kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

10
Декември
2023

✝ 10 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Съборна света Литургия в град Белово.

Неделният ден на 10 декември се превърна в истински празник за енорията на храм „Св. Троица” в град Белово. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна възкресна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него съслужиха председателят на храма свещ. Николай Генев, иконом Йордан Василев, председател на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември и свещ. Стоян Ковачев, председател на храм „Св. Георги“ в село Голямо Белово.

Преди началото на Литургията духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, изпросвайки от Бога прошка на съгрешенията, мир и благоденствие за жителите на града. Когато отец Боян трикратно прекади околовръст масата с приготвените за Петохлебието хлябове, пшеница, вино и елей, всички изпяха похвалната песен в чест на Пресвета Богородица „Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марие, Господ е с Тебе! Благословена си Ти между жените и благословен е Плодът на Твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души”.

Присъстващите с внимание изслушаха литургийното евангелско четиво на днешната неделя, припомнящо как нашият Господ Иисус Христос изцери бедната жена, която в продължение на осемнадесет години страдаше от болест, прегърбила я до земята. Всички изповядаха Символа на нашата спасителна православна вяра и отправиха единодушно към Божия небесен Престол Господнята молитва „Отче наш…”.

След светата Литургия отец Боян честити празника на дошлите да се помолят на Триединния Бог за своето телесно и духовно здраве, сред които бяха и новоизбраният кмет на община Белово г-н Стойко Стефанов със своето семейство и директорът на СУ „Александър Иванов-Чапай” г-жа Спаска Кузманова заедно с преподавателя по предмета „Религия-Православие” г-жа Вeргиния Бакалова и учители от училището. Наместникът се обърна към множеството със слово за духовната прегърбеност, свързваща човека изцяло със земните блага и удоволствия, спираща го да погледне към нетленните, вечни блага и принизяваща го до скот. Той описа и радостта на хората, гледащи отвъд временното, което така или иначе ще ни изостави в часа на нашата смърт и вперили поглед към вечността и изпитващи райското блаженство още тук.

Отец Боян изказа своята радост, че в град Белово има хора, гледащи с духовния си взор към Небесното Царство и показващи тамошните богатства на своите чеда. С благословението на митрополит Николай той връчи грамоти за участие на децата от училището, изучаващи Вероучение, които и тази година се включиха в традиционния детски Конкурс за рисунки и литературни творби, посветен на Деня на християнското семейство и православна младеж – Въведение Богородично, организиран от Пловдивска света митрополия. Наместникът благодари на директора и преподавателя по Религия, че в образователния процес ваят в душите на децата благия образ на кроткия и смирен по сърце наш Господ.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.