kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
06
Юни
2019

Архиерейска света Литургия за Възнесение Господне в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично"

"В този ясен и всесветъл ден на Твоето Божествено възлизане на небесата земята празнува и ликува, небето се радва на Възнесението на Твореца на тварите, човеците непрестанно славословят, виждайки своето заблудено и паднало естество, взето на Твоето рамо, Спасителю, и възнесено на небесата, Ангелите се веселят и казват: Кой е Този, дошъл в слава, силен на война, Този истинен Цар на Славата?!“

С тези молитвени слова химнографите на Светата Православна Църква възпяват завършека на спасителното дело на нашия Господ и Спасител Иисус Христос – Неговото славно Възнесение на небесата и сядане отдясно на Отца. За всички повярвали в Него Спасителят откри небето, за да могат всички да станат съобщници на Неговия живот, да бъдат изкупени и спасени. Затова българският народ му е дал название с дълбок религиозен и богословски смисъл - Спасовден, Денят на Спасителя.

В този празничен ден и с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи архиерейска света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, служащите в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Верният Божи народ дойде в дома Господен да благодари на нашия Господ Иисус Христос за Неговото дело, изпълнено за спасение на човека. Всички с едно сърце и една уста изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш“.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на службата епископ Яков честити празника на присъстващите и имения ден на всички именици. Той разказа събитията, споменавани в днешните евангелски текстове и завърши: „Божието домостроителство има висша цел – човешката душа не само да възкръсне, а и да се възнесе на небесата и отиде при нашия небесен Отец. Сам Господ слезе, претърпя страдания, умря и възкръсна, в днешния ден се възнесе, а след броени дни ще ни изпрати и Утешителя – Светия Дух, така щото мирът, царуващ на небесата, да зацари и в нашите взаимоотношения, в нашите сърца. И когато съхраним този небесен мир, тогава и всички около нас ще усетят това и той ще зацари от човек в човек, над цялата земя. Но ние, човеците, загубихме този мир, когато поради нашата греховност се отдалечихме от Бога. Затова настанаха войни, затова ни сполетяват и бедствия. Виждаме как родителите все повече не могат да понасят децата си, виждаме тяхната безотговорност към тях, как по-важна е работата, отколкото детето, по-важно е на спокойствие да си изпием кафето, отколкото да възпитаваме детето си. Така лека-полека се отдалечаваме от Бога. Но въпреки това нека не се отчайваме, а да бързаме да се завърнем в лоното на Църквата, защото днес завърши изграждането на спасението на душата на всеки един от нас. Ще дойде и надеждата, ще дойде Дух Свети, Който да ни утеши и избави от скърбите, да ни вразумява и спасява, да ни напомня за този мир, оставен ни от Христос, Който да ни помага и усилва нашите духовни сетива, да събужда нашата заспала душа, за да можем и ние да се освободим от греховете си и се спасим. И така един ден, когато дойде нашият момент, душата да се възнесе на небесата, там тя да наследи онова място, приготвено днес от Христос за всеки един от нас. Нека в днешния ден на Христовото Възнесение, когато апостолите се поклониха на Христос и ние да Му се поклоним, да оставим греховете и се обърнем към добротата, към Евангелието и да приемем онова, което Господ първо остави на човеците след своето Възкресение – мирът. Както Христос се възнесе на небесата, нека и ние оставим земното и с ума и сърцата си се възнесем при Него, където да пребиваваме през всички дни на своя живот“.

Владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над всички присъстващи, над техните домове и семейства.

Празникът завърши с многолетствие.

05
Юни
2019

1 юни: Теглене на въже

Най-много емоции на спортния празник предизвика дисциплината Теглене на въже. Тя се проведе в две части - за момичета и момчета, като двубоите следваха вече установения ред. Участваха по 5 момчета и 5 момичета от отбор. Публиката окуражаваше с викове и аплодисменти участниците.

В първото теглене белите момчета бяха победени от зелените и това беше единствената загуба за отбора в тази дисциплина и изобщо в целия спортен празник. След тях белите момичета победиха зелените. При следващото теглене белите момчета надвиха червените, като при момичетата се повтори същия резултат. Последни се изправиха зелени срещу червени, като зелените победиха и при момчетата, и при момичетата.

При така получения резултат отборът на белите и зелените се оказаха с равен брой точки - по три победи и една загуба. За да се реши първото място се наложи още едно, допълнително теглене, в което взеха участие по 3 момчета и 3 момичета от отбор. В този решителен и оспорван двубой, след доста напрегнати секунди, белите успяха да надделеят и така заслужиха първото място и в тази дисциплина.

05
Юни
2019

1 юни: Щафета

Състезанието по щафетно бягане се проведе в две части - за момичета и за момчета. Всеки отбор излъчи общо по петима бегачи - 2 момичета и 3 момчета. Участниците трябваше да приемат и предадат успешно жълтото флагче, като пробягат определената дистанция. Три хронометъра засичаха точното време.

Първи стартираха момчетата от НУ "Никола Фурнаджиев". Справиха се за 33,55 секунди. След тях момчетата от Септември финишираха за 34,58 секунди, а тези от ОУ "Христо Смирненски" за 33,34 секунди. В същата подредба се състезаваха и момичетата, които трябваше да пробягат същата дистанция. Те се справиха отлично:  белите - за 22,60 секунди , зелените - за 23,72 секунди и червените - за 23,04 секунди.

След сумиране на резултатите беше определено - на първо място се класира отборът на НУ "Никола Фурнаджиев" с общо 56,15 секунди, на второ - на ОУ "Христо Смирненски" с 56,38 секунди, а на трето - на гр. Септември с 58,30 секунди. Всички състезатели бяха горещо аплодирани и окуражавани от учители, родители и съотборници. И участниците в дисциплината щафетно бягане бяха наградени от епископ Яков с футболна, волейболна и баскетболна топка.

04
Юни
2019

1 юни: Футбол

С много емоция бе съпътстван турнирът по мини-футбол - една от дисциплините в спортния празник за 1 юни. Главен съдия беше прот. Боян Кочев, който ръководеше мачовете и съблюдаваше спазването на правилата. Трите отбора излъчиха свои състезатели - по един вратар и четирима полеви играчи. Срещите преминаха в дух на спортментство и честна игра, като за отбелязване е, че тази година не беше даден нито един наказателен картон.

Турнирът се радваше на голям зрителски интерес, като състезателите бяха подкрепяни през цялото време от своите съученици, учители и родители.

След оспорвани двубои на първо място се класира отборът на белите от НУ "Никола Фурнаджиев", втори беше този на червените от ОУ "Христо Смирненски", а трети - зелените от СУ "Христо Ботев" гр. Септември.

Ето и резултатите в отделните срещи и крайното класиране:

НУ "Никола Фурнаджиев" : СУ "Христо Ботев" - 5:0

НУ "Никола Фурнаджиев" : ОУ "Христо Смирненски" - 3:1

СУ "Христо Ботев" : ОУ "Христо Смирненски" - 2:3

1 място - НУ "Никола Фурнаджиев" с 6 точки

2 място - ОУ "Христо Смирненски" с 3 точки

3 място - СУ "Христо Ботев" с 0 точки

04
Юни
2019

1 юни: Творческа задача

В дисциплината за творчество и сръчност отборите излъчиха по трима състезатели. Тази година участниците трябваше да изработят модел на дърворезба за иконостас, използвайки солено тесто. От изложените пред тях образци те можеха да черпят идеи и примери от даровити майстори на това прекрасно църковно изкуство.

Времето за работа беше определено на 30 минути. Участниците подходиха много старателно към задачата, като всеки отбор прояви творчество и съзидателност, оформяйки уникални и забележителни модели на дърворезба.

След предаване на работите, комисия се зае да определи класирането. Дякон Димитър отново имаше нелеката задача да коментира замисъла и худжествената изработка, като похвали всички деца за проявеното творчество. С обсъждане и гласуване журито отличи на първо място творбата на белия отбор, на второ място бе класиран отборът на зелените, а на трето - на червените.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>