kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
19
Февруари
2016

143 години от обесването на йеродякон Игнатий - Васил Левски

На 19.02.2016 г. се отбелязват 143 години от обесването на йеродякон Игнатий - Васил Иванов Кунчев – Васил Левски. По този повод Баткунската света обител прие учениците от ОУ "Васил Левски" с. Звъничево, начело с Директора г-жа София Банкина. Игуменът на манастира - архимандрит Яков отслужи панихида за упокоение душата на Дякона. В съслужение с него бяха йеромонах Йоаким, брат на обителта и свещениците Спас Дичев и Боян Кочев от гр. Пазарджик.

 

 

От 11.00 часа беше отслужена панихида и в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик. В съслужение с Архиерейския наместник архимандрит Яков бяха свещениците от град Пазарджик отец Петко Еленкин, отец Спас Дичев, отец Любомир Чавдаров, отец Боян Кочев и отец Йордан Василев от гр. Септември. Храмът беше изпълнен с много енориаши и гости на катедралата, както и общественици от града. След завършването на помена архимандрит Яков предводи шествието до площад "Васил Левски" в града, където бяха поднесени цветя на паметника на Апостола на свободата. На тържеството присъстваха Областния управител г-н Трендафил Величков заедно със своите заместници, кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, омбудсманът г-н Иван Димитров, общински съветници от Пазарджишкия общински съвет, много директори, учители и ученици от училищата в града.

 

 

От 13.30 часа по покана на г-жа Галина Барова, Директор на училище "Христо Смирненски" в гр. Пазарджик, Негово Високопреподобие архимандрит Яков заедно със свещеник Боян Кочев присъстваха на тържество на училището, което се проведе в сградата на Регионалния исторически музей в града.

 

12
Февруари
2016

Представяне на книгата "Йога-път към мрака" в гр. Пловдив

На 12.02.2016 г. в зала "България" на Панаирната палата в гр. Пловдив, по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, богословът и преподавател в Пловдивската и Софийска духовни семинарии г-н Дарин Алексиев представи своята книга "Йога - път към мрака", излязла от печат в началото на 2016 година.

Официални гости на представянето бяха Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий - богословски рецензент на книгата, Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий - Ректор на Пловдивската духовна академия, Знеполският епископ Арсений - Викарен епоскоп на Пловдивския митрополит, свещеноиконом Добромир Костов - Ректор на Пловдивската духовна семинария и протосингел на Пловдивска митрополия, г-н Здравко Димитров - Областен управител на Област Пловдив, духовенството на Пловдивска епархия, жители и гости на град Пловдив.

След приветствието и речта на митрополит Николай (тук), г-н Алексиев представи рецензия на съдържанието на своята книга, след което потече дискусия с гостите на представянето.

В края на събитието митрополит Йоаникий предаде своя архипастирски благослов на присъстващите и призова всички да познаваме своята вяра, която единствена дава светлина, за да не ходим в мрака на неведението.

Представянето завърши с многолетствие.

 

10
Февруари
2016

Храмов празник на храм "Св. Харалампий" гр. Септември

На 10.02.2016 г. Светата Православна Църква чества паметта на великия Божий угодник свети свещеномъченик Харалампий. В този ден едноимения храм в гр. Септември отбеляза и своя храмов празник.

Светата Литургия беше възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на околията прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, Председателят на ЦН на храма прот. Йордан Василев, прот. Атанас Кънев от с. Звъничево, прот. Петко Еленкин и свещ. Спас Дичев от гр. Пазарджик и свещ. Васил Махалджийски от гр. Ветрен.

Молитвено участие в службата взеха енорийския свещеник към храма отец Николай Генев, свещ. Кръстьо Ненов от с. Карабунар, свещ. Любомир Чавдаров от гр. Ветрен и монах Леонид от Бачковския манастир.

След края на службата отец Яков поздрави многобройните присъстващи жители и гости на града, начело с градоначалника им г-н Марин Рачев, който пък от своя страна дари Архиерейския наместник с прекрасен букет от цветя. На службата присъстваха още зам.-кметовете на Общината Даниела Малешкова и Явор Митев и служители в администрацията на Община Септември. Директорът на СОУ "Христо Ботев" гр. Септември г-жа Янка Кметска доведе два от класовете на училището. Децата заедно с Архиерейския наместник  и всички хора в храма казаха молитвата "Отче наш..." по време на службата.

