kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
25
Април
2019

Последование на 12-те евангелия в катедрален храм "Успение Богородично" град Пазарджик

"Днес виси на дърво Този, Който надвеси земята над водите; с венец от тръни се увенчава Този, Който е Цар на ангелите; в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци, плесница приема Този, Който в Йордан освободи Адам; с гвоздеи се приковава Женихът църковен; с копие се пробожда Синът на Дева. Покланяме се, Христе на Твоите страдания. Покланяме се, Христе на Твоите страдания. Покланяме се, Христе на Твоите страдания. Покажи ни и славното Твое Възкресение" /15 антифон/

При пеенето на този антифон вечерта срещу най-тъжния в годината ден - Велики петък, става изнасянето на Христовото Разпятие. Този трепетен момент е част от последованието на 12-те евангелия, които съдържат дванадесет откъса от Новия завет, разказващи за Христовите страдания.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай неговият викарий – Константийският епископ Яков възглави богослужението в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С архиерея съслужиха прот. Боян Кочев и служащите в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Духовниците се редуваха при четенето на евангелските откъси, пресъздавайки в сърцата на вярващите тези най-тежки последни часове от земния живот на Спасителя – Неговите страдания и кръстна смърт.

След изчитане на петото поред евангелие и при пеене на 15-ия антифон на службата епископ Яков и служащите с него изнесоха в центъра на храма Христовото Разпятие и иконите на изпълнените с тъга Божия Майка и любимия Негов ученик. Кръстът с разпнатия на него Спасител бяха поставени в центъра на храма. Осъзнавайки величието на Голготската Жертва всички сведоха виновни глави пред израненото заради нашите грехове тяло на безгрешния Христос.

В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите със слово за Господните страдания и завърши: „Тази вечер изживяхме последните минути от земния живот на Христа. Страданията, които Той понесе доброволно, за да ни изкупи от властта на смъртта, трогнаха до сълзи закоравелите ни в грехове души. Жертвения Агнец се принесе за всеки от нас, затова и ние според силите си се готвехме през целия Велик пост – да Му принесем достойни плодове на покаяние, та Той да умие нашите грехове. И ние се стремим да живеем в мир, та да вкусим райското блаженство още тук, на земята. Нима не е райско блаженство да бъдем очистени от греховете, сърцето ни да е изпълнено с любов, да не познаваме алчността, ненавистта, злобата? Нима не е райско блаженство да бъдем удостоени да седнем на Господнята трапеза? И всичко това е само подготовка за онова, което ни чака, ако изпълним закона Божий. Както Христос изпълни всичко, така и ние трябва да изпълняваме евагелските заповеди не с ум, а със сърце и дела, та като видят човеците добрите ни дела, да повярват в нашия Отец. Чрез делата си ние викаме или „Осанна“, или „Разпни Го“. Нека в тези дни, когато и природата е утихнала в очакване на Възкресението, да се отделим в молитва, да издигнем умовете си на Небесата, да загърбим земното и да оплакваме себе си заради нашето греховно падение, заради нашата духовна смърт. Господ е милостив и ни уверява, че стои на вратите на всяко сърце и хлопа. Нека Му отворим и Той ще влезе и вечеря с нас. И така очистени, с изпълнени с любов към Бога и човеците сърца, да посрещнем светлото Христово Възкресение“.

Накрая владиката преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай над всички и прикани да се съберем в утрешния ден вечерта отново в храма, където да отслужим последованието на Христовото Опело.

25
Април
2019

Боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик на Велики четвъртък

След Възнесението на Господ Иисус Христос на небесата света Мария Магдалина отишла при Римския император Тиберий I и му поднесла боядисано в червено сварено яйце. Изричайки нечуваните дотогава думи "Христос воскресе!", Мария Магдалина станала истински проповедник на живота и учението на нашия Спасител в столицата на империята и положила началото на този благочестив обичай, съхранен и днес в Светата Православна Църква – подаряването на червени яйца и поздрава "Христос воскресе!... Наистина воскресе!". По примера на светата мироносица и в духа на християнската традиция във всеки християнски дом на Велики четвъртък се боядисват червени яйца – символ на Христовото Възкресение.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при катедрален храм „Света Богородица“ организираха традиционното боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на катедралата.

В инициативата се включиха деца от енорията, гости на храма и ученици от ОУ „Христо Смирненски“ гр. Пазарджик, изучаващи предмета „Религия“, придружени лично от своя директор г-жа Галина Барова. След като казаха Господнята молитва „Отче наш...“ и се поклониха пред чудотворния образ на Божията Майка в храма, те бяха помазани с осветения на маслосвета елей от епископ Яков.

