kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

31
Март
2019

✝3 Неделя на Великия пост- Кръстопоклонна. Архиерейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В ✝3 Неделя на Великия пост Светата Православна Църква издига пред очите и сърцата на своите верни чеда Честния и Животворящ Господен Кръст, на който се покланя, славейки Саможертвата и светото Възкресение Христово. В този празничен ден и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Константийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи архиерейска света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, свещ. Любомир Чавдаров, енорийски свещеник в храма и дякон Николай Ангелчов.

Много енориаши и гости на храма дойдоха в неделния ден да вземат молитвено участие в светата богослужба. Радост изпълни сърцата на всички, когато в края на утренята с литийно шествие, предвождано от свещоносци, владиката изнесе за поклонение съхранявания в катедралата Кръст с вградени мощи на свети Пантелеймон, свети Прокопий и свети Елефтерий, който постави на аналой в центъра на храма. При пеенето на тропара на празника Спаси, Господи, Твоя народ и благослови Твоето наследие, като даруваш на православния български народ победа над враговете и запазваш с Кръста Си Твоето общество“ архиереят прекади три пъти около Кръста, след което му се поклони и го целуна. След него всички минаха и сведоха глави пред Честния Кръст, „всерадостно знамение на нашето изкупление “.

По време на причастния беше прочетена проповед върху Господните думи Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва“, които се полагат да се четат в днешното литургийно свето Евангелско четиво (Марк. 8:34).

В края на службата епископ Яков се обърна към народа със слово за чудодейната сила на кръстното знамение, с което християните обръщаха във вярата цели империи, малочислени армии побеждаваха царства, което спасява от видими и невидими врагове. Той завърши: „Днес ние се намираме в средата на Великия пост и Църквата е отредила да славим и възпяваме Честния и Животворящ Кръст Господен. Първо, за да ни даде той сили да довършим благодатния и спасителен подвиг на поста и второ, за да се подготвим за онзи велик Празник, на който Нашият Спасител и Господ Иисус Христос ще бъде разпънат на Кръст, за да изкупи нашите грехове. В древност на кръст са разпъвани най-върлите злодеи и това наказание се е считало за най-позорно от всички. Имало дори заповед то да не се отнася за евреите, както и да са съгрешили. Тук светите отци виждат значението, че Единствен Христос е разпънат на Кръстно дърво, за да може Неговия Кръст да се издигне и остане над всички останали. И от този ден насетне да стане мощно оръжие за всеки християнин – оръжие, което ще победи всяко зло, ще се пренесе до свършека на света и ще се слави и възпява от всички. Свети цар Константин Велики с показаното свише кръстно знамение победил многобройните войски на Максенций, свети цар Борис-Михаил с него обезоръжил войската и злобата на въстаналите против него боляри, християните от първите векове се осенявали с кръстното знамение и не били убивани от отровата, слагана в храните им. Много са свидетелствата за чудеса и от по-ново време, където Светият и Животворящ Кръст Господен винаги е сияел над всичко останало и ни е благославял и осенявал със своята благодат. Това е така, защото Христос го освети със Своята Божествена невинна кръв, която проля, за да изкупи нашите грехове. Затова и точно в средата на поста Църквата е отредила да въздадем слава, хвала, благодарение и поклонение на Кръста, та той да осенява нашите помисли и сърца, за да открием там всяка нечистота, която да изповядаме и така чисти по душа да пристъпим към светото Причастие и да посрещнем славното Христово Възкресение“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и техните близки и от негово име им благопожела винаги да носят Христовия Кръст в сърцата си, с него да осеняват телата и храната си, него да възпяват с помислите си, та когато сърцето ни приеме това мощно оръжие, да печелим всяка наша битка.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.


Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.