kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

27
Май
2018

✝8-ма Неделя след Пасха - Петдесетница в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно. И внезапно биде шум от небето, като че идеше силен вятър, и напълни цялата къща, дето седяха. И явиха им се езици, като че огнени, които се разделяха, и се спряха по един на всекиго от тях. И всички се изпълниха с Дух Светий...“

Така светият апостол и евангелист Лука описва чудесните събития, случили се в град Йерусалим преди почти 2000 години – слизането на третото Лице на Света Троица – Бог Дух Свети над апостолите и учениците Господни. Това съпреживява всяка година Светата Православна Църква в ✝8 Неделя след Пасха, отбелязвайки в този ден своя рожден ден.

В неделния 27-ми май с благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната служба в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, служащите в катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

От рано храмът се изпълни с богомолци, на чиито лица личеше сърдечната радост от настъпилия празник. Те съмолитстваха с духовниците и съучастваха в тържеството на вярата.

По време на причастния беше прочетено Архиерейско послание към клира и миряните на Пловдивска епархия по повод 24-ти май и някои актуални въпроси на братската любов и солидарността между православните и в частност между славянските народи“ на Пловдивския митрополит Николай.

В края на литургията епископ Яков разказа библейските събития, описващи слизането на Утешителя – Дух Свети и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай. Владиката поздрави всички присъстващи по случай големия празник.

След светата Литургия беше отслужена и полагащата се вечерня. По време на пеене на великия прокимен „Кой Бог е велик като нашия Бог...“ из храма беше разпръсната орехова шума, символ на слизането на Светия Дух над Света Богородица и апостолите във вид на огнени езици, която богомолците да занесат по своите домове за благословение.

 

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.