kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

22
Март
2020

✝3 Неделя на Великия пост- Кръстопоклонна. Архиерейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

"Колко блага ни е дал кръстът! Кръстният знак и в стари, и в нови времена отваря заключени врати, прави отровата недействаща, лекува недъзи и смъртоносни рани. Не е чудно, че той побеждава силата на отровните вещества, щом като е разрушил вратите на ада, отворил небесната твърд, открил отново входа към рая и съкрушил крепостта на дявола. Нека носим кръста Xристов като венец, защото чрез него се извършва всичко, което ни е нужно" (из Слово за Кръста на св. Йоан Златоуст).

В ✝3 Неделя на Великия пост светата Православна църква издига пред очите и сърцата на своите верни чеда Честния и Животворящ Господен Кръст, та водени и укрепявани от него никой да не отпадне от пътя към светлото Христово Възкресение. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи празничната Архиерейска света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, служащите в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев и дякон Николай Ангелчов.

Верният Божи народ дойде в храма, призовавайки на помощ в изпитанията нашия Господ Иисус Христос, Който се разпна за нас на "Дървото на живота, както св. Климент Охридски възпява честия Кръст – "добра надежда на християните, поражение на бесовете, крепост за верните, надежда на отчаяните, сила на немощните, лекар и изцерител на болните". В края на Великото славословие епископ Яков, предвождан от свещоносци и благовонно кадило, изнесе за поклонение кръста, който постави в центъра на храма. Всички запяха тропара на празника "Спаси, Господи, Твоя народ и благослови Твоето наследие, като даруваш на православния български народ победа над враговете и запазваш с Кръста Си Твоето общество", при което архиереят прекади три пъти около кръста, след което му се поклони и го целуна. След него всички минаха и сведоха глави пред Честния Кръст - "велика красота и вечно оръжие".

По време на светата Литургия бяха отправени нарочните молитви и прошения към Вседържителя, щото Той "да помилва нас, грешните и недостойни Свои раби, които с нашите беззакония прогневихме Неговата благост и оскърбихме Неговото добросърдечие, да чуе от светия Свой храм нашия глас и да изцери смъртните болести, които са ни обхванали".

В края на службата епископ Яков прочете молитва за всяка просба, с която призова още веднъж благоутробния Бог да се смили и ни избави от Своето заслужено негодувание, като ни освободи от всяка беда и напаст, скръб и нужда, та да прекараме тих и богоугоден живот в благочестие и чистота.

След това архиереят честити на присъстващите празника и каза: „На Твоя Кръст се покланяме днес, Христе Боже, на който Ти беше разпънат! Кръстът, на който ни изкупи от греха! Кръстът, който освободи душите на нашите праотци Адам и Ева от ада! Кръстът, който победи смъртта! Кръстът, който и до ден днешен осенява целия свят! В древност кръстната смърт се смяташе за най-позорна, но след като на него бе разпнат Христос, от позорна смърт, се превърна в живот вечен и придоби велика слава и величие - не само на земята, но и на небесата! Неслучайно и всяко благословение се предава кръстообразно. Нека с твърда вяра да осъзнаем силата на това оръжие, което Господ даде в нашите ръце! Чрез кръста са печелени битки, обезвреждани са отрови, запазвани са домове.

Колко често ние, човеците, биваме неразумни, като не прибягваме към тази всепобедна защита. Колко често сме неразумни, когато молим Бога и искаме всичко да ни се даде така, както ние го желаем. Ние си мислим, че винаги знаем кое е добро за нас, без да си даваме сметка, че точно в този момент отнемаме властта на Бога и нарушаваме думите на Господнята молитва – нека бъде не моята, а Твоята воля! Това, братя и сестри, издава нашата гордост – че ние всичко държим в ръцете си. Но ето, виждате, че нещо съвсем малко може да ни смути, може да ни докаже, че ние не сме достигнали съвършенство, та всичко да можем да контролираме.

Господ е милостив – едни Той ще изпита дали са твърди във вярата, други ще се помъчи да вразуми, като призовава всекиго да се обърне, да се поспре малко, защото се бяхме улисали, не виждахме децата си, не виждахме домовете си, ламтяхме все повече богатства да имаме, тичахме безумно да не изпуснем кариерата си. И ето, Господ ни спря! Спря ни, защото когато човек бърза, греши. Виждаме безграничната Божия любов и милост. И когато се замислим, ще открием Божия пръст и като вярващи човеци, всички ще възпеем, ще прославим и благодарим. Тогава ще започнем да се молим и за ближния, и за болния, и за врага си, и за всички онези, които не са открили вярата си и не намират утеха, които не знаят и силата на Кръста. От нас се иска да бъдем пример, пример не на думи, а на дела, та човеците да познаят нашия Небесен Отец и да Го прославят“.

Епископ Яков призова да се молим както един за друг, така и за враговете си, та да се усили любовта в нас, да осеняваме често с кръстното знамение и себе си, да прекръстваме и храната си, да усилим поста и молитвата си, та всички тези изпитания, които са бесовско дело, да отстъпят и да ни отмине всяко зло. Той измоли милостивия Бог да запази всички от видимите и невидими врагове, да изцели болящите, да утеши скърбящите, със силата на Своя Кръст Бог да дава сила на лекарите, полицаите и на всички, които непосредствено се борят с болестта, както и на всички, които се намират в днешните трудности и изпитания.

Владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и техните близки и от негово име помоли всички всяка вечер в 21.00 часа да събираме молитвата си на небесата, та да изпросим Божията милост и за нас, и за чедата ни, и за всички страдащи по цялата земя.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.