kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

07
Април
2019

✝4 Неделя на Великия пост - на преп. Йоан Лествичник. Архиерейска света Литургия в храм "Св. пр. Илия" с. Дорково

Четвъртата Неделя на Великия пост, когато Светата Православна Църква сочи на вярващите примера на свети Йоан Лествичник, се превърна в двоен празник за жителите на китното родопско село Дорково. Великолепният храм на селото, посветен на светия пророк Илия, посрещна Преосвещения Константийски епископ Яков, викарий на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, който представи и новия председател на Църковното настоятелство на храма. С благословението на митрополит Николай епископ Яков отслужи празнична архиерейска света Василиева литургия. С него съслужиха новоназначения председател св.ик. Георги Марков, прот. Боян Кочев - секретар на Архиерейско наместничество Пазарджик, досегашният председател на храма свещ. Александър Георгиев и дякон Николай Ангелчов.

Много жители и гости на селото дойдоха в Божия дом да станат съпричастни на радостта от празника. Всички в единомислие и братска любов се поздравяваха и участваха в молитвословията на светата Литургия.

По време на причастния беше прочетена проповед върху днешното литургийно свето Евангелско четиво.

В края на службата епископ Яков се обърна към народа със слово за добродетелното житие на свети Йоан Лествичник, оставил ни своята книга „Лествица“, която да ни сочи пътя към Царството Небесно. Владиката представи на жителите на селото новия им пастир – отец Георги, на когото пожела да има леко и благодатно служение, като винаги да върви с повереното му стадо по пътя към Бога. Архиереят благодари на младите хора от селото, които се организираха в най-кратки срокове да изчистят и отремонтират храма, с което в още по-голяма степен да се открие неговото великолепие и благоукраса. Той благопожела това тяхно усърдие и грижа за Божия дом винаги да извира от сърцата им и изказа радостта си, че жителите на село Дорково пазят българската памет и християнските традиции и могат да съхранят и предадат на своите чеда наследството, оставено им от техните прадеди. Владиката благодари и на отец Александър за досегашната му грижа за енорията и му пожела достойно да се грижи и за новото Христово стадо, което Бог ще повери на неговите трудове.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и увери всички, че нашият архипастир не забравя никого от нас в молитвите си.

От името на Църковното настоятелство и енориашите при храма отец Георги поднесе на владиката прекрасен букет с цветя, изказвайки своята и на паството благодарност и признателност към архиерея за всегдашната му грижа и любов към жителите на селото. Епископ Яков благодари и благопожела винаги да вижда живата вяра, на която стана свидетел днес, като сърцата на всички да се изпълват с такава духовна радост, каквато съпровождаше светата Литургия.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Младежите от селото, облечени в народни носии, изпратиха владиката с ръчно омесена питка, сол и мед, като си пожелаха скоро пак да станат съпричастни на благодатта на архиерейската богослужба.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.