kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
26
Март
2016

МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ ЩЕ ГОСТУВА В ГРАД РАКИТОВО

Zlatna Yabulka

 

 

На 01.04.2016 г. от 18.00 часа в храм "Света Неделя" в гр. Ракитово Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи трета статия от Акатиста на света Богородица.

 

Владиката ще донесе за поклонение чудотворния образ на Божията Майка - Златна ябълка.

 

Нека всички се съберем и заедно със своя архипастир с едни уста и едно сърце призовем Небесната ни Закрилница и кажем: Радвай се, Невесто неневестна!

25
Март
2016

Втора статия на Акатиста към света Богородица

На 25.03.2016 г. от 18.00 часа в храм "Света Троица" гр. Белово беше отслужена вечерня с втора статия на Акатиста към света Богородица.

Богослужението беше възглавено от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарите на Наместничеството прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, Председателят на ЦН към храма свещ. Николай Генев и енорийският свещеник в него свещ. Любомир Чавдаров, прот. Йордан Василев от гр. Септември и свещ. Спас Дичев от гр. Пазарджик.

Много от жителите и гостите на града взеха молитвено участие в службата, като се включваха в четенето и пеенето на богослужебните текстове.

В края на службата отец Яков поздрави всички с празника. Той призова и ние да извикаме заедно с Архангела "Радвай се" на благодатната Божия Майка. Този зов, заедно с нашето покаяние, нека не секват през целия ни живот, та когато Господ погледне към земята да намери на нея повече от десет праведника, а не както във времето на патриарха Авраам в нещастните градове Содом и Гомора се намери само един - неговият племенник Лот.

25
Март
2016

Благовещение в село Ветрен дол

На 25.03.2016 година, когато Църквата отбелязва годишнината от Въплъщението на нашия Спасител и Бог, Архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия архимандрит Яков възглави Божествената света литургия в храм "Св. Богородица" в с. Ветрен дол.

В съслужение с него бяха секретарите на Наместничеството прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, както и Председателят на ЦН при храма свещ. Георги Пашов.

По време на утренята храмът отвори гостоприемните си двери и посрещна учениците от училището в селото, на които отец Стефан разказа за днешния празник.

В края на литургията мнозина от енорияшите и гостите на селото се причастиха, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва.

Отец Яков благопожела, както в имащата край утроба се вмести Безкрайният, така да отворим и своите сърца, та и там Той да влезе и ставайки Негови причастници, чуем от Него благата вест: "Днес ще бъдеш с Мене в рая".

25
Март
2016

Празник в храм " Св. Благовещение" с. Црънча

25 март 2016 г.

Днес е началото на нашето спасение - възпява св. Църква - и разкриване на вечната тайна: Син Божий става Син на Дева и Гавриил благодат благовествува. Затова нека и ние с него да пеем на Богородица: Радвай се благодатна, Господ е с Тебе!

На този ден храм "Св. Благовещение" с. Црънча отпразнува своя храмов празник. Множество християни се стекоха в храма за да се помолят и изпросят помощта и закрилата на Пресвета Богородица.

Отслужи се празнична Св. Литургия от свещеник Димитър Попов. Духовното тържество завърши с многолетствие. Предстоятелят на храма свещеник Иван Зяпков посрещаше еноряшите и гостите на селото и ги поръсваше със светена вода.

Сред официалните гости бяха: кметът на гр. Пазарджик и кметове на други населени местта.

По традиция се раздаде рибен курбан за здраве.

 

19
Март
2016

Тодорова събота

В първата събота от Великия пост светата Православна Църква чества паметта на светия великомъченик Теодор Тирон и чудото, което той извършил за предпазване християните от оскверняване с идоложертвени храни.

Празничната служба в храм "Рождество Богородично" с. Калугерово беше възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха Председателят на Църковното настоятелство при храма свещ. Ангел Тонов и секретарят на Архиерейското наместничество свещ. Боян Кочев.

В края на литургията мнозина от енориашите и гостите на храма, подготвили се усърдно с пост, молитва и покаяние, пристъпиха към божествените, свети, пречисти, небесни и животворящи Христови тайни.

Отец Яков поздрави всички с настъпилия празник и особено причастниците като предвкусили райските блага още на земята.

След края на службата по покана на кметството и организаторите на конните надбягвания, провеждани ежегодно в близост до селото, свещенослужителите отслужиха молебен за здраве на животновъдите и стопаните на коне, както и за предпазване техните питомци от болести и посегателства.

<<  235 236 237 238 239 [240241 242 243 244  >>