kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
24
Ноември
2023

Водосвет в Дневен център за деца с увреждания „Св. Стилиян“ в град Ракитово

Празникът на света Екатерина - 24 ноември, беше особено радостен за децата от Дневен център за деца с увреждания „Св. Стилиян“ в град Ракитово.

По покана на директора на Центъра г-жа Светла Баева, която е и църковен настоятел на храм „Св. Неделя“ в прекрасния родопски град, чистите детски души на възпитаниците посрещнаха архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай той дойде да отслужи празничен водосвет. С него съслужиха енорийският свещеник на Ракитово прот. Стоил Лазаров и свещ. Спас Дичев от храм „Св. св. Константин и Елена“ в Пазарджик.

На молитвеното последование присъстваха заместник-кметът на община Ракитово г-жа Виляна Колчева, директорът на Центъра г-жа Баева, съмишленици и сътрудници, както и по-голяма част от общо 30-те деца, възпитаници на това образователно учреждение.

След като поръси присъстващите и помещенията на училището, отец Боян се обърна към присъстващите със слово, с което им благодари и поощри в грижата за най-малките Христови братя и сестри. Наместникът ги увери, че те се намират в Рая, тъй като чистотата на тези детски души ги превръща в Божии ангели, а където са Божиите ангели, там е и Раят. Той изказа своята увереност, че сърцата на директора и персонала са пълни с Христова любов, която единствено дава упование и сили в нелекото служение. Накрая отец Боян благопожела тази любов никога да не се изчерпва, та водени от нея, всички заедно да вървят към Царството Божие.

24
Ноември
2023

Водосвет и благослов за децата на град Ракитово

На 24 ноември тази година, в навечерието на деня, посветен на просиялия от българския род дивен Божи угодник свети Климент Охридски Чудотворец, среднообразователното училище в град Ракитово, посветено на бележития духовник и книжовник, отбеляза своя празник. По традиция учениците, водени от своите учители и родители, идват в храм „Св. Неделя“ в града, където се е намирало първото училище в града. За празника се отслужва водосвет.

По покана на директора на училището г-жа Дафинка Клечарова и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, да отслужи водоосвещението и да изпроси Божията благодат над децата и жителите на прекрасния родопски град дойде архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него съслужиха председателят на храма прот. Стоил Лазаров и свещ. Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в областния град. Своите молитви заедно с духовниците възнесоха ръководството на училището, преподавателите, персонала и родители на децата. В радостта на празника всички единомислено отправиха своите благодарности за великите Божии милости, с които нашият Господ Иисус Христос преизобилно милва благочестивия ни народ.

След водосвета ученици, изучаващи предмета „Религия-Православие“, изнесоха кратък рецитал във възхвала на училищния патрон свети Климент Охридски, с който поздравиха своите учители и съученици. Две от децата, лауреати от конкурса на Пловдивска митрополия, посветен на Деня на християнското семейство и православна младеж – Въведение Богородично, прочетоха своите писмени творби на тема „Моето писмо до Божията Майка“, с което трогнаха до сълзи присъстващите.

След това отец Боян прочете списъка с наградени деца, като обърна особено внимание на факта, че от училището има общо 8 творци, получили награди в различни категории, които в неделния ден ще отидат в Пловдивската духовна семинария, където лично митрополит Николай ще отслужи молебен за децата и ще връчи наградите на отличените. От свое име отец Боян им подари по една иконка на Божията Майка, копие от чудотворната икона на Пресвета Богородица – Пазарджишка, уверявайки ги, че небесната Царица е получила техните писма и ще им отговори своевременно. Архиерейският наместник връчи грамота за участие на всички деца от училището, включили се в юбилейното десето издание на конкурса.

Накрая той се обърна със слово към съвременните будители, достойни наследници на свети Климент – директора и учителите в училището. Наместникът припомни думите на светеца, че „добродетелният живот без правилните догмати е мъртъв и вонящ, а правилните догмати без добродетелен живот не могат да изкачат душата в небесното Царство“ и изказа всеобщата признателност за това, че те възпитават поверените им детски души с истините на нашата спасителна православна вяра и ги напътстват към дела, с които тя бива оделотворена. Отец Боян поднесе на директора скромен дар – диптих с образите на нашия Спасител Господ Иисус Христос и Неговата свята Майка Пресвета Богородица, благопожелавайки те да ги вдъхновяват и подпомагат в тяхното богоугодно дело.

Накрая всички се снимаха за спомен от празника и чудесното време, прекарано в прегръдката на Божия храм.

21
Ноември
2023

Концерт на Ансамбъл за народни песни и танци Пазарджик по повод Деня на християнското семейство

По повод Деня на християнското семейство и православната младеж - Въведение Богородично, Ансамбъл за народни песни и танци град Пазарджик организира образователен концерт за децата на града.

