kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
24
Март
2023

Малко повечерие с четвърта статия от Акатиста на света Богородица в храм "Св. арх. Михаил" гр. Пазарджик

На 24 март, петък на четвърта седмица от Великия пост, в храм „Св. арх. Михаил” гр. Пазарджик беше прочетена последната, четвърта статия от Акатиста на Пресвета Богородица.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай вечерното богослужение беше възглавено от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишката духовна околия свещ. Димитър Пеев, председателят на храма прот. Витан Йорданов, енорийският свещеник отец Николай Ангелчов и свещ. Спас Дичев от катедралата на града.

На входа на полагащата се Велика вечерня, цялото църковно изпълнение изпя древната църковна песен „Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух - Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове, затова и светът Те слави!”.

След това, при умилителното пеене от певиците на деветата песен от Богородичния канон, отец Боян прекади Божия дом и присъстващите. След това духовниците се събраха пред образа на Божията Майка в центъра на храма, където наместникът прочете четвъртата статия на Акатиста, а всички отпяваха единомислено припевите, викайки към небесната Царица "Радвай се, Невесто неневестна!". В края на четенето отец Боян прочете коленопреклонна молитва към Майката на Живота, изпросвайки нейната всепобедна помощ.

След службата отец Боян благодари на дошлите на обща молитва и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над тях и техните семейства.

19
Март
2023

✝3 Неделя на Великия пост - Кръстопоклонна в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„...Както изминалите дълъг и труден път уморени пътници, намирайки някъде сенчесто дърво, си отдъхват, присядайки под него, и със свежи сили продължават напред, така и сега, във времето на поста, по пътя на скърбите и подвига, по средата му, светите отци са поставили източващото живот дърво на Кръста, което ни дава облекчение и прохлада, и нас – уморените прави силни и способни за по-нататъшен труд...“ (Из Синаксара за Неделя Кръстопоклонна)

В средата на Великия пост светата Църква издига пред духовния взор на своите чеда Честния и Животворящ Кръст Господен, „на който Христос, нашият Бог, доброволно простря ръце и извърши нашето спасение”, непобедимата сила Божия, с чиято всепобедна помощ да не изоставим подвига на поста и покаянието, а да го завършим с достойнство за наше спасение.

В третата Неделя от поста – Кръстопоклонна, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Василиева Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащият в катедралата свещ. Любомир Чавдаров.

В края на Великото славословие духовниците изнесоха за поклонение знамето на Христовото Възкресение и на нашето изкупление, „страшното Христово оръжие, от което демоните треперят” и в което вярващите сърца намират утешение в скърби и беди. Отец Боян постави Кръста на аналой в центъра на храма и прекади трикратно около него, при което всички с радост изпяха тропара на светия Кръст: „Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето наследие, като даваш на православния български народ победи над враговете и запазваш с Кръста Си Твоя народ”. След духовниците всички присъстващи минаха и се поклониха с истинска вяра в спасителната сила на Христовия Кръст, чрез който „се запазваме невредими от душегубните вълци, рикащи като лъвове и търсещи кого да погълнат”.

В края на службата отец Боян прочете проповед върху Христовите думи от днешното литургийно Евангелско четиво "който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси”.

Накрая наместникът честити празника на всички и им преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

17
Март
2023

Пловдивският митрополит Николай отслужи Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист III статия в град Пазарджик

„Като видяхме странното рождение, да се отдалечим от света, пренасяйки ума си на небето, защото високият Бог се яви на земята като смирен човек, за да привличе към висотата ония, които Му викат: Алилуия!” (Кондак 8 от Акатиста на Пресвета Богородица)

В истински празник се превърна денят 17 март за жителите и гостите на град Пазарджик. В петъчната вечер в града дойде Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай. Владиката отслужи Малкото повечерие с Богородичния канон и третата статия от Акатиста на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично“. Грижовният и любящ архипастир на богоспасаемата ни епархия донесе със себе си Чудотворната икона на Божията Майка - „Златна ябълка“, която бе посрещната с камбанен звън и благоговеен трепет от стеклите се боголюбиви християни.

