kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

04
Април
2021

✝3 Неделя на Великия пост – Кръстопоклонна. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

"Какво ли не е направил Кръстът? Той е глава на нашето спасение и причина за безброй блага. Чрез него ние, които преди бяхме безславни и отхвърлени, сега сме приети в числото на синовете; чрез него ние, които преди се покланяхме на дървета и камъни, сега познаваме Създателя на всичко, не тънем в заблуда, а знаем истината. Чрез него ние, бившите роби на греха, сме въведени в свободата на праведността; чрез него, най-после, земята стана небе. Кръстът ни освободи от заблудите, доведе ни при истината, измъкна ни от бездната на порока и ни възвиси на самия връх на добродетелта. Той изтреби бесовската заблуда, устрои примирението между Бога и хората, унищожи лъжата" /из Слово за Кръста от св. Йоан Златоуст/

В средата на Великия пост светата Църква издига пред духовния взор на своите чеда величието на Честния и Животворящ Кръст, непобедимата сила Божия, с която да продължим подвига на своето покаяние и изкачване по стълбицата на вярата и добродетелите, водеща до Небесното царство.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна Василиева света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащият в катедралата свещ. Максим Ничев.

В края на утренното богослужение духовниците изнесоха за поклонение честния Кръст, след което всички минаха и с истинска вяра в неговата спасителна сила се поклониха пред знака на нашето спасение, с което, по думите на св. Иларион Мъгленски, "смъртта е обезсилена, грехът на прародителите Адам и Ева е унищожен, адът е потъпкан, дарено ни е възкресението и ни се даде сила да се издигнем над суетния живот и да не се страхуваме дори от самата смърт…как станахме чеда Божии и наследници на Царството, ако не чрез Кръста на Господа Иисуса Христа?".

По време на причастния беше прочетен Синаксар за Кръстопоклонна неделя.

В края на службата отец Боян прочете проповед върху Христовите думи от днешното литургийно Евангелско четиво "който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва". Той честити празника на всички и им преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.