kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
06
Декември
2023

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН, ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО!

Свещенослужителите и верният Божи народ на

Пазарджишка духовна околия честитят имения ден на

архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска Света Митрополия

ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ!

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО!

2023.12.06-Pozdravlenie22023.12.06-Pozdravlenie1На възлюбилия ни и умил греховете ни чрез Своята кръв наш Господ и Спасител Иисус Христос, Чиято любов сте написали върху скрижалите на сърцето си, Когото следвате с гледащи направо очи, без да се отбивате ни надясно, ни наляво и Който урежда пътищата Ви и ги прави като лъчезарно светило,
въздаваме чест и слава и всякога благодарим за Вас, нашия в Христа любвеобилен архипастир и баща, че по примера на Вашия небесен покровител и пръв помощник - великия светител Николай Чудотворец,
като добър пастир полагате душата си за Христовите овци и с голямо дълготърпение и поука водите избралите пътя на истината и правдата и възлюбили Неговото явяване към тучните и злачни чертози на Райската градина!
От Него просим преизобилната Му и пълна с благост любов непрестанно да се излива над Вас и Ви благослови с крепко здраве, дълголетно, доброплодно и спасително служение на винограда на обичната ни Българска православна църква!

За много и угодни на Бога години,

ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО!

05
Декември
2023

Вечерня с Акатист към свети Николай Чудотворец в катедралата на Пазарджик

„Буря от недоумение смущава ума ми: как достойно да възпея чудесата ти? Тях никой, ако поиска да ги изкаже дори с много езици, не може да ги изброи. Но Богу, Който тъй дивно се прослави в тебе, ние пеем дързновено: Алилуия!“ (из Акатист на свети Никсолай Чудотворец, Кондак 4)

На 6 декември пред духовния взор на вярващите светата Православна църква издига величествения образ на един от най-великите светилници на вярата - свети Николай, архиепископ Мирликийски Чудотворец.

В навечерието на празника в параклиса, посветен на станалия „правило на вярата и образец на кротостта“ при катедрален храм „Успение Богородично” в гр. Пазарджик, беше отслужена празнична Вечерня с Акатист към дивния Чудотворец.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха председателят на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града свещ. Спас Дичев, председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев и свещенослужителите при храма свещ. Димитър Попов и свещ. Максим Ничев.

Както всяка година параклисът се оказа тесен да побере вярващите, чиито сърца ги доведоха да въздадат похвала и благодарност на многоплодната клонка от добродетелния Христов виноград, победил еретическото злословие и показал на вярващите правия път към Царството Божие – равноангелния по живот светител на Православието.

По време на вечерното богослужение духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, изпросвайки от Бога здраве и благоденствие за жителите на Пазарджик. Всички с едно сърце и уста възпяха светеца с празничния тропар, докато отец Боян прекади хлябовете, пшеницата, виното и елея, изпросвайки от Подателя на всички блага те никога да не оскъдяват в света и да бъдат на вкусващите ги благословение, телесна и духовна подкрепа през времето на поста.

В определеното от богослужението време духовниците се подредиха пред образа на светеца, поставен на аналой в центъра на храма и поред изпълняваха песните на акатиста. Всички присъстващи - от най-малкия до най-големия – единомислено отпяваха припевите във възхвала на Бога и Неговия верен служител с думите „Алилуя” и „Радвай се, светителю отче Николае!”. Накрая на последованието отец Боян прочете полагащата се молитва, при което присъстващите паднаха на колене пред чудния по живот светец, твърда крепост на Православието.

В края на вечернята отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той произнесе слово за достойнството на свети Николай, удостоил се чрез светия си живот с небесната благодат да бъде верен застъпник на православните и до днес. Наместникът честити имения ден на носещите името на светеца.

Празникът завърши с многолетствие, което изпяха всички присъстващи.

04
Декември
2023

Празник на септемврийското село Варвара

„Цялото ангелско естество се зарадва с велика радост, виждайки твоята мъжествена сила, света и непобедима мъченице Варваро: като видяха Ангелските чинове, че старият враг, прегордият княз на тъмнината с цялото си бесовско и дяволско пълчище е посрамен, победен и повален под нозете ти от тебе, една млада девица, със силен глас възпяха Богу: Алилуия!“ (из Акатист на света великомъченица Варвара, Кондак 9)

На 4 декември Православната църква възпява възсиялата с ангелска чистота Христова невеста света Варвара. На този ден своя храмов празник отбеляза и църквата, посветена на великомъченицата в едноименното септемврийско село.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната Божествена света Литургия възглави архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него съслужиха иконом Йордан Василев, председател на храм „С. Харалампий“ гр. Септември, свещ. Николай Генев, председател на храм „Св. Троица“ гр. Белово и свещ. Стоян Ковачев, председател на храм „Св. Георги“ в село Голямо Белово. Молитвено участие в службата взе председателят на храма прот. Кирил Петракиев.