В радостта на службата с владиката съслужиха неговият викарий Знеполският епископ Арсений, архимандрит Максим, протосингелът при Пловдивска митрополия ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, ректорът на ПДСиА „Свв. Кирил и Методий” ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов, духовният надзорник свещеноиконом Деян Стоенчев, ставрофорен свещеноиконом Василий Кашоров, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев, свещеници от града и околията и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Храмът отново беше изпълнен с вярващи, дошли да благодарят на Застъпницата на християните за майчинската й любов и грижа, която всеки нееднократно е усещал в живота си. Сред тях бяха областният управител на Пазарджик г-н Трендафил Величков, началникът на Военното окръжие в гр. Пазарджик подп. Петър Петров, кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева, началникът на РУО-Пазарджик г-жа Дора Дулчева-Величкова, държавни и общински служители, общественици.

Пред поставения на полагащото му се място в центъра на Божия дом образ на небесната Царица митрополит Николай вдъхновено оглави умилителната служба в нейна чест. Красивите песнопения на Богородичния канон бяха изпълнени антифонно от Високопреосвещения владика с духовниците и митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. След това архиереят прочете третата статия от Богородичния акатист, а с едно сърце и уста всички издигаха молитвите си с припева към Богоосенената пречиста Дева, родила нашия Спасител "Радвай се, Невесто неневестна”.

В края на службата от преизпълненото си с любов към Богоматер сърце митрополит Николай се обърна към всички с боговдъхновено слово в нейна прослава, с което утеши вярващите, уверявайки ги, че тя никога няма да се отвърне от търсещите нейната небесна помощ и закрила. 

Поклонението пред чудотворната икона продължи до късно вечерта в храма.

13
Март
2023

ПРЕДСТОЯЩО: Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист III статия в град Пазарджик

Ikona Zlatna jabulka

 

 

На 17 март (петък) от 18:00 часа

Негово Високопреосвещенство

† Пловдивският митрополит Николай

ще отслужи

Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист III статия

в катедрален храм „Успение Богородично“ град Пазарджик.

Владиката ще донесе за поклонение чудотворния образ на

Божията Майка - Златна ябълка.

Приканваме верния Божи народ

 да посрещнем и съмолитстваме с

архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска епархия,

принасяйки дължимото поклонение и славословие на

небесната Царица Пресвета Богородица.

12
Март
2023

✝2 Неделя на Великия пост - на св. Григорий Палама. Съборна света Литургия в храм „Св. арх. Михаил” с. Главиница

Втората Неделя от Великия пост е посветена на един от най-великите православни богослови, възродил и обосновал учението на исихазма - свети Григорий Палама архиепископ Солунски Чудотворец.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев възглави светата Василиева Литургия в храм „Св. арх. Михаил” с. Главиница. С него съслужиха председателят на храма свещ. Лазар Минеков и свещ. Ангел Тонов, председател на храм „Рождество Богородично” с. Калугерово.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху живота и трудовете на Божия угодник свети Григорий, най-изтъкнатият представител на духовно-съзерцателното движение на исихазма през XIV в., на вътрешното сърдечно безмълвие, самовглъбеност и покой, доказал от опит, че богообщението се постига чрез молитва, нравствено усъвършенстване и духовни подвизи.

В края на службата отец Боян поздрави вярващите с празника. Той изтъкна, че исихазмът е именно оня вътрешен духовен живот в скришната ни стаичка, който преобразява човешкото сърце и го прави годно да приеме Божествената благодат. Наместникът обърна внимание, че тази благодат действа заразяващо и отразявайки се от нашите души, достига до душите на хората, така че трудът върху себе си невидимо действа и върху ближния.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и техните домове.

Празникът завърши с многолетствие.

 

<<  4 5 6 7 8 [910 11 12 13  >>