kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
21
Април
2016

Писмо на Пловдивския митрополит Николай и духовенството на Пловдивска епархия в подкрепа на становище на Ловчанския митрополит Гавриил във връзка с документи, включени в дневния ред на Светия и Велик Събор на Православната църква

ДО
НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО
НЕОФИТ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ Иmitropolit Nikolai-potret
МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ
ДО
СВЕТИЯ СИНОД
НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

Относно: подкрепа от страна на Пловдивска епархия на Становище на Ловчанска епархия във връзка с документи, включени в дневния ред на Светия и Велик Събор на Православната църква

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО, ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

С настоящото искаме да заявим пълната подкрепа – нашата, като Митрополит на Пловдивска епархия и на Освещения клир на същата по отношение на Становището на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил от 11.03.2016 г., в което той посочва редица некоректни текстове в документа, включен в дневния ред на Светия и Велик Събор на Православната църква: „Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят“.

Позицията на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил е в най-висока степен канонично издържана и защитава духа, принципите и неизменните ценности на Едната, Света, Вселенска и Апостолска Църква.

Подобни на изразените от Негово Високопреосвещенство Гавриил, разбирания, са застъпени и в известното на църковната ни общественост Обръщение, подписано от стотици клирици и миряни, по същата тема. Очевидно е, че в своето огромно мнозинство нашият- клир и будни православни миряни имат сериозни възражения против определени моменти в документа „Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят“. Възражения в същия смисъл се очакват и от редица други митрополити, а вероятно и от цели Поместни православни църкви.

Пловдивска епархия смята, че Становището на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил от 11.03.2016 г. прави чест на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия. Настояваме това Становище да бъде възприето като официална позиция на Светия Синод, а същата да бъде разпратена до предстоятелите на другите Поместни православни църкви.

+ Пловдивски митрополит Н И К О Л А Й

Следват 240 подписа

17
Април
2016

5 Неделя на Великия пост - на преп. Мария Египетска

На 17.04.2016 г., Пета Неделя от Великия пост - на преподобната наша майка Мария Египетска, Негово Високопреподобие архимандрит Яков гостува в храм "Св. вмчк Георги Победоносец" в Пазарджишкото село Синитово. Той възглави празничната света Василиева литургия в съслужение с Председателя на ЦН при храма свещ. Стоян Костов.

Голяма беше радостта на енориашите на храма за съвместната празнична служба. В края на литургията част от тях пристъпиха към светите Тайни, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва.

15
Април
2016

Малко повечерие с целия Акатист на Света Богородица

На 15.04.2016 г. от 18.00 часа в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужено Малко повечерие с целия Акатист към Света Богородица.

Богослужението беше възглавено от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Наместничеството прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, както и служащите в катедралата свещеници свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

В края на службата отец Яков призова всички ни да бъдем особено внимателни през оставащите дни до края на поста, за да не би след като сме извикали "Осанна!", веднага след това да крещим и "Разпни Го!" и с греховете си да прибавим рани към раните Му. Той припомни, че когато Господ беше отведен в пустинята, точно в края на поста Му се яви сатаната, за да го изкушава. Затова нека в следващите дни прибягваме с усърдна молитва към застъпничеството на Божията Майка и всички светии, за да дочакаме деня на Христовото възкресение, което ще накара поднебесните сили да се разбягат и скрият.

13
Април
2016

Малко повечерие с целия Велик покаен канон

На 13.04.2016 г. от 18.00 часа в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужено Малко повечерие с целия Велик покаен канон на свети Андрей Критски.

Богослужението беше възглавено от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двама от служащите свещеници в катедралата - свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, както и прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев.

В края на службата отец Яков пожела на всички присъстващи добродетелите, които измолихме в канона - вяра, смирение, търпение, покаяние, да се изпишат в нашите души. Той призова онези, които все още не са успели да се причастят с честните Тяло и Кръв Господни, да положат усилия през оставащото благодатно време на поста, та и те чрез своите добри дела, пост и молитва да предвкусят от райските блага още тук на земята, като седнат на Господнята трапеза.

Отец Яков прикани всички да се съберем отново в 18.00 часа на 15.04.2016 г, когато да възпеем Божията Майка с думите на Нейния акатист и за последно извикаме към Нея: "Радвай се, Невесто неневестна!".

10
Април
2016

Четвърта Неделя на Великия пост - на свети Йоан Лествичник

20160410 10300420160410 103009На 10.04.2016 г., Четвърта Неделя от Великия пост - на преподобния наш отец Йоан Лествичник, Негово Високопреподобие архимандрит Яков гостува в с. Дорково. Той възглави празничната света Василиева литургия в съслужение с Председателя на ЦН при храма свещ. Александър Георгиев.

В края на службата мнозина от енориашите и гостите на храма пристъпиха към светите Тайни, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва.

<<  233 234 235 236 237 [238239 240 241 242  >>