kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

12
Юли
2020

✝5 Неделя след Петдесетница. Архиeрейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В ✝5 Неделя след Петдесетница в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена архиерейска света Литургия. С благословението на Пловдивския митрополит Николай тя беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, служащият в храма свещ. Димитър Попов и дякон Николай Ангелчов.

Енориашите на храма съмолитстваха с духовниците, просейки от Всемилостивия Бог помощ, милост и утеха в трудностите и изпитанията. Всички единомислено изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво на Неделята.

След светата богослужба епископ Яков призова в тези времена на трудности и изпитания да проявяваме мъдрост и благоразумие, а да не бъдем като жителите на страната Гергесинска, които при срещата си с Христос вместо да Му благодарят за чудното изцеляване на своите ближни, Го прогониха от себе си. Владиката продължи: „Нашият Господ сътвори човека като венец на Своето дивно творение, да може той да служи за гордост и радост на Бога. Затова и ние трябва да придобиваме и усъвършенстваме в себе си всички ония добродетели, които благоукрасяват творението и прославят Твореца – да бъдем мъдри, незлобливи, нелицемерни, да сме изпълнени с любов и всяко добро. Днес и ние се срещнахме с нашия Господ в светата служба. Свидетелство за това е мирът, който изпълва душите ни. Да отнесем този мир в домовете си, да го предадем и на нашите близки. Да покажем с делата си, че наистина сме християни, че сме Христови воини, та виждайки това, човеците да прославят Бога. Нека никога не униваме – с нас е Бог. Какво може да ни уплаши? Какво може да ни отчая? Какво може да ни наскърби? Нищо. Защото с нас е Бог. Ако сме Христови – с нас е Бог. А което Той пази и закриля, никой не може да увреди. Щом Той изгони цял легион от днешните бесновати, то и нас може да предпази от бесовските нападения. Бог ни е дал ум и разум, трябва само да го използваме. Нека го ползваме за добро – да се предпазваме от зли дела, да вървим по благодатния път на спасението, да достигаме до Бога, да се радваме и Го прославяме!“.

Накрая архиереят призова да се молим един за друг и така, подкрепяйки се взаимно, да вървим заедно към Божието царство. Той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над всички присъстващи.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.