kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
16
Април
2024

Знеполският епископ Арсений взе участие в международния форум "Заедно срещу кибертормоза на деца" в град Септември

На 16 април с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, взе участие в международния форум "Заедно в борбата с кибертормоза на деца" в СУ "Христо Ботев" в град Септември.

В конференцията, организирана от Българската академия за сигурност и вестник "Стандарт", се включиха: областният управител на Пазарджишка област г-жа Валентина Кайтазова, кметът на град Септември г-жа Васка Рачева, председателят на Българската академия за сигурност г-н Владимир Бронфенбренер, главният редактор на в. "Стандарт" г-жа Славка Бозукова, зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Ивайла Касърова, районният прокурор на Пазарджик г-н Радослав Бакърджиев, програмният директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ България г-жа Даниела Колева, директорът на СУ "Христо Ботев" в град Септември г-жа Галина Дишкова, представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на правоохранителните органи.

Преосвещеният епископ Арсений се обърна с приветствено слово, в което изтъкна значението на изучаването на вероучението в училищата като превенция срещу киберпрестъпността сред подрастващите, и благослови участниците във форума.

Сред главните инициативи на "Заедно срещу кибертормоза на деца" са приемането на ново законодателство, което да криминализира всички форми на тормоз над деца в интернет, и подпомагане на обучението на децата в основите на киберсигурността.

Домакин на събитието бе г-жа Галина Дишкова, директор на СУ “Христо Ботев” в град Септември, което от март т.г. е пилотно училище по програма “Киберзащитници”. От септември 2024 г. съвместно с Българска академия за сигурност стартира паралелка по киберсигурност във втори гимназиален етап.

В училището от 22 години се изучава учебният предмет "Религия" (Християнство - православие). През настоящата година са сформирани 11 групи с 222 ученици от първи до шести клас. Преподавател е презвитера Йорданка Василева, магистър по богословие и съпруга на свещеноиконом Йордан Василев.

14
Април
2024

Съборна света Литургия в с. Звъничево за ✝4 Неделя на Великия пост – на преп. Йоан Лествичник

В ✝4 Неделя на светата Четиридесетница, посветена на Синайския игумен преп. Йоан Лествичник, в църква „Св. Димитър“ с. Звъничево с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев отслужи светата Василиева Литургия. С него съслужи енорийският свещеник прот. Атанас Кънев.

Енориашите и гостите на храма взеха участие с четене и песнопения по време на утренното богослужение и светата Литургия. С преклонени глави те изслушаха литургийното Евангелско четиво, спомнящо едно от чудесата на нашия Господ Иисус Христос, необяснимо от гледна точка на светската логика – как Христос освободи от обхваналия го ням бяс детето на един страдащ баща. След като чу уверението, че „всичко е възможно за вярващия“, със сълзи на очи бащата възкликна „Вярвам, Господи! Помогни на неверието ми!“ и се удостои с великата Божия утеха, която никой човек не може да даде – човекът получи чедото си живо и здраво.

По време на Причастния беше прочетена проповед върху житието на свети Йоан Лествичник, оставил ни своя труд – книгата Лествица, която като изправена от земята до небето стълба, крачка по крачка води хората от времето във вечността.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите. Той благодари и на о. Атанас, който въпреки своята телесна немощ в този ден взе участие и с братска любов съслужиха заедно. Наместникът поднесе на своя събрат икона като скромен дар по повод изпълването на 40 години от духовното служение на отец Атанас, приел духовен сан и ръкоположен за дякон на светата ни родна Църква на 15 април 1984 година. Отец Боян благопожела дълголетно и достойно служение и го увери, че след търпеливото, в послушание и с доверие в Бога понасяне на всяко страдание, следва Възкресението.

Отец Атанас да раздаде анафората и получи поздравленията от своите пасоми.

12
Април
2024

Малко повечерие с четвърта статия от Акатиста на света Богородица в храм "Св. арх. Михаил" гр. Пазарджик

„Възпявайки твоето раждане, Богородице, всички те хвалим като одушевен храм, защото Господ, Който държи всичко в ръката Си, като се всели в твоята утроба, освети, прослави и научи всички да ти викат: Радвай се, Невесто неневестна!“ /из Акатист на Пресвета Богородица, икос 12/

За поредна година в петъка на Четвърта седмица от Великия пост храм „Св. арх. Михаил” гр. Пазарджик отваря своите обятия и приема вярващите от града, които се събират за възхвала на небесната Царица – Пресвета Богородица. В този ден тук съборно се прочита последната, четвърта статия от нейния Акатист.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай вечерното богослужение беше възглавено от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха председателят на храма прот. Витан Йорданов, енорийският свещеник отец Николай Ангелчов, свещ. Спас Дичев и свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в града и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

При умилителното пеене от певиците на деветата песен от Богородичния канон, отец Боян прекади Божия дом и присъстващите. След това духовниците застанаха телом и духом пред образа на Божията Майка в центъра на храма, където наместникът прочете четвъртата статия на Акатиста, а всички отпяваха единомислено припевите, викайки към небесната Царица "Радвай се, Невесто неневестна!". В края на четенето отец Боян прочете коленопреклонна молитва към Майката на Живота, изпросвайки нейната всепобедна помощ.

След прочитане на Акатиста бяха благословени принесените от вярващите хлябове за благословение на богомолците и техните семейства.