На специално приготвени в градинката пред храма маси децата боядисаха повече от 350 червени яйца, дарени за повода от боголюбиви християни и предназначени да зарадват възрастните хора от Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ гр. Пазарджик. След като боядисаха яйцата, децата ги подредиха в кошници, а владиката дари всяко едно от малките християнчета с копие на чудотворната икона на света Богородица и пакетче боя за яйца за проявеното добротворство.

И тази година, яйцата бяха занесени лично от Константийския епископ Яков, духовниците и сръчните майстори за благословение на живеещите в дома за стари хора, където бяха топло посрещнати от директора г-жа Дунгарова. Гостите изнесоха кратка програма пред обитателите на дома, като ги поздравиха със стихове и песнопения. Възрастните хора, изпълнили до край залата за тържества, бяха дарени от малчуганите не само с червено яйце, но и с надежда и радост от настъпващия Празник на празниците.

Епископ Яков пожела на всички светлината на Христовото Възкресение да изгрее в сърцата ни и благодатта на нашия Господ Иисус Христос винаги да бъде с нас.

25
Април
2019

Архиерейска света Василиева Литургия и общ Маслосвет за Велики четвъртък в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

"Когато славните ученици при умиването на вечерята се просвещаваха, тогава злочестивият Иуда, обзет от сребролюбие, се помрачаваше и Тебе, праведния Съдия, предаде на беззаконните съдии. Виж, любителю на богатства, тоя, който заради тях се обеси. Бягай от ненаситната душа, която се одързости да направи това на Учителя. Господи, Който си благ към всички, слава на Тебе!“ /тропар на Велики четвъртък/

В четвъртия ден на Страстната седмица Светата Църква възпоменава великото събитие на Тайната вечеря, на която нашият Господ Иисус Христос установил тайнството на светото Причастие. По този повод и с благословението на Пловдивския митрополит Николай неговият викарий Константийският епископ Яков отслужи Архиерейска света Василиева Литургия в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийските свещенослужители на катедралата свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

По време на причастния беше прочетена проповед върху възпоменаваните този ден библейски събития, съдържащи се в днешното литургийно свето Евангелско четиво.

Много от енориашите на храма, по подобие на светите апостоли, които през тоя ден се причастили за пръв път от ръцете на Господа, пристъпиха към светите Дарове, като увенчаха с тях периода на своето говеене – пост, усърдна молитва и покаяние.

Веднага след литургията беше отслужено и тайнството Елеосвещение /маслосвет/. Духовниците помолиха Бога да прости знайните и незнайни грехове на пристъпващите към Неговата милост и им дарува телесно и духовно здраве и спасение. Епископ Яков помаза присъстващите с осветения елей, отправяйки към всички своя архипастирски благослов по повод празника.

Накрая той преподаде благословението и на Пловдивския митрополит Николай над всички и прикани да се съберем вечерта отново в храма, където да съпреживеем Христовите страдания, описани в евангелските текстове.

Празникът завърши с многолетствие.


24
Април
2019

Молебен по случай завършването на стажантите от ЦСПП- Пазарджик

На 24-ти април в Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в град Пазарджик се състоя тържествената церемония по случай завършване курса на първоначална професионална подготовка за стажантите на Главна дирекция „Национална полиция“ в ЦСПП – Пазарджик и ЦСПП – Казанлък.

По традиция и по покана на ректора на Академията церемонията започна с молебен. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието беше отслужено от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на митрополита. С архиерея съслужиха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия и свещ. Любомир Чавдаров, служащ в катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. Архиереят отправи гореща молитва към Бога да благослови доброто начинание и дарува на завършващите ползотворна служба на Отечеството и народа ни. След това епископ Яков поръси новоназначените служители на МВР и бойните им знамена със светена вода.

Поздравително слово към бъдещите служители произнесе г-н Милко Бернер – заместник-министър на вътрешните работи, а от името на министъра на вътрешните работи г-н Младен Маринов младите полицаи и жандармеристи бяха поздравени от г-н Михаил Златанов – началник на кабинета на министъра на вътрешните работи.

Стажантите, завършили обучението си с отличен успех, бяха наградени с грамоти от старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев – ректор на Академията на МВР и комисар Стоян Зайков – директор на ЦСПП – Пазарджик към Академията на МВР.

В края на церемонията най-новите пазители на реда положиха клетва по “Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР" за спазване законите на страната и етичните норми в МВР.

