това свещенослужителите отслужиха водосвет. Към тях се присъедини и болящия в момента енорийски свещеник в храма отец Стоян Стоянов.

Накрая отец Боян благопожела на своя събрат великите равноапостолни царе Константин и Елена, чийто живот беше служение на Христовия Кръст, да бъдат негови всегдашни помощници. Наместникът честити на енориашите новия пастир и им отправи своите благопожелания с все същата любов и единомислие като в днешния ден да вървят рамо до рамо към Небесното Царство.

Наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и неговите енориаши.

От името на църковното настоятелство на новия председател беше поднесена специално приготвена за случая питка и цветя. Отец Спас преподаде над присъстващите своя пръв пастирски благослов, като ги поръси със светена вода и прие техните сърдечни поздрави.

След това всички се събраха около гроба на досегашния председател на храма икон. Петър Каръков, където отправиха своята изпълнена с любов и надежда молитва за неговото помилване и настаняване в лоното на Авраама.

12
Ноември
2023

В Пазарджик беше отслужено ежегодното бдение за † 8 Неделя след Неделя подир Въздвижение

В навечерието на †8 Неделя след Неделя подир Въздвижение, предхождаща началото на Рождественския пост, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужено традиционното всенощно бдение.

Архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев застана начело на нощната молитва пред южния св. Престол на храма в 22.00 часа на съботния ден. Заедно с него в братско съслужение влязоха енорийските свещенослужители свещ. Спас Дичев, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров. В богослуженията, предхождащи светата Литургия, взеха участие и свещ. Стоян Ковачев, председател на храм „Св. Георги“ с. Голямо Белово и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

Както всяка година, боголюбиви християни се включиха с молитви и песнопения в общата молитва. Поред те изчитаха с усърдие полагащите се псалми и молитвословия. С цялата си душа христолюбците отпяваха песнопенията на вечернята и утренята, възблагодарейки на Бога и търсейки Неговата подкрепа в предстоящото време на подвиг и покаяние. През време на светата Литургия всички изповядаха единомислено Символа на нашата спасителна православна вяра и казаха освещаващата ума и сърцето Господня молитва "Отче наш...".

В края на службата отец Боян изказа радостта си от това, че вярващите отново се събраха на нощна молитва в Божия дом. Той се обърна към присъстващите със слово за значението на поста в нашия живот, който е едно от най-силните оръжия против врага на човешкото спасение. Наместникът обърна внимание на това, че най-внимателни следва да бъдем към основната клопка, която бесовете подлагат пред нозете ни – гордостта. Той призова с нея най-силно да се борим, като имаме пред очите си подвизите на Божиите угодници. Накрая отец Боян припомни думите на свети Йоан Лествичник, че „както бедните, като гледат царските съкровища, чрез това още повече осъзнават своята бедност, така и душата, като чете за великите подвизи на светите Отци, още повече се смирява в мислите си“ и прикани и този пост да преминем в духовни занимания.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над вярващите и им благопожела леки и спасителни пости.

11
Ноември
2023

Освещаване на параклис "Св. Мина" във Велинград

На 11 ноември Църквата чества един от най-почитаните свои светци – светия великомъченик Мина. Този ден се превърна в още по-паметна дата за жителите и гостите на град Велинград, тъй като те се сдобиха с нов храм, посветен на дивния Божи угодник.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай да освети новоизградения параклис дойде неговият викарий Знеполският епископ Арсений. С архиерея съслужиха архимандрит Максим, свещеноиконом Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещеници от града и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

Сред присъстващите богомолци на богослужението бяха ктиторите на храма г-н Христо Томов и г-н Александър Гагов, общественици и гости.

В края на богослужението епископ Арсений се обърна към всички с вдъхновено слово за огромното значение на храма като Дом Божий в живота на всеки един човек. Владиката благодари на дарителите и спомоществувателите, на архитекта на храма Александър Кирев и всички, които са подпомогнали това богоугодно дело.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

<<  4 5 6 7 8 [910 11 12 13  >>