В края на службата, след като духовниците се поклониха пред светите икони, отец Боян се обърна към присъстващите със слово за ценността на времето на поста – време на борба за нашето сърце. Той припомни, че целта на поста е да очистим от грехове своите сърца, за да можем и ние да видим Бога. Наместникът посочи именно Божията Майка като най-ярък пример за това – очистила своето сърце от всяка нечистота, тя се превърна още приживе в „лъч на духовното Слънце и светило на незалязващата Светлина“, както я възпява днешното хвалебно пение. Отец Боян увери, че подражавайки на нейните трудове и добродетели и призовавайки я молитвено, ние винаги ще я имаме за бърза Застъпница и Помощница в нашия живот и в делото на нашето спасение.

Накрая наместникът благодари на дошлите на обща молитва и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над тях и техните семейства.

07
Април
2024

✝3 Неделя на Великия пост – Кръстопоклонна. Съборна Василиева света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„В тоя ден – ✝3 Неделя на Великия пост – празнуваме поклонението на св. честен Кръст Христов. Понеже през време на поста като че ли и ние някак се разпъваме, умъртвявайки греховните страсти, и лесно можем да изпаднем в униние, затова и днес, в средата на великопостното поприще – св. Църква ни предлага, за наше насърчение и утеха, спомена за Христовите страдания. Ако Христос, бидейки Бог, прие заради нас страдания и кръстна смърт, то колко повече подобава и ние да страдаме, та както Христос чрез Кръста победи дявола и се прослави във Възкресението, така и ние, съразпъвайки се заедно с Него чрез поста и подвизите, да се прославим с Него във Възкресението Му (Рим. 6:5)“ (Из Синаксара за Неделя Кръстопоклонна)

В средата на Великия пост светата Църква издига пред духовния взор на своите чеда Честния и Животворящ Кръст Господен. С неговата всепобедна помощ ние ще завършим с достойнство за наше спасение подвига на поста и покаянието.

В ✝3 Неделя от поста – Кръстопоклонна, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна Василиева света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащите в катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Любомир Чавдаров.

В края на Великото славословие, при бавното пеене на последното „Святий Боже…“, духовниците изнесоха за поклонение честния Кръст. Отец Боян постави знамето на Христовото Възкресение и на нашето изкупление, „наша слава, наша похвала, наше победно оръжие, наше украшение, наша сила и спасение“ на аналой в центъра на храма и прекади трикратно около него, при което всички с радост изпяха тропара на светия Кръст: „Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето наследие, като даваш на православния български народ победи над враговете и запазваш с Кръста Си Твоя народ”. След духовниците всички присъстващи минаха и се поклониха с истинска вяра в спасителната сила на Христовия Кръст.

През време на Причастния канон беше прочетена проповед за неизразимите и неизмерими величие, сила, святост и духовно обаяние на Кръстното знамение.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и поздрави всички с празника. Той увери, че ако имаме винаги пред духовния си взор кръстната саможертва на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, нито ще отпаднем от духовната борба, нито ще се отклоним от пътеката, водеща ни през Голгота до Възкресението.

След това наместникът поздрави и изказа своите и на всички присъстващи благопожелания към отец Димитър, който на този ден преди 20 години е бил ръкоположен в свещенически сан. От името на храмовото духовенство отец Боян подари на своя събрат епитрахил – отличителната за свещеника богослужебна одежда, пожелавайки му дълголетно и спасително служение.

Празникът завърши с многолетствие, след което отец Димитър раздаде анафората и прие поздрави от вярващите.

05
Април
2024

Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист III статия в град Белово

„Радвай се, светлоплодно дърво, от което верните се хранят; радвай се, разлистнато добросенчесто дърво, под което мнозина се подслоняват!” /из Акатист на Пресвета Богородица, икос 7/

В петъчните дни на Великия пост вярващите се събират в храмовете, където се подслоняват в майчината прегръдка на Божията Майка. Всяка петъчна вечер, застанали единомислено пред образа на Пресвета Богородица, с умилени сърца те отправят своите благодарствени песни и възхваляват нейната любов и застъпничество към човеците. В тези дни се отслужва Малко повечерие с канон и акатист към Небесната Царица.

На 5 април, третия петък от светата Четиридесетница, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужебното последование беше отслужено съборно в храм „Св. Троица“ гр. Белово. То беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха председателят на храма свещ. Николай Генев и председателят на храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик.

При пеенето на 9-ата песен от Богородичния канон отец Боян прекади целия храм и богомолците, та като благовонно кадило да се издигнат нашите молитви към небесата. След това духовниците застанаха пред образа на Божията Майка в центъра на храма, откъдето поред прочетоха полагащите се в третата статия от Акатиста кондаци и икоси. Всички отпяваха с едно сърце и уста припевите „Радвай се, Невесто неневестна!“ и „Алилуия!“, а когато наместникът прочете коленопреклонната молитва в края на последованието, вярващите преклониха коленете и сърцата си пред Владичицата на света.

След прочитане на Акатиста, отец Боян благослови хлябове, плодове и приноси за благословението на богомолците и техните семейства.

В края на службата свещенослужителите се поклониха пред иконите. Архиерейският наместник се обърна към вярващите със слово за духовната борба, която започнахме с началото на поста. Той увери, че Бог няма да ни остави сами, а винаги ще ни подкрепя в нея, като ни утешава и наставлява със Своето слово, съдържащо се в Свещеното Писание, с боговдъхновените текстове на светите служби и като ни посочва примери на богоугоден живот, пръв сред които е животът на Пресветата Дева. Нея наместникът призова винаги да имаме за пример и както от нейните уста никога не е излизала лоша дума, тъй като в чистото й сърце никога не е имало лоши мисли, така и ние да се стараем да очистваме сърцата си и от нас човеците никога да не виждат нищо лошо, а само и единствено добро.

Накрая отец Боян поздрави всички с празника и преподаде на присъстващите архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

<<  4 5 6 7 8 [910 11 12 13  >>