В края на Великото славословие духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, изпросвайки от Бога здраве и благоденствие за жителите на селото.

В този ден за възхвала на тяхната небесна закрилница, когато жителите на селото отбелязват и празник на населеното място, радостния звън на църковните камбани призоваха вярващите да се съберат в топлата прегръдка на храма. Енориашите и гостите на вековната църква с радост пристъпваха и благодаряха на светата великомъченица за нейната закрила над тях и семействата им. Мнозина се бяха подготвили духовно и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. На празничната служба присъстваха кметът на община Септември г-жа Васка Рачева, народният представител г-н Стефан Мирев и кметът на селото г-н Димитър Деянов.

След светата Литургия отец Боян честити празника на жителите на селото и имения ден на носещите името на света Варвара. Той произнесе слово върху ценността на семейството и изключителната важност на християнското възпитание на децата, като припомни, че светостта ражда святост и ако искаме децата ни да бъдат добри и боголюбиви, самите ние най-напред трябва да се стараем да живеем съгласно с Евангелските заповеди.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

В края на службата архиерейският наместник връчи от името на митрополит Николай грамоти и награди на отличените от училището в селото деца, изучаващи Вероучение, както и на тяхната учителка г-жа Виолета Динева, класирани на призови места в категорията „Литературна творба“ в Десетия юбилеен национален детски конкурс за рисунки и литературни творби, посветен на Деня на християнското семейство и православна младеж – Въведение Богородично, организиран от Пловдивска света митрополия, които не успяха да дойдат на награждаването в Пловдивската духовна семинария миналата неделя.

От името на учениците и учителите на училището г-жа Динева поднесе на архиерейския наместник Благодарствено писмо и икона на света Варвара, в знак на признателност за оказваната подкрепа в образователно-възпитателния процес на детските души.

От името на Църковното настоятелство отец Кирил подари на архиерейския наместник и на кметовете по една коледна звезда в знак на братска любов с пожелание за благословени и спасителни празници.

26
Ноември
2023

†13 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Съборна света Литургия в катедралата на Пазарджик.

Във втория неделен ден от Рождественския пост, †13 Неделя след Неделя подир Въздвижение, в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна възкресна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. Заедно с него в радостта на неделния ден съслужиха председателят на храм „Св. св. Константин и Елена” в града свещ. Спас Дичев и свещенослужителите от катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров.

Студеното време не спря енориашите на храма, които дойдоха да се помолят на светата богослужба, та времето на поста да бъде безбедно и спасително. Всички изслушаха благоговейно литургийното свето Евангелско четиво, спомнящо беседата на нашия Христос с богатия юдеин и уверението, че макар и за камила да е по-лесно да мине през иглени уши, отколкото за богатия човек, привързал сърцето си към тленните богатства, да стигне до Царството Божие, с Божията помощ за всекиго е възможно да се освободи от страстта на сребролюбието и да достигне своето спасение.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и им честити празника. Той произнесе слово за възпитанието на децата, припомняйки, че днес честваме техния пазител – свети Стилиян Пафлагонийски. Отец Боян увери, че най-добрият възпитател на децата е любовта в семейството и призова да бъдем пример на любов за своите чеда, та те да растат в здрави и сплотени семейства, които са домашна църква, водеща до нейния Глава – нашия Спасител и Господ Иисус Христос.

Отец Боян обяви на енориашите за назначението на отец Спас като председател на градския храм, посветен на закрилниците на Пазарджик - светите велики царе и равноапостоли Константин и Елена и изказа своята радост, че начело на осиротялото паство Високопреосвещеният митрополит Николай постави достоен свещенослужител, който като силен фар да свети в мрака на греха и да осветява за вярващите опасностите по пътя. От името на храмовото духовенство в катедралата наместникът поднесе на отец Спас скромен дар – богослужебни одежди и помоли своя събрат всеки път, когато служи с тях, да се моли и за енорията на храма, в който той досега достойно служеше, полагайки душата си за Христовите братя и сестри.

Празникът завърши с многолетствие, след което отец Спас раздаде нафората и прие топлите поздрави и благопожелания на енориашите за леко и спасително служение.

 

<<  2 3 4 5 6 [78 9 10 11  >>