Свещениците прочетоха за пръв път в околията и молитвата към новоканонизирания светец свети Серафим Софийски Чудотворец, чиято икона остана и в дар на храма за благословение на неговите енориаши.

След това по стара традиция беше благословен донесеният мед.

На края беше отслужен и молебен канон към свети Харалампий - небесният закрилник на града.

03
Февруари
2016

Канонизираха архиепископ Серафим Соболев! Светият беше причислен в лика на светителите като свети Серафим Софийски Чудотворец!

02.26-sv.Serafim Sobolev

О, предивни чудотворче, светителю отче Серафиме!

Ти, още докато си бил сред нас, си казал на верните: „Ако получа дръзновение пред Господа, няма да ви оставя сираци”. Затова, помнейки твоите думи и твоите дела на милосърдие във времененния ти живот, с любов падаме пред теб и усърдно просим: моли се непрестанно пред престола на Царя на славата за всички нас, ближни и далечни, свои и чужди, немощни и грешни, и които с любов те почитат. Ти от детство си бил просветен с Божията благодат, а в юношеството съвършен ум си придобил и младежите и девойките си направил мъдри. Достигайки зряла възраст, си се показал усърден извършител на божествените добродетели. Затова и нас утвърди в благоугаждането на Бога и, като добър пастир, който изрядно е упасъл Христовите овци, упъти ни в пътя на покаянието. Като светилник на истинската Светлина, просвети и ни запази от заблужденията и съблазните на този свят, и, като дивен чудотворец, не преставай да показваш своята милост към всички, които с любов прибягват към тебе. Добри пастирю, не оставяй своето паство в Българската и Руската страна и другаде. Бъди бърз помощник на тези, които те призовават от всички краища на света, за да се прослави неизказаното милосърдие на Пастиреначалника и Господ наш Иисус Христос, винаги прославян и на Когото се покланяме заедно с безначалния Негов Отец и всесветия, и благ, и животворящ Негов Дух, сега и винаги и во-веки веков. Амин!

 

Тропарь, глас 4:

Божественною ревностию присно распалаемь,/ Православия столп явился еси/ в Софии граде возсияв,/ и благочестием твоим многия люди ко Христу привел еси,/ пастырю добрый, святителю Серафиме,/ моли Христа Бога, спастися душам нашим.

Винаги разпалван от божествена ревност, показал си се като стълб на Православието, възсиял в град София, и с твоето благочестие мнозина си привел към Христос, добър пастирю: светителю отче Серафиме, моли Христос Бог да се спасят нашите души.

Ин тропарь, глас 5:

Сосуд Божественных даров/ и дом Святыя Троицы явился еси,/ чудотворче святителю отче Серафиме,/ темже, имея дерзновение ко Господу,/ не остави нас сирых/ и, якоже обещался еси,/ испроси нам молитвами твоими/ мир и велию милость.

Показал си се като хранилище на божествените дарове и дом на Света Троица, чудотворче, светителю отче Серафиме: затова, като имаш дръзновение пред Господа, не ни оставяй сироти, но, както си обещал, изпроси за нас с твоите молитви мир и велика милост.

Кондак, глас 4.

Подобен: Вознесыйся на Крест:

Вознесыйся на высоту смиренномудрия,/ благочестия учитель явился еси,/ Православия поборниче и странных предстателю,/ монашествующих похвало и пастырю изрядный./ Темже любовию зовем ти:/ радуйся, Серафиме чудотворче.

Издигайки се на висотата на смиреномъдрието, показал си се като учител на благочестието, поборниче за Православието и застъпниче за нуждаещите се, похвала за монасите и изрядни пастирю: Затова с любов ти зовем: радвай се, Серафиме чудотворче!

02
Февруари
2016

Сретение Господне в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 02.02.2016 г., Сретение Господне, Светата Литургия в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Стефан Йорданов, свещ. Боян Кочев и свещ. Спас Дичев.

По време на причастния о. Стефан произнесе проповед, в която запозна многобройния народ в храма с историята и значението на този голям християнски празник.

В края на службата о. Яков призова всички вярващи да отворим широко своите сърца, както св. Симеон отвори своите обятия и да прегърнем Младенеца, Когото да носим постоянно в себе си.

Службата завърши с многолетствие, след което о. Стефан раздаде и нафората.

 

<<  245 246 247 248 249 [250251 252 253 254  >>