По покана на ръководството на Ансамбъла в лицето на неговия главен художествен ръководител г-н Атанас Чолаков и с благословението на Пловдивския митрополит Николай преди началото на концерта беше отправена молитва за здраве и благополучие на всички деца и техните семейства.

Молитвеното последование беше отслужено от свещ. Спас Дичев и свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена” в областния град. След като измолиха Божието благословение за малките християнчета, отец Спас се обърна към тях със слово за величието на празника и ценността на семейството.

След това изпълнителите от оркестъра, хористите и танцьорите на Ансамбъла представиха пред малчуганите от училищата в Пазарджик различните фолклорни области в България и особеностите на костюм, песни и танци към тях и запознаха присъстващите с музикалните инструменти на народното изкуство и тяхното звучене.

Празникът продължи с викторина, при която децата отговаряха на въпроси, свързани с нашия фолклор, с което доказваха любовта си към българското народно творчество и Родина.

21
Ноември
2023

Въведение Богородично в катедралата на Пазарджик

„Архангелските и ангелските ликове се стекоха от небесните висоти, за да видят Твоето преславно Въведение в храма Господен, о, Богомайко! И заедно със земния лик от чисти деви, невидимият лик на безплътните умове вървеше с веселие, придружавайки Тебе, Пречиста Дево, и обкръжавайки Те по Божие повеление като избран съсъд на Бога и служейки Ти като на своя Господарка. И макар и да не виждаха тайната на Твоята сила, виждаха Те неизказано изпълнена с небесна чистота. Гледайки всичко, което ставаше с Тебе, те се ужасяваха и със страх Ти пееха…” (из Акатист на Въведение на Пресвета Богородица в храма)

21 ноември е един от най-светлите дни в годината, когато сърцата на вярващите се изпълват с неизказана радост. В този ден човеци и ангели с едно сърце възпяват дивното и преславно Въведение в Старозаветния храм на одушевения Божий кивот, чистата Богоизбрана Отроковица – тригодишната Мариам. С решение на Св. Синод на Българската православна църква този ден се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По повод светлоносния празник с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ в град Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев и служащите в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров.

Както всяка година на този ден храмът се изпълни с вярващи, чиито сърца ги доведоха да възблагодарят на нескверната Гълъбица, удивила и ангелите със своята чистота, чиято Майчина закрила всеки е усещал в живота си. Още по-голяма радост изпълни сърцата на всички, когато по традиция в дома Божий заприиждаха земните Господни ангели – деца от различни възрасти, доведени по традиция в този ден от своите родители и учители.

В края на светата Литургия отец Боян поздрави с празника и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи. Той описа общото на всички вълнение от това да видят храма изпълнен с деца, какъвто трепет по думите му са изпитвали и сродниците на Отроковицата при нейното влизане в Йерусалимския храм. Той благодари на учителите и родителите, които както всяка година в този ден напътиха стъпките на чистите детски сърца в пътя на вярата и добродетелта.

Тържеството завърши с многолетствие.

И тази година в катедралата беше открита традиционната изложба с творби на участници от Пазарджишка духовна околия в десетия, юбилеен национален детски конкурс за рисунки и литературни творби "Въведение Богородично", организиран от Пловдивска света митрополия. Архиерейският наместник изказа своята духовна радост от големия брой участници – повече от 150 от 12 училища и школи в Пазарджишка духовна околия. По традиция той раздаде на участвалите в конкурса деца грамота за участие. Греещите с усмивки лица на малките творци още повече допринесоха небесната радост от великия празник да изпълни душите на вярващите. Изложбата ще остане в катедралата до Предпразненството на Рождество Христово – 20 декември.

19
Ноември
2023

†9 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Съборна света Литургия в храм "Св. св. Константин и Елена" град Пазарджик.

В †9 Неделя след Неделя подир Въздвижение в обичания пазарджишки храм „Св. св. Константин и Елена“ с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна възкресна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. Заедно с него в радостта на неделния ден съслужиха председателят на храма свещ. Спас Дичев, свещенослужителите от катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Максим Ничев, председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев и свещ. Хрисант Хитов от храмовото духовенство. Молитвено участие в службата взе другият енорийски свещеник отец Стоян Стоянов.

Камбанният звън от рано призова вярващите да се съберат в топлата прегръдка на храма. С радост те изпълниха Божия дом и с молитвите и песнопенията си станаха съпричастни на първата света Литургия на новия председател след неговото въдворяване.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и им честити празника. Той произнесе слово за величието на християнската вяра, която като квас заквасва целия наш живот и се оделотворява в нашите добри дела. Той призова да се възползваме от благодатното време на поста, в което да се погрижим за своята безсмъртна душа, да напреднем в евангелските добродетели и бъдем достойни за това най-величествено име – християнин.

Празникът завърши с многолетствие.

<<  3 4 5 6 7 [89 10 11 12  >>