kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
16
Април
2020

Окръжно писмо на Св. Синод относно богослужебните последования за Велики петък

Св. Синод на БПЦ - БП отново напомня и призовава своите верни чеда в тези дни на Христовите страдания да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение с коронавирус - COVID-19, като почтително и настоятелно Ви молим да се съобразите с предходните предписания на Св. Синод и във връзка с предстоящия Велики петък, разпореждаме:

Поклонението пред светата Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон да се извърши поклонението пред светата Плащаница.

Напомняме също, че поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг, като внимателно се следи то да не се нарушава.

15
Април
2020

Велик маслосвет в катедрален храм "Успение Богородично" град Пазарджик

В четвъртия ден от седмицата на Христовите страдания – Велики четвъртък, преди светата Литургия се полага отслужването на Светото тайнство Елеосвещение (маслосвет), предназначено за тежко болните чеда на светата Църква. В него болният получава от Бога благодатта на изцелението от душевните и телесни недъзи.

Предвид обявеното извънредно положение в страната и съгласно Окръжно разпореждане на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай от 6 април богослужебното последование беше преместено в навечерието на празника, на Велика сряда вечерта след Малкото повечерие.

С благословението на митрополита в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик Великият маслосвет беше отслужен от Константийския епископ Яков, викарен епископ на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужиха прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в храма свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

След като взе молитвено участие в полагащото се вечерно богослужение, епископ Яков застана в центъра на храма и ведно с духовниците и верния Божи народ издигна молитвата си към Подателя на всяко добро – нашия Господ Иисус Христос, измолвайки от Него телесно и духовно здраве за всички. Архиереят прочете полагащите се седем евангелски четива, спомнящи чудесните изцеления на неизлечимо болни и страдащи от тежки недъзи човеци, призовали на помощ всепобедната Христова помощ.

Владиката благодари на Бога, че прие нашата молитва за телесно, а най-вече за духовно здраве на всички ни, та дълголетно да славим на земята нашия небесен Отец. Той призова Лекаря на душите и телата да даде утеха и сили на болящите и страдащите в този момент, да ги укрепи в изпитанията, та станали от болничния одър, да могат и те заедно с нас да прославят милостивия Бог. Архиереят издигна молитвата си и към небесната Царица – Пресвета Богородица, както досега, така и занапред, да продължи да се моли за нас и с широко разтворения си покров да бди над град Пазарджик и над всички градове и села.

Накрая владиката преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай и още веднъж призова вярващите да спазваме всички предписания на Светия Синод и на правоправещия архиерей на богоспасаемата ни епархия предвид епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване.

12
Април
2020

✝6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим /Цветница/. Архиерейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

"Буря от недоумение смущава ума ми, как да възпея достойно великото тайнство на Твоето снизхождение, Господи, защото, имайки за престол небето, Ти си се качил на малко осле, търсейки човека и желаейки да развържеш неговото древно безсловесие, за да се сбъдне казаното от пророк Захария: Ликувай от радост, дъще Сионова, тържествувай, дъще Иерусалимова: ето, твоят Цар иде при тебе, праведен и спасяващ, кротък, възседнал на ослица и на младо осле, син на подяремница (Зах. 9:9). Затова прославяме Твоето влизане с мир в Иерусалим, и от цялата си душа Ти зовем: Алилуия" (Акатист на Неделя Вая, кондак 4)

В шестата Неделя от Великия пост Светата Православна Църква следва стъпките на Спасителя, влизащ в Иерусалим, защото дойде времето за Голготското жертвоприношение, което Господ Иисус Христос ще извърши за изкупване човечеството от греха.

В този ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужи празнична Архиерейска света Литургия в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С него съслужиха прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в храма свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Богобоязливи християни пристъпиха към храма в тези дни на изпитания, съблюдавайки призива на Светия Синод за спазване на наложените предписания, като с кротост и благочестие застанаха на необходимото разстояние един от друг, носейки необходимите предпазни средства. Макар и отдалечени телом, всички се обединиха духом и издигаха молитвите си към Всеподателя Бога, просейки от Него милост и пощада за греховете ни, заради които се наложи Единородният Божи Син да претърпи разпятие и кръстна смърт. С цялото си сърце вярващите участваха в радостта на празника, благодарейки на Бога за непресекващата помощ и утеха, които Той дава на призоваващите Неговото свято име.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на службата епископ Яков поздрави всички с настъпилия празник. Той благодари на Бога, че ни събра в Неговия дом, за да можем да отправим молитвите си към Него. Владиката припомни, че всеки ден ние разпъваме Христос на кръста като вършим грехове, като забравяме доброто, като се отклоняваме от пътя, водещ към рая, а избираме по-лекия път, който ни води към пропаст.

„Господ всекидневно проявява Своята милост – завърши архиереят, - Той ни закриля, Той ни избавя от всяко зло. И няма значение къде се намираме, стига да събираме молитвите си на небесата. Усърдно през тези дни се молим Господ да ни избави от злото, налегнало цялата планета, да изпълни с радост сърцата ни, защото идва денят на Възкресението – денят, в който чрез смъртта Си Христос ще победи смъртта. Това е нашата вяра, нашата надежда, нашата любов, които ние, Христовите ученици, раздаваме на своите близки и на всички хора. Когато сърцата ни са изпълнени с любов, много по-леко се носи кръстът, даден ни от Бога. Ние знаем, че Господ никога, ама никога няма да ни даде кръст, който ние да не можем да понесем. Братя и сестри, днес ние посрещнахме Христа в сърцата си, нека през настъпващата страстна седмица да се запазим от грях, за да не станем като народа, който днес посрещна Христос в Йерусалим с „Осанна!“, а само няколко дни по-късно викаше „Разпни Го!“. Нека докажем, че сме Христовите апостоли, хората, на които се крепи светът – защото чрез молитвата всичко може да бъде постигнато. Нека сърцата ни ликуват и прославят небесния наш Отец! Нека тази радост да пренесем в домовете си, където да усилим молитвите си, като не забравяме, че в този миг някой някъде страда. Да кажем и за тях: „Господи, помилуй! Укрепи ги! Дай им сили да понесат изпитанията и болките, щото да можем всички ние заедно да Те прославяме во веки веков!“

Накрая викарният епископ преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията митрополит Николай, нашият духовен пастир и молитвен застъпник, уверявайки присъстващите, че митрополит Николай непрестанно се моли за своето паство и призовавайки и ние да се молим за него и един за друг, та заедно да вървим по пътя на спасението.

След това владиката още веднъж прочете молитва към Лекаря на всички, без да гледа на безчислените ни прегрешения, да се смили над Своите чеда, да изпрати Своята всесилна помощ и ни освободи от изпитанията.

Тържеството завърши с многолетствие.

Съгласно решение на Светия Синод на БПЦ, поради въведеното извънредно положение в страната, тази година за празника не бяха раздавани благословени върбови клонки. Въпреки това християните отнесоха в домовете си утехата и радостта на светата богослужба.

06
Април
2020

Окръжно разпореждане

Доmitropolit Nikolai-potret

освещения клир,

монашествуващите,

и църковнослужителите на Пловдивската епархия

Боголюбиви отци, братя и сестри,

Във връзка с предстоящите празници: Вход Господен в Йерусалим, Великата Седмица, Възкресение Христово и цветоносния период, предвид епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавируса Covid-19, в съобразяване и изпълнение на окръжното на Св. Синод на БПЦ- БП от 30.03.2020г.,

РАЗПОРЕЖДАМЕ :

  1. На празник Вход Господ в Йерусалим, освещаването на върбовите клонки да се извърши в навечерието на празника, след празничната вечерня. Раздаването на върбата да става отвън в двора на храма, (не в храма) при спазване на т. 7 и 8 от Синодалното окръжно и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.
  2. На Велика Сряда след малкото повечерие да се извърши и чина на великия маслосвет. Помазването с осветения елей да се извършва при спазване на изискванията в т. 7 и 8 от синодалното окръжно. Като на Велики Четвъртък да се извърша само помазване на желаещите миряни, а не общ маслосвет.
  3. На Велики Петък след изнасянето на св. Плащаница и поставянето й в средата на храма за поклонение, да бъде покрита с найлоново покривало (или PVC прозрачно покривало), като след всеки богомолец да се почиства с дезинфектант, при стриктно изпълнение на т. 7 и 8 от синодалното окръжно и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите .
  4. В нощта на Възкресение Христово, да бъдат спазени всички изисквания в Синодалното окръжно писмо.
  5. В деня на Възкресение Христово, когато се полага отслужването на Възкресната Вечерня (Второ Възкресение) да не се организират общи съвместни богослужения (едноцърквие) там където имат такава практика, а всеки свещенослужител в храма да отслужи Пасхалната Вечерня.
  6. Поздрава на свещенослужителите към миряните в Пасхалните дни да става от солея, без изнасянето на кръста, св. Евангелие и иконата на Възкресение за поклонение.
  7. По време на празниците: Вход Господен в Йерусалим, Велики Петък и Възкресение Христово продажбата и паленето на църковните свещи да се осъществява пред храмовете, при спазване на т. 7 и 8 от Синодалното окръжно и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.

Горното разпореждаме за строго съблюдаване и стриктно изпълнение.

Призоваваме над Вас Божието благословение и оставаме Ваш в Христа молитствувател,

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

<<  1 2 [34 5 6 7  >>