kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
24
Октомври
2015

† 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение

В 6-а Неделя след Неделя подир Въздвижение, литургийното евангелско четиво ни спомня чудото, което нашият Господ Иисус Христос извършил, като изгонил легион бесове, обладали един от Гадаринските мъже.

Празничната служба в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик отслужи Негово Благоговейнство свещеник Любомир Чавдаров. Това беше и първата самостоятелна служба на нововъдворения в храма свещеник.

Молитвено участие в службата взе Архиерейският наместник на околията архимандрит Яков, както и дошлият богомолен народ.

 

14
Октомври
2015

Храмов празник на храм ''Св. Петка'' в гр. Пазарджик.

На 14 октомври Светата Православна Църква отдава особена почит на Св. Параскева - Петка Българска. Светицата е обичана и почитана от целия български народ и православен свят. На нея са посветени множество параклиси и храмове в България и извън нейните граници.

На днешния празничен ден Божествената света Литургия в храма, посветен на ''Св. преп. Петка Българска'' в гр. Пазарджик, беше възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Яков-Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

В края на Великото славословие на утринното богослужение, преди започването на Светата Литургия, отец Яков отслужи последованието на петохлебието.

Заедно с него съслужиха протойерей Стефан Йорданов, секретар на Архиерейското наместничество и свещеноиконом Петър Каръков, председател на Църковното настоятелство при храм ''Св. св. Константин и Елена'' в гр. Пазарджик.

Храмът беше препълнен от множество миряни, дошли да почетат Св. Петка-Търновска, които заедно с духовенството и свещенослужителите при храма молитвено участваха в светата Литургия.

Между присъстващите в храма имаше и богомолци, които бяха постили и пристъпиха към светите Тяло и Кръв Христови.

Песнопенията бяха изпълнени от свещеник Николай Генов и певиците при храма, които с прекрасното си пеене допринесоха за молитвеното настроение на всички.

След светата Литургия Негово Високопреподобие архимандрит Яков произнесе празнична проповед, в която разказа за живота и чудесата на света Параскева. В словото си архимандрит Яков припомни, че Бог открил нетленното тяло на светицата по чудесен начин чрез видение и по този начин прославил св. Параскева, която и до днес върши многобройни чудеса както в Румъния, където почиват мощите й, така и по целия православен свят.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

По случай храмовия празник беше раздаден и рибен курбан на всички присъстващи, както и трапеза за всички духовници и църковнослужители.

 

11
Октомври
2015

† Неделя на св. Отци от VII Вселенски събор.

На 11.10.2015 г., в 4-а Неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата чества паметта на светите отци от Седмия вселенски събор. В празничния ден тържествената служба в храм "Света Троица" град Белово беше оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха председателят на ЦН при храма - Негово благоговейнство свещеник Николай Генев, нововъдвореният енорийски свещеник при храма - отец Любомир Чавдаров и секретарят на наместничеството свещеник Боян Кочев.

Преди започване на светата литургия отец Яков отслужи чинопоследованието на въдворяване на нов свещеник, с което отец Любомир беще въведен в служение при храма. Новият свещенослужител беше посрещнат с искрена любов и цветя от своя събрат отец Николай. Радостта от топлото посрещане беше допълнена от енориашите, които показаха своята обич към новия си пастир, като му поднесоха специално подготвени за случая пита и подаръци.

Всички, с пълни от радост сърца, пожелаха на отец Любомир дълго и достойно служение, което беше изразено и във всеобщо изпятото многолетствие.

09
Октомври
2015

Св. ап. Яков Алфеев. Преп. Андроник и Атанасия.

На този ден светата Православна Църква празнува паметта на св. ап. Яков Алфеев. Светият апостол е един от дванадесетте апостоли и е брат на св. ап. и ев. Матей. Той също като своите събратя проповядвал Словото Божие. Загинал мъченически, като бил разпнат на кръст.

Празничната Божествена Света Литургия в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик оглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, който чества днес и своя имен ден. Заедно с него съслужиха свещеник Георги Димитров - ефимерий на кукленския манастир ''Св. св. Козма и Дамян'', свещеник Боян Кочев, секретар на Архиерейското наместничество, свещеник Максим Ничев и свещеник Любомир Чавдаров, служащи в катедралата, както и свещеник Васил Махалджийски от град Ветрен.

Песнопенията бяха изпълнени от свещеник Спас Дичев и певците при катедралата. Молитвено участие взе протойерей Стефан Йорданов, секретар на Архиерейското наместничество и дошлият богомолен народ.

В края на Светата Богослужба архимандрит Яков произнесе проповед в която каза, че хората трябва да бъдат сдържани в мислите и думите си, като посочи за пример днес чествания свети апостол Яков Алфеев. След това поздрави всички присъстващи с днешния празник. Духовното тържество завърши с многолетствие.

 


04
Октомври
2015

Откриване на просветната 2015/2016 година в Архиерейско наместиничество гр.Пазарджик.

Днес в 12:00 часа Негово Високопреподобие архимандрит Яков заедно със секретарите на Архиерейското наместничество протойерей Стефан Йорданов и свещеник Боян Кочев, както и със свещеник Спас Дичев, служащ в катедрален храм ''Свето Успение Богородично'' в гр. Пазарджик, отслужиха чина на водосвета по повод откриването на новата учебна година по вероучение в неделното училище при храм ''Св. вмчк. Георги Победоносец" гр. Пазарджик.

На откриването присъстваха преподавателката по вероучение г-жа Райна Влайкова, дечица и възрастни, които ще изучават Словото Божие, църковните настоятели на храма и богомолци. Негово Високопреподобие архимандрит Яков поръси със светена вода всички присъстващи за здраве, благополучие и успех през новата учебна година и благопожела на всички да проявяват старание и любов в изучаването на добрите и полезни науки. Откриването завърши с многолетствие.

В 12:30 часа архимандрит Яков заедно със секретарите се отправиха към просветния Център към Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик, където отец Яков отслужи чина на водосвета по повод откриването на новата учебна година от душеспасителни беседи за цялата ни богоспасаема Пазарджишка духовна околия. На тържеството присъстваха учители по религия от околията.

От 13.00 часа се проведе и първата за учебната година среща с преподавателите, където бяха разисквани въпроси относно вероучението в училищата. Бяха разискани и организационни въпроси, касаещи доставянето на учебници и учебни помагала, които и тази година са дарение от Пловдивска Света Митрополия.

 

<<  239 240 241 242 243 [244245 246 247 248  >>