kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
02
Май
2024

Последование на 12-те евангелия в катедрален храм "Успение Богородично" град Пазарджик

"Изкупил Си ни от клетвата на закона с честната Твоя кръв прикован на кръст и с копие прободен, безсмъртие Си източил на човеците, Спасителю наш, слава на Тебе!" (из богослужението на 12-те евангелия).

На Велики четвъртък вечерта започват най-тъжните богослужебни последования на годината – възпоменанията на Господните страдания, които невинният Христос претърпя от любов към човеците, за да ни изкупи от властта на смъртта. Прочитат се 12 евангелски откъси, припомнящи последните часове от земния живот на Спасителя.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев възглави богослужението в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С него съслужиха йеромонах Йоаким, брат на Баткунската света обител „Св. ап. Петър и Павел“, свещ. Димитър Попов и свещ. Максим Ничев от храмовото духовенство.

Свещенослужителите поред изчитаха полагащите се евангелски текстове, изобразяващи пред духовния взор на човеците най-трагичните моменти от историята на човешкия род – предателството на Юда, унижението, хулите, присмеха, побоя, отричането на св. ап. Петър, разпъването на Христа и Неговата смърт. Трогателните песнопения и четива разтърсват година след година душите на вярващите и смекчават сърцата им, за да ги направят добра почва, на която паднало, Божието слово да даде добър плод.

На полагащото се място от богослужението, след изчитане на петото поред евангелие, при пеене на 15-ия антифон "Днес ви­си на дър­во То­зи, Кой­то над­ве­си зе­мя­та над во­ди­те; с ве­нец от тръ­ни се увен­ча­ва То­зи, Кой­то е цар на ан­ге­ли­те; в лъж­ли­ва баг­ре­ни­ца се об­ли­ча То­зи, Кой­то об­ли­ча не­бе­то с об­ла­ци, плес­ни­ца прие То­зи, Кой­то в Йор­дан ос­во­бо­ди Адам; с гвоз­деи се при­ко­ва Мла­до­же­не­кът на Цър­к­ва­та; с ко­пие се про­бо­де Си­нът на Де­ва. Пок­ла­ня­ме се, Хрис­те, на Тво­и­те стра­да­ния. По­ка­жи ни и слав­но­то Твое въз­к­ре­се­ние", в центъра на храма беше изнесено Христовото Разпятие и иконите на изпълнените с тъга Божия Майка и любимия Господен ученик свети апостол Йоан Богослов. Всички паднаха на колене пред това траурно шествие с чувство за лична вина и съучастие в причиненото на безгрешния Божи Син страдание.

Накрая отец Боян преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай над всички.

02
Май
2024

Боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик

Всяка година на Велики четвъртък православните християни боядисват червени яйца, символ на Христовото Възкресение, които след това подаряват на близките си и се чукват с тях с Пасхалния поздрав "Христос воскресе! Воистину воскресе!". Тази благочестива традиция води началото си от светата мироносица Мария Магдалина, която по този начин възвестила на Римския император Тиберий I чудото на Христовото Възкресение.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и тази година по традиция Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при катедрален храм „Успение Богородично“ организираха традиционното боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на катедралата.

В инициативата се включиха повече от 30 деца от енорията и гости на храма. На специално приготвени в градинката пред катедралата маси децата боядисаха повече от 350 червени яйца, дарени за повода от боголюбиви християни и предназначени да зарадват възрастните хора от Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ гр. Пазарджик и Дом за стари хора село Главиница.

След като боядисаха яйцата, децата ги подредиха в кошници, а отец Боян дари всяко едно от малките християнчета с книжка и иконка на детето мъченик – свети Мамант, специално приготвени от Църковното настоятелство при храма. Изпълнени с радост и удовлетворение от доброто дело, всички се снимаха за спомен пред катедралния храм.

След това свещениците, придружени от малки християнчета и вярващи от енорията, занесоха даровете за благословение на живеещите в домовете за стари хора. Там те зарадваха нашите баби и дядовци с Великденските стихчета и песнички, които специално бяха научили, а 11-годишната Теодора и 6-годишната Магдалена развълнуваха душите на възрастните с прекрасно изпълнение на няколко народни песни. Накрая свещениците изпяха стихирите на Пасха и тропара на празника и с това озариха сърцата на домуващите с неизмеримата Пасхална радост от настъпващите най-светли християнски празници.

Малките християнчета раздадоха лично на бабите и дядовците боядисаните от тях яйца и приеха от тях заслужени благодарности и прегръдки.

02
Май
2024

Божествена света Литургия и общ маслосвет за Велики четвъртък в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

През дните на Страстната седмица всяка година чедата на светата Православна църква съпреживява отново и отново последните дни от земния живот на Спасителя на света – нашия Господ Иисус Христос. На Велики четвъртък пред духовните очи на вярващите се развиват няколко събития: Божественото умиване нозете на апостолите, което Христос извърши, за да ни даде пример не да търсим някой да ни слугува, а да бързаме сами да сме в услуга на ближния; Тайната вечеря и установяването на Светото тайнство Причастие, в което вярващите стават причастни Нему; усърдната молитва на Господа в Гетсиманската градина, показваща ни как неотстъпно да се молим и да не се отказваме от кръста си; и накрая - най-злочестивото дело в човешката история - предателството на Иуда.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена Утреня и съборна света Василиева Литургия, свързана с Вечерня. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащите в катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Любомир Чавдаров.

По подобие на светите апостоли, които през тоя ден се причастили за пръв път от ръцете на Господа през време на Тайната вечеря в йерусалимската горница, мнозина от енориашите пристъпиха към светите Дарове, като увенчаха с тях периода на своето говеене – пост, усърдна молитва и покаяние.

Веднага след светата Литургия по традиция беше отслужено и тайнството Елеосвещение /Маслосвет/. Застанали в центъра на храма, свещениците измолиха великата Божия милост към всички страдащи от телесни и душевни болести. Духовниците поред прочитаха полагащите се 7 Евангелски четива, както и нарочните молитви, и помазваха вярващите с осветения елей. Накрая всички преклониха главите и коленете си пред всемощната Божия десница, съдържаща се в Евангелието, в знак на синовна покорност пред благата и съвършена Божия воля.

Накрая отец Боян преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай над всички.

01
Май
2024

ПРЕДСТОЯЩО: Боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик

  http://arhiereiskopz.com/images/Zurkvi/Zurkva_sv.Bogorodica.jpgВ духа на християнската традиция всяка година на Велики четвъртък се боядисват червени яйца – символ на Христовото Възкресение.

По традиция с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при катедрален храм „Успение Богородично“ организират боядисване на Великденски яйца от  деца.

Събитието ще се състои на 2 май от 12:00 часа в градинката на църква „Света Богородица“ гр. Пазарджик. След отслужването на светата Литургия и Великия маслосвет всички желаещи деца могат да се включат в добротворното начинание.

Velikdenski jaizaЯйцата са дарени от боголюбиви християни. Те ще бъдат боядисани от децата и занесени за благословение на живеещите в Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ гр. Пазарджик и Дом за стари хора с. Главиница.

Каним всички деца и техните родители да се включат в доброто дело, за да зарадваме нашите баби и дядовци с вестта за настъпващото Христово Възкресение.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>