Гости на тържествената церемония бяха г-н Милко Бернер – заместник-министър на МВР, г-н Михаил Златанов – началник на кабинета на министъра на МВР, г-н Йордан Кожухаров – заместник областен управител на област Пазарджик, главен комисар Георги Арабаджиев – заместник главен секретар на МВР, старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев – pектор на АМВР, старши комисар Красимир Добрев – директор на дирекция „Жандармерия“, комисар Станислав Теофилов – заместник-директор на дирекция „Жандармерия“, комисар Ивайло Тишев – заместник-директор на ОДМВР – Пазарджик, комисар Красимир Иванов – директор на ЦСПП – Казанлък, комисар Борис Танев – началник на Зонално жандармерийско управление София, главен инспектор Илиян Кънчев – началник на ЗЖУ  Монтана, главен инспектор Генчо Николаев – началник на ЗЖУ Бургас, родители и близки на стажантите.

21
Април
2019

✝6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим /Цветница/. Архиерейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Носен на небесата върху престол, а на земята върху осле, Христе Боже, прие хвала от ангелите и прослава от децата, които Ти викаха: Благословен си Ти, Който дойде да призовеш Адама!” /Кондак на празника/

В шестата Неделя от Великия пост Светата Православна Църква изживява отново великото събитие, когато жителите на Йерусалим посрещнали Спасителя на света – Господ Иисус Христос, Който влязъл в светия град, възседнал осле. Изпълнили се думите на светия пророк Захарий: "Ликувай от радост, дъще Сионова, тържествувай, дъще Йерусалимова: ето, твоят Цар иде при тебе, праведен и спасяващ, кротък, възседнал на ослица и на младо осле, син на подяремница" (Зах. 9:9).

В този ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужи празнична Архиерейска света Литургия в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С него съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в храма свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

От ранни зори звънът на църковните камбани събра в Божия дом верните християни, дошли да отбележат чудните събития и да съучастват в светата богослужба. Както някога йерусалимските жители, всеки носеше в ръцете си върбови клонки и със цялото си сърце викаше на Господа „Осанна!“.

Духовното тържество беше още по-радостно от изпълнението на децата от Представителен детски хор „Слава Русева“ град Пазарджик, които с благословението на Константийския епископ Яков и под ръководството на своя диригент г-жа Благоева, отпяха част от литургийните песнопения. Когато дяконът възгласи сугубата ектения, нежните гласове запяха тройното „Господи, помилуй!“, с което изпълниха сърцата на вярващите с възторг от умилителната детска молитва. В най-важния момент от светата Литургия епископ Яков въздигна ръцете и ума си към Небесата, просейки от Бога да слезе и пресъществи светите Дарове, а малките християни изпяха полагащото се песнопение „Тебе възпяваме, Тебе благославяме, на Тебе благодарим, Господи, и молим Ти се, Боже наш, и молим Ти се, Боже наш, и молим Ти се, Боже наш“, с което допринесоха още повече за молитвеното настроение на вярващите. По време на причастния децата отпяха още няколко песнопения и приеха заслужените благодарности и поздравления от присъстващите.

В своята проповед в края на службата епископ Яков поздрави всички с настъпилия празник. Той разказа евангелските събития за посрещането на Спасителя в град Йерусалим и завърши: „Малко преди да бъде разпнат и да умре, за да победи със смъртта Си смъртта и да отвори Рая за всеки един от нас, нашият Господ влезе в Йерусалим и беше посрещнат с радостни викове „Осанна!“. Но броени дни след това същите тези хора ще викат „Разпни Го!“. Такъв е и нашият живот – когато имаме нужда от Бога, викаме към Него, търсим Го и просим Неговата помощ и Му въздаваме слава. А когато всичко ни е наред, ние забравяме за Него и се отдаваме пак на греха, с което отново Го разпъваме на Кръста. Нека не бъдем неразумни – усетили сме колко леко се живее с Бога и колко трудно е всичко, което искаме да постигнем без Него. Да издигаме погледа си нагоре и да търсим нашия Спасител и Той винаги ще бъде с нас и никога няма да ни изостави. Нека изминем с покаяние следващите дни на Страстната седмица, да се събираме в храма, за да ознаменуваме последните дни от живота на Спасителя на земята и да се подготвим достойно за посрещане светлия ден на Христовото Възкресение.“.

Владиката благодари на децата от хор „Слава Русева“ и техния ръководител г-жа Благоева за участието в службата. Той изказа своите преживявания как, докато се е причастявал, умът му е бил изпълнен с жива представа за ангелските войнства, възпяващи Бога така, както чистите детски сърца днес Го възпяваха. Епископ Яков изказа своята и на всички признателност и благодарност за тяхното усърдие и благопожела в скоро време сами да отпеят цялата света Литургия.

Накрая викарният епископ преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията митрополит Николай.

Тържеството завърши с многолетствие.


<<  1 2 [34 5 6 7  >>