kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

07
Юни
2020

✝8-ма Неделя след Пасха - Петдесетница в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„Благословен си, Христе, Боже наш, Който показа рибарите премъдри, като им изпрати Светия Дух и чрез тях улови вселената: Човеколюбче, слава на Тебе“ /тропар на Петдесетница/

С това празнично песнопение светата Православна църква отбелязва всяка година в осмата Неделя подир Пасха своя рожден ден – слизането на третото Лице на Света Троица – Бог Дух Свети над Христовите ученици в йерусалимската горница преди почти 2000 години.

В неделния ден на 7-ми юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната служба в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, служащият в катедралата свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Божият народ с радост участваше молитвено в светата Литургия, благодарейки на Всеподателя Бога за великите Му благодеяния към Неговите последователи и към целия свят. Всички единомислено изповядаха Символа на нашата вяра и изрекоха Господнята молитва.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

Съгласно църковния устав непосредствено след литургията епископ Яков отслужи празнична архиерейска вечерня. След входа й, при пеене на Великия прокимен „Кой Бог е велик като нашия Бог“, из храма, подобно на огнените езици над главите на апостоли, беше разпръсната орехова шума, символ на нетленните духовни цветя - на християнските добродетели, с които Св. Дух украсява душите на вярващите.

След това, коленичил на царските двери с лице, обърнато към богомолците, владиката прочете трите нарочени за този ден коленопреклонни молитви, съставени от свети Василий Велики, с които изпроси изливането на обилни благодатни Божии дарове върху всички. Първата молитва е отправена към Бог Отец: да прости всички грехове на младостта в нашето незнание; да не ни изостави в старостта ни и да посети сърцата ни с благодат и ги утвърди в светите Свои закони; да ни събере в небесната Църква; втората молитва е към Бог Син: да ни подаде дух на премъдрост, разум и страх Божий за достойни молитви към Него и за полезно за нас наставление в живота; третата молитва отново моли Сина Божий да упокои всички починали с надежда за тяхното възкресение и да отслаби мярката на тяхното осъждане, а нас живите да благослови.

В края на службата епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай. Владиката поздрави всички присъстващи по случай големия празник и измоли Христос Бог и в нашите сърца да изпрати Утешителя, Духът на истината, да ни обдари с онази благодат, с която в днешния ден били съгряти светите апостоли. Но владиката призова не само да просим и да чакаме, а като верни чеда на светата ни Църква и верни последователи на Христа да се потрудим, защото Божията благодат наистина се получава даром, но тя се дава на онзи, който се е потрудил, който е достигнал до предела на човешките си сили и което не му достига, Господ му го придава. Архиереят призова да се вгледаме в нас и да видим дали наистина достатъчно се трудим да придобием тази благодат, дали полагаме достатъчно усилия и да запазим това благодатно състояние, в което се намира душата, когато се изпълни с Духа Святаго. Епископ Яков измоли Светия Дух да пребъдва с всички нас, да ни предпазва от всяко зло, да ни дарува душевен мир, да възпълва сърцата ни с любов, да премахне омразата, злобата, алчността и всеки друг грях, та и ние да проговорим на онзи богоугоден език – езика на любовта, езика на молитвата; и ние, славейки и прославяйки небесния ни Отец, да достигнем до онова желано блаженство, което Господ преизобилно да излее върху